Back

DECIZIA ETAPEI DE INCADRARE (Draft proiect) Nr. 4701 din 20.11.2023, pentru proiectul: ÎNFIINŢARE SISTEM INTEGRAT DE APĂ ŞI CANAL ÎN SATUL URSA, COMUNA GÂRCOV, JUDEŢUL OLT, amplasat în comuna Gârcov, sat Ursa, județul Olt. Titular: COMUNA GÂRCOV cu sediul în comuna Gârcov, sat Gârcov, str. Şcolii, nr. 12, județul Olt

AGENTIA PENTRU PROTECTIA MEDIULUI OLT anunţă publicul interesat asupra luării deciziei etapei de încadrare pentru proiectul: ÎNFIINŢARE SISTEM INTEGRAT DE APĂ ŞI CANAL ÎN SATUL URSA, COMUNA GÂRCOV, JUDEŢUL OLT, amplasat în comuna Gârcov, sat Ursa, județul Olt.

Titular: COMUNA GÂRCOV cu sediul în  comuna Gârcov, sat Gârcov, str. Şcolii, nr. 12, județul Olt,

Decizia autorităţii de mediu, precum şi informaţiile relevante pentru luarea deciziei pot fi consultate la sediul APM OLT  din Slatina,Str. Ion Moroşanu, Nr.3, Jud. Olt şi la sediul PRIMARIEI COMUNEI GÂRCOV din  comuna Gârcov, sat Gârcov, str. Şcolii, nr. 12, județul Olt, în zilele de LUNI-VINERI, intre orele 8-14, precum şi la următoarea adresă de internet  http://apmot.anpm.ro ,

    Observaţiile/contestaţiile publicului se primesc la sediul APM OLT  din Slatina, Str. Ion Moroşanu, Nr.3, Jud. Olt, în termen de 10 zile de la afişare.

 

Data afişării anunţului: 20.11.2023

DECIZIA ETAPEI DE INCADRARE (Draft proiect)
Nr. 4701 din 20.11.2023

  

            Ca urmare a solicitării de emitere a acordului de mediu adresate COMUNA GÂRCOV, cu sediul social în comuna Gârcov, sat Gârcov, str. Şcolii, nr. 12, județul Olt, înregistrată la A.P.M. Olt cu nr. 4701/19.05.2022, în baza Legii nr. 292/2018  privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului, si a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernulunr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei sălbatice, aprobata cu modificări si completări prin Legea nr. 49/2011, cu modificările si completările ulterioare,

Agenţia pentru Protecţia Mediului Olt decide, ca urmare a consultărilor desfăşurate în cadrul şedinţei Comisiei de Analiză Tehnică din data de 27.10.2023, că proiectul “ ÎNFIINŢARE SISTEM INTEGRAT DE APĂ ŞI CANAL ÎN SATUL URSA, COMUNA GÂRCOV, JUDEŢUL OLT ", propus a fi amplasat în comuna Gârcov, sat Ursa, județul Olt,     

- nu se supune evaluării impactului asupra mediului.

 

Justificarea prezentei decizii:

I. Motivele pe baza cărora s-a stabilit efectuarea evaluării impactului asupra mediului sunt următoarele:

  1. proiectul se incadreaza in prevederile Legii nr. 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice   i private asupra mediului ,  anexa nr. 2, pct. 2, lit. d)3 şi pct. 11, lit. c);
  2. din analizarea documentatiei tehnice, verificarea amplasamentului şi completarea Listei de control s-a concluzionat ca nu este posibil ca efectul investitiei propuse sa fie semnificativ.
  3. caracteristicile  proiectului  (localizare, dimensiune, natura)   şi ale amplasamentului  au indicat ca nu este necesara efectuarea evaluarii impactului.

 

Proiectul „ ÎNFIINŢARE SISTEM INTEGRAT DE APĂ ŞI CANAL ÎN SATUL URSA, COMUNA GÂRCOV, JUDEŢUL OLT ” are ca obiect realizarea lucrărilor de infiintare a sistemului de apă şi canalizare in satul Ursa, comuna Gârcov, județul Olt,            

Amplasamentul proiectului este situat în satul Maruntei din comuna Maruntei, judeţul Olt.     

In urma analizarii  criteriilor  de selectie din cadrul  Anexei  3 la Legea nr. 292/2018, a rezultatfaptul ca pentru proiectul ,, ÎNFIINŢARE SISTEM INTEGRAT DE APĂ ŞI CANAL ÎN SATUL URSA, COMUNA GÂRCOV, JUDEŢUL OLT ", nu este necesara efectuarea evaluarii impactului asupra mediului.

 

1. Caracteristicile proiectului

a) dimensiunea şi concepţia întregului proiect

Scopul acestei investitii este asigurarea capacitatii de alimentare cu apa a fiecarei gospodarii si a agentilor economici din satul URSA , comuna Garcov, judetul Olt si preluarea si epurare a apelor uzate menajere rezultate din satisfacerea nevoilor gospodaresti si publice aferente.

Realizarea unui sistem de canalizare centralizata si a statiei de epurare ape uzate menajere va conduce la respectarea prevederilor legale privind prevenirea poluarii factorilor de mediu, apa, aer si sol.

      Terenul pe care urmează a se amplasa lucrările prezentei investiţii se află în intravilanul comunei Gîrcov, aparţine domeniului public aflat în administrarea Consiliului Local şi nu grevează servituţi asupra lui.

 

Descrierea constructiva, funcționala si  tehnologica a obiectelor componente a investiției

Sistemul centralizat de alimentare cu apa  propus pentru comuna GARCOV, sat Ursa judetul Olt, va asigura distributia apei prin instalatii  interioare  de  apa  rece, calda  si  canalizare,  cu  prepararea  individuala  a  apei  calde, luandu-se  in  calcul  debitul  de 110 l/om,zi  si  se compune din urmatoarele obiective :

  • sursa, compusa din 2 puturi forate;
  • aductiunea;
  • inmagazinare;
  • tratare - dezinfectie;
  • statie pompare;
  • distributie;

 

Debitele cerintei si ale necesarului de apa aferente consumatorilor din  comuna sunt urmatoarele:

      Qs zi max = 128 mc/zi = 1,48 l/s

Qs zi med = 99 mc/zi = 1,145 l/s

                                  Q s zi min = 49,5 mc/zi = 0,57 l/s

  • Qorar max = 15 mc/ora( 4,16 l/s)

 

SURSA DE APA

Asa cum reiese din studiul hidrogeologic intocmit de proiectantul de specialitate, sursa este constituita din 2 puturi forate, F1 si F2 la adancimea de 50 [m]. Puturile vor avea urmatorii parametrii hidrogeologi si de exploatare preliminari.   

  • Adancimea fiecarui foraj/put:  50 m
  • Debit de exploatare qexp  1.75 [l/ s];

Zona de regim sanitar sever pentru forajul F2 va avea o dimensiune de 20 m x20 m, care se va imprejmui si marca cu placute avertizoare.

Pentru fiecare put se va construi cate o cabina din zidarie de caramida  supraterana   care se va echipa hidraulic si electric corespunzator.

Fiecare  put  va  fi  echipat  cu  o  pompa  submersibila  cu  urmatoarele  caracteristici :

  • Hp = 60 mCA si 70 mCA
  • Qp=1,75 l/s  

            In vederea masurarii debitului de apa, fiecare put forat va fi echipat cu cate un contor multijet.

 

CONDUCTA  DE  ADUCTIUNE

Conducta de aductiune a fost delimitata de la puturile forate situate in afara gospodariei de apa (forajul F2) pana la amplasamentul acesteia ( limita imprejmuirii). Conductele situate pe amplasamemtul gospodariei de apa ( conducta comuna care asigura admisia apei de la puturile forate in rezervor, conducta de la putul forat din gospodaria de apa) au fost considerate conducte tehnologice din incinta gospodariei de apa.

 

Forajul F1 va fi amplasat in incinta gospodariei de apa. Forajul F2 va fi amplasat la aproximativ 150 m , pe terenul identificat in intravilanul bunurilor care apartin comunei Garcov.

            De la forajul F2 apa va fi tranzitata catre gospodaria de apa prin intermediul unor conducte de polietilena de inalta densitate PEID, PE 100, SDR 17, De 90 mm.

In urma dimensionarii, conducta de aductiune va avea urmatoarele caracteristici:

  • Diametru nominal conducta Dn80; L = m.
  • Diametrul exterior conducta De 90; L = m.

 

STATIA DE CLORINARE

Aceasta are in principal rolul de a asigura protectia antibacteriana de-a lungul retelei de conducte pana la punctul final de utilizare. Conform legii 458, republicata, privind calitatea apei potabile, la intrarea in retea clorul rezidual liber trebuie sa fie maxim 0.5 mg/l, iar la capat de retea min 0.1mg/l.

Instalatia de tratare cu hipoclori se dimensioneaza in functie de debitul sursei de apa avand in vedere ca solutia de hipoclorit de sodiu contine cca 12% clor activ, si se compune in cazul de fata din urmatoarele elemente:

  • O pompa dozatoare cu menbrana cu un debit debit variabil de 0 – 4l/h avand o frecventa de maxim 120 cicluri/min si cu o putere a motorului de 50 W
  • Rezervor de polietilena de 100 l
  • Furtun + lance pentru dozare
  • Furtun + filtru pentru aspiratie
  • Kit nivel min – max pentru rezevorul de 60 l

Instalatia functioneaza automat, debitul pompei dozatoare fiind reglat prin semnalul primit de la un debitmetru mecanic cu impulsuri montat pe conducta “de la foraj” intr-un camin debitmetru.

 

       INMAGAZINAREA – rezervor de 200 mc

  Rezervorul metalic de inmagazinare  va fi executat din tole metalice galvanizate cu membrana butilica pentru apa potabila, el va fi amplasat suprateran pe o fundatie din beton armat.

Rezervorul de inmagazinare va fi  prevazut cu urmatoarele conducte:

  • Conducta de alimentare a rezervorului cu Dn 100 mm. Pe aceasta conducta, dupa intrarea in rezervorul de inmagazinare se vor monta 2 vane cu plutitor cu Dn 80 mm.
  • Conducta de golire cu Dn 100 mm;
  • Conducta de preaplin cu Dn 100 mm;
  • Conducta pentru alimentare cu apa pentru consum cu Dn 150 mm;
  • Conducta pentru alimentare cu apa pentru incendiu Dn 100 mm;
  • Conducta cu racord tip A cu Dn 100 pentru alimentarea directa a autospecialelor pompierilor militari.

 

STATIA  DE  POMPARE

Statia de pompare este o constructie monobloc tip container care se va monta pe o platforma din beton.

Statia de pompare se livreaza complet echipata cu un grup de 5 pompe ( 4A +1R), pentru distribuirea apei menajere la consumator, asigurand si debitul de apa in caz de incendiu, un recipient de hidrofor cu membrana elastica.

Pompele fiind prevazute cu convertizor de frecventa prin care se obtine variatia turatiei realizandu-se o presiune constanta si un debit variabil in acest fel s-a redus capacitatea recipientului de hidrofor.

 

     RETEAUA DE DISTRIBUTIE

In urma dimensionarii au rezultat urmatoarele diametre si lungimi pentru reteaua de distributie:

Reteaua de distributie va fi realizata din conducte PEID, PE 100, SDR 17, De 160- 75 mm avand lungimea de L= 7909m.

  • Reteau de distributie cu De 160 mm – L = 170 ml;
  • Reteau de distributie cu De 140 mm – L = 214 ml;
  • Reteau de distributie cu De 125 mm – L = 892ml;
  • Reteau de distributie cu De 110 mm – L = 417 ml;
  • Reteau de distributie cu De 90   mm – L = 2993 ml;
  • Reteau de distributie cu De 75 mm – L = 3223 ml;

 

Pe reteaua de alimentare cu apa se vor amplasa, pentru buna functionare a acesteia , camine de sectorizare si golire, camine de sectorizare, camine de golire,camine de sectorizare si aerisire.

Se vor amplasa urmatoarele camine:

  • Camin de sectorizare si golire CVG – 2 buc;
  • Camin de sectorizare si aerisire CVA – 9 buc;
  • Camine de sectorizare CV – 4 buc
  • Camine de golire CG – 18 buc

Caminele de sectorizare si caminele de sectorizare si golire, au fost propuse pentru a se asigura posibilitatea de interventie in caz de avarie pe retea. Toate caminele de pe traseul retelei de alimentare cu apa, vor fi realizate din beton armat, dimensiunile acestora variind in functie de echiparea fiecaruia in parte. Caminele vor fi prevazute cu capace carosabile conform SR EN 124 pentru clasa D400.

Prin proiect vor fi deserviti 743 locuitori, corespunzand unui numar de 420 gospodarii, 9 consumatori publici. Astfel sunt prevazute 429 bransamente individuale (inclusiv camin de bransament din PEID cu instalatie, contor si capac termoizolat) din care:

  • 420 bransamente la reteaua de distributie, cu diametrul conductei de bransament De 25 mm
  • 9 bransamente la reteaua de distributie, cu diametrul conductei de bransament De 32 mm.

 

         Subtraversari

Pe traseul conductei de distributie au fost proiectate mai multe subtraversari de drumuri, in conformitate cu prevederile STAS-ului 9312-1987 – Subtraversari de cai ferate si drumuri cu conducte. Prescriptii de proiectare.

In cazul subtraversarilor, conductele de distributie vor fi pozate la adancimea de peste 1.5 m sub axul drumului si vor fi protejate in tub metalic cu diametrul Dn conducta + 100 mm, conform STAS 9312-87. Subtraversrile vor fi realizate cu foraj orizontal .

 

Camine de vane amplasate pe reteau de distributie

Pentru buna functionare, exploatare facila si asigurarea posibilitatilor de interventie in cazul avariilor cu izolarea numai a unor tronsoane restranse si implincit afectarea unui numar cat mai mic din viitori consumatori, pe reteaua de distributie vor fi montate camine de vane ( de sectorizare, golire, sectorizare si golire, sectorizare si aerisire- dezaerisire precum).

Caminele de golire au fost amplasate in punctele cele mai joase ale retelei de distributie pentru a se putea realiza golirea apei in cazul avariilor si dupa realizarea interventiilor de spalare si dezinfectare a retelei.

Caminele de aerisire – dezaierisire au fost amplasate in punctele inalte ale retelei de distributie pentru functionarea corespunzatoare a acesteia ( introducerea / evacuarea aerului).

Caminele de sectorizare cu vane de inchidere sau vanele cu montaj ingropat au fost amplasate pe baza urmatoarelor considerente impuse prin NP 133/2013:

  • La intersectiile dintre tronsoanele secundare si principale pentru tronsoanele secundare cu lungimea L ≥ 300 m;
  • In lungul tronsoanelor astfel incat sa nu fie scosi din uz mai mult de 3 hidranti;
  • In lungul tronsoanelor de distributie la distante de maxim 300 m;
  • La subtraversarile drumurilor judetene/ nationale sau a cailor ferate dupa caz realizate prin foraj orizontal dirijat conform prevederilor NP133/2013 si STAS 9313-1987 Subtraversari de cai ferate si drumuri cu conducte.

Hidranti pentru combaterea incendiilor

In cazul aparitiei incendiilor, combaterea acestora se va realiza prin intermediul hidrantilor exteriori racordati direct la reteaua de distributie prin intermediul unor conducte cu Dn 80 mm.

Diametrul minim al retelei pe care au fost amplansati hidranti este Dn 100 mm.

Hidrantii prevazuti prin proiect vor fi supraterani (pentru identificarea facila in teren de catre pompierii militari). Ei vor fi amplasati la maxim 2 m de marginea cailor de circulatie, sau minim 5 m de zidul cladirilor pe care le protejeaza iar prin intermediul lor se va putea realiza si spalarea retelei de alimentare cu apa.

Racordarea hidrantilor la conducta de apa se va face prin intermediul unui teu egal sau redus montat pe reteau de distributie si a unei conducte cu Dn 80 mm. Dupa teu se va amplasa o vana  montata ingropat, cu tija de manevra si capac pentru protectie.

Amplasarea hidrantilor pe reteaua de distributie s-a facut la distante de maxim 500 m intre 2 hidranti consecutivi respectandu-se astfel prevederile NP 133/2013.

Pe reteaua de alimentare cu apa se vor amplasa, pentru buna functionare a acesteia, camine de sectorizare si golire, camine de sectorizare, camine de golire, , camine de sectorizare si aerisire.

Se vor amplasa urmatoarele camine:

  • Camin de sectorizare si golire CVG – 2 buc;
  • Camin de sectorizare si aerisire CVA – 9 buc;
  • Camine de sectorizare CV – 4 buc
  • Camine de golire CG – 18 buc

Caminele de sectorizare si caminele de sectorizare si golire, au fost propuse pentru a se asigura posibilitatea de interventie in caz de avarie pe retea. Toate caminele de pe traseul retelei de alimentare cu apa, vor fi realizate din beton armat, dimensiunile acestora variind in functie de echiparea fiecaruia in parte. Caminele vor fi prevazute cu capace carosabile conform SR EN 124 pentru clasa D400.

Prin proiect vor fi deserviti 743 locuitori, corespunzand unui numar de 420 gospodarii, 9 consumatori publici. Astfel sunt prevazute 429 bransamente individuale (inclusiv camin de bransament din PEID cu instalatie, contor si capac termoizolat) din care:

  • 420 bransamente la reteaua de distributie, cu diametrul conductei de bransament De 25 mm
  • 9 bransamente la reteaua de distributie, cu diametrul conductei de bransament De 32 mm.

 

  1. SISTEM DE CANALIZARE

 

Racorduri la reteaua de canalizare menajera

In cadrul proiectului este prevazut un numar de 429 racorduri individuale (inclusiv camine de racord) amplastate la limita de propietate, pe domeniul public.

Retea de colectare si transport

            Sistemul de canalizare propus pentru preluarea apelor uzate menajere provenite de la populatie si consumatorii publici si economici, este de tip divisor si anume, preia numai apele uzate menajere ce corespund incarcarilor impuse de NTPA 002 /2002, apele meteorice putand fi direct evacuate in mediul natural fara epurare (exceptand cazurile in care apele de ploaie spala suprafete impurificate cu produse petroliere, diverse minereuri, substante nocive,etc.). curgerea apelor se face prin canale inchise.

Camine de vizitare / schimbare de directive/ intersectie

            In lungul retelei de canalizare menajera s-au prevazut camine de vizitare/ intersectie si schimbare de directie realizate din elemente prefabricate din beton de forma circular si cu diametrul interior Dn 1000, 800 mm ( cu camera de lucru). Caminele de vizitare si intersectie se vor realize in conformitate cu SR EN 1917:2003 si SR EN 588-2:2002, din elemente prefabricate si vor fi amplasate la distante de maxim 60 m unul fata de celalalt, conform prevederilor STAS-ului 3051/1991 si normativului NP 133-2/2013. Caminele vor fi prevazute cu gura de acces inchisa cu un capac metalic de tip carosabil, montat pe o rama incastrata in beton, iar in interior vor fi fixate de peretele lateral, trepte metalice. Racordarea tuburilor din PVC – U, multistrat la caminul de vizitare din beton, se face numai prin intermediul unei priese special de trecere care asigura etansarea corespunzatoare.

            Subtraversari

            Subtraversarile de drum au fost proiectare in conformitate cu prevederile STAS 9312-87- “Subtraversari de cai ferate si drumuri cu conducte”, astfel, conductele de canalizare vor fi protejate in tub metalic si se va respecta adancimea de pozare de minim 1.5 m pana la generatoarea superioara a tubului de protectie, in dreptul axului drumului. In dreptul subtraversarilor de drumuri, de o parte si de alta a acestora, au fost prevazute camine de vizitare.

            Subtraversarile de drumuri vor fi executate cu foraj orizontal dirijat, la acestea s-a prevazut un camin de control pentru a se putea observa eventualele avarii inregistrate la conducte.

Statii de pompare apa uzata menajera

            Pentru buna functionare a viitorului sistem de canalizare menajera si pentru evitarea adancimilor mari de sapatura, pe traseul conductelor de canalizare, a fost prevazuta o  statie de pompare ape uzate menajere.

            Pompele submersibile cu rotor tocator vor fi echipate cu tablou de automatizare pentru protectia pompelor si accesoriile necesare montarii si functionarii corespunzatoare a acestora (brida de ghidaj, lant de manevra, cot de refulare, clapeti de sens, vane de izolare, regulatori de nivel etc.).

  Racorduri la rateaua de canalizare menajera

   In cadrul proiectului au fost prevazute 429racorduri individuale (420 gospodarii, 9 consumatori publici si  agenti economici) care cuprind conducte de racord din PVC multistrat, SN 8 cu diametrul De 160mm cu o lungime de medie de 8 m si caminul de racord cu diametrul interior Dn 400 mm din PVC. Adancimea medie de sapatura pentru conductele de racord este de 1.80 m iar pentru caminele de racord este de 1.92m. Caminele de racord prevazute vor fi din PVC, iar capacele metalice vor fi de tip carosabil pentru clasa B125, conform SR EN 124-1996, montate pe rame incastrate in beton.

Racordarea la reteau de canalizare menajera proiectata se va realiza in doua modalitati:

  • Tip I: racordare in caminele de vizitare;
  • Tip II : racordarea in colector.

In cazul racordarii de tip l conducta de racord intra in caminul de vizitare aferent retelei, iar la trecerea prin peretele caminului va fi prevazuta o piesa de trecere etansa.

In cazul racordarii de tipul al ll-lea conducta de racord se conecteaza la colectorul de canalizare prin intermediul unei piese de racordare cu sa din PVC, SN 8.

           Reteaua de canalizare

            Reteaua de canalizare pentru ape uzate este alcatuita din canale inchise, ingropate, cu panta corespunzatoare realizarii unor viteze cuprinse intre 0.70 si 5.0 [m/s] (pentru tuburi din beton, beton armat, PVC, polietilena, PAFS).

Lungimea totala a conductelor cu curgere gravitational din satul Ursa are valoarea L= 6960, incluzand si lungimea subtraversarilor.Reteaua de canalizare se va poza intre sant si acostament.

            Adancimile medii de sapatura in functie de diametrele folosite sunt prezentate in tabelul urmator:

Nr. crt

Diametru (mm)

H mediu (m)

1

De 250

1.90

            Lucrari speciale

Pe traseul viitoarei retele de canalizare, pentru tranzitarea apei uzate menajere catre statia de epurare, este necesara realizarea mai multor subtraversari.

           CAMINE

            Pe traseul colectoarelor, in aliniament, s-au prevazut  225 camine de vizitare si schimbare de directie la o distanta de maxim 60 [m], pentru a permite lucrari de intretinere si exploatare.

            De asemenea, caminele de vizitare s-au prevazut la intersectii si la schimbarea directiei colectoarelor.

            Caminele de vizitare vor fi executate din tuburi prefabricate din beton si vor fi alcatuite din cos de acces si gura de vizitare prevazuta cu capac carosabil (pentru caminele cu inaltimea < 2 [m]) si din camera de lucru, cos de acces si gura de vizitare prevazuta cu capac carosabil (pentru caminele cu inaltimea > 2 [m]), avand diametrul interior Dn 1000.

            Caminele  vor  fi  acoperite  cu rama  şi  capac  din  fonta, carosabile, care sa suporte o sarcina de 400 [KN] si care vor avea  sistem  antiefractie si antizgomot si vor fi fixate  pe un suport din beton armat.

Tipurile caminelor de vizitare vor fi :

  • camine vizitare de capat;
  • camine vizitare de trecere;
  • camine vizitare de intersectie;

Nr. crt

Diametru (mm)

Cantitate(buc)

1

De 250

225

 

STATII DE POMPARE

Statia de pompare (SPAU01)

  • Camera de lucru (2,00 x 2,00 [m]);
  • Inaltimea =4.40[m];
  • Conducta de refulare realizata din tub PEID, SDR17, PE100, De 125 [mm];

Statia de pompare SPAU01 refuleaza in caminul CI, Lrefulare =870m (conform planului de situatie anexat).

Conducte de refulare de la statiile de pompare

            Conductele de refulare vor avea lungimea totala L= 870, vor fi realizate din conducte din polietilena de inalta densitate (PEID), cu PE 100, SDR 17, PN 10, De125 mm.

Pe traseul conductelor de refulare, pentru o buna functionare si intretinere, au fost proiectate camine de curatire. Amplasamentul conductelor de refulare, lungimea, diametrul si grosimea tuburilor, precum si caminele prevazute pe acestea, sunt prezentate in planul de situatie anexat.

Au fost prevazute 4 de camine de curatire, denumite pe planul de situatie - CC. Caminele de curatire vor fi amplasate la distante de maxim 200 m, unul fata de celalalt. Sunt constructii din beton circulare cu diametrul interior Dn1000 mm, realizate din elemente prefabricate, prevazute cu capac carosabil si piese de trecere etanse prin peretii caminului, in interiorul carora, pe conducta de refulare sunt montate urmatoarele piese: flansa oarba, flansa OL, stut adaptor, teu egal.

 

STATIA DE EPURARE

Pentru epurarea apelor uzate menajere se alege soluția utilizării unei stații de epurare modulare compacte, care poate prelua și epura un debit mediu de 102 m3/zi.

Descrierea stație de epurare propuse

            Stația de epurare compactă, funcționează pe baza tehnologiei MBBR (Moving Bed Biofilm Reactor) prevăzută cu o treaptă mecanică, o treaptă de epurare biologică cu Suport Artificial Mobil (SAM™), o treaptă finală de dezinfecție cu lumină ultravioletă la ieșirea apei din treapta biologică și o treaptă de deshidratare a nămolului.

Pentru un proces de epurare eficient, cu această tehnologie, au fost alese următoarele stadii tehnologice:

  • Treapta de epurare primară (mecanică) a apei uzate brute;
    • Grătar des cu șnec
    • Bazin de omogenizare/egalizare
  • Treapta de epurarea secundară biologică;
    • Denitrificare
    • Nitrificare
    • Decantare secundară
  • Treapta de dezinfecție finală;
    • Sterilizare cu ultraviolete
  • Treapta de prelucrare a nămolului.
    • Deshidratarea nămolului în filtre cu saci

Stația are o linie de epurare care va asigura o exploatare eficientă din punct de vedere economic.

 

Obiectele schemei tehnologice aferente stației de epurare

            Schema de epurare aleasă urmărește în mod special reținerea materiilor în suspensie (MTS), reducerea substanțelor organice biodegradabile (CBO5) și reducerea compușilor de azot.

Soluția de epurare adoptată are la bază tehnologie cu Suport Artificial Mobil (SAM™).

Obiectele tehnologice aferente stației de epurare sunt următoarele:

  • Camera tehnică (construcție metalică ușoară acoperita cu panouri termoizolante)
  • 2 electropompe submersibile (1A+1R-rece) si 1 mixer submersibil amplasat in bazinul de omogenizare/egalizare
  • Instalație hidraulică aferentă bazinului de egalizare dotata cu debitmetru
  • Grătar automat des cu sită cu diametrul ochiurilor de 2,0 mm
  • 2 suflante (1A+1R) și instalație hidraulică aferentă
  • Modul biologic dotat complet
  • Pompă nămol și instalație hidraulică aferentă
  • Hidrociclon de separație nămol/apă
  • Instalație deshidratare nămol în saci
  • Tablou electric
  • Unitate de dezinfecție cu ultraviolete

 

Conducta de evacuare si gura de varsare

Conducta de evacuare

            Conducta de evacuare a apelor epurate va fi realizata din PVC-U multistrat, SN8, De 250 mm,  masura de la iesirea din statia de epurare pana la gura de varsare, deversarea apelor epurate se va face in paraul din apropiere.

            Conducta se va monta pe un pat din pietris cu ganulometria 10-15 mm sau nisip amestecat cu pietris cu ganulometria ≤ 20 mm compactat manual 90% si grosimea se 10 cm, sub un unghi de 120⁰, pe toata lungimea, iar umplutura pana la 30 cm deasupra generatoarei superioare se va executa din pietris cu granulometria 10-15 mm sau nisip amestecat cu pietris cu granulometria ≤ 20 mm compactat manual 85%. In rest umplutura se va executa cu straturi de max. 15 cm (straturi succesive din pamant curat de elemente cu diametrul ≥ 10 cm si de fragmente vegetale si animale), umplutura compactata 100%.

            Pe toata lungimea conductei de evacuare, la o inaltime de 50 cm deasupra generatoarei superioare s-au prevazut montarea unei grille cu rol de semnalizare – avertizare din polietilena de culoare maro.

Gura de varsare

            Devesarea in emisar se va realiza prin intermediul unei guri de varsare din beton armat. Cota la radierul colectorului de evacuare va fi situata deasupra nivelului maxim multianual al emisarului.

 

Alte tipuri de lucrari necesare pe traseul retelelor de alimentare cu apa si canalizare

            Pentru pozarea retelelor de alimentare cu apa si  canalizare menajera, vor fi necesare lucrari de interventie asupra  podetelor de acces in gospodarii si a rigolelor de pamant afectate, dupa cum urmeaza:

Desfacere – refacere platform betonate, trotuare si podete acces curti

Suprafata afectata de lucrarile de pozare a conductelor de canalizare este S= 2300 mp.

            Lucrarile de defacere – refacere includ spargerea si desfacerea betonului de ciment, transportul materialelor rezultate in spatii special amenajate pentru depozitare, dar si turnarea betonului in doua straturi, unul de rezistenta si unul de uzura, dupa pozarea conductelor pentru refacerea platformelor de stationare, a locurilor de parcare , a trotuarelor sau a podetelor de acces in curti. Interventia se va face pe suprafete limitate.  Grosimea stratului de beton turnat va fi de 15 cm.

Desfacere – refacere rigole de pamant

            In urma efectuarii lucrarilor de sapatura pentru pozarea conductelor va fi necesara refacerea rigolelor de pamant afectate. Rigolele asupra carora se va interveni au lungimea L= 440ml si se vor efectua in zona  drumurilor satesti. Lucrarile de refacere include compactyarea pamantului rezultat din sapatura, pana la refacerea rigolelor cu dimensiunile l x h = 1.2 x 0.5 m.

Cai de acces - Accesul in satul URSA se face dinspre satul reședință- Gârcov la Sud și dinspre vest din com. Giuvărăști.

 

Elemente fizice/capacitati fizice ce se vor atinge, in conformitate cu standardele, normativele si reglementarile tehnice in vigoare

         Reteaua de distributie va fi realizata din conducte PEID, PE 100, SDR 17, Dn 160 - 75 mm avand lungimea de L= 7 909 m.

          Lungimea totala Dn 250 mm a conductelor de canalizare cu curgere gravitationala din satul Ursa are  L= 6 960 m, incluzand si lungimea subtraversarilor.

Statia de pompare (SPAU01)    - Camera de lucru (2,00 x 2,00 [m]);

Inaltimea = 4.40 [m];

Suprafata statiei de epurare, avand in vedere obiectele tehnologice si retelele necesare pentru  acestea, este de aproximativ 900 [mp].

 

Debite /volume de apa ce urmeaza a fi prelevate  , solicitate pentru avizare:

·     Qs zi max = 128 mc/zi = 1,48 l/s

·     Qs zi med = 99 mc/zi = 1,145 l/s

                              ·    Q s zi min = 49,5 mc/zi = 0,57 l/s

.    Qorar max = 15 mc/ora( 4,16 l/s)

Debite /volume de apa ce urmeaza a fi epurate  , solicitate pentru avizare:

·     Quz ep  zi max = 131,67 mc/zi = 5,49 mc/h

·     Quz ep zi med = 101,29 mc/zi = 4,22 mc/h

      Quz ep zi min =   50,64  mc/zi =  2,11  mc/h

                                  Qorar max = 394,80 mc/ora( 16,45 mc/h)

 

- Valoarea investitiei   - 9.968.836,36 lei.

- Perioada de implementare propusa

Lucrarile de executie se vor realiza conform prevederilor legislatiei in vigoare, perioada de implementare fiind de 24 luni

Descrierea situatiei existente

            In prezent, satul URSA, comuna GARCOV, judetul OLT, nu dispune de un sistem centralizat de alimentare cu apa potabila si nici de un sistem centralizat de canalizare menajera cu statie de epurare.

Capitolul 22 din Tratatul de Aderare al României la Uniunea Europeana obliga România sa implementeze cerinele din cadrul Directivei 98/82/EEC, referitoare la calitatea apei destinata consumului uman iar Directivei 91/271/EEC, cu privire la tratarea apei uzate urbane.

Dezvoltarea economică şi socială durabilă a spaţiului rural este indispensabil legată de îmbunătăţirea infrastructurii rurale existente şi a serviciilor de bază. Trebuie ridicat nivelul de viaţă la ţară, astfel încât pe viitor zonele rurale să poată concura efectiv în atragerea de investiţii, asigurând totodată şi furnizarea unor condiţii de viaţă adecvate.

Realizarea infrastructurii de canalizare va constitui un factor important în vederea dinamizarii dezvoltării locale, în creşterea atractivităţii investiţionale a comunei, prin folosirea potenţialului agro-turistic şi economic local.

Lipsa sistemului centralizat de canalizare şi epurare a apelor uzate, afectează sănătatea şi bunăstarea familiilor din comunitatea rurală

 

  • o descriere a caracteristicilor fizice ale intregului proiect, formele fizice ale proiectului (planuri, clădiri, alte structuri, materiale de construcţie etc.)

 

Se prezintă elementele specifice caracteristice proiectului propus:

- profilul şi capacităţile  de producţie: alimentare cu apa, canalizare și epurarea apelor uzate

Descrierea instalatiei si a fluxurilor tehnologice existente pe amplasament (dupa caz)

Schema sistemului de alimentare cu apa proiectat va fi urmatoarea:

C – Ad – GA ( R- SP- ST) – RD – Bransamente la RD

In care:

C – captarea: asigura prelevarea apei din sursa ( formata din 2 foraje, doua foraje hidrogeologice cu adâncimea de 50m

 Ad – aductiunea: asigura transportul apei de la captare pana la amplasamentul gospodariei de apa

GA – gospodaria de apa care va cuprinde (dimensionata pentru intreaga localitate):

R – rezervorul de inmagazinare: asigurarea apei pentru compensarea orara/zilnica a consumului, combaterea incendiului, operarea in cazul avariilor amonte de rezervor

SP – statie de pompare: asigura energia necesara transporului apei de la gospodaria de apa la consumatori;

ST – statie de tratare: asigura tratarea apei in vederea potabilizarii ;

RD – reteaua de distributie: asigura transportul apei de la gospodaria de apa la bransamentul utilizatorilor;

Bransamente la reteau de distributie – asigura transportul apei potabile de la reteaua publica de distributie la consumatori.

In cele ce urmeaza sunt prezentate caracteristicile obiectelor componente ale sistemului de alimentare cu apa ce s-a propus prin proiectul TC67/2018 si modificarile survenite in vederea asigurari in vederea asigurari cu apa necesarului de apa pentru populatie .

Forajul F1 va fi amplasat in incinta gospodariei de apa. Forajul F2 va fi amplasat la aproximativ 150 m , pe terenul identificat in intravilanul bunurilor care apartin comunei Garcov.

            De la forajul F2 apa va fi tranzitata catre gospodaria de apa prin intermediul unor conducte de polietilena de inalta densitate PEID, PE 100, SDR 17, De 90 mm.

Apa este extrasă cu ajutorul electropompelor submersibile și este pompată în rezervorul de inmagazinare. Apoi este tratată și cu ajutorul electopompelor este distribuită la consumatori.

Rețeaua de distribuție va fi realizată din conducte PEID, PE100, SDR 17, De 160-75mm având lungimea de L=7909m.

Prin proiect vor fi deserviti 743 de locuitori, corespunzând unui număr de 420 gospodării, 9 consumatori publici. Astfel vor fi prevăzute 429 branșamente individuale(inclusiv cămin de branșament PEID cu instalație, contor și capac termoizolant).

      Qs zi max = 49,5 mc/zi (0,573 l/s)

Qs zi med = 99 mc/zi (1,145 l/s)

                                  Qzi max = 128 mc/zi (1,48 l/s)

  • Qorar max = 15 mc/ora( 4,16 l/s)

 

Sistemul centralizat de alimentare cu apa  propus pentru comuna GARCOV, sat Ursa judetul Olt, va asigura distributia apei prin instalatii  interioare  de  apa  rece, calda  si  canalizare,  cu  prepararea  individuala  a  apei  calde, luandu-se  in  calcul  debitul  de 110 l/om,zi  si  se compune din urmatoarele obiective :

  • sursa, compusa din 2 puturi forate;
  • aductiunea;
  • inmagazinare;
  • tratare - dezinfectie;
  • statie pompare;
  • distributie;

    

 SURSA DE APA

Asa cum reiese din studiul hidrogeologic intocmit de proiectantul de specialitate, sursa este constituita din 2 puturi forate, F1 si F2 la adancimea de 50 [m]. Puturile vor avea urmatorii parametrii hidrogeologi si de exploatare preliminari.   

  • Adancimea fiecarui foraj/put:  50 m
  • Debit de exploatare qexp  1.75 [l/ s];

Zona de regim sanitar sever pentru forajul F2 va avea o dimensiune de 20 m x20 m, care se va imprejmui si marca cu placute avertizoare.

Pentru fiecare put se va construi cate o cabina din zidarie de caramida  supraterana   care se va echipa hidraulic si electric corespunzator.

Fiecare  put  va  fi  echipat  cu  o  pompa  submersibila  cu  urmatoarele  caracteristici :

  • Hp = 60 mCA si 70 mCA
  • Qp=1,75 l/s  

            In vederea masurarii debitului de apa, fiecare put forat va fi echipat cu cate un contor multijet.

