Back

Decizia etapei de încadrare(proiect) Nr. 6988/16.11.2023, pentru proiectul: CONSTRUIRE CAPACITATE GENERARE SI STOCARE ENERGIE ELECTRICA DOBRUN 3, COMPUSA DIN INSTALATII DE PRODUCERE SI STOCARE A ENERGIEI ELECTRICE, DRUMURI DE ACCES, RETELE INTERIOARE DE TRANSPORT ENERGIE ELECTRICA, IMPREJMUIRI SI POSTURI DE TRANSFORMAR, propus a fi amplasat în extravilan comuna Dobrun, CF 50638, CF 50639, jud. Olt. Titular: S.C. AJ RENEWABLES DOBRUN S.R.L.

Agenția pentru Protecția Mediului Olt anunţă publicul interesat asupra luării deciziei etapei de încadrare: nu se supune evaluării impactului asupra mediului, nu se supune evaluării adecvate și nu se supune evaluării impactului asupra corpurilor de apă, în cadrul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului, pentru proiectul: CONSTRUIRE CAPACITATE GENERARE SI STOCARE ENERGIE ELECTRICA DOBRUN 3, COMPUSA DIN INSTALATII DE PRODUCERE SI STOCARE A ENERGIEI ELECTRICE, DRUMURI DE ACCES, RETELE INTERIOARE DE TRANSPORT ENERGIE ELECTRICA, IMPREJMUIRI SI POSTURI DE TRANSFORMAR, propus a fi amplasat în extravilan comuna Dobrun, CF 50638, CF 50639,  jud. Olt.

Titular: S.C. AJ RENEWABLES DOBRUN  S.R.L.

Proiectul deciziei de încadrare şi motivele care o fundamentează pot fi consultate la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Olt din Slatina, str. Ion Moroşanu, nr. 3, judeţul Olt, în zilele de luni-vineri, între orele 800-1400 precum şi la următoarea adresa de internet http://apmot.anpm.ro

          Publicul interesat poate înainta comentarii/observaţii/propuneri la proiectul deciziei etapei de încadrare în termen de 10 zile de la data afişării anunţului pe pagina de internet a A.P.M. Olt.

 

Data afişării anunţului: 17.11.2023

 

Decizia etapei de încadrare(proiect)

Nr. 6988 din 16.11.2023

 

Ca urmare a solicitării de emitere a acordului de mediu adresate de S.C.  AJ RENEWABLES DOBRUN S.R.L. cu sediul în  Bucuresti, sectorul 1, str. Calea Floreasca, nr. 194, înregistrata la A.P.M. Olt cu nr. 6988/20.07.2023, în baza Legii nr. 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului şi a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 49/2011, cu modificările şi completările ulterioare, Agenția pentru Protecția Mediului Olt decide, ca urmare a consultărilor desfăşurate în cadrul şedinţei Comisiei de analiză tehnică  din data de 16.11.2023, că proiectul: ”CONSTRUIRE CAPACITATE GENERARE SI STOCARE ENERGIE ELECTRICA DOBRUN 3, COMPUSA DIN INSTALATII DE PRODUCERE SI STOCARE A ENERGIEI ELECTRICE, DRUMURI DE ACCES, RETELE INTERIOARE DE TRANSPORT ENERGIE ELECTRICA, IMPREJMUIRI SI POSTURI DE TRANSFORMARE”, propus a fi amplasat în extravilan comuna Dobrun, CF 50638, CF 506394023,  judeţul Olt,       

- nu se supune evaluării impactului asupra mediului.

JUSTIFICAREA PREZENTEI DECIZII:

I. Motivele pe baza cărora s-a stabilit necesitatea neefectuării evaluării impactului asupra mediului sunt următoarele:

·  Proiectul se încadrează în prevederile Legii nr. 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului, anexa nr. 2, la pct. 3, lit. a);

·  Din analizarea documentaţiei tehnice, verificarea amplasamentului şi completarea Listei de control s-a concluzionat că nu este posibil ca efectul lucrărilor propuse a se realiza să fie semnificativ;

·  Caracteristicile proiectului (localizare, dimensiune, natură ) şi caracteristicile amplasamentului au

indicat că nu este necesară efectuarea evaluării impactului.

·  In urma analizarii criteriilor de selectie din anexa 3, Legea nr. 292/2018, a rezultat:

1. CARACTERISTICILE PROIECTULUI.

Sensibilitatea ecologică a zonelor geografice susceptibile de a fi afectate de proiecte trebuie luată în considerare, în special în ceea ce privește:

a)  Dimensiunea și concepția întregului proiect.

Investiția propusa prevede construirea unui ansamblu de echipamente fotovoltaice utilizate pentru producerea energiei electrice, precum și în lucrări de construcție aferente: drumuri de  exploatare, împrejmuire a terenului, echipamente de transformare, racorduri electrice necesare, conexiunea la rețeaua națională de electricitate pentru injectarea puterii produse, racord de electricitate pentru puterea absorbita. CEF DOBRUN 3 va fi compus din următoarele:

• câmp fotovoltaic, format din 66.270 panouri fotovoltaice amplasate pe sistem de structura fixă, care vor produce energie electrică de tensiune continuă;

• 182 invertoare de 215 kW (nominal 200 kW) care fac conversia din tensiunea continuă provenită de la panouri in tensiune alternativă;

• 6 unități de transformare care conțin:

-Transformator de 33/0.8 kV;

-Tabloul de distribuție de joasa tensiune corespunzătoare;

-Celula trafo cu separator de sarcina si întrerupător cu acționare motorizata;

- 2 celule de linie cu separator de sarcina in SF6, CLP, indicator prezenta tensiune, indicator defect;

• Structura metalică de montaj pe care se vor fixa panourile fotovoltaice;

• O stație ridicătoare 110/33kV având in componenta doua transformatoare de 110/33kV 80 MVA.

Prin urmare, la pregătirea planului general de amenajare au fost presupuse și luate în considerare următoarele:

66.270 module cu o tensiune nominală de 45,68 V fiecare, tip Astronergy Astro 6 Semi CHSM66M-HC Series (210);

182 de invertoare de 215 kW fiecare, tip Huawei Sun2000-215KTL;

Nr. de transformatoare 6, tip Huawei STS -6000K-H1;

stație ridicătoare 110/33kV având in componenta doua transformatoare de 100/33kV 80 MVA;

Alocarea spațiului pentru stația electrică de 160 MVA (110/33kV) și zona liberă pentru organizarea șantierului și viitoarea zonă de administrare (clădiri/ depozitare etc.).

 

Puterea totală instalata în CEF DOBRUN 3 este de 43,7382 MW (capacitate maxim injectată în SEN 36,40 MW).

Parametru

Unitate

Centrală fotovoltaică DOBRUN 3

instalată-DC

MWp

43,7382

Capacitate produsă-AC

MWac

36,40

 

Modulele fotovoltaice vor fi montate în aranjament fix cu o înclinare (unghi de înclinare) de 25°. Prin urmare, la pregătirea planului general de amenajare au fost presupuse și luate în considerare următoarele:

  • 66.270 module cu o tensiune nominală de 45,68 V fiecare, tip Astronergy Astro 6 Semi CHSM66M-HC Series (210);
  • 182 de invertoare de 215 kW fiecare, tