Back

Comunicat presa: „Nebuni după natură” tema din acest an a Zilei Mondiale a Mediului – 5 iunie 2016

„Nebuni după natură” tema din acest an a

Zilei Mondiale a Mediului – 5 iunie 2016

 

Pe data 5 iunie 2016 este Ziua Mondială a Mediului, ziua mediului în care noi trăim, ziua naturii, a tot ce ne înconjoară, a ecosistemelor de o mare diversitate, faţă de care noi toţi trebuie să avem o atitudine plină de responsabilitate şi de bune intenţii. Noi facem parte din natură, ea este suportul vieţii noastre, ne oferă apă, aer, hrană, ne oferă tot ce avem nevoie pentru a trăi, dar, pe lângă astea, ne îmbogăţeşte sufletul cu frumuseţea ei, o frumuseţe atât de specială.

Ea, natura, generic este constituită din pământ, aer, apă, floră, faună, etc. toate acestea regăsindu-se în diferite locuri minunate, de la micile spaţii verzi sau parcuri amenajate până la parcuri şi rezervaţii naturale, arii protejate, zone umede, pajişti întinse, dealuri şi munţi cu diverse specii de floră sălbatică şi în care vieţuiesc diverse specii din fauna sălbatică, locuri pitoreşti.

Natura a fost mereu pentru noi un prieten care, necondiţionat, ne-a oferit şi ne oferă totul, toate condiţiile şi resursele necesare supravieţuirii dar, pe lângă asta, a fost şi cea mai bună variantă pentru recreere, refacere, dar şi un loc de inspiraţie cu peisaje surprinzătoare. Interdependenţa dintre oameni şi biodiversitate poate fi înţeleasă foarte uşor, deoarece noi depindem de relief, plante, păsări, animale, care la rândul lor depind unele de altele şi până la urmă existenţa lor depinde de noi.

Natura este mereu alături de noi şi ar trebui să facem mai mult pentru a o proteja, a o ocroti dar şi să ne gândim şi să reflectăm asupra a ceea ce face ea în fiecare zi pentru noi şi ce am facut noi în ziua respectivă pentru natură.

Se spune că „Prietenul la nevoie se cunoaşte” aşa că haideţi să ne împrietenim cu natura şi să-i fim un prieten adevărat, să vedem cu ce o putem ajuta, pentru că ea totdeauna ne-a ajutat necondiţionat.

Să plantăm flori sau pomi, să păstrăm curăţenia în orice loc minunat pe care îl vizităm, să nu distrugem habitatele animalelor sau păsărilor ci să le ocrotim pentru că şi ele au dreptul la viaţă ca şi oamenii, să nu distrugem flora sălbatică, să nu poluăm apele, etc. dar mai putem proteja natura şi prin folosirea resurselor naturale într-o manieră durabilă.

“Nebuni după natură !” este sloganul din acest an al Zilei Mondiale a Mediului care se doreşte a fi un îndemn pentru toţi de a se apropria cât mai mult de natură, de a o ocroti, de a trăi în armonie cu ea, iar natura nu poate decât să ne mulţumească în felul ei printr-o infinită prietenie.

A trăi în armonie cu natura se reflectă în acţiunile de protejare a mediului, iar educaţia ecologică a generaţiei tinere este o prioritate. Astfel, cu o natură distrusă şi alte ameninţări la adresa biodiversităţii copiii nu mai au ce învăţa despre plante, păsări, animale, ape, munţi, etc.

Trebuie dezvoltate la copii înclinaţiile pentru protecţia naturii şi sentimentul ocrotirii a tot ce înseamnă ea.  Pe 1 iunie 2016, începând cu ora 1000, APM Olt va organiza la sediul său, o activitate de educaţie ecologică a elevilor de la Şcoala „Ştefan Protopopescu” Slatina având ca tematică cunoaşterea şi protejarea animalelor sălbatice.

La nivel mondial în fiecare an pe data de 5 iunie se sărbătoreşte Ziua Mediului. Data de 5 iunie a fost declarată ca Ziua Mondială a Mediului în urma desfăşurării primei conferinţe a Naţiunilor Unite privind omul şi mediul înconjurător care a avut loc în Suedia, la Stockholm în perioada 3-14 iunie a anului 1972 şi care a reunit reprezentanţi ai 113 naţiuni.

 

           DIRECTOR EXECUTIV

                 DOREL ŞTEOMLEGA