Back

Decizia etapei de încadrare (proiect) Nr. 10855/5.02.2024, pentru proiectul: ÎNFIINŢARE CAPACITATE DE PRODUCERE A ENERGIEI ELECTRICE PRODUSĂ DIN SURSE REGENERABILE PENTRU AUTOCONSUM ÎN CADRUL UAT VĂLENI, JUDEŢUL OLT, propus a fi amplasat în comunei Văleni, satul Văleni, T20, P1/1, CF 54596, județul Olt. Titular: COMUNA VĂLENI cu sediul în comuna Văleni, satul Văleni, str. Soarelui, nr. 2, biroul 1, județul Olt.

 Agenția pentru Protecția Mediului Olt anunţă publicul interesat asupra luării deciziei etapei de încadrare: nu se supune evaluării impactului asupra mediului, nu se supune evaluării adecvate și nu se supune evaluării impactului asupra corpurilor de apă, în cadrul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului, pentru proiectul: ÎNFIINŢARE CAPACITATE DE PRODUCERE A ENERGIEI ELECTRICE PRODUSĂ DIN SURSE REGENERABILE PENTRU AUTOCONSUM ÎN CADRUL UAT VĂLENI, JUDEŢUL OLT, propus a fi amplasat în comunei Văleni, satul Văleni, T20, P1/1, CF 54596, județul Olt.

Titular: COMUNA VĂLENI cu sediul în  comuna Văleni, satul Văleni, str. Soarelui, nr. 2, biroul 1, județul Olt.

Proiectul deciziei de încadrare şi motivele care o fundamentează pot fi consultate la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Olt din Slatina, str. Ion Moroşanu, nr. 3, judeţul Olt, în zilele de luni - vineri, între orele 800-1400 precum şi la următoarea adresa de internet http://apmot.anpm.ro

          Publicul interesat poate înainta comentarii/observaţii/propuneri la proiectul deciziei etapei de încadrare în termen de 10 zile de la data afişării anunţului pe pagina de internet a A.P.M. Olt.

 

 

Data afişării anunţului: 5.02.2024

 

Decizia etapei de încadrare (proiect)

Nr. 10855/5.02.2024

 

         Ca urmare a solicitării de emitere a acordului de mediu adresate de COMUNA VĂLENI

cu sediul în  comuna Văleni, satul Văleni, str. Soarelui, nr. 2, biroul 1, județul Olt,

înregistrata la A.P.M. Olt cu nr. 10855 / 7.11.2023, în baza Legii nr. 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului şi a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 49/2011, cu modificările şi completările ulterioare, Agenția pentru Protecția Mediului Olt decide, ca urmare a consultărilor desfăşurate în cadrul şedinţei Comisiei de analiză tehnică  din data de 1.02.2024, că proiectul: ÎNFIINŢARE CAPACITATE DE PRODUCERE A ENERGIEI ELECTRICE PRODUSĂ DIN SURSE REGENERABILE PENTRU AUTOCONSUM ÎN CADRUL UAT VĂLENI, JUDEŢUL OLT, propus a fi amplasat în extravilanul comunei Văleni, satul Văleni, T20, P1/1, CF 54596, județul Olt,

- nu se supune evaluării impactului asupra mediului.

JUSTIFICAREA PREZENTEI DECIZII:

I. Motivele pe baza cărora s-a stabilit necesitatea neefectuării evaluării impactului asupra mediului sunt următoarele:

·  Proiectul se încadrează în prevederile Legii nr. 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului, anexa nr. 2, la pct. 3, lit. a);

·  Din analizarea documentaţiei tehnice, verificarea amplasamentului şi completarea Listei de control s-a concluzionat că nu este posibil ca efectul lucrărilor propuse a se realiza să fie semnificativ;

·  Caracteristicile proiectului (localizare, dimensiune, natură ) şi caracteristicile amplasamentului au

indicat că nu este necesară efectuarea evaluării impactului.

·  In urma analizarii criteriilor de selectie din anexa 3, Legea nr. 292/2018, a rezultat:

1. CARACTERISTICILE PROIECTULUI.

Sensibilitatea ecologică a zonelor geografice susceptibile de a fi afectate de proiecte trebuie luată în considerare, în special în ceea ce privește:

a)  Dimensiunea și concepția întregului proiect.

Se urmărește înființarea unei centrale electrice fotovoltaice de tip “on-grid”, ceea ce presupune racordarea la rețeaua națională de distribuție a energiei electrice.

Prin acest scenariu se urmărește înființarea unei centrale fotovoltaice cu capacitatea de 254.2 kW, prin instalarea unui număr de 620  de panouri fotovoltaice cu puterea instalată de 410W și a 5 invertoare trifazate, determinat în urma simulărilor cu software-ul specific de dimensionare, simulări ce sunt anexate prezentului studiu. Soluția tehnică propusă, specifică majorității centralelor fotovoltaice de tip “on grid”, va asigura alimentarea cu energie electrică din sursa fotovoltaică utilizând tehnologia celulelor policristaline pentru introducerea acesteia în SEN.

Investiția propune dezvoltarea infrastructurii producere a energiei electrice prin surse regenerabile la nivelul comunei, prin achiziționarea și montarea unui număr de 620panouri fotovoltaice.

Parcul fotovoltaic efectiv constă din structuri metalice încastrate în fundații izolate din beton, organizate pe rânduri cu o proiecție la sol de circa 4 m și distanța dintre rânduri de circa 5 m. Pe structura metalică se montează panouri fotovoltaice cu aria de circa 2 mp și o greutate de circa 16-23 kg, în funcție de marcă. Tot pe structurile metalice se montează și invertoarele trifazate, distribuite după principiul reducerii pierderilor de energie electrică produse.

Prezentare proiect

În esență, principalele activități ce vor fi desfășurate vor fi:

- Panouri fotovoltaice, montate pe structura metalică încastrată în fundații izolate din beton;

- Invertoare trifazate, montate pe structura metalică a panourilor fotovoltaice, în centrele de greutate ale rețelelor;

- Rețele electrice subterane și pozate pe structură în curent continuu, de la panouri până la invertoare

- Rețele electrice subterane în curent alternativ, de la panouri până la tabloul electric general și până la postul de transformare;

- Container pentru echipamentele de monitorizare și control și tabloul electric general;

- Post de transformare în anvelopa de beton PTAB;

- Garduri de împrejmuire;

- Stâlpi de iluminat perimetral.

Detalii tehnice:

Un astfel de sistem este compus din:

  • panouri fotovoltaice pentru conectare la rețea;
  • structură metalică panouri fotovoltaice;
  • invertor pentru divertare în rețea.
  • Detalii panouri fotovoltaice:
  • Panourile fotovoltaice sunt componenta care generează energie sistemelor fotovoltaice prin conversia radiației solare în energie electrică. Panourile fotovoltaice monocristaline,  panourile fotovoltaice policristaline și panourile fotovoltaice amorfe se pot utiliza în cadrul sistemelor fotovoltaice cu baterii (sisteme izolate, OFFGRID) sau sisteme fotovoltaice legate la rețea (ONGRID).
  • Panourile Fotovoltaice reprezintă generatorul de energie în cadrul unui sistem fotovoltaic. Panourile au rolul de conversie a energiei fotonilor în energie electrică realizată cu ajutorul a mai multor celule fotovoltaice. Un panou fotovoltaic este compus din mai multe celule fotovoltaice conectate electric şi laminate între folii de acetat de vinil cu transparență înaltă acoperite cu sticla cu conţinut redus de fier si rezistent la intemperii.
  • Panoul fotovoltaic mai este cunoscut şi sub denumirea de modul fotovoltaic sau panou solar fotovoltaic.
  • Panourile fotovoltaice sunt de tip monocristalin, policristalin și amorf și se pot monta în funcție de caracteristicile proiectului pe acoperiș, terase sau direct pe sol. Pentru fiecare din aceste cazuri sistemele de fixare sunt diferite. În ultima perioadă s-au dezvoltat sisteme de montaj integrat în acoperiș, panourile fotovoltaice fiind produse cu sisteme de hidroizolație inclus (sistem SUNRIF), transparente sau hibride (în combinație cu panourile termice). 
  • Randamentul panourilor fotovoltaice a crescut în ultima vreme, ajungând la 20% iar durata de viață este peste 25 ani și e determinată în cea mai mare măsura de provenienta și calitatea celulelor fotovoltaice, tehnologia de lipire a acestora, transparența foliilor de acetat etilic de vinil în care sunt montate, tehnologia de vidare şi transparența sticlei. Performanțele iniţiale ale panourilor fotovoltaice se reduc în timp ca urmare a îmbătrânirii materialelor din care sunt fabricate, calitatea foliilor şi a sticlei fiind esenţiale pentru evoluţia în timp a puterii de ieşire.

Detalii structură metalică panouri fotovoltaice:

  • Structura metalică va fi confecționată din oțel și va fi ancorată în blocuri de fundație izolate. Cadrele vor fi contravantuite dupa schema de principiu:
  • În plan longitudinal, vor fi montate șine de aluminiu pe care vor fi montate panourilor fotovoltaice.
  • Structura de rezistență are, în plan, forma dreptughiulară, cu dimmensiunile maxime de 19.90m x 2,60m, și este formată din cadre metalice trapezoidale formate din țevi dreptunghiulare TREC 80 x 40 x 5mm și TREC 60x40x4mm.

Cadrele metalice vor fi contravântuite pe direcția longitudinală. Panele vor fi din profile metalice – țeava pătrată 40x4mm. Panourile folosite vor fi conf. fișei tehnice atasate.

Fundaţiile vor fi din beton, de tipul fundaţiilor izolate cu dimensiunea în plan – cerc cu diamentrul de 40cm sau secțiune rectangulară cu latura de 40cm. Găurile pentru fundații se vor executa cu ajutorul unui motoburghiu cu diametrul de 40cm sau manual. Săpăturile vor fi executate fără taluz.

Detalii invertor pentru divertare în rețea

În orice sistem solar, invertor joacă un rol esențial ca un creier. Funcția principală a acestui lucru este de a modifica puterea de curent continuu la curentul alternativ care este generat de la rețeaua solară. Permite monitorizarea sistemului, astfel încât operatorii acestui sistem să poată observa cum funcționează acest sistem. Invertoarele convertesc energia utilizată în curent continuu (DC) care este generată din panourile solare energie de curent alternativ (AC) . După panourile în sine, invertoarele sunt cele mai importante echipamente din sistemul de energie solară. Invertorul oferă informații analitice pentru a vă ajuta să identificați operațiunile și întreținerea pentru a remedia problemele sistemului.

Un invertor solar poate fi definit ca un convertor electric care schimbă ieșirea neuniformă de curent continuu (curent continuu) a unui panou solar într-un curent alternativ. Într-un sistem fotovoltaic, este o componentă BOS (echilibrul sistemului) periculoasă care permite utilizarea unui aparat normal alimentat cu curent alternativ. Aceste invertoare au unele funcții cu tablouri PV, cum ar fi urmărirea maximului PowerPoint și protecția anti-insulare. Deci, un invertor este un dispozitiv esențial în sistem de energie solară .

Principiul de funcționare al invertorului este de a utiliza puterea de la o sursă de curent continuu, cum ar fi panoul solar și de a o converti în curent alternativ. Gama de putere generată va fi de la 250V la 600V. Acest proces de conversie poate fi realizat cu ajutorul unui set de IGBT (tranzistoare bipolare cu poartă izolată) . Când aceste dispozitive în stare solidă sunt conectate sub formă de Podul H , apoi oscilează de la puterea continuă la curent alternativ.

În orice sistem invertor solar, un microcontroler preprogramat este folosit pentru a executa exact diferiți algoritmi. Acest controler mărește puterea de ieșire de la panoul solar cu ajutorul sistemului MPPT (Urmărirea punctului maxim de putere) algoritm.

 

Invertor hibrid

Principalele beneficii ale invertorului solar includ următoarele:

  • Energia solară scade efectul de seră, precum și schimbările anormale ale vremii;
  • Prin utilizarea produselor solare, putem economisi bani prin reducerea facturilor la electricitate;
  • Invertorul solar este utilizat pentru a schimba curentul continuu în curent alternativ și aceasta este o sursă fiabilă de energie;
  • Aceste invertoare împuternicesc întreprinderile mici, reducându-și nevoile și cerințele de energie;
  • Acestea sunt dispozitive multifuncționale, deoarece au fost preprogramate pentru a modifica DC în AC, care ajută consumatorii mari de energie;
  • Ușor de configurat și mai rezonabil în comparație cu generatoarele;
  • Întreținerea este ușoară, deoarece funcționează bine chiar și cu întreținerea obișnuită.

Dezavantaje ale invertorului solar:

  • Principalele dezavantaje ale invertorului solar includ următoarele;
  • Acest tip de invertoare este costisitor;
  • Lumina soarelui este necesară pentru a genera suficientă energie electrică;
  • Necesită un spațiu imens pentru instalare;
  • Este nevoie de o baterie pentru a funcționa noaptea pentru a furniza energie electrică adecvată casei, comerciale etc;
  • Proiecția la sol transversală a panourilor fotovoltaice este de: 3.50 m
  • Suprafața totală ocupată de panouri fotovoltaice:1212,00 mp
  • Suprafața ocupată de echipamente: 15.00 mp

 

Terenul este situat în Extravilanul localității Valeni, comuna Valeni, judeţul Olt.

Regimul economic:

Terenul nu este în acest moment productiv din punct de vedere economic. Destinația stabilită conform planurilor urbanistice, menționată în Extrasului de carte funciară nr. 54956  este curți construcții.

Regimul juridic

Imobilul pe care se va construi parcul fotovoltaic, este în proprietatea Comunei Valeni, domeniul Privat, situat în Extravilanul localității Valeni -comuna Valeni și este înscris în C.F. nr. 54956   Valeni, sub nr.cad 54956, în suprafață totală de 17600 m2. Imobilul nu se află înscris pe lista monumentelor istorice sau ale naturii și nici în zona de protecție a acestora.

 

- materiile prime, energia şi combustibilii utilizaţi, cu modul de asigurare a acestora;

Centrala va produce energie electrica prin conversia razelor solare, energie regenerabila.

Proiectul va utiliza numai materiale agrementate, conform reglementarilor nationale in vigoare precum si legislatiei si standardelor nationale armonizate cu legislatia UE. Aceste materiale sunt conforme cu prevederile HG nr. 766/1997 si a Legii 10/1995. În ceea ce priveşte materialele şi echipamentele prevăzute, acestea vor fi asigurate din surse locale şi ţări membre UE.

Pentru realizarea proiectului se vor utiliza, la faza de implementare o serie de materii prime și auxiliare, energii și combustibili. În cele ce urmează se vor prezenta materiile prime și auxiliare utilizate, proveniența acestora și modul de gestionare.

 Materii prime și auxiliare, energie și combustibili utilizați:

 

- racordarea la reţelele utilitare existente în zonă;

Alimentarea cu apă.

Specificul proiectului este acela de a construi un parc fotovoltaic în vederea producerii energiei electrice din surse regenerabile (solar), prin urmare activitatea nu necesită branșament la rețeaua de alimentare cu apă. În scop potabil, pentru personal, apa potabilă pentru deservirea personalului va fi asigurată de apă îmbuteliată din comerț.

Evacuare apelor uzate menajere.

În perioada de execuție, pentru satisfacerea nevoilor fiziologice ale personalului, se vor amplasa toalete ecologice care vor fi vidanjate periodic pe baza de contract cu firme specializate. Și în perioada de funcționare pentru personalul angajat va fi amplasată o cabină ecologică vidanjabilă.

Apele meteorice se vor infiltra natural în sol.

Telecomunicații.

Prin extindere de rețele existente sau alte sisteme moderne GSM.

Rețele de transport rutier.

Se păstrează actualele amplasamente ale căilor de acces

- descrierea lucrărilor de refacere a amplasamentului în zona afectată de execuţia investiţiei;

Situațiile de risc pe perioada desfășurării șantierului sunt reduse, având în vedere că nu vor exista lucrări de construcție ci doar de montaj, toate elementele parcului fiind prefabricate și îngropate, terenul si  amplasamentul nu vor fi afectate în mod semnificativ. Stratul vegetal nu va fi afectat, fiind vorba de culturi agricole care in anul începerii lucrărilor nu se mai plantează (terenul va fi scos din circuitul agricol pe zonele afectate). Pe perioada exploatării nu se identifica situații de risc pentru amplasament care sa necesite masuri preventive.  

La scăderea capacitații de producție acestea se vor înlocui, fără însă a se înlocui scheletul de susținere, parcul continuând sa existe si sa funcționeze in forma inițiala. In situația in care Beneficiarul dorește încheierea producției si optează pentru redarea terenului în circuitul agricol, toate elementele amplasate pe teren se vor demonta  fără a se afecta terenul. Drumurile de exploatare nu se vor dezafecta chiar si in cazul in care nu se mai dorește continuarea producției de electricitate.  Acestea vor fi redate folosinței publice si in speța folosinței pentru exploatare agricola.

- căi noi de acces sau schimbări ale celor existente;

Se păstrează actualele amplasamente ale căilor de acces şi de comunicații.

Având în vedere că Parcul fotovoltaic se va regăsi în domeniul public, accesul utilajelor, a mijloacelor de transport, cât și a personalului nu este restricționat.

Antreprenorul se va asigura că drumurile și arterele de circulație folosite nu sunt murdărite ca rezultat al folosirii, iar cazul în care se murdăresc, conform opiniei investitorului, contractantul va lua toate măsurile pentru a le curăța, fără costuri suplimentare pentru investitor.

Contractantul se va asigura că nu există depuneri de pământ și pietriș, pe căile de acces ca rezultat al lucrărilor. Toate vehiculele care părăsesc șantierul vor fi curățate corespunzător.

Contractantul va întreţine aceste căi de acces în condiţii adecvate pentru siguranţa şi trecerea uşoară a echipamentelor şi vehiculelor până la terminarea lucrărilor.

Antreprenorul va încheia un proces-verbal cu Investitorul în ceea ce priveşte starea suprafeţelor căilor de acces. Contractantul va menţine aceste suprafeţe într-o stare de curăţenie rezonabilă. La terminarea utilizării de către Antreprenor a acestor căi de acces el va aduce suprafeţele la o condiţie cel puţin egală cu cea dinaintea folosirii lor.

Antreprenorul nu va intra cu nici o parte a şantierului în terenurile private fără permisiunea prealabilă a Investitorului şi fără consimţământul proprietarilor acestor terenuri, dacă este cazul. În funcţie de drumul pe care se va lucra, se vor asigura, după caz, condiţii de circulaţie pentru circulaţia normală, sau temporale va scoate strada din circulaţie, cu aprobarea organelor abilitate pentru aceasta.

- resursele naturale folosite în construcţie şi funcţionare: 

Resursele naturale utilizate în perioada de realizare a proiectului sunt: Nisip; Pietriș/Balast; Apă.

Cantitățile de nisip și pietriș sunt necesare pentru realizarea patului pe care se vor monta containerele posturilor de transformare. Apa necesară deservirii personalului din activitate este asigurată prin apă îmbuteliată din comerț.

  • panouri fotovoltaice pentru conectare la rețea;
  • structură metalică panouri fotovoltaice;
  • invertor pentru divertare în rețea.
  • Structura metalică va fi confecționată din oțel și va fi ancorată în blocuri de fundație izolate. Cadrele vor fi contravantuite dupa schema de principiu:
  • În plan longitudinal, vor fi montate șine de aluminiu pe care vor fi montate panourilor fotovoltaice.
  • Structura de rezistență are, în plan, forma dreptughiulară, cu dimmensiunile maxime de 19.90m x 2,60m, și este formată din cadre metalice trapezoidale formate din țevi dreptunghiulare TREC 80 x 40 x 5mm și TREC 60x40x4mm.

Cadrele metalice vor fi contravântuite pe direcția longitudinală. Panele vor fi din profile metalice – țeava pătrată 40x4mm. Panourile folosite vor fi conf. fișei tehnice atasate.

Fundaţiile vor fi din beton, de tipul fundaţiilor izolate cu dimensiunea în plan – cerc cu diamentrul de 40cm sau secțiune rectangulară cu latura de 40cm. Găurile pentru fundații se vor executa cu ajutorul unui motoburghiu cu diametrul de 40cm sau manual. Săpăturile vor fi executate fără taluz.

 

- metode folosite în construcţie/demolare;

Modulele fotovoltaice au fost montate în aranjament fix cu o înclinare (unghi de înclinare) de 25°. Selectarea unghiului de înclinare sa bazat pe aranjamentul actual al limitei terenului, astfel încât să permită includerea tuturor celor 54.600 de module fotovoltaice și să îndeplinească capacitatea instalată necesară pentru proiect și să minimizeze umbrirea între rândurile de mese de panouri fotovoltaice.

- Panouri fotovoltaice, montate pe structura metalică încastrată în fundații izolate din beton;

- Invertoare trifazate, montate pe structura metalică a panourilor fotovoltaice, în centrele de greutate ale rețelelor;

- Rețele electrice subterane și pozate pe structură în curent continuu, de la panouri până la invertoare

- Rețele electrice subterane în curent alternativ, de la panouri până la tabloul electric general și până la postul de transformare;

- Container pentru echipamentele de monitorizare și control și tabloul electric general;

- Post de transformare în anvelopa de beton PTAB;

- Garduri de împrejmuire;

- Stâlpi de iluminat perimetral.

 

- planul de execuţie, cuprinzând faza de construcţie, punerea în funcţiune, exploatare, refacere şi folosire ulterioară;

După obținerea tuturor avizelor solicitate prin certificatele de urbanism se va trece la etapa de obținere a Autorizației de construire după care se va trece la demararea lucrărilor de construcție a obiectivului propus. Antreprenorul după ce a primit ordinul de începere a lucrărilor va întocmi un grafic de execuție care va fi prezentat beneficiarului pentru aprobare, în care sunt eșalonate în ordinea tehnologică a execuției, pentru fiecare obiect în parte, component al întregii lucrări.

Se estimează că toate lucrările prevăzute se vor realiza într-o perioadă de maxim 24 luni de la obținerea autorizației de construire.

- relaţia cu alte proiecte existente sau planificate;

În vecinătatea amplasamentului parcului fotovoltaic nu mai sunt propuse spre dezvoltare alte parcuri fotovoltaice

- detalii privind alternativele care au fost luate în considerare;

Alternativa „0”.

În cazul „implementării” variantei „Zero” terenul vizat pentru amplasarea parcului fotovoltaic ar rămâne în situația actuală, respectiv categoria de folosință terenuri arabile. Prin neimplementarea proiectului potențialul de dezvoltare a zonei va rămâne nevalorificat. Prin această variantă nu se aduce nici o modificare situației actuale. Această alternativă nu va afecta caracteristicile actuale ale componentelor de mediu și biodiversitate.

Alternativa 1.

Investiția propusă constă într-un ansamblu de echipamente fotovoltaice utilizate pentru producerea energiei electrice, precum si in lucrări de construcție aferente: drumuri de  exploatare, împrejmuire a terenului, echipamente de transformare, racorduri electrice necesare, conexiunea la rețeaua națională de electricitate pentru injectarea puterii produse, racord de electricitate pentru puterea absorbita.

Prin acest scenariu se urmărește înființarea unei centrale fotovoltaice cu capacitatea de 254.2 kW, prin instalarea unui număr de 620  de panouri fotovoltaice cu puterea instalată de 410W și a 5 invertoare trifazate, determinat în urma simulărilor cu software-ul specific de dimensionare, simulări ce sunt anexate prezentului studiu. Soluția tehnică propusă, specifică majorității centralelor fotovoltaice de tip “on grid”, va asigura alimentarea cu energie electrică din sursa fotovoltaică utilizând tehnologia celulelor policristaline pentru introducerea acesteia în SEN.

Alte activități conexe.

Se va asigura racord de transport a energiei electrice produse, prin intermediul LES, către substația electrica.

Lucrări necesare organizării de șantier:

Organizareadesantierse vastabiliin zonalimitrofalucrarilor, asigurandu-se: baracamentepentruvestiarelemuncitorilorsi pentruseful punctuluide lucru;grup sanitar;platformadedepozitaremateriale;zonadelucru(ex.Fasonarearmaturi etc.);pichetincendiu;utilitati(apa,canal,energieelectrica)prinracordla retelele existentein zona; imprejmuire,ilumint nocturn,paza permanenta.

Lucrarilevor fi semnalizate,atat ziua cat si noaptea,prin indicatoarede circulatie si tablii indicatoare de securitate, sau prin alte atentionari specilale,în funtie de situatia concreta sin timpul lucrarilor.

Lapredareaobiectivuluideinvestitie,terenurileocupatecuorganizareade santiersi cele din amplasamentullucrarilorvor fi eliberatede materialesi lucrarisi readusela starea initiala.

- lucrări provizorii impuse de tehnologia de execuție

Pentru a limitaextinderea nedorită a șantierului, precum și zonele de risc pentru pietoni, dar și a pasagerilor mașinilor aflate în trafic se va delimita/stabili traseul lucrărilor.

Se va urmări menținera șantierului în condiții corespunzătoare de curățenie, ordine și protecție sanitară.

În Zonele critice, pentru avertizarea trecătorilor, în locuri vizibile, se vor fixa plăcuțe de avertizare cu inscripția:

PERICOL DE ACCIDENT!

CIRCULAȚI PE TROTUARUL DE VIS-A-VIS!

- accesul în zonă

Se păstrează actualele amplasamente ale căilor de acces şi de comunicații.

Având în vedere că Parcul fotovoltaic se va regăsi în domeniul public, accesul utilajelor, a mijloacelor de transport, cât și a personalului nu este restricționat.

Antreprenorul se va asigura că drumurile și arterele de circulație folosite nu sunt murdărite ca rezultat al folosirii, iar cazul în care se murdăresc, conform opiniei investitorului, contractantul va lua toate măsurile pentru a le curăța, fără costuri suplimentare pentru investitor.

Contractantul se va asigura că nu există depuneri de pământ și pietriș, pe căile de acces ca rezultat al lucrărilor. Toate vehiculele care părăsesc șantierul vor fi curățate corespunzător.

Contractantul va întreţine aceste căi de acces în condiţii adecvate pentru siguranţa şi trecerea uşoară a echipamentelor şi vehiculelor până la terminarea lucrărilor.

Antreprenorul va încheia un proces-verbal cu Investitorul în ceea ce priveşte starea suprafeţelor căilor de acces. Contractantul va menţine aceste suprafeţe într-o stare de curăţenie rezonabilă. La terminarea utilizării de către Antreprenor a acestor căi de acces el va aduce suprafeţele la o condiţie cel puţin egală cu cea dinaintea folosirii lor.

Antreprenorul nu va intra cu nici o parte a şantierului în terenurile private fără permisiunea prealabilă a Investitorului şi fără consimţământul proprietarilor acestor terenuri, dacă este cazul. În funcţie de drumul pe care se va lucra, se vor asigura, după caz, condiţii de circulaţie pentru circulaţia normală, sau temporale va scoate strada din circulaţie, cu aprobarea organelor abilitate pentru aceasta.

- staționări temporare ale utilajelor agabaritice

Utilajele de transport vor staționa temporar la marginea părții carosabile, pe durata descărcării panourilor fotovoltaice. În funcție de drumul pe care se va lucra, se vor asigura, după caz, condiții de circulație pentru circulația normală, sau temporar se va scoate strada din circulație, cu aprobarea organelor abilitate.

Descrierea impactului asupra mediului a lucrărilor organizării de şantier.

Impactulgeneratde organizareade santierse manifestaîn specialprin ocuparea temporaraaunorsuprafetedeteren,depozitarea simanevrareamaterialelorde constructie,deplasareautilajelorde constructie.

Se vor lua toate măsurile necesare pentru protecția mediului înconjurător, atât pe șantier, în organizarea de șantier și în afara acestora pentru limitarea daunelor sau afectarea populației și a proprietăților ca urmare a poluării, zgomotului și a consecințelor activității sale. Antreprenorul se va asigura ca emisiile și deșeuri rezultate în urma activității proprii nu vor depăși valorile indicate în specificațiile tehnice și nu vor depăși valorile admise de legislația în vigoare. Luând în considerare natura proiectului, pe perioada de desfășurare a șantierului, precum și la darea în folosință a obiectivului sursele de poluare care să afecteze factorii de mediu sunt nesemnificative.

b)  cumularea cu alte proiecte existente si/sau aprobate – nu este cazul.

c)   utilizarea resurselor naturale, în special a solului, a terenurilor, a apei și a biodiversității – nu este cazul. Nu se folosesc resurse naturale in constructie sau functionare.

d)   Producţia de deşeuri. În perioada de realizare a lucrărilor de investiție cuprinse în proiectul propus, vor rezulta deșeuri nepericuloase și inerte care trebuie valorificate și/sau eliminate conform prevederilor O.U.G. 92/2021 privind regimul deșeurilor cu modificările și completările ulterioare.

Gestionarea deşeurilor (colectare, transport, valorificare, eliminare) se va face cu respectarea reglementărilor menţionate mai sus. În perioada de execuţie vor rezulta următoarele tipuri de deşeuri:

- strat vegetal (rezultat în urma decopertării solului pentru realizarea drumurilor de exploatare interne);

- deșeuri menajere – colectate in pubele special amenajate;

- ambalaje rezultate de la echipamentele parcului fotovoltaic (invertoare, panouri fotovoltaice, etc.)  – colectate in containere speciale;

- alte tipuri de ambalaje din plastic sau carton;

- elemente metalice.

Cantitățile de deșeuri rezultate în perioada de implementare a proiectului nu vor fi semnificative, cea mai mare parte a deșeurilor generate sunt reciclabile, acestea fiind predate periodic către firme specializate în vederea valorificări.

Se va ține evidenţa lunară a gestiunii deşeurilor generate în decursul realizări lucrărilor de către antreprenor în conformitate cu prevederile legislației specifice în vigoare.

          Toate deșeurile generate și colectate în perioada de realizare a obiectivului vor fi evacuate către puncte de colectare/deversare autorizate, în vederea valorificării/ reciclării și/sau eliminării, pe baza de contract prin firme specializate.

Obiectivul propus prin proiect nu va genera deșeuri în timpul exploatării.

Prevenirea și gestionarea deșeurilor generate pe amplasament în timpul realizării proiectului/în timpul exploatării, inclusiv eliminarea

Ca urmare a lucrărilor ce se vor efectua (săpături fundații) vor rezulta o serie de deșeuri cum ar fi: pământul. Aceste deșeuri sunt așezate pe măsura producerii lor în imediata apropiere a zonei de lucru îngrădită cu panouri de protecție, fiind evacuate ritmic spre zone de depozitare cu ajutorul mijloacelor de transport ale executantului care le va preda beneficiarului.

Pământul rezultat din săpătura se va putea distribuii în zonele din afara localității, acesta nefiind un deșeu.

Valorificarea şi eliminarea deşeurilor

Executantul lucrării are următoarele obligaţii:

  • să gestioneze deşeurile rezultate în urma lucrărilor în conformitate cu cerinţele legale privind regimul deşeurilor şi in conformitate cu prevederile din caietul de sarcini;
  • să gestioneze deşeurile în conformitate cu un plan de gestiune a deşeurilor şi respectând cerinţele HGR 856/2002 privind evidenţa gestiunii deşeurilor şi pentru aprobarea listei cuprinzând deşeurile, inclusiv deşeurile periculoase, astfel:

 

 

Denumire deșeu

 

Cod deșeu

Cantități estimative (kg)

Eliminare/ Valorificarea deșeului

Ambalaj de hârtie și carton

15.01.01

 

Valorificare

Ambalaje din material plastic

15.01.02

 

Valorificare

Beton

17.01.01

 

Eliminare

Materiale ceramice

17.02.03

 

Eliminare

Materiale plastice

17.02.03

 

Valorificare

Fier, oțel

17.04.05

 

Valorificare

Aluminiu

17.04.02

 

Valorificare

Deșeuri de la construcții și demolări

17.09.04

 

Valorificare

Deșeuri textile

20.01.11

 

Eliminare

 

  • Să ia măsurile necesare de reducere la minim a cantităţilor de deșeuri rezultate;
  • Să asigure echipamente de protecţie şi de lucru adecvate operaţiunilor aferente gestionării deşeurilor în condiţii de securitate a muncii;
  • Să asigure condiţiile necesare pentru depozitarea separată a diferitelor categorii de deşeuri periculoase, în funcţie de proprietăţile fizico-chimice, de compatibilităţi şi de natura substanţelor de stingere care pot fi utilizate pentru fiecare categorie de deșeuri în caz de incendiu. Se interzice amestecul diferitelor categorii de deşeuri periculoase, precum şi al deşeurilor periculoase cu  deşeuri nepericuloase;
  • Să nu abandoneze deşeurile şi să le depoziteze numai în locuri special amenajate autorizate;
  • Să separe deşeurile înainte de colectare, în vederea valorificării sau eliminării acestora;
  • Să predea la firme autorizate în eliminarea/valorificarea deşeurilor (nominalizate de achizitor, în contul achizitorului) deşeurile industriale reciclabile (metalice feroase, metalice neferoase, cartoane, lemn, mase plastice) şi să prezinte documentele de predare a cantităţilor de deşeuri; Pentru deşeurile inerte constând în beton, fundaţii şi elemente prefabricate din beton, cărămizi, asfalturi fără conţinut de substanţe periculoase, pământ şi pietre fără conţinut de substanţe periculoase, ţigle şi materiale ceramice, stâlpi de beton, sticlă şi resturi izolatori din porţelan, rezultate în urma lucrărilor din instalaţiile electrice prestatorul răspunde de colectarea, transportul şi depozitarea acestora în amplasamentele stabilite de autorităţile publice locale.

Toate echipamentele/materialele/produsele care conţin preparate chimice periculoase vor fi însoţite de fişa tehnică de securitate.

Echipamentele care se demontează și care constitue stoc de siguranţă, în baza deciziei Comisiei pentru stabilirea componentelor și echipamentelor rezultate din dernonlari care cornpleteaza stocul de siguranta, vor fi predate la Depozitul Logistic Judetean.

Materialele valorificabile/refolosibile specificate in tabelul de mai sus se vor preda beneficiarului conform procedurii de predare - primirea acestora.

 

Gospodăria substanțelor și preparatelor chimice periculoase

          În procesul de execuție al obiectivelor propuse de proiect nu se vor utiliza substanțe sau preparate chimice periculoase.

          În cadrul organizărilor de șantier nu se vor depozita carburanți, alimentarea utilajelor și a autovehiculelor se va realiza de la stațiile de carburant din zonă.

          În perioada de funcționare, în cadrul proiectului de fața nu se vor utiliza substanțe chimice periculoase.

e) poluarea și alte efecte nocive: emisiile, zgomotul şi vibraţiile sunt cele produse prin funcţionarea utilajelor specifice în perioada lucrărilor.

f) riscurile de accidente majore și/sau dezastre relevante pentru proiectul în cauză, inclusiv cele cauzate de schimbările climatice, conform cunoștințelor științifice: nu este cazul.

g) riscurile pentru sănătatea umană (de exemplu, din cauza contaminării apei sau a poluării atmosferice): nu este cazul.

 

2. AMPLASAREA PROIECTULUI.

a)  utilizarea actuală și aprobată a terenurilor: arabil intravilan.

Terenul este situat în Extravilanul localității Valeni, comuna Valeni, judeţul Olt.

Regimul economic:

Terenul nu este în acest moment productiv din punct de vedere economic. Destinația stabilită conform planurilor urbanistice, menționată în Extrasului de carte funciară nr. 54956  este curți construcții.

Regimul juridic

Imobilul pe care se va construi parcul fotovoltaic, este în proprietatea Comunei Valeni, domeniul Privat, situat în Extravilanul localității Valeni -comuna Valeni și este înscris în C.F. nr. 54956   Valeni, sub nr.cad 54956, în suprafață totală de 17600 m2. Imobilul nu se află înscris pe lista monumentelor istorice sau ale naturii și nici în zona de protecție a acestora.

Parcul fotovoltaic v-a fi amplasat în extravilanul  Comunei Valeni, Judetul  Olt.

Coordonatele GIS a terenurilor unde o sa fie amplasat parcul.( sistemului de coordonate utilizat este Pulkovo_1942_Adj_58_Stereo_70).

 

 

 

C.F. nr.  54956

Position X

Position Y

484296.167

301326.156

484405.368

301396.310

484471.784

301291.710

484365.307

301215.169

 

 

Titularul va respecta amplasamentul și proiectul NU va afecta alte proprietăți (terenuri) decât cel menționat în prezenta documentație.

Productia de energie electrica fotovoltaica nu face parte din lista activitaţilor prevăzute in

Legea 22/2001, prin urmare nu intră sub incidenta Convenţiei adoptată la Espoo, iar lucrarile propuse nu au efecte transfrontaliere.

Constructia propusa nu se afla in apropierea monumentelor istorice sau sit arheologic.

b) bogăția, disponibilitatea, calitatea și capacitatea de regenerare relative ale resurselor naturale  (inclusiv solul, terenurilor, apa si biodiversitatea) din zona și din subteranul acesteia: nu este cazul.

c) capacitatea de absorbţie a mediului natural, acordându-se o atenție specială următoarelor zone:

  1.   zone umede, zone riverane, guri ale râurilor: nu este cazul.

        ii)  zone costiere și mediul marin: nu este cazul.

        iii) zonele montane şi forestiere:  nu este cazul.   

        iv) rezervaţii și parcuri naturale:  nu este cazul.

        v)  zone clasificate sau protejate de dreptul național; zone Natura 2000 desemnate de statele membre în conformitate cu Directiva 92/43/CEE și cu Directiva 2009/147/CE: nu este cazul.  

        Terenul analizat are categoria de folosinta terenuri agricole. In zonele  adiacente

         terenului sunt terenuri agricole. In prezent terenul este liber de constructii.

        vi) zonele în care au existat deja cazuri de nerespectare a standardelor de calitate a mediului prevăzute în dreptul Uniunii și relevante pentru proiect sau în care se consideră că există astfel  de cazuri: nu este cazul.

        vii) zonele cu o densitate mare a populației: nu este cazul;

        viii) peisaje si situri importante din punct de vedere istoric, cultural sau arheologic: nu este

        cazul. In zona amplasamentului parcului fotovoltaic nu au fost identificate situri arheologice, retele de utilitati care sa fie afectate de proiect, zone protejate sau terenuri care fac apartin unor institutii care fac parte din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala.

 

3. TIPURILE SI CARACTERISTICILE IMPACTULUI POTENŢIAL.

Realizarea investitiei nu va avea un impact negativ asupra sanatatii locuitorilor, a peisajului si mediului vizual, asupra climei, faunei si florei, bunurilor materiale  sau asupra patrimoniului istoric şi cultural al localitatii. Pot exista unele elemente de impact privind calitatea aerului, a zgomotelor si vibratiilor produse de utilajele in functiune, dar pentru diminuarea sau anihilarea acestora vor fi luate masuri prin proiect. Pentru limitarea efectelor negative accidentale, în perioada de execuţie a lucrărilor, lucrările vor fi urmărite permanent, prin observaţii directe, vizuale, la punctul de lucru.

În faza de execuție a investiției, sursele care vor genera emisii de poluanţi în atmosferă sunt reprezentate de utilajele folosite pentru realizarea obiectivului. Funcţionarea acestora va fi intermitentă, în funcţie de programul de lucru (maximum 10 ore/zi, 6 zile/săptămână) şi de graficul lucrărilor. Din folosirea utilajelor, vor rezulta gaze de eşapament (hidrocarburi, monoxid de carbon, oxizi de azot, oxizi de sulf, pulberi, etc). La acestea se va adăuga şi o cantitate redusă de pulberi din manipularea materialelor pulverulente. În condiţiile amplasamentului şi tehnologiei stabilite, nu se previzionează modificări ale standardelor locale de calitate a aerului ca urmare a soluţiei implementate. Zona de influență a emisiilor de gaze de ardere generate pe amplasament va fi strict locală – pe amplasament și în imediata vecinătate.

De asemenea nu este vizată nici generarea unui impact rezidual.

Dotări și măsuri prevăzute pentru controlul emisiilor de poluanți în mediu:

Constructorul va lua toate măsurile ce se impun pentru a înlătura eventualele riscuri în ceea ce privește protecția și securitatea muncii, având totodată obligație de a asigura o bună organizare a muncii, precum și dotare tehnică corespunzătoare.

Pe întreaga perioadă de desfășurare a lucrărilor se vor lua măsuri astfel încât să nu existe surse de poluanți pentru apele de suprafață sau apele subterane.

Pe întreaga perioadă de desfășurare a lucrărilor se vor lua măsuri astfel încât să nu existe poluanți pentru sol. Orice emisii pe sol vor fi eliminate.

Nu vor fi afectate alte suprafețe de teren în afara celor aprobate prin actele reglementate de autorități.

Nu vor fi admise pe amplasament utilaje care să prezinte scurgeri sau a căror stare tehnică să nu corespundă cerințelor legale, documentată prin avize. Orice scurgere de lichide (ulei, combustibil) de la utilajele de pe amplasament va fi eliminată.        Lucrările care se execută nu constituie sursă de poluare pentru sol. Nu se evacuează în mediu substanțe reziduale sau toxice, care sa altereze într-un fel calitatea solului.

Colectarea și depozitarea deșeurilor se vor asigura conform normelor de igienă în vigoare astfel încât să se îndeplinească condițiile impuse de protecția mediului. Toate deșeurile generate vor fi gestionate corespunzător, conform legislației specifice în vigoare.

În gestionarea deșeurilor se vor respecta următoarele principii:

  • reducerea cantitativă (prevenire);
  • colectare selectivă;
  • eliminarea în depozite de deșeuri periculoase/nepericuloase în funcție de tipul de deșeu ținând cont de Ordinul MMGA nr. 95/2005 privind stabilirea criteriilor de acceptare și procedurile preliminare de acceptare a deșeurilor la depozitare și lista națională de deșeuri acceptate în fiecare clasă de depozit de deșeuri și HG 349/2005 privind depozitarea deșeurilor).

Toate deșeurile generate vor fi colectate în locul de depozitate special amenajat și în containere pe categorii de deșeu. La terminarea lucrărilor se vor evacua toate deșeurile și se vor elimina toate echipamentele, materialele și structurile utilizate pentru realizarea lucrărilor.

Starea mediului va fi urmărită în permanență de executanții lucrării, iar deprecierea mediului limitată la strictul necesar. Lucrările se vor executa în conformitate cu prevederile proiectului tehnic, a condițiilor stabilite prin avize, acorduri și autorizații obținute de la organele în drept, a tuturor prescripțiilor de calitate. Lucrările prevăzute în cadrul proiectului nu vor genera efecte negative asupra populației și sănătății umane, lucrările desfășurându-se în extravilanul comunei Văleni la distanțe considerabile față de așezările umane.

 

a) importanta și extinderea spațială a impactului (de exemplu, zona geografică și dimensiunea populației care poate fi  afectată):  Impactul este local, cu durata limitata, numai in zona frontului de lucru, prin implementarea proiectului nu se va schimba funcţiunea zonelor invecinate sau activităţile ce se desfăşoară in vecinătatea amplasamentului.

Lucrarile propuse prin proiect nu vor genera un impact negativ semnificativ asupra mediului. Impactul proiectului este local, se manifesta numai in amplasamentul proiectului, fara afectarea spatiilor din vecinatate sau a populatiei.

In perioada de functionare se apreciaza ca impactul va fi pozitiv in conditiile exploatarii si intretinerii corespunzatoare a obiectivului de investitie.

Proiectul nu se suprapune cu arii NATURA 2000.

Impactul este local, cu durata limitata, numai in zona frontului de lucru, prin implementarea proiectului nu se va schimba funcţiunea zonelor invecinate sau activităţile ce se desfăşoară in vecinătatea amplasamentului.

b)  natura impactului: Pe perioada de derulare a proiectului va exista un Impact redus, pe termen scurt, în ceea ce priveşte zgomotul, doar la nivelul amplasamentului. De asemenea, vor exista emisii temporare - Impact temporar, asupra atmosferei de la utilajele ce vor fi folosite pentru realizarea obiectivelor.

In perioada de operare, nu exista echipamente generatoare de zgomot.

c)  natura transfrontaliera a impactului: proiect fără impact transfrontalier, iar impactul asupra mediului se manifesta numai in incinta  zonei de amplasarea a parcului fotovoltaic.

d) intensitatea și complexitatea impactului:

Impactul asupra factorilor de mediu in perioada de realizare a proiectului:

d.1.Impactul asupra factorilor de mediu in perioada de realizare a proiectului

În perioada de execuţie a proiectului, impactul asupra factorilor de mediu va fi redus, temporar si reversibil, sursele de poluare fiind lucrările de săpaturi, utilajele, mijloacele de transport si organizarea de şantier, putând fi descris succint astfel:

  • impactul asupra populaţiei - redus datorita folosirii utilajelor care se incadreaza in limitele de zgomot si vibraţii impuse de legislaţia in vigoare in cadrul aşezărilor umane;
  • impactul asupra faunei si florei - nu e cazul. In zona nu exista fauna si flora;
  • impactul asupra speciilor/habitatelor de interes comunitar - nu e cazul. In zona nu exista specii si habitat de interes comunitar;
  • impactul asupra solului - impactul negativ cu caracter punctiform poate surveni ca urmare a pierderilor accidentale de hidrocarburi (ulei de motor, carburant) datorate defecţiunilor utilajelor folosite in etapa de realizare a proiectului ;
  • impactul asupra calităţii si regimului cantitativ al apei - este redus in faza de execuţie a proiectului si fara impact in faza de operare;
  • impactul asupra calităţii aerului - temporar redus in perioada de construire;
  • impactul asupra zgomotelor si vibraţiilor - redus la nivelul zonei de implementare a

proiectului si este prezent numai in perioada de execuţie;

  • impactul asupra peisajului si mediului vizual - impact direct redus,
  • impactul asupra patrimoniului istoric si cultural si asupra interacţiunilor dintre aceste elemente - fara impact, nu au fost identificate monumente sau situri care sa aparţină patrimoniului istoric si cultural nici in zona proiectului, nici in imediata vecinătate a acestuia.

d.2. impactul asupra factorilor de mediu in perioada de funcţionare a proiectului

Realizarea proiectului  va avea un impact pozitiv de lunga durata, contribuind la producerea de energie electrica din surse regenerabile, total nepoluante.

e) Probabilitatea Impactului

În timpul realizării proiectului si funcţionarii obiectivului probabilitatea impactului va fi redusa.

f) Debutul, durata, frecventa si reversibilitatea preconizate ale impactului

Perioada de execuţie a proiectului va fi relativ redusa, iar poluanţii se vor manifesta pe tronsoane ale lucrărilor, pe perioade reduse de timp. Pe măsura realizării lucrărilor calitatea factorilor de mediu eventual afectaţi va reveni la parametrii iniţiali.

Tipuri de impact din diferite faze ale proiectului

 

Pentru identificarea impactului produs s-a ţinut cont de fazele principale de realizare a investiţiei (proiectare, construcţie, funcţionare, dezafectare).

Cum terenul se afla în extravilan si este destinat agriculturii impactul îmbracă următoarele forme:

1. Impactul generat în faza de proiectare

Deşeuri generate în perioada de proiectare-colectare date teren

Pentru perioada de proiectare-colectare date teren, deşeurile preconizate pot fi clasificate astfel:

-    menajere şi / sau asimilabile acestora;

  • plastic (din ambalaje, etc);
  • anvelope şi acumulatori;
  • uleiuri uzate sau alte produse petroliere;
  • tonere si deşeuri de echipamente electrice si electronice;
  • hârtie  şi  carton  (din  activităţile  desfăşurate în  cadrul  activităţilor de proiectare).

2. Impactul generat în faza de construcţie
Deşeuri generate în perioada de construcţie-amenajare

Pentru perioada de construcţie - amenajare deşeurile preconizate pot fi clasificate astfel:

  • menajere şi / sau asimilabile acestora;
  • deşeuri din materiale de construcţie;
  • plastic (din ambalaje, cabluri, etc.);
  • metalice (de la armaturi şi utilajele de pe şantier ale căror piese se pot defecta);
  • anvelope şi acumulatori;
  • uleiuri uzate sau alte produse petroliere;

-    hârtie şi carton (din activităţile desfăşurate în cadrul organizării de şantier).
Impactul în faza de construcţie va fi exercitat asupra habitatelor unde se vor efectua

lucrări de construcţie şi / sau amenajare a investiţiilor propuse prin proiect.

 

3. Impactul generat în faza de operare este inexistent.

4. Impactul generat în faza de dezafectare - datorită duratei mari de existentă a
amenajărilor propuse, nu se poate prognoza cu certitudine momentul acestei faze
precum şi particularităţile ei, însă de obicei aceasta se desfăşoară pe termen scurt, pe
perioada demolărilor sau a reamenajărilor, astfel încât impactul în această fază va fi
localizat şi limitat.

