Comunicat presa: “Reţea de lucru pentru păsările migratoare”, tema din acest an a Zilei Mondiale a Păsărilor Migratoare (11-12 mai 2013)

“Reţea de lucru pentru păsările migratoare”, tema din acest an a

Zilei Mondiale a Păsărilor Migratoare (11-12 mai 2013)

 

În perioada 10 – 11 mai 2013 Agenţia pentru Protecţia Mediului Olt va desfăşura acţiuni dedicate Zilei Mondiale a Păsărilor Migratoare care se va celebra în perioada 11-12 mai 2013.

Astfel în data de 10 mai 2013, începând cu ora 10,00, la sediul APM Olt, în cadrul Centrului de Informare, elevi de la Palatul Copiilor din Slatina vor viziona un film documentar despre speciile de păsări migratoare, vor participa la jocuri on line având ca temă viaţa păsărilor migratoare şi vor efectua o vizită în natură în zona Lacului de Acumulare Arceşti din situl NATURA 2000 rospa0106 Valea Oltului Inferior.

În data de 11 mai 2013 elevi ai şcolilor din comunele Gârcov şi Giuvărăşti, membri ai Clubului Cormoranului, însoţiţi de specialişti ai APM Olt vor efectua o vizită în natură pentru ovbservaţii ornitologice, în zona Balta Geraiului care face parte din situl NATURA 2000 ROSPA0024 Confluenţă Olt-Dunăre.

Anual, din 2006, în cel de-al doilea weekend al lunii mai,se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Păsărilor Migratoare.

Această zi a fost creată pentru a celebra incredibila călătorie a păsărilor migratoare între locurile de cuibărit şi cele de iernare. Tema din acest an a Zilei Internaţionale a Păsărilor Migratoare : „Reţea de lucru pentru păsările migratoare” face referire la importanţa reţelei de situri pentru păsări migratoare de-a lungul rutelor lor de migrare. Plecarea şi sosirea păsărilor migratoare reprezintă evenimente importante, care marchează trecerea de la anotimpul calduros la cel friguros şi invers.

Barza, pelicanul, cucul, rândunica, pupăza, privighetoarea, ciocârlia, graurul, prepeliţa, mierla, pelicanul sunt doar câteva dintre călătoarele înaripate care îşi fac cuiburile şi îşi cresc puii la noi în ţară, pentru ca toamna să străbată mari distanţe în căutarea unui climat vaforabil vieţii.

Pe plan european Directiva 2009 / 147 / CE privind conservarea păsărilor sălbatice este actul legislativ care reglementează protejarea, gestionarea ?i controlul asupra speciilor de păsări sălbatice care se găsesc în mod natural pe teritoriul european al statelor membre ?i stabile?te normele pentru exploatarea acestora. Această directivă, care este transpusă şi în legislaţia românească, se aplică păsărilor sălbatice, precum ?i ouălor, cuiburilor ?i habitatelor acestora.

Această directivă instituie un sistem general de protecţie a tuturor speciilor de păsări sălbatice care se găsesc pe teritoriul european. Aceasta interzice în special: distrugerea sau capturarea intenţionată a păsărilor sălbatice, distrugerea sau deteriorarea cuiburilor, culegerea ouălor şi păstrarea acestora (chiar dacă sunt goale), practicile care deranjează intenţionat păsările şi care compromit conservarea speciilor, comerţul cu şi reţinerea de specii vii sau moarte a căror vânătoare şi capturare sunt interzise (această interdicţie se aplică şi oricărei părţi a păsărilor şi oricărui produs aviar).

 

DIRECTOR EXECUTIV

DOREL ŞTEOMLEGA