Back

Comunicat de presa: Autorizaţia de mediu este valabilă 5 ani conform Legii nr 226 / 2013

Autorizaţia de mediu este valabilă 5 ani conform Legii nr 226 / 2013

 

Prin Legea nr. 226 / 15 iulie 2013 s-a aprobat OUG nr. 164 pentru modificarea şi completarea OUG nr. 195 / 2005 privind protecţia mediului, cu anumite modificări şi completări, respectiv:

Conform Legii nr 226 / 2013 autorizaţia privind emisiile de gaze cu efect de seră reprezintă: actul administrativ emis de autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului, prin care se stabilesc obligaţiile privind monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră; de asemenea, se stabileşte obligaţia de a returna anual în conturile din Registrul unic al emisiilor de gaze cu efect de seră un număr de certificate de emisii de gaze cu efect de seră egal cu cantitatea de emisii de gaze cu efect de seră, monitorizate şi verificate pentru anul anterior.

Iar în OUG nr. 195 / 2005, cu modificările şi completările ulterioare,autorizaţia privind emisiile de gaze cu efect de seră însemna: actul administrativ emis de autoritatea competentă pentru protecţia mediului, prin care se stabilesc obligaţiile privind monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră; de asemenea, se stabileşte obligaţia de a returna anual în Registrul naţional al emisiilor de gaze cu efect de seră un număr de certificate de emisii de gaze cu efect de seră egal cu cantitatea de emisii de gaze cu efect de seră, monitorizate şi verificate pentru anul anterior

Conform Legii nr 226 / 2013, autorizaţia de mediu este valabilă 5 ani, iar autorizaţia integrată de mediu este valabilă 10 ani.

În OUG nr. 195 / 2005, cu modificările şi completările ulterioare, autorizaţia de mediu era valabilă 10 ani, iar autorizaţia integrată de mediu era valabilă 10 ani.

Conform Legii nr 226 / 2913, în situaţia în care se decide revizuirea actelor de reglementare, autoritatea competentă poate solicita refacerea raportului de mediu, a raportului privind privind impactul asupra mediului sau a bilanţului de mediu, după caz.

Iar în OUG nr. 195 / 2005, cu modificările şi completările ulterioare, prevederea era: în situaţia în care se decide revizuirea actelor de reglementare, autoritatea competentă poate solicita refacerea raportului privind impactul asupra mediului sau a bilanţului de mediu, după caz.

Conform Legii nr 226 / 2013, în ariile naturale protejate de interes comunitar, naţional şi internaţional este interzisă cultivarea plantelor superioare modificate genetic. Excepţie fac ariile naturale protejate de interes comunitar, sit Natura 2000, în baza avizului emis de Academia Română.

Iar în OUG nr.195 / 2005, cu modificările şi completările ulterioare, prevederea era:în ariile naturale protejate sunt interzise: orice activităţi de obţinere, cultivare, depozitare, prelucrare, comercializare a organismelor vii modificate genetic.

Conform Legii nr 226 / 2013, la art.60, după alin (2) din OUG nr. 195 / 2005, cu modificările şi completările ulterioare, se introduc două noi alineate, alineatele (3) şi(4)cu următorul cuprins:

(3) Mecanismul de alocare tranzitorie cu titlu gratuit a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră producătorilor de energie electrică, pentru perioada 2013-2020, inclusiv planul de investiţii se aprobă prin hotărâre a Guvernului la propunerea autorităţii publice centrale pentru economie – Departamentul pentru Energie.

(4) Mecanismul de alocare anuală finală cu titlu gratuit a certificatelor de emisii de gaze cu efect de aeră pentru perioada 2013-2020 aferentă sectoarelor staţionare se aprobă prin hotărâre a Guvernului la propunerea autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului.

DIRECTOR EXECUTIV

DOREL ŞTEOMLEGA