Impactul este determinat de măsurile stabilite prin proiectul de dezafectare, după caz. Impactul preconizat în această faza este direct, pe termen scurt, nu este rezidual şi nici cumulativ.

5. Impactul rezidual

Prognozăm că impactul rezidual va fi nesemnificativ atât pe termen scurt (faza de construcţie sau amenajare), cât şi pe termen mediu şi lung (faza de funcţionare sau operare).

6. Impactul cumulativ

În vederea identificării efectelor de tip cumulat a fost necesară stabilirea limitelor în cadrul cărora se analizează aceste efecte de tip cumulat, în vederea evaluării adecvate a acestor efecte, limite care în cazul prezentului proiect sunt reprezentate de limita proprietăţii beneficiarului si zonele aflate in imediata vecinătate a acesteia.

De asemenea, posibilităţile de cumulare a potenţialelor efecte asupra mediului pentru diferite proiecte din zona delimitată, sunt reprezentate de fapt de acele fluxuri din fiecare activitate specifică, fluxuri care în punctele în care se intersectează pot da naştere unor efecte de tip cumulat.

Aceste puncte de intersecţie a fluxurilor tuturor proiectelor prezente în interiorul zonei delimitate, ce reprezintă limitele de aplicare a evaluării efectelor de tip cumulat, reprezintă de altfel puncte critice de control, unde este necesară evaluarea efectelor pentru a le identifica pe cele care împreună dau naştere unui efect de tip cumulat, superior efectelor individuale. Evaluând aceste puncte critice de control, sunt identificate toate activităţile specifice proiectelor care sunt responsabile pentru efectele de tip cumulat asupra mediului.

 

Atenuarea schimbarilor climatice

  • Proiectul va emite dioxid de carbon (CO2 ), protoxid de azot (N2O),METAN (CH4) sau alte gaze cu efect de sera?

Se va emite dioxid de carbon (CO2 ) în faza de executie a proiectului de la utilajele folosite pentru sapaturi si de la masinile care se ocupa cu distibutia materialelor si cu transportul oamenilor.

  • Proiectul   propus   implica   activitati    de  exploatare   a  terenurilor,     de  schimbare   a destinatiei   terenurilor   care ar putea duce  la  cresterea  emisiilor?

Proiectul nu implica activitati  de  exploatare   a  terenurilor,     de  schimbare   a destinatiei   terenurilor   care ar putea duce  la  cresterea  emisiilor.Ca urmare a lucrărilor ce se vor efectua (săpături fundații) vor rezulta o serie de deșeuri cum ar fi: pământul. Aceste deșeuri sunt așezate pe măsura producerii lor în imediata apropiere a zonei de lucru îngrădită cu panouri de protecție, fiind evacuate ritmic spre zone de depozitare cu ajutorul mijloacelor de transport ale executantului care le va preda beneficiarului.Pământul rezultat din săpătura se va putea distribuii în zonele din afara localității, acesta nefiind un deșeu.

  •  Proiectul   implica  si  alte  activitati   care pot actiona  ca absorbanti   de emisii?

Scopul proiectului este de a reduce emisiile prin investiții în energia regenerabilă.

  •  Va influenta  proiectul   propus în   mod semnificativ   cererea  de energie?

Nu  se modifica cererea de energie. Investiția propune dezvoltarea infrastructurii producere a energiei electrice prin surse regenerabile la nivelul comunei, prin achiziționarea și montarea unui număr de 620  panouri fotovoltaice.

  •  Este posibila  utilizarea  unor surse de energie   regenerabila?

Scopul pentru care este facut acest proiect este pentru a utiliza o sursa de energie regenerabila , mai exact energiea solara.

  • Proiectul   propus  va determina    cresterea  sau reducerea  semnificativa   a deplasarilor personale?

Traficul va fi mai intens in perioada de constructie.În zona parcului nu vor exista deplasari fercvente, doar pentru lucrari de mentenata. Proiectul va determina reducerea  semnificativa   a deplasarilor personale in  zona parcului.

  • Proiectul   propus  va determina  cresterea  sau reducerea  semnificativa   a transportului de marfa?

După implementarea proiectului se va reducerea  semnificativ transportul de marfa.Pentru mentenanta nu este necesar transport de marfa.

Adaptarea   la  schimbarile   climatice

Pe parcursul realizarii lucrarilor, executantul are obligatia de a lua toate masurile necesare pentru a proteja mediu în incinta și în afara șantierului și pentru a evita orice paguba sau neajuns provocat persoanelor sau utilităţilor publice, rezultat din poluare, zgomot sau alti factori generaţi de metodele sale de lucru.

Constructorul este obligat sa soluţioneze orice reclamatie rezultata din nerespectarea legislatiei de mediu și care se dovedeste a fi interneiata.

Dupa terminarea lucrarilor, suprafata terenului se va amenaja astfel incat sa se incadreze in relieful general înconjurator , sa nu prezinte obstacole la scurgerea apelor și sa nu constituie locuri propice stagnarii lor.

Pe parcursul realizării lucrărilor, executantul are obligaţia de a lua toate măsurile necesare pentru a proteja mediul în incinta şi în afara şantierului şi pentru a evita orice pagube sau neajuns provocat persoanelor sau utilităţilor publice, rezultat din poluare, zgomot sau alţi factori generaţi de metodele sale de lucru.

Ca urmare a aplicării legislaţiei şi reglementărilor de mediu, constructorul va lua toate măsurile necesare de protecţie a factorilor de mediu.

Documentaţia tehnică a echipamentelor (pusă la dispoziţie de producător odată cu acestea) va fi însoţită de o fișă tehnică, care să conţină informaţiile privind modul de tratare a echipamentului după depășirea duratei de viaţă a acestuia.

La realizarea lucrărilor, se vor avea în vedere următoarele aspecte :

  • utilizarea materialelor cu impact minim asupra mediului;
  • modul de depozitare şi gestionarea materialelor pe timpul desfăşurării lucrărilor;
  • colectarea, depozitarea şi transportul materialelor rezultate la lucrări;
  • refacerea solului, pavajelor şi redarea la forma iniţială a suprafeţelor ocupate în timpul lucrărilor;
  • prevenirea poluării accidentale a solului şi luarea măsurilor care se impun când aceasta se produce;
  • procesul tehnologic de realizare a lucrărilor trebuie sã fie cu impact slab asupra mediului (tehnologii curate) şi pe perioada de utilizare, acestea sã nu aibã un impact semnificativ asupra mediului;
  • depozitarea materialelor se va face numai în locuri special amenajate şi marcate;
  • se va limita deplasarea echipelor şi a echipamentului numai pe căile de acces aprobate;
  • orice eveniment de mediu apărut din vina executantului în timpul lucrării va fi anunţat imediat beneficiarului, iar înlăturarea efectelor se va face pe cheltuiala executantului lucrării.

Situaţiile speciale, incidentele tehnice şi accidentele de mediu care pot determina impact semnificativ asupra mediului înconjurător, periclitând calitatea acestuia, vor fi comunicate în timp util, la beneficiar.

Prestarea serviciilor nu trebuie să creeze surse de poluare şi de radiaţii pentru aer, sol, pânze freatice, resurse naturale, floră, faună.

