Back

Comunicat presa: „Zonele umede şi Agricultura: Parteneri pentru Dezvoltare” – tema din acest an a Zilei Mondiale a Zonelor Umede - 2 februarie 2014

„Zonele umede şi Agricultura: Parteneri pentru Dezvoltare”

tema din acest an a Zilei Mondiale a Zonelor Umede - 2 februarie 2014

 

„Zonele umede şi Agricultura: Parteneri pentru Dezvoltare” este tema din acest an a Zilei Mondiale a Zonelor Umede - 2 februarie 2014.

Întrucât Organizaţia Naţiunilor Unite a declarat anul 2014 ca şi Anul Internaţional pentru Familiile de Agricultori, tema din acest an a Zilei Mondiale a Zonelor Umede - „Zonele umede şi Agricultura: Parteneri pentru Dezvoltare” reliefează faptul că activitatea agricolă reprezintă o modalitate concretă de valorificare a factorilor mediului natural.

Agricultura este un sector economic influenţat de condiţiile climatice, relief, sol, surse de apă. Aceşti factori fizico-geografici intervin, de regulă, direct şi activ asupra agriculturii.

Plantele şi solurile zonelor umede joacă un rol important în purificarea apei. Zonele umede îndeplinesc destul de des un rol crucial în prevenirea inundaţiilor.

Zonele umede fac trecerea de la mediul terestru la mediul acvatic şi ele sunt unele din cele mai productive ecosisteme de lume, îndeplinind mai multe roluri, respectiv: reglarea ciclului hidrologic, purificarea apei (zonele umede filtrează şi re?in poluanţii), diminuarea efectelor secetei ?i a inunda?iilor (luncile inundabile stochează apa atunci când nivelul  râurilor cre?c, apoi o eliberează treptat când acesta scade, contribuind la reducerea riscului la inunda?ii), alimentarea pânzei freatice, menţinerea fertilităţii solului, reducerea eroziunii solului, îmbunătăţirea microclimei, asigurarea condiţiilor de viaţă pentru numeroase specii de faună sălbatică, zone de recreere, etc.

Indiferent de tipurile de zone umede, toate se caracterizează prin faptul că împart o trăsătură fundamentală şi anume: interacţiunea complexă a componentelor lor de bază - sol, apă, animale şi plante.

În fiecare an pe 2 februarie se aniversează  Ziua Mondială a Zonelor Umede, zi care marchează semnarea în anul 1971, în Iran, a Convenţiei de la Ramsar, denumită şi Convenţia asupra zonelor umede de importanţă internaţională, în special ca habitat al pasărilor acvatice. Acest document a fost ratificat de România prin Legea nr. 5 / 1991.

În conformitate cu acest tratat, statele membre, de asemenea cunoscute sub numele de "părţi contractante", se angajează să protejeze şi să utilizeze durabil toate zonele umede de pe teritoriul lor, prin punerea în aplicare a măsurilor locale necesare, precum şi prin cooperare naţională şi internaţională. Ca parte a angajamentului lor, ţările colaborează activ pentru a menţine caracteristicile ecologice ale zonelor umede, inclusiv prin includerea conservării zonelor umede în legislaţia lor naţională privitoare la utilizarea terenurilor şi a planurilor de management.

Desemnarea unei zone umede ca site Ramsar este o recunoaştere a importanţei acestor zone ca resurse de mare valoare economică, naturală, ştiinţifică şi a rolului lor multiplu în menţinerea calităţii mediului prin controlul inundaţiilor, aprovizionarea stratului subteran de apă, retenţia nutrienţilor şi sedimentelor, atenuarea schimbărilor climatice, purificarea apei, menţinerea biodiversităţii.

Pe teritoriul judeţului Olt, de remarcat sunt zonele umede din luncile Oltului şi Dunării Inferioare, care se constituie ca habitate cu valoare recreaţională, peisagistică, ecologică şi economică. Bazinul Oltului se extinde nu numai la nivelul râului Olt, ci şi la luncile, mlaştinile şi bălţile temporare ale afluenţilor săi, al căror rol este indispensabil pentru menţinerea numeroaselor specii de plante şi de animale, pentru circuitul hidrologic natural şi păstrarea climatului local.

Pentru această zi aniversară APM Olt va organiza la Colegiul Tehnic Balş în data de 30 ianuarie 2014 şi la Şcoala nr. 1 Slatina în data de 31 ianuarie 2014, acţiuni educative ale elevilor  pe tema protejării zonelor umede.

 

DIRECTOR EXECUTIV

DOREL ŞTEOMLEGA