STATIA DE CLORINARE

Aceasta are in principal rolul de a asigura protectia antibacteriana de-a lungul retelei de conducte pana la punctul final de utilizare. Conform legii 458, republicata, privind calitatea apei potabile, la intrarea in retea clorul rezidual liber trebuie sa fie maxim 0.5 mg/l, iar la capat de retea min 0.1mg/l.

Instalatia de tratare cu hipoclori se dimensioneaza in functie de debitul sursei de apa avand in vedere ca solutia de hipoclorit de sodiu contine cca 12% clor activ, si se compune in cazul de fata din urmatoarele elemente:

  • O pompa dozatoare cu menbrana cu un debit debit variabil de 0 – 4l/h avand o frecventa de maxim 120 cicluri/min si cu o putere a motorului de 50 W
  • Rezervor de polietilena de 100 l
  • Furtun + lance pentru dozare
  • Furtun + filtru pentru aspiratie
  • Kit nivel min – max pentru rezevorul de 60 l

Instalatia functioneaza automat, debitul pompei dozatoare fiind reglat prin semnalul primit de la un debitmetru mecanic cu impulsuri montat pe conducta “de la foraj” intr-un camin debitmetru.

 

INMAGAZINAREA – rezervor de 200 mc

  Rezervorul metalic de inmagazinare  va fi executat din tole metalice galvanizate cu membrana butilica pentru apa potabila, el va fi amplasat suprateran pe o fundatie din beton armat.

Rezervorul de inmagazinare va fi  prevazut cu urmatoarele conducte:

  • Conducta de alimentare a rezervorului cu Dn 100 mm. Pe aceasta conducta, dupa intrarea in rezervorul de inmagazinare se vor monta 2 vane cu plutitor cu Dn 80 mm.
  • Conducta de golire cu Dn 100 mm;
  • Conducta de preaplin cu Dn 100 mm;
  • Conducta pentru alimentare cu apa pentru consum cu Dn 150 mm;
  • Conducta pentru alimentare cu apa pentru incendiu Dn 100 mm;
  • Conducta cu racord tip A cu Dn 100 pentru alimentarea directa a autospecialelor pompierilor militari.

 

Pe reteaua de alimentare cu apa se vor amplasa, pentru buna functionare a acesteia , camine de sectorizare si golire, camine de sectorizare, camine de golire,camine de sectorizare si aerisire.

Se vor amplasa urmatoarele camine:

  • Camin de sectorizare si golire CVG – 2 buc;
  • Camin de sectorizare si aerisire CVA – 9 buc;
  • Camine de sectorizare CV – 4 buc
  • Camine de golire CG – 18 buc

Caminele de sectorizare si caminele de sectorizare si golire, au fost propuse pentru a se asigura posibilitatea de interventie in caz de avarie pe retea. Toate caminele de pe traseul retelei de alimentare cu apa, vor fi realizate din beton armat, dimensiunile acestora variind in functie de echiparea fiecaruia in parte. Caminele vor fi prevazute cu capace carosabile conform SR EN 124 pentru clasa D400.

 

STATII DE POMPARE

Statia de pompare (SPAU01)

  • Camera de lucru (2,00 x 2,00 [m]);
  • Inaltimea =4.40[m];
  • Conducta de refulare realizata din tub PEID, SDR17, PE100, De 125 [mm];

Statia de pompare SPAU01 refuleaza in caminul CI, Lrefulare =870m (conform planului de situatie anexat).

Conducte de refulare de la statiile de pompare

            Conductele de refulare vor avea lungimea totala L= 870, vor fi realizate din conducte din polietilena de inalta densitate (PEID), cu PE 100, SDR 17, PN 10, De125 mm.

   Pe traseul conductelor de refulare, pentru o buna functionare si intretinere, au fost proiectate camine de curatire. Amplasamentul conductelor de refulare, lungimea, diametrul si grosimea tuburilor, precum si caminele prevazute pe acestea, sunt prezentate in planul de situatie anexat.

Au fost prevazute 4 de camine de curatire, denumite pe planul de situatie - CC. Caminele de curatire vor fi amplasate la distante de maxim 200 m, unul fata de celalalt. Sunt constructii din beton circulare cu diametrul interior Dn1000 mm, realizate din elemente prefabricate, prevazute cu capac carosabil si piese de trecere etanse prin peretii caminului, in interiorul carora, pe conducta de refulare sunt montate urmatoarele piese: flansa oarba, flansa OL, stut adaptor, teu egal.

 

STATIA DE EPURARE

Pentru epurarea apelor uzate menajere se alege soluția utilizării unei stații de epurare modulare compacte, care poate prelua și epura un debit mediu de 102 m3/zi.

Descrierea stație de epurare propuse

Stația de epurare compactă, funcționează pe baza tehnologiei MBBR (Moving Bed Biofilm Reactor) prevăzută cu o treaptă mecanică, o treaptă de epurare biologică cu Suport Artificial Mobil (SAM™), o treaptă finală de dezinfecție cu lumină ultravioletă la ieșirea apei din treapta biologică și o treaptă de deshidratare a nămolului.

Pentru un proces de epurare eficient, cu această tehnologie, au fost alese următoarele stadii tehnologice:

  • Treapta de epurare primară (mecanică) a apei uzate brute;
    • Grătar des cu șnec
    • Bazin de omogenizare/egalizare
  • Treapta de epurarea secundară biologică;
    • Denitrificare
    • Nitrificare
    • Decantare secundară
  • Treapta de dezinfecție finală;
    • Sterilizare cu ultraviolete
  • Treapta de prelucrare a nămolului.
    • Deshidratarea nămolului în filtre cu saci

Stația are o linie de epurare care va asigura o exploatare eficientă din punct de vedere economic.

 

Obiectele schemei tehnologice aferente stației de epurare

            Schema de epurare aleasă urmărește în mod special reținerea materiilor în suspensie (MTS), reducerea substanțelor organice biodegradabile (CBO5) și reducerea compușilor de azot.

Soluția de epurare adoptată are la bază tehnologie cu Suport Artificial Mobil (SAM™).

            Obiectele tehnologice aferente stației de epurare sunt următoarele:

  • Camera tehnică (construcție metalică ușoară acoperita cu panouri termoizolante)
  • 2 electropompe submersibile (1A+1R-rece) si 1 mixer submersibil amplasat in bazinul de omogenizare/egalizare
  • Instalație hidraulică aferentă bazinului de egalizare dotata cu debitmetru
  • Grătar automat des cu sită cu diametrul ochiurilor de 2,0 mm
  • 2 suflante (1A+1R) și instalație hidraulică aferentă
  • Modul biologic dotat complet
  • Pompă nămol și instalație hidraulică aferentă
  • Hidrociclon de separație nămol/apă
  • Instalație deshidratare nămol în saci
  • Tablou electric
  • Unitate de dezinfecție cu ultraviolete

 

-descrierea proceselor de producţie ale proiectului propus, în funcţie de specificul investiţiei, produse şi subproduse obţinute, mărimea, capacitatea

Instalația de tratare cu hipoclorit se dimensionează în funcție de debitul sursei de apă având în vedere că soluția de hipoclorit de sodiu conține circa 12% clor activ și se compune în cazul de față din următoarele elemente:

  • o pompă dozatoare cu membrană cu un debit variabil de 0-4l/h având o frecvență de maxim 120 cicluri/min și cu o putere a motorului de 50w
  • rezervor de polietilenă de 100l
  • furtun +lance pentru dozare
  • furtun + filtru pentru aspirație
  • kit nivel min-max pentru rezervorul

Sapatura pentru pozarea conductelor de distributie se va executa atat manual cat si mecanizat. Conducta se va poza pe un pat din material necoeziv (nisip) avand granulometria ≤ 10 mm si grosimea de 15 cm. De asemenea peste generatoarea superioara se va realiza un strat de umplutura cu grosimea de 15 cm din acelasi material necoeziv (nisip) cu aceiasi granulometrie. In rest umplutura se va execuat cu straturi de maxim 15 cm (straturi succesive din pamant curatat de elemente cu diametrul ≥ 10 cm si de fragmente  vegetale si animale), umplutura compactata 95%. Adancimea de pozare a conductelor variaza intre 1.20 – 1.70 m in ax, in functie de panta data conductelor, pentru realizarea golirii tronsoanelor de retea.

Latimea sapaturii pentru conductele care alcatuiesc reteaua de distributie este de 0.70 m pentru toate diametrele.

La 50 cm peste generatoarea superioara a conductei se va prevedea o banda cu rol de semnalizare – avertizare din polietilena de culoare albastra.

In cazul in care retelele vor intercepta alte retele subterane existente a caror pozitie nu a fost confirmata prin avize de societatile detinatoare de retele, se vor lua toate masurile necesare evitarii perturbarii bunei functionari a acestora.

Sapaturile in zonele de intersectie cu alte retele se vor efectua manual, cu deosebita atentie si cu anuntarea prealabila a societatilor care exploateaza retelele intersectate. Se vor respecta normele de tehnica securitatii muncii, conform normativelor in vigoare.

Pentru buna functionare, exploatare facila si asigurarea posibilitatilor de interventie in cazul avariilor cu izolarea numai a unor tronsoane restranse si implincit afectarea unui numar cat mai mic din viitori consumatori, pe reteaua de distributie vor fi montate camine de vane ( de sectorizare, golire, aerisire – dezaerisire, sectorizare si golire, sectorizare si aerisire- dezaerisire precum si vane cu montaj ingropat).

Pe traseul colectoarelor, in aliniament, s-au prevazut  225 camine de vizitare si schimbare de directie la o distanta de maxim 60 [m], pentru a permite lucrari de intretinere si exploatare.

De asemenea, caminele de vizitare s-au prevazut la intersectii si la schimbarea directiei colectoarelor.

Caminele de vizitare vor fi executate din tuburi prefabricate din beton si vor fi alcatuite din cos de acces si gura de vizitare prevazuta cu capac carosabil (pentru caminele cu inaltimea < 2 [m]) si din camera de lucru, cos de acces si gura de vizitare prevazuta cu capac carosabil (pentru caminele cu inaltimea > 2 [m]), avand diametrul interior Dn 1000.

Caminele  vor  fi  acoperite  cu rama  şi  capac  din  fonta, carosabile, care sa suporte o sarcina de 400 [KN] si care vor avea  sistem  antiefractie si antizgomot si vor fi fixate  pe un suport din beton armat.

Tipurile caminelor de vizitare vor fi :

  • camine vizitare de capat;
  • camine vizitare de trecere;
  • camine vizitare de intersectie;

 

  • materiile prime, energia şi combustibilii utilizaţi, cu modul de asigurare a acestora

Materiile prime necesare realizarii lucrarilor sunt:

• Balast 

• Nisip

• Piatra sparta

• Beton B350:

Pentru manipularea pamantului (excavare si transport) se va folosi un excavator si o autobasculanta, pentru transport materiale se va folosi un autocamion care vor utiliza ca si combustibil motorina de la stațiile PECO.

 

- racordarea la reţelele utilitare existente în zonă

Alimentarea cu energie electrica

Energia electrica pentru gospodaria de apa si foraje se va asigura din liniile de joasa/ medie tensiune pozate aerian, in apropierea acestora.

 

  • descrierea lucrărilor de refacere a amplasamentului în zona afectată de execuţia investiţiei

Traseele au fost alese in toate cazurile pe domeniul public de pe strazile localitatii. In general ele se vor poza pe cat posibil intr-o zona care nu necesita refaceri. Acolo unde se impune refacerea carosabilului, se va tine cont de situatia existenta la inceputul lucrarilor, aducandu-se suprafata drumului la starea initiala.

În urma efectuării lucrărilor de săpătură pentru pozarea conductelor va fi necesară refacerea rigolelor de pământ afectate. Rigolele asupra cărora se va interveni au lungimea de 440ml și se vor efectua în zona drumurilor sătești. Lucrările de refacere includ compactarea pământului rezultat din săpătură, până la refacerea rigolelor cu dimensiunile lxh =1,2x0,5m.

 

-căi noi de  acces sau schimbări ale celor existente

Drum nou de acces la gospodăria de apă și la stația de epurare.

 

  • resursele naturale folosite în construcţie şi funcţionare

Resursele naturale care vor fi folosite:

- apă

- Nisip pentru patul de pozare conducte din carierele autorizate;

- Balast pentru realizarea pernelor de pozare din carierele autorizate.

- metode folosite în construcţie / demolare

Lucrarile de constructii prin care se va realiza obiectivul constau in: 

  • Terasamente (sapatura, umplutura, compactare, nivelare etc);
  •  Montarea de conducte
  • Montare rezervor, statie pompare si statie tratare ( clorinare)

 

  • Relatia cu alte proiecte existente sau planificate

Pe amplasamentul pe care se va realiza retelaua de alimentare cu apă și de canalizare in sat Ursa, comuna Gârcov, judetul Olt, nu exista alte proiecte similare.