 

h)  posibilitatea de reducere efectivă a impactului: prin respectarea următoarelor condiții de realizare a proiectului:

  • împrejmuirea corespunzătoare a zonelor de lucru, montarea de avertizoare, etc;
    • materialele necesare executării lucrărilor propuse se depozitează în locuri bine stabilite, amenajate corespunzător, în vederea prevenirii poluării solului/subsolului;
    • managementul deşeurilor generate în urma execuţiei lucrărilor prevăzute în proiect se va realiza în conformitate cu legislaţia specifică de mediu şi va fi în responsabilitatea titularului proiectului;
    • se interzic lucrările de reparații și întreținere a autovehiculelor în cadrul organizării de șantier; acestea se vor realiza în unități autorizate și corespunzător dotate;
  • se va asigura spălarea roților autovehiculelor pe platforme prevăzute cu sisteme de decantare a apelor uzate rezultate, astfel încât să se evite transferul de pământ pe drumurile publice;
  • se interzice stocarea temporară şi depozitarea carburanţilor și substanţelor periculoase în zona aferentă amplasamentului;
  • se interzice spălarea utilajelor/vehiculelor în zona aferentă amplasamentului;
  • se interzice afectarea sub orice forma a vecinătăților amplasamentului studiat;
  • în mod obligatoriu, accesul utilajelor, autovehiculelor, orice transport greu se va desfășura  cu măsuri de protecție și/sau ocolire a zonelor rezidențiale;
  • se vor asigura  utilitățile  necesare pentru realizarea lucrărilor în bune condiții (sursă apă potabilă, facilități igienico-sanitare, inclusiv toalete ecologice pentru personal,  etc.);
  • la terminarea lucrărilor, executantul are obligaţia curăţării zonelor afectate de orice materiale şi reziduuri, a refacerii solului în zonele unde acesta a fost afectat de lucrările de excavare, depozitare de materiale, staţionare de utilaje, în scopul redării în circuit la categoria de folosinţă deţinută iniţial;
  • se interzice poluarea solului cu carburanți, uleiuri rezultate în urma operațiilor de staționare, aprovizionare, depozitare sau alimentare cu combustibili a utilajelor și mijloacelor de transport în timpul construcției datorită funcționării necorespunzătoare a acestora;

·  Lipsa comentariilor din partea publicului ca urmare a publicarii anuntului privind depunerea solicitării

de obţinere a acordului de mediu, anuntului privind decizia etapei de încadrare şi a afisării proiectului

deciziei etapei de încadrare pe pagina de internet a APM Olt;

 

 

II. Motivele pe baza cărora s-a stabilit că nu este necesară efectuarea evaluării adecvate sunt următoarele:

- proiectul propus nu intră sub incidenţa art. 28 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului  nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei sălbatice, cu modificările si completările ulterioare.

 

III. Motivele pe baza cărora s-a stabilit că nu este necesară efectuarea evaluării  impactului asupra corpurilor de apă sunt următoarele: - nu se încadreaza în prevederilor art. 48 şi 54 din Legea apelor nr. 107/1996, cu modificările şi completările ulterioare.

 

Condiţiile de realizare a proiectului:

a)  Respectarea proiectului care a stat la baza avizării, respectiv a memoriului prezentat în documentaţia de susţinere a solicitării. Orice modificare a acestuia, care poate avea efecte semnificative asupra mediului, se va notifica la A.P.M. Olt. Notificarea se va realiza obligatoriu înainte de modificarea proiectului.

b)  Respectarea legislaţiei de mediu în vigoare.  In perioada de executie a proiectului se vor lua toate masurile care se impun pentru evitarea poluarii atmosferei, solului, apelor subterane, pentru protectia tuturor factorilor de mediu si se vor lua masuri de prevenire si combatere a poluarilor accidentale.

c)  Începerea lucrărilor de execuţie este permisă numai după obţinerea  tuturor avizelor impuse prin      Certificatul de Urbanism şi de către membrii Comisiei de Analiză Tehnică:

Perimetrul afectat de lucrări poate fi susceptibil de potențial arheologic, existând posibilitatea ca în urma unor lucrări de construire, excavări, exploatări, amenajari, etc. sa fie evidențiate eventuale urme ale manifestărilor umane(descoperiri de vestigii arheologice, pentru care titularul investiției are obligația de a opri lucrările și de a informa de urgență Direcția Județeană pentru Cultură Olt, conform art. 5(10) și art. 6 din O.G. nr. 43/2000, pentru a se lua măsurile de protejare a patrimoniului arheologic evidențiat întâmplător.

d)  Deşeurile rezultate, indiferent de natura lor, se vor gestiona în conformitate cu prevederile

O.U.G. nr. 92/2021 privind regimul deşeurilor, cu modificarile si completarile ulterioare.

         e)  Respectarea prevederilor Ordinul MS 119/2014 pentru aprobarea normelor de igiena si sanatate publica  privind mediul de viata al populatiei.

f)  Respectarea prevederilor legale  privind limita  maximă admisă a zgomotului. Activitatea se va desfăşura fără să creeze disconfort vecinătăţilor.

g)  Se va reface cadrul natural afectat în timpul execuţiei lucrărilor. În cazul în care se constată o

degradare a terenului, vor fi aplicate măsuri de reconstrucţie ecologică.

h) La finalizarea lucrarilor se va notifica A.P.M. Olt pentru intocmirea procesului verbal pentru verificarea respectarii prevederilor deciziei etapei de incadrare, conform prevederilor Anexei V, art. 43, alin.(3) si (4) din din Legea nr. 292/2018  privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului. 

i) La finalizarea lucrărilor se va solicita autorizaţia de mediu în conformitate cu  prevederile legale în  vigoare.

♦  Informarea şi participarea publicului în procedura derulată.

A.P.M. Olt a asigurat accesul liber al publicului la informaţie prin:

-  publicarea anunţului privind depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu în ziarul Gazeta Oltului  din 23.01.2024, afişare la sediul Primăriei Văleni  în 22.01.2024;

- publicarea anunţului privind decizia etapei de încadrare în ziarul Gazeta Oltului din 2.02.2024,  afişare la sediul Primăriei Văleni  în 1.02.2024;

- afişarea anunțului privind depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu, a anunţului privind decizia etapei de încadrare şi a draftului deciziei etapei de încadrare pe pagina de internet şi la sediul A.P.M. Olt;

- Documentaţia de susţinere a solicitării a fost accesibilă spre consultare de către public, pe toată durata derulării procedurii, la sediul A.P.M. Olt;

- În perioada legală privind procedura de consultare a publicului nu au fost înregistrate observaţii legate de proiect.    

 

Răspunderea pentru corectitudinea informațiilor puse la dispoziția autorității competente pentru protecția mediului și a publicului revine în întregime titularului.      

 

Prezenta decizie este valabilă pe toată perioada de realizare a proiectului, iar în situaţia în care intervin elemente noi, necunoscute la data emiterii prezentei decizii, sau se modifică condiţiile care au stat la baza emiterii acesteia, titularul proiectului are obligaţia de a notifica autoritatea competentă emitentă.

 

Orice persoană care face parte din publicul interesat şi care se consideră vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim se poate adresa instanţei de contencios administrativ competente pentru a ataca, din punct de vedere procedural sau substanţial, actele, deciziile ori omisiunile autorităţii publice competente care fac obiectul participării publicului, inclusiv aprobarea de dezvoltare, potrivit prevederilor Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.

          Se poate adresa instanţei de contencios administrativ competente şi orice organizaţie neguvernamentală care îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 2 din Legea nr. 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului, considerându-se că acestea sunt vătămate într-un drept al lor sau într-un interes legitim.

Actele sau omisiunile autorităţii publice competente care fac obiectul participării publicului se atacă în instanţă odată cu decizia etapei de încadrare, cu acordul de mediu ori, după caz, cu decizia de respingere a solicitării de emitere a acordului de mediu, respectiv cu aprobarea de dezvoltare sau, după caz, cu decizia de respingere a solicitării aprobării de dezvoltare.

Înainte de a se adresa instanţei de contencios administrativ competente, persoanele prevăzute la art. 21 din Legea nr. 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului au obligaţia să solicite autorităţii publice emitente a deciziei prevăzute la art. 21 alin. (3) sau autorităţii ierarhic superioare revocarea, în tot sau în parte, a respectivei decizii. Solicitarea trebuie înregistrată în termen de 30 de zile de la data aducerii la cunoştinţa publicului a deciziei.

Autoritatea publică emitentă are obligaţia de a răspunde la plângerea prealabilă prevăzută la art. 22 alin. (1) în termen de 30 de zile de la data înregistrării acesteia la acea autoritate.

          Procedura de soluţionare a plângerii prealabile prevăzută la art. 22 alin. (1) este gratuită şi trebuie să fie echitabilă, rapidă şi corectă.

          Prezenta decizie poate fi contestată în conformitate cu prevederile Legii nr. 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului şi ale Legii nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.

 

                                                   

                                               DIRECTOR EXECUTIV,  

                                                     Gheorghe NEACSA     

 

                                                                    

p. ŞEF SERVICIU A.A.A.,                                                                      ŞEF SERVICIU C.F.M.,    

Elena ZULUFOIU                                                                                      Dorin ROGOJINARU

          

 

 

                   

Întocmit,                                                                                                             Întocmit,

   Florin CĂRUNTU                                                                                             Mihaela DRAGĂ