Back

Comunicat presa: “Combate poluarea cu plastic” tema din acest an a Zilei Mondiale a Mediului – 5 iunie 2023

“Combate poluarea cu plastic”

tema din acest an a Zilei Mondiale a Mediului – 5 iunie 2023

Pentru anul acesta Organizaţia Naţiunilor Unite a stabilit ca, de Ziua Mondială a Mediului - 5 iunie 2023, toate activităţile dedicate acestei zile să se desfăşoare sub sloganul “Combate poluarea cu plastic” în contextul în care deșeurile din plastic au devenit o problemă apăsătoare pentru protecția mediului înconjurător și implicit pentru sănătatea tuturor viețuitoarelor de pe pământ.  

“Combate poluarea cu plastic”, este un îndemn pentru noi toţi de a contribui din ce în ce mai mult la păstrarea unui mediu curat și sănătos, fără deșeuri din plastic aruncate iresponsabil în natură.

Poluarea cu plastic afectează pământul, apele, animalele, păsările, oamenii, ecosistemul în care trăim și trebuie menționat că poluarea cu plastic vine în cea mai mare parte de la produsele sau ambalajele de unică folosință pe care oamenii le aruncă imediat după folosire, constituind deșeuri nedegradabile.

În zilele noastre ar fi imposibil să renunțăm total la produsele din plastic, având în vedere utilitatea lor în anumite domenii de activitate, însă folosirea plasticului ar putea fi înlocuită treptat cu folosirea materialelor tradiționale (lemn, metal, sticlă, textile, fibre naturale, etc. ).

Însă, noi toți și fiecare dintre noi, putem face câte ceva pentru a nu polua mediul cu plastic și să avem o atitudine de respect pentru natură prin diferite acțiuni, cum ar fi: să încercăm să folosim ori de câte ori se poate, produse cu durată mai lungă de folosire și să evităm produsele de unică folosință din plastic, să colectăm deșeurile, selectiv, acasă, la școală, la serviciu, contribuind astfel la reciclarea acestora, să nu aruncăm deșeurile sau ambalajele din plastic oriunde, ci numai în locurile amenajate, etc.

Dacă facem aceste lucruri, atunci înseamnă că iubim natura, ne pasă de ea, o protejăm, pentru noi și pentru generațiile viitoare.

Ziua de 5 iunie trebuie să fie pentru toţi locuitorii Pământului un prilej de recunoştinţă pentru natura care ne-a dat tot ce ne-a trebuit, de bucurie pentru minunăţiile ei care ne înconjoară şi de speranţă pentru generaţiile viitoare de avea o natură poate la fel de frumoasă ca acum.

În fiecare an Organizaţia Naţiunilor Unite a fost onorată ca o anumită ţară să accepte să fie gazda principalei celebrări internaţionale a Zilei Mondiale a Mediului. Astfel din anul 2000, ţările / oraşele care au găzduit aceste manifestări internaţionale au fost: Australia (Adelaide), Cuba (Havana), Italia (Torino), China (Shenzen), Liban (Beirut), Spania (Barcelona), SUA (San Francisco), Algeria ( Alger), Norvegia (Tromso), Noua Zeelandă (Welington), etc.

Anul acesta Coasta de Fildeș din Africa de Vest va găzdui principalele celebrări la nivel internațional cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului 5 iunie 2023. Coasta de Fildeș a interzis utilizarea pungilor de plastic din 2014, susținând trecerea la ambalajele reutilizabile. Cel mai mare oraș al țării, Abidjan, a devenit, de asemenea, un hub pentru start-up-urile care doresc să învingă poluarea cu plastic.

Ziua de 5 iunie a fost declarată ca Ziua Mondială a Mediului în urma desfăşurării primei conferinţe a Naţiunilor Unite privind omul şi mediul înconjurător care a avut loc în Suedia, la Stockholm în perioada 3-14 iunie a anului 1972 şi care a reunit reprezentanţi ai 113 naţiuni. Această conferinţă a marcat printre altele declanşarea Programului Naţiunilor Unite pentru Mediul Înconjurător (UNEP).