 

  • Detalii privind alternativele care au fost luate in considerare

Alternativele analizate au avut ca scop minimizarea impactului asupra mediului produs de implementarea proiectului.

O analiză comparativă a alternativelor indică variantele ce au condus la alegerea acestei solutii.

Alternativa „zero” (nerealizarea proiectului)

Alternativa cu investitie “0” numita si alternativa “a nu face nimic” presupune mentinerea situatiei actuale, in care in majoritatea gospodariilor exista toalete de tip uscat, iar sistemul executat degradându-se în timp.

       Lipsa sistemului centralizat de alimentare cu apă și canalizare afectează sănătatea şi bunăstarea familiilor din comunitatea rurală. Pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii, un factor determinant îl constituie modernizarea şi extinderea infrastructurii fizice rurale de bază, care influenţează în mod direct dezvoltarea activităţilor sociale, culturale şi economice şi implicit crearea de oportunităţi ocupaţionale.

 

            Alternativa realizarii proiectului

       Alternativele realizarii proiectului, relevante posibile, care au fost studiate pentru proiectul analizat, pot fi grupate in doua categorii: de amplasament si de proiect.

Alternative de alegere a amplasamentului

Alegerea amplasamentului înființării retelei de alimentare cu apă și canalizare s-a facut in functie de terenul pe care comuna Gârcov il are in administrare.

Alternative de alegere a proiectului

Primaria Gârcov doreste realizarea retelei de alimentare cu apă și canalizare, ce cuprinde următoarele obiecte:

  • reţea de alimentare cu apă;
  • rețea de canalizare
  • staţii de pompare ape uzate;
  • racorduri

 

  • Alte activitati care pot aparea ca urmare a proiectului

Ca urmare a realizarii proiectului, localitatea va cunoaste, pe langa ridicarea nivelului de trai in zona rurala, o dezvoltare economica si sociala prin atragerea de investitii si, implicit, crearea de oportunitati ocupationale.

       Extragerea de agregate minerale se face de către terți.

      Asigurarea unor noi surse de apă se face prin prezentul proiect

      Eliminarea apelor uzate se face după epurarea într-o stație de epurare prevăzută prin prezentul proiect.

      Surse sau linii de transport al energiei- pentru alimentarea electropompelor din foraj și a obiectelor stației de epurare.

 

Localizarea organizarii de santier

Terenul pe care urmeaza a se amplasa lucrarile prezentei investitii se afla in intravilanul comunei Gârcov, apartine domeniului public aflat in administrarea Consiliului Local si nu greveaza servituti asupra lui.

Descrierea impactului asupra mediului a lucrarilor organizarii de santier

Lucrarile organizarii de santier necesare realizarii obiectivului nu vor avea un impact negativ semnificativ asupra mediului, lucrarile nefiind generatoare de deseuri toxice, deseuri petroliere, combustibili, care sa polueze raul, solul, apele subterane sau aerul.

 

Surse de poluanti si instalatii pentru retinerea, evacuarea si dispersia poluantilor in mediu in timpul organizarii de santier

       Sursele de impurificare a atmosferei vor fi reprezentate de excavarea propriu-zisa si de functionarea autovehiculelor si utilajelor.

       Pentru evacuarea si dispersia poluantilor in mediu, respectiv pentru diminuarea impactului acestora asupra calitatii aerului, se vor lua urmatoarele masuri:

- stropirea cu apa a drumurilor de acces in perioadele lipsite de precipitatii;

- evitarea activitatilor de incarcare/descarcare a autovehiculelor cu materiale generatoare de  praf in perioadele cu vant cu viteze de peste 3 m/s;   

- utilizarea de autovehicule si de utilaje dotate cu motoare de tip EURO V - VI, ale caror emisii respecta legislatia in vigoare;

- intretinerea corespunzatoare a motoarelor autovehiculelor si a utilajelor.

 

Dotări şi măsuri prevăzute pentru controlul emisiilor de poluanţi în mediu

Desi se apreciaza un impact nesemnificativ asupra calitatii aerului, este recomandat ca pentru termenii de referinta sa fie specificate o serie de masuri de reducere a emisiilor pentru minimizarea disconfortului creat:

- intretinerea corespunzatoare a vehiculelor si echipamentelor in conformitate cu un program de reparatii/revizii periodice;

- asigurarea unui management corect al deseurilor;

- curatarea zilnica a cailor de acces;

- pentru limitarea disconfortului ce apare în perioada de constructie se vor alege trasee optime pentru vehiculele ce deservesc zonele de lucru, mai ales pentru cele care transporta materiale de constructie ce pot elibera în atmosfera particule fine. Transportul acestor materiale se va face pe cât posibil acoperit;

- se vor lua masuri de reducere a nivelului de praf pe durata constructiilor;

- materialele de constructii pulverulente se vor depozita si manipula în asa maniera încât sa reduca la minim nivelul de particule ce pot fi antrenate de curentii atmosferici;

- procesele tehnologice care produc mult praf, cum este cazul umpluturilor de pamânt, vor fi reduse în perioade cu vânt puternic sau se va realiza o umectare mai intensa a suprafetelor.

Masuri de protectie a vecinatatilor prin pastrarea distantelor impuse

Se vor lua masuri preventive cu scopul de a evita producerea accidentelor de lucru sau a incendiilor.

Pentru a preveni declansarea unor incendii se va evita lucrul cu si in preajma surselor de foc. Daca se folosesc utilaje cu actionare electrica, se va avea in vedere respectarea masurilor de protectie in acest sens, evitand mai ales utilizarea unor conductori cu izolatie necorespunzatoare si a unor impamantari necorespunzatoare.

Masuri de securitate si sanatate in munca

Normele de securitate si sanatate in munca, stabilite prin legile specifice, reprezinta un sistem unitar de masuri si reguli aplicabile tuturor participantilor la procesul de munca.

Activitatea desfasurata in cadrul obiectivului analizat se face cu indeplinirea legislatiei in vigoare privind securitatea si sanatatea in munca:  

  • Legea 319/2006 „Legea securitatii si sanatatii in munca”
  • HG 1048/2006 privind cerintele minime de securitate si sanatate pentru utilizarea de catre lucratori a echipamentelor individuale de protectie la locul de munca.

1. Lucrarile se vor executa pe baza proiectului de organizare si a fiselor tehnologice elaborate de tehnologul executant, in care se vor detalia toate masurile de protectie a muncii. Se va verifica insusirea fiselor tehnologice de catre intreg personalul din executie.

2. Dintre masurile speciale ce trebuiesc avute in vedere se mentioneaza:

- zonele periculoase vor fi marcate cu placaje si inscriptii;

- se vor face amenajari speciale (podine de lucru, parapeti, dispozitive);

- toate dispozitivele, mecanismele si utilajele vor fi verificate in conformitate cu normele in vigoare;

3. Se atrage atentia asupra faptului ca masurile de securitate si sanatate in munca a muncii prezentate nu au un caracter limitativ, constructorul avand obligatia de a lua toate masurile necesare pentru prevenirea eventualelor accidente de munca (masuri prevazute si in «Norme specifice de securitate a muncii pentru diferite categorii de lucrari».

Masuri de prevenire a accidentelor in faza de executie

     Acest tip de masuri trebuie luate de catre antreprenorul general si de eventualii subcontractanti, cu respectarea legislatiei romanesti privind securitatea si sanatatea in munca, paza contra incendiilor, paza si protectia civila,  registrul deseurilor si altele. De asemenea, se vor respecta prevederile proiectelor de executie, a caietelor de sarcini, a legilor si normativelor privind calitatea in constructii.

     Succint, masurile se vor referi la:

  • controlul strict al personalului angajat privind disciplina in santier, instructajul periodic, portul echipamentului de protectie, prezenta numai la locul de munca unde este alocat;
  • verificarea inainte de intrarea in lucru a utilajelor, mijloacelor de transport, macaralelor, echipamentelor, mecanismelor si uneltelor pentru a constata integritatea si buna functionare a acestora;
  • verificarea indicatoarelor de interzicere a accesului in anumite zone, placute indicatoare cu insemne de pericol;
  • realizarea de imprejmuiri, semnalizari si alte avertizari, pentru a delimita zonele de lucru;
  • controlul si restrictionarea accesului persoanelor in santiere;
  • intocmirea unui plan de interventii in caz de situatii neprevazute sau a unor fenomene meteorologice extreme (precipitatii, furtuni). Planul va prevedea in special masurile de alertare, informare, punere la adapost a bunurilor materiale pentru interventia in astfel de situatii.

 

Masuri PSI in perioada de executie

Reglementari privind apararea impotriva incendiilor:

 

Localizarea proiectului

- distanţa faţă de graniţe pentru proiectele care cad sub incidenţa Convenţiei privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontieră, adoptată la Espo la 25 februarie 1991, ratificată prin Legea nr. 22/2001.

Cele mai apropiate oraşe de comuna Maruntei sunt: Slatina la o distanta de 28km si Draganesti- Olt la 9km.

Comuna este situata sudul judetului Olt si se invecineaza:

•      NORD comuna Coteana;

•      SUD – orasul Draganesti -Olt

•      VEST- Raul Olt;

•       EST- comuna Izvoarele

 

  • prevenirea și gestionarea deșeurilor generate pe amplasament în timpul realizării proiectului/în timpul exploatării, inclusiv eliminarea:
  • În contractul de execuţie se va prevedea şi obligativitatea constructorului de a respecta legislaţia în vigoare, referitoare la gestiunea deşeurilor generate pe amplasament, în perioada de execuţie a lucrărilor de constructii -alimentare si canalizare. Principalele surse de deşeuri generate pe amplasamentul proiectului, în perioada de execuţie sunt cele rezultate din procesele tehnologice pentru execuţia lucrărilor. Revizia, întreţinerea şi repararea mijloacelor de transport auto şi a utilajelor folosite la realizarea proiectului, se recomandă a se efectua periodic, în ateliere specializate. Pe amplasamentul lucrării, în timpul execuţiei, pot rezulta următoarele tipuri de deşeuri: deşeuri din construcţii provenite din activităţile de execuţie a lucrărilor conexe  (betoane, mixturi, agregate naturale, cofraje din lemn şi metal, etc.). deşeuri uleioase şi de combustibili, de solvenţi organici, agenţi de răcire şi carburanţi - apărute în mod accidental, de la participanţii la trafic deşeurile rezultate de la marcajele rutiere (recipientele în care sunt procurate vopselele de marcaj), parapete deşeurile de ambalaje provenite de la utilizatorii de trafic şi de la constructor. În conformitate cu prevederile HG nr. 856 / 2002, principalele deşeuri rezultate din activitatea de execuţie a lucrării, cu excepţia materialelor contaminate cu substanţe periculoase, nu se încadrează în categoria deşeurilor periculoase.
  • Deşeurile periculoase şi ambalajele substanţelor toxice şi periculoase, dacă există, vor fi depozitate în siguranţă, pe platforme betonate şi îngrădite, special amenajate, în incinta organizării de şantier, şi ulterior vor fi predate unităţilor specializate pentru depozitare definitivă, reciclare sau incinerare.
  • Planul de gestionare a  deşeurilor rezultate pe amplasamentul lucrării este următorul:
  • -deşeurile menajere şi asimilabile se vor colecta selectiv, în recipiente adecvate, pe platforme special amenajate din zona punctelor de lucru, vor fi transportate în incinta organizării de şantier şi vor fi predate firmei de salubrizare autorizate cu care constructorul va încheia un contract de colectare şi transport în locuri autorizate. deşeurile din construcţii provenite din activităţile de execuţie a lucrării se vor colecta selectiv, vor fi transportate la sediul organizării de şantier, şi vor fi predate firmei autorizate de salubrizare sau vor fi refolosite la executarea altor lucrări. deşeuri uleioase şi de combustibili, de solvenţi organici, agenţi de răcire şi carburanţi - provenite în mod accidental de la participanţii la trafic se vor colecta selectiv, în recipiente adecvate (metalici închişi) şi se vor preda la unităţi specializate, pentru valorificare sau incinerare. deşeurile rezultate de la marcajele rutiere şi parapete, se vor stoca pe o platformă betonată, special amenajată, din incinta organizării de şantier, de unde se vor returna producătorului, distribuitorului sau firmei autorizate cu care constructorul are contract. deşeurile de ambalaje se colectează selectiv şi vor fi valorificate prin unităţi specializate sau vor fi eliminate prin firme autorizate cu care constructorul va încheia contract
  • Tipuri de deşeuri
  • În perioada de operare a lucrarilor de constructii pentru alimentarea cu apa, respectiv canalizare pot rezulta următoarele tipuri de deşeuri, provenite de la participanţii la trafic: deşeuri menajere şi asimilabile acestora; deşeuri reciclabile (hârtie, PET-uri, ambalaje din aluminiu, etc.); deşeuri uleioase şi de combustibili lichizi, apărute ca urmare a eventualelor accidente de circulaţie.

 

- gospodărirea substanțelor și preparatelor chimice periculoase:

Substanţele toxice şi periculoase utilizate pot fi: carburanţi, lubrefianţi, şi acidul sulfuric pentru baterii, necesari funcţionării utilajelor şi autovehiculelor necesare realizării lucrărilor, precum şi substanţele din vopseaua de marcaj rutier. De asemenea materialele periculoase utilizate la lucrările specifice de reparatie a carosabiluli afectat drumuri (asfalt, bitum), în cazul unor deversări accidentale pe sol, pot cauza deteriorarea acestui factor de mediu, pe suprafeţe restrânse. Bitumul din compoziţia mixturilor asfaltice intră în categoria preparatelor periculoase, fiind toxic pentru organismele vii. Manipularea necorespunzătoare a carburanţilor şi uleiurilor minerale folosite pentru utilaje şi mijloace auto, eventualele neetanşeităţi sau chiar defecţiuni pot determina scurgeri accidentale pe sol sau în apele de suprafaţă, conducând la deteriorarea acestor factori de mediu. Astfel reviziile tehnice şi schimburile de ulei se recomandă a se efectua periodic, în ateliere specializate, iar vopseaua de marcaj va fi adusă în recipiente etanşe care după utilizare se vor returna producătorilor.

Mod de gospodărire a lor. Constructiile  aferente lucrarilor de alimentare cu apa si canalizare  nu presupun utilizarea unor tipuri de materiale care pot fi încadrate în categoria substanţelor toxice şi periculoase. Majoritatea lucrărilor de întreţinere sunt externalizate, motiv pentru care gospodărirea eventualelor substanţe toxice sau periculoase cade în sarcina firmelor specializate în executarea diverselor lucrări de întreţinere.

 

Utilizarea resurselor naturale, în special a solului, a terenurilor, a apei și a biodiversității.Terenul pe care urmează a se amplasa lucrările prezentei investiţii se află în intravilanul comunei Gâecov, aparţine domeniului public aflat în administrarea Consiliului Local şi nu grevează servituţi asupra lui.

  Principalele cantități de resurse folosite ca materiale utilizate sunt:

  • săpătură – 59440m3
  • balast și agregate de râu: 5452m3
  • nisip 8500m3

 

Prevederi pentru monitorizarea mediului

Monitorizarea mediului reprezinta un ansamblu de operatiuni privind supravegherea, evaluarea, prognozarea si avertizarea, in scopul interventiei operative pentru mentinerea starii de echilibru a mediului.

Pe durata execuţiei proiectului se recomanda evaluarea următoarelor aspecte:

  • nivelul imisiilor din aer, pentru a servi ca probe martor în timpul monitorizării impactului proiectului;
  • calitatea solului pentru a servi ca probe martor în timpul monitorizării impactului proiectului;
  • nivelul zgomotului la limita amplasamentului în perioada de execuţie a lucrărilor de construcţii.

Executantul lucrărilor şi beneficiarul au obligaţia să obţină:

  • autorizaţiile necesare realizării lucrărilor de construcţie,
  • autorizaţiile de constructie pentru lucrările provizorii,
  • de a reda terenurile ocupate temporar la forma iniţială cu amenajările stabilite de organele competente.

Pe timpul desfasurarii lucrarilor de implementare a proiectului, se va avea in vedere monitorizarea gestiunii deseurilor produse, conform cerintelor legislatiei in vigoare.

 

Măsurile de evitare, reducere sau ameliorare a impactului semnificativ asupra mediului

Masuri de protectie a apelor de suprafata si subterane

In faza de executie a proiectului, precum si in faza de functionare, pentru evitarea influentelor negative asupra apelor de suprafata si subterane, se vor lua urmatoarele masuri:

-      pe amplasament nu se vor depozita carburanti;

-      alimentarea si reparatiile utilajelor se vor face in locuri special amenajate si ateliere;

-      deseurile menajere sau de orice alta natura se vor depozita numai in locuri special amenajate.

 

Masurile pentru reducerea emisiilor de poluanti in atmosfera

In faza de executie a  proiectului

Prin aplicarea unor masuri obligatorii de protejare a factorilor de mediu, pe toata durata executiei investitiei, cumulat cu specificul de dispersie a emisiilor in teritoriu, va rezulta un nivel de poluare/impurificare mai redus, care va conduce la efecte minore, incadrate in tipul “efecte nedecelabile cazuistic”.

Printre masurile de protejare a factorului de mediu aer mentionam:

  • masuri de reducere a nivelului incarcarii atmosferice cu pulberi in suspensie sedimentabile;
  • materialele de constructii pulverulente se vor manipula in asa fel incat sa se reduca la minim nivelul particulelor ce pot fi antrenate de curentii atmosferici;
  • masuri pentru evitarea disiparii de pamant si materiale de constructii pe carosabilul drumurilor de acces;
  • se vor respecta standardele de calitate a aerului ambiental, in orice conditii atmosferice;
  • sa se foloseasca numai utilaje si mijloace de transport dotate cu motoare Diesel care nu genereaza emisii de Pb si care produc foarte putin monoxid de carbon.

In faza de functionare a sistemului de alimentare cu apă și canalizare

Nu sunt prevazute masuri speciale.

 

Masuri de prevenire a accidentelor

Pentru prevenirea potentialelor accidente, rezultate ca urmare a activitatilor desfasurate, este necesara adoptarea urmatoarelor masuri:

- urmarirea modului de functionare a utilajelor;

- realizarea de imprejmuiri, semnalizari si alte avertizari, pentru a delimita zonele de lucru;

- identificarea zonelor cu alunecari de teren, semnalizarea acestora si realizarea de lucrari de stabilizare;

- verificarea, inainte de intrarea in lucru, a utilajelor si mijloacelor de transport, daca acestea functioneaza la parametrii optimi si daca nu sunt eventuale defectiuni care ar putea conduce la eventuale scurgeri de combustibili;

- pentru prevenirea riscurilor producerii unor poluari in urma unor accidente, se vor intocmi programe de interventie, care sa prevada masurile necesare;

- se va asigura echipamentul de protectie, necesar tutror categoriilor de personal din santier;

- se vor intocmi instructiuni specifice de lucru pentru fiecare post;

- autobasculantele vor circula numai pe drumurile amenajate si marcate cu placute si indicatoare de circulatie;

- pe drumurile de acces se interzice depozitarea de materiale, inclusiv carburanti si lubrifianti;

- dupa terminarea programului zilnic, utilajele vor fi retrase in locurile stabilite si asigurate pe timpul noptii cu paza;

- se interzice accesul persoanelor in timpul functionarii utilajelor in raza lor de functionare.

 

Lucrarile propuse pentru refacerea amplasamentului la finalizarea investitiei, in caz de accidente si/sau la incetarea activitatii

       Intrucât nu există zone şi factori de mediu afectaţi nu s-au prevăzut lucrări de reconstrucţie ecologică. Sunt posibile evenimente minore în perioada de execuţie a lucrărilor în zone punctuale, cum ar fi poluări accidentale cu carburanţi de la maşini şi utilaje. Toate lucrarile vor fi executate sub stricta supraveghere a dirigintelui de santier, iar dupa terminarea lucrarilor de constructie se vor executa lucrari pentru refacerea zonei si redarea in circuitul natural, cum ar fi:

- colectarea, valorificarea si transportul de pe amplasament a deseurilor rezultate din activitatea de executie;

- refacerea amplasamentului in zona drumurilor de acces, tehnologice si a altor terenuri ocupate temporar prin lucrari de nivelare a terenului,

 - decontaminarea zonelor care au fost poluate accidental cu hidrocarburi sau alte substante periculoase – daca este cazul.

       Se va reabilita corespunzator suprafata utilizata temporar pentru desfasurarea lucrarilor de constructie.

Aspecte referitoare la prevenirea si modul de raspuns pentru cazuri de poluari accidentale

Pentru prevenirea poluarilor accidentale se vor lua urmatoarele masuri:

  • utilajele si mijloacele de transport vor fi verificate periodic, in ceea ce priveste nivelul de monoxid de carbon si concentratiile de emisii in gazele de esapament si vor fi puse in functiune numai dupa remedierea eventualelor defectiuni;
  • la sfarsitul saptamanii se va efectua curatirea fronturilor de lucru, eliminandu-se toate deseurile;
  • drumurile existente vor fi folosite numai pe baza unor conventii incheiate cu detinatorii acestora.

In cazul unor scurgeri de motorina sau uleiuri, vor fi luate imediat masuri de colectare si prevenire sau inlaturare a poluarii solului, pentru a preveni infiltrarea in adancime, spre apa subterana.

 

1. Persoana care observa fenomenul - poluarea accidentala anunta imediat coordonatorul lucrarii

2. Coordonatorul lucrarii dispune:

  • anuntarea persoanelor sau a colectivelor cu atributii prestabilite pentru combaterea poluarii, in vederea trecerii imediate la masurile si actiunile necesare eliminarii cauzelor poluarii si pentru diminuarea efectelor acesteia, locale sau din zona
  • anuntarea imediata a gestionarului retelei de canalizare locala si apoi informarea periodica asupra desfasurarii operatiunilor de sistare a poluarii prin eliminarea sau anihilarea cauzelor care au produs-o si de combatere a efectelor acesteia.

3. Persoanele sau colectivele din unitate, cu atributii in combaterea poluarii accidentale actioneaza pentru:

  • eliminarea cauzelor care au provocat poluarea accidentala, in scopul sistarii ei;
  • limitarea si reducerea ariei de raspandire a substantelor poluante;
  • indepartarea, prin mijloace adecvate tehnic, a substantelor poluante;
  • colectarea, transportul si depozitarea intermediara in conditii de securitate corespunzatoare pentru mediu, in vedere respectarii sau, dupa caz, a neutralizarii ori distrugerii substantelor poluante.

 

Aspecte referitoare la inchiderea/dezafectarea/demolarea instalatiei

Activitatea de dezafectare a organizarii de santier va consta in retragerea utilajelor, ecologizarea terenului ocupat, predarea deseurilor societatilor autorizate specializate.

La incetarea activitatii de construire, dezafectarea, postutilizarea si refacerea amplasamentului se va face dupa un program si o tehnologie specifica, ce cuprinde:

a. dezafectarea utilajelor (izolarea, scoaterea de sub tensiune, transportarea in sectiile specializate pentru inspectie din punct de vedere electric si mecanic; in functie de gradul de uzura constatat se va hotari destinatia utilajelor, respectiv reutilizarea in alta locatie, repararea utilajelor si apoi refolosirea pe o noua locatie);

b. aducerea terenului ocupat cu organizarea de santier la starea initiala (se recolteaza probe de sol si subsol din incinta dezafectata si din amonte de aceasta si se compara rezultatele obtinute cu valorile de referinta la punerea in functiune a obiectivului; in cazul contaminarii solului si subsolului se fac lucrari de decontaminare, in functie de poluantul depistat).

 

Modalitati de refacere a starii initiale/reabilitare in vederea utilizarii ulterioare a terenului

Refacerea amplasamentului dupa incetarea activitatii va consta in:

  • valorificarea sau eliminarea materialelor de constructie, care, in momentul respectiv, vor deveni deseuri sau deseuri reciclabile;
  • redresarea mediului natural – revegetari, replantari, etc.

Pamantul decopertat va fi refolosit pentru amenajarea terenului.

Se vor executa lucrări de înierbare a suprafețelor de teren care au fost ocupate temporar.

Se va urmări comportarea în timp a lucrărilor executate, calitatea acestora fiind înregistrată în Registrul de control ce va fi atașat cărții tehnice a obiectivului.

 

2. Amplasarea proiectului

 

a) utilizarea actuală şi aprobată a terenurilor;

Amplasamentul proiectului este situat în comuna GARCOV, sat Ursa judetul Olt,

Distanta fata de granite

  • distanţa faţă de graniţe pentru proiectele care cad sub incidenţa Convenţiei privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontieră, adoptată la Espo la 25 februarie 1991, ratificată prin Legea nr. 22/2001, cu completările ulterioare.

Distanța față de granița cu Bulgaria este de 5 km.

  • Localizarea amplasamentului în raport cu patrimoniul cultural, potrivit Listei monumentelor istorice, actualizată, aprobată prin Ordinul ministrului culturii și cultelor Nr. 2314/2004, cu modificările ulterioare și Repertoriului arheologic național prevăzut de Ordonanța Guvernului Nr. 43/2000 privind protecția patrimoniului arheologic și declararea unor situri arheologice ca zone de interes național, republicată, cu modificările și completările ulterioare

Amplasamentul studiat, aflat în domeniul public al comunei Gârcov, este liber de sarcini și este situat în intravilanul comunei și nu este situat în zona de protecție a monumentelor istorice, conform certificatului de urbanism anexat.

  •         hărţi, fotografii ale amplasamentului care pot oferi informaţii privind     caracteristicile fizice ale mediului, atât naturale cât şi artificiale, şi alte informaţii privind:
  • folosinţele actuale şi planificate ale terenului atât pe amplasament cât şi pe zone adiacente acestuia;

Lucrările propuse, prin investitia analizata, nu modifică folosintele actuale.

  • politici de zonare şi de folosire a terenului;

Nu este cazul.

  • arealele sensibile;

Nu este cazul.

  •  Coordonatele stereografice ale amplasamentului proiectului, care vor fi prezentate sub formă vector în format digital cu referință geografică, în sistem de proiecție națională Stereo 1970.

Cod cadastral: fluvuil Dunărea – XIV- 1.000.00.00.00.0

Limitele punctelor de colț/ contur ale Gospodăriei de apă

Punct inceput

X

Y

Punct sfârșit

Lungime segment

Obs.

304

254153,395

470307,543

305

40,0m

 

305

254153,395

470347,543

306

45,0m

 

306

254108,395

470347,543

307

40,0m

 

307

254108,395

470307,543

305

45,0m

 

 

Limitele punctelor de colț/ contur ale Stației de epurare

Punct inceput

X

Y

Punct sfârșit

Lungime segment

Obs.

300

254286,163

471980,857

301

23,0m

 

301

254286,163

472003,857

302

30,0m

 

302

254256,163

472003,857

303

23,0m

 

303

254256,163

471980,857

300

30,0m

 

 

- numele şi codul ariei naturale protejate de interes comunitar;

In aproppierea proiectului se regaseste Situl Natura 2000 - ROSCI0044 Corabia-Turnu Magurele

- lucrările, dotările și măsurile pentru protecția biodiversității, monumentelor naturii și ariilor protejate;

Amplasamentele organizării de şantier, baza de producţie, şi traseul drumurilor de acces unde vor fi efectuate sapaturile pentru pozarea   conductelor de alimentare cu apa si canalizare  a apelor uzate sunt astfel stabilite încât să aducă prejudicii minime mediului natural. Se va evita depozitarea necontrolată a pământului de la săpături şi a stratului vegetal , respectându-se cu stricteţe depozitarea acestora în locuri stabilite de autorităţile locale din zonele adiacente sectorului de drum studiat. Se recomandă colectarea şi evacuarea ritmică a deşeurilor menajere şi tehnologice, pentru evitarea riscului îmbolnăvirii animalelor şi eventual accidentarea lor. La finalizarea lucrărilor, constructorul va reface cadrul natural a suprafeţelor de teren ocupate temporar, la forma iniţială.

Pentru protecţia florei şi faunei în perioada de operare o atenţie deosebită se va acorda lucrărilor de întreţinere, respectiv curăţirea şanţurilor, podeţelor, precum şi a deşeurilor pentru a nu genera vectori de boală pentru animale sau a stânjeni dezvoltarea normală a vegetaţiei. Pericolul distrugerii mediului natural poate apărea în cazul unor evenimente accidentale, când se pot contamina anumite suprafeţe de teren prin scurgerea unor combustibili sau materiale periculoase pe sol. Dacă se observă scurgeri se va trece la refacerea structurii solului.

Din punct de vedere geografic, sectoarele  de lucru  proiectate sunt  situate într-o zonă de campie si deal  din sud vestul ţării, caracterizată prin existenţa unor arbori şi arbuşti şi asociaţii de plante specifice zonelor de deal si campie.

 Fauna este reprezentată prin animale sălbatice şi păsări Având in vedere ca execuţia lucrării se prevede a se realiza in 12 luni, se consideră că impactul asupra faunei şi florei din zonă, in aceasta etapă este nesemnificativ. În perioada de operare, deşeurile de pe amplasament sunt gestionate de responsabilul/seful punctului de lucru , cu respectarea legislaţiei in vigoare. De asemenea se vor întreţine in mod corespunzător dispozitivele de colectare şi evacuare a apelor din zona amplasamentului proiectului.

 

b) bogăţia, disponibilitatea, calitatea şi capacitatea de regenerare relative ale resurselor naturale, inclusiv solul, terenurile, apa şi biodiversitatea, din zonă şi din subteranul acesteia:

Dupa executarea lucrarilor, terenul va reveni la vechea categorie, cea dinainte .

c) capacitatea de absorbţie a mediului natural, acordându-se o atenţie specială următoarelor zone:

1. zone umede, zone riverane, guri ale râurilor; - nu este cazul

2. zone costiere și mediul marin; - nu este cazul

3. zonele montane și forestiere; - nu este cazul

4. arii naturale protejate de interes național, comunitar, internațional; - nu este cazul

5. zone clasificate sau protejate conform legislației în vigoare: situri Natura 2000 desemnate în conformitate cu legislația privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice; zonele prevăzute de legislația privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - zone protejate, zonele de protecție instituite conform prevederilor legislației din domeniul apelor, precum și a celei privind caracterul și mărimea zonelor de protecție sanitară și hidrogeologică; - nu este cazul

6. zonele în care au existat deja cazuri de nerespectare a standardelor de calitate a mediului prevăzute de legislația națională și la nivelul Uniunii Europene și relevante pentru proiect sau în care se consideră că există astfel de cazuri; - nu este cazul

7. zonele cu o densitate mare a populației; - nu este cazul

8. peisaje și situri importante din punct de vedere istoric, cultural sau arheologic - nu este cazul;

Pe amplasamentul proiectului propus nu se afla niciun Monument Istoric din Lista Monumentelor Istorice actualizata periodic si publicata in Monitorul Oficial al Romaniei. /

Amplasamentul proiectului nu afla in apropierea nici unui Monument Istoric din Lista Monumentelor Istorice actualizata periodic si publicata in Monitorul Oficial al Romaniei.

Amplasamentul proiectului nu se afla suprapus cu niciun sit arheologic mentionat in Repertoriul Arheologic National instituit prin OG nr.43/2000 privind protecția patrimoniului arheologic și declararea unor situri arheologice ca zone de interes național, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Lucrarile aferente proiectului nu afecteaza in niciun mod Monumente Istorice sau Situri Arheologice.

 

3. Tipurile şi caracteristicile impactului potenţial

a) importanţa şi extinderea spaţială a impactului - zona geografică şi dimensiunea populaţiei care poate fi afectată:

Impact relativ redus şi local in perioada execuţiei proiectului.

Efectele cumulative pot aparea in situatii in care mai multe activitati au efecte individuale nesemnificative dar impreuna pot genera un impact semnificativ sau atunci cand mai multe efecte individuale ale planului genereaza un efect combinat.

Prin impactul cumulativ se au in vedere acei factori  care pot sa isi cumuleze efectul in spatiu si timp si care pot conduce la efecte cumulative asupra populatiei, florei, faunei si in general asupra biodiversitatii.

In zona nu se desfasoara alte activitati similare, care sa produca un impact cumulativ.

Îființarea sistemului de apă și canalizare se va incadra, per total, in limitele admise, in ceea ce priveste poluarea tuturor factorilor de mediu.

Efectul cumulativ asupra factorilor de mediu, in special asupra aerului si zgomotul cumulat, nu afecteaza zonele rezidentiale.

Apreciem ca impactul cumulativ al extinderii retelei de canalizare asupra factorilor de mediu se afla in limita valorilor admise prin legislatia in vigoare.

- probabilitatea impactului

Impactul investitiei asupra mediului are loc in perioada de executie a lucrarilor de extindere la reteaua de canalizare. Efectele au caracter temporar si actioneaza in special asupra personalului muncitor, din cauza expunerii mai indelungate.

Durata, frecventa si reversibilitatea impactului

Impact temporar, in perioada de executie a extinderii retelei de canalizare.

Avand in vedere ca impactul lucrarilor propuse a se desfasura poate fi considerat  nesemnificativ, nu se pune problema reversibilitatii impactului.

- Impactul rezidual asupra factorilor de mediu este negativ nesemnificativ si se manifesta prin:

- cresterea emisiilor de gaze de esapament in atmosfera;

- antrenarea de pulberi in atmosfera.

       Dupa finalizarea lucrarilor, calitatea aerului va reveni la cea dinaintea lucrarilor de construire.

Impactul rezidual se va datora ocuparii definitive a unor suprafete de teren pe care vor fi construite obiectivele propuse prin proiect.

Prin masurile care se vor adopta pentru evitarea, prevenirea si reducerea oricaror efecte semnificative asupra factorilor de mediu este de asteptat o reducere a valorilor impacturilor apreciate a se produce.

Efectele care raman dupa implementarea masurilor de evitare si reducere sunt exprimate sub forma impactului rezidual, care in cazul proiectului analizat este nesemnificativ, atat in perioada de constructie cat si in cea de folosinta.

 

b) natura impactului:

- impactul asupra calitatii aerului si climei

In perioada de executie a lucrarilor manevrarea pamantului si manipularea utilajelor se va face respectand tehnologia de executie.

Emisiile poluante ale vehiculelor rutiere se limiteaza cu caracter preventiv prin conditiile tehnice prevazute la omologarea pentru circulatie, cat si prin conditiile tehnice prevazute la inspectia tehnica care se efectueaza periodic pe toata perioada utilizarii autovehiculelor rutiere inmatriculate in tara.

Extinderea impactului

Nu exista riscul de a afecta calitatea aerului si climei, cu atat mai mult nu exista riscul de extindere a impactului.

- impactul asupra calitatii si regimului cantitativ al apei

Atat in perioada de executie, cat si in perioada de exploatare a lucrarilor aferente proiectului nu exista un impact asupra calitatii apelor.

Nu se vor evacua in mediu ape cu incarcatura poluanta. In statia de epurare intra ape uzate menajere cu caracteristici conform NTPA 002/2005.

Scopul lucrarilor este de a proteja atat calitatea apelor de suprafata cat si calitatea apelor subterane.

- impactul asupra solului

In conditiile in care se vor respectarea cailor de acces pentru utilaje, a tehnologiei de executie si a tehnologiei de exploatare lucrarile de amenajarea a retelei de canalizare menajera, a statiilor de pompare si a statiei de epurare nu vor avea un impact negativ asupra solului.

- impactul asupra folosintelor si bunurilor materiale

Lucrarile de executie vor avea loc cu respectarea conditiilor de protectie a mediului inconjurator.

Se va urmari: 

  • manipularea cu atentie a utilajelor; 
  • respectarea cailor de acces pentru utilaje;
  •  respectarea locului de parcare si de reparatii pentru utilajele terasiere si de transport; 
  • respectarea tehnologiei de executie; 
  • manipularea volumelor de pamant excavat numai in spatiul destinat lucrarilor;

Extinderea impactului

Nu exista riscul de a afecta folosintele si bunurile materiale din vecinatate, cu atat mai mult nu exista riscul de extindere a impactului.

-magnitudinea şi complexitatea impactului

Impact relativ redus şi local in perioada execuţiei proiectului.

Magnitudinea impactului este redusă, fiind în strânsă corelaţie cu complexitatea şi mărimea proiectului.

Nu va exista un impact semnificativ asupra componentelor mediului înconjurător în condiţii normale de funcţionare.

- impactul privind zgomotele si vibratiile

In faza de executie se va respecta tehnologia de executie si se vor utiliza utilaje in perfecta stare de functionare.

Impactul se va manifesta temporar, in perioada de executie, in zonele unde lucrarile vor fi executate in apropierea caselor.

Magnitudinea impactulul este mica.

-impactul asupra populaţiei, sănătăţii umane

Starea de sănătate a populaţiei este parte integrantă a conceptului de dezvoltare durabilă. Sănătatea populaţiei poate fi menţinută prin reducerea nivelului de poluare îmbunătăţind astfel calitatea vieţii. Acţiunea mediului poluat asupra organismului uman este foarte variată și complexă și poate merge de la apariţia unui simplu disconfort până la perturbări importante ale stării de sănătate.

Principalele forme de impact asupra sanatatii populatiei constau in:

  • disconfort provocat populatiei din cauza prafului produs in punctele de lucru, emisiilor generate de vehiculele care asigura transportul materiilor prime si a deseurilor. Functie de intensitatea emisiilor si perioada de actionare, pot duce la stare de jena in respiratie, probleme oftalmologice, stres;
  •  disconfort datorat zgomotului generat de echipamentele, utilajele pentru constructii, peste limitele legale si o perioada de timp indelungata care pot duce la probleme de sanatate, care se manifeste pe perioada disconfortului.

Dat fiind specificul lucrarilor de construire, nu exista posibilitatea contaminarii mediului cu germeni patogeni sau aparitia vreunui impact de aceasta natura.

Responsabilitatea titularului de proiect este sa identifice si sa evite sau sa minimizeze riscurile si impactul negativ asupra sanatatii, sigurantei si securitatii comunitatii locale, care pot aparea pe durata realizarii proiectului, datorata atat circumstantelor existente cat si celor neobisnuite. Datorita masurilor luate de titularul de activitate, nu se intrevede posibilitatea aparitiei unor accidente cu impact major asupra populatiei si a mediului inconjurator.

Prin zona de amplasare si prin masurile care sunt luate, executia lucrarile pentru realizarea retelei dealimentare cu apă și canalizare nu va avea impact negativ major asupra conditiilor de viata ale locuitorilor (schimbari asupra calitatii mediului, zgomot).

Deoarece amplasamentul pe care urmează a se realiza investiţia se află într-un mediu fără specii protejate sau valoroase, la realizarea investiţiei propuse nu prognozăm un impact negativ asupra ecosistemelor terestre sau acvatice din zonă.

-impactul asupra faunei si florei

Lucrarile cu potential de agresare a mediului ( terasamente, instalatii, montaj, tuburi de PVC- U multistrat, confectii metalice si betoane armate) vor fi nesemnificative, avand in vedere aria lor de dispersie.

Ecosistemele terestre si acvatice din amplasamentul lucrarilor au componente comune, neexistand elemente de genofond protejate endemice sau rareori situri in conservare.

Protecţia ecosistemelor terestre şi acvatice:

Pe terenul propus amplasarii statiei de epurare nu se afla specii protejate sau valoroase; conform PUG-ului localitatii folosinţa actuală este de teren neproductiv.

Protecţia aşezărilor umane şi a altor obiective de interes public:

În perioada lucrărilor de construcţii:

  • la execuţia săpăturilor, în locurile de traversare pentru pietoni şi/sau autovehicule se vor monta podeţe prefabricate corespunzătoare;
  • se va alege program de lucru astfel incat să nu producă disconfort populatiei;

-   se vor folosi enzime inhibitoare de miros;

-  se va instaura zona de protecţie in jurul staţiei de epurare respectiv de 50 m fata de zona de locuinte şi se va marca in PUG-ul localităţii; zona de protectie sanitara a fost stabilită luându-se in considerare tipul staţiei de  epurare.

 

- impactul asupra peisajului si mediului vizual

Lucrarile care sunt vizate prin proiect nu influenteaza negativ peisajul din zona.

 

c) natura transfrontalieră a impactului: nu este cazul, deoarece lucrarile propuse prin proiect nu au efecte transfrontaliere;

d) intensitatea şi complexitatea impactului: Impact relativ redus şi local in perioada execuţiei proiectului.

e) probabilitatea impactului: Impactul investitiei asupra mediului are loc in perioada de executie a lucrarilor de extindere la reteaua de canalizare. Efectele au caracter temporar si actioneaza in special asupra personalului muncitor, din cauza expunerii mai indelungate.

f) debutul, durata, frecvenţa şi reversibilitatea preconizate ale impactului: Impact temporar, in perioada de executie a extinderii retelei de canalizare.

Avand in vedere ca impactul lucrarilor propuse a se desfasura poate fi considerat  nesemnificativ, nu se pune problema reversibilitatii impactului.

g) cumularea impactului cu impactul altor proiecte existente şi/sau aprobate: Nu se afla in relatie cu alte proiecte existente sau planificate.

h) posibilitatea de reducere efectivă a impactului: nu este cazul.

 

II. Motivele pe baza cărora s-a stabilit ca nu este necesara efectuarea evaluării adecvate:

Amplasamentul propus nu intra sub incidenta art. 28 din OUG nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei sălbatice, cu modificările si completările ulterioare perimetrul aflandu-se in afara unei zone protejate.

 

III. Motivele pe baza cărora s-a stabilit ca nu este necesara efectuarea evaluării impactului asupra corpurilor de apa.

Proiectul se incadreaza la prevederile art. 48 şi 54 din Legea apelor nr. 107/1996, cu modificările şi completările ulterioare si OMGA 662/2006, art. 77 (lucrari si categorii de activitati desfasurate pe ape sau care au legatura cu apele, pentru care este necesara solicitarea si obtinerea avizului de gospodarire a apelor). Conform adresei 10352/17.11.2023 a Administraţiei Bazinale de Apă Olt – SGA OLT înregistrată la APM Olkt cu nr. 11269/17.11.2023, a emis  Avizului de gospodărire a apelor cu adresa  nr. ______/______.2023.

Înaintea punerii în funcţiune a obiectivului, se va solicita la SGA Olt Autorizaţia de Gospodărire a Apelor, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

Titularul proiectului trebuie sa respecte conditiile si masurile din avizul de gospodarire a apelor emis de SGA OLT.

  • acest aviz este valabil numai cu respectarea documentaţiei tehnice prezentate;
  • proiectantul general şi elaboratorul documentaţiei tehnice îşi asumă întreaga responsabilitate privind exactitatea datelor şi informaţiilor prezentate în documentaţia tehnică, iar beneficiarul este responsabil de respectarea acestora pe parcursul executării lucrărilor;
  • atât beneficiarul, cât şi proiectantul, vor urmări îndeaproape executarea lucrărilor prevăzute în documentaţia tehnică de fundamentare;
  • orice modificare de soluţie este permisă numai cu acordul scris al proiectantului de specialitate, situaţia se va comunica în timp emitentului de aviz pentru analizarea situaţiei şi dacă este cazul, pentru reconsiderarea procedurii de reglementare conform legislaţiei apelor în vigoare;
  • prin grija beneficiarului, execuţia lucrărilor se va face cu toate precauţiile necesare pentru a nu prejudicia sub nici o formă apele de suprafaţă sau subterane, proprietăţile învecinate sau lucrările din  apropiere; unde este cazul, se vor respecta cu stricteţe pilierele de siguranţă prevăzute de legislaţia în  vigoare; se va respecta întocmai tehnologia de execuţie prezentată în documentaţie, luându-se măsuri de prevenire şi combatere a poluarilor accidentale;
  • în cazul în care, în perioda premergătoare începerii investiţiei sau în perioada de realizare a investiţiei, apar noi elemente neprecizate în documentaţia tehnică de fundamentare, titularul de investiţie va solicita, cu cel puţin două luni înainte de data începerii execuţiei lucrărilor sau pe parcursul execuţiei acestora, emiterea avizului de gospodărire a apelor modificator în baza unei documentaţii tehnice întocmite conform legislaţiei în vigoare de către instituţii publice sau private abilitate de autoritatea publică centrală din domeniul apelor;
  • în cazul renuntării la execuţia lucrărilor care fac obiectul avizului de gospodărire a apelor, beneficiarul de investiţie va solicita retragerea acestuia;
  • solicitantul avizului de gospodărire a apelor şi elaboratorul documentaţiei tehnice de fundamentare a solicitării asumă responsabilitatea exactităţii datelor şi informaţiilor cuprinse în formularul de solicitare;
  • pentru perioada de execuţie a lucrărilor, constructorul are  obligaţia legală de a întocmi Planul de prevenire şi combatere a poluărilor accidentale şi de  dotarea minimă a punctului de lucru cu  cu mijloace şi materiale de intervenţie
  • orice poluare  accidentală produsă de constructor va fi anunţată în timp util la dispecerat  SGA Olt.
  • se interzice evacuarea de ape uzate epurate  şo/sau neepurate în apele subterane sau pe terenuri
  • posesorul avizului de gospodărire a apelor are obligaţia să anunţe în scris emitentul  despre data de începere a execuţiei lucrărilor, cu zece zile înainte de aceasta.
  • înaintea punerii în funcţiune a obiectivului se va solicita Autorizaţia de Gospodărire a apelor, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

Prezenta decizie de incadrare se emite cu respectarea urmatoarelor condiţii:

  • Respectarea documentației tehnice, a normativelor si prescripțiilor specifice care a stat la baza deciziei etapei de incadrare. Respectarea proiectului care a stat la baza avizării, respectiv a memoriului tehnic prezentat în documentaţia de susţinere a solicitării. Orice modificare, care poate avea efecte semnificative asupra mediului, se va notifica la A.P.M. Olt. Notificarea se va realiza obligatoriu înainte de modificarea proiectului;
  • Respectarea legislaţiei de mediu în vigoare.
  • Organizarea de șantier se va realiza fara a afecta vecinatatile.
  • Materialele necesare pe parcursul executiei lucrarilor vor fi depozitate numai in locuri special amenajate, astfel incat sa se asigure protectia factorilor de mediu.
  • In perioada de executie a proiectului se vor lua toate masurile care se impun pentru evitarea poluarii atmosferei, solului, apelor subterane, pentru protectia tuturor factorilor de mediu si se vor lua masuri de prevenire si combatere a poluarilor accidentale.
  • Începerea lucrărilor de execuţie este permisă numai după obţinerea  tuturor avizelor impuse prin  Certificatul de Urbanism şi de către membrii Comisiei de Analiză Tehnică.
  • Deşeurile rezultate, indiferent de natura lor, se vor gestiona în conformitate cu prevederile  O.U.G. nr. 92/2021 privind regimul deşeurilor, cu modificarile si completarile ulterioare.
  • Se va reface cadrul natural afectat în timpul execuţiei lucrărilor.  In cazul în care se constată o degradare a terenului, vor fi aplicate masuri de reconstrucţie ecologică.
  • La finalizarea proiectului, titularul are obligaţia de a înştiinţa autoritatea de mediu în vederea  efectuării unui control de specialitate pentru verificarea respectării prevederilor deciziei etapei  de încadrare.  Procesul-verbal de constatare întocmit în această etapă se anexează şi face  parte  integrantă din procesul-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor.

 

Prezenta decizie este valabilă pe toată perioada de realizare a proiectului, iar în situaţia în care intervin elemente noi, necunoscute la data emiterii prezentei decizii, sau se modifică condiţiile care au stat la baza emiterii acesteia, titularul proiectului are obligaţia de a notifica APM Olt.         

               Răspunderea pentru corectitudinea informațiilor puse la dispoziția autorității competente pentru protecția mediului și a publicului revine în întregime titularului activității.

 

  • Orice persoană care face parte din publicul interesat şi care se consideră vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim se poate adresa instanţei de contencios administrativ competente pentru a ataca, din punct de vedere procedural sau substanţial, actele, deciziile ori omisiunile autorităţii publice competente care fac obiectul participării publicului, inclusiv aprobarea de dezvoltare, potrivit prevederilor Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.
  • Se poate adresa instanţei de contencios administrativ competente şi orice organizaţie neguvernamentală care îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 2 din Legea nr. 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului, considerându-se că acestea sunt vătămate într-un drept al lor sau într-un interes legitim.
  • Actele sau omisiunile autorităţii publice competente care fac obiectul participării publicului se atacă în instanţă odată cu decizia etapei de încadrare, cu acordul de mediu ori, după caz, cu decizia de respingere a solicitării de emitere a acordului de mediu, respectiv cu aprobarea de dezvoltare sau, după caz, cu decizia de respingere a solicitării aprobării de dezvoltare.
  • Înainte de a se adresa instanţei de contencios administrativ competente, persoanele prevăzute la art. 21 din Legea nr.292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului au obligaţia să solicite autorităţii publice emitente a deciziei prevăzute la art. 21 alin. (3) sau autorităţii ierarhic superioare revocarea, în tot sau în parte, a respectivei decizii. Solicitarea trebuie înregistrată în termen de 30 de zile de la data aducerii la cunoştinţa publicului a deciziei.
  • Autoritatea publică emitentă are obligaţia de a răspunde la plângerea prealabilă prevăzută la art. 22 alin. (1) în termen de 30 de zile de la data înregistrării acesteia la acea autoritate.
  • Procedura de soluţionare a plângerii prealabile prevăzută la art. 22 alin. (1) este gratuită şi trebuie să fie echitabilă, rapidă şi corectă.

Informaţii cu privire la procesul de participare a publicului în procedura derulată:

- pe parcursul derulării procedurii, informarea publicului şi participarea acestuia la luarea deciziei s-a realizat prin anunţ pe site-ul propriu a A.P.M. Olt; titular prin publicare în mass-media si afişare la sediul Primăriei Gârcov.

 

 Prezenta decizie poate fi contestată în conformitate cu prevederile Legii nr. 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului şi ale Legii nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.

                                                         

DIRECTOR EXECUTIV,

                                                                 Gheorghe NEACŞA

                                                          

p. ŞEF SERVICIU A.A.A.,                                                                           ŞEF SERVICIU C.F.M.,    

        Ionel TOLOS                                                                                         Dorin ROGOJINARU

                  

      

Întocmit,                                                                                                         Întocmit,                                                                             

Florin CARUNTU                                                                                        Croitoru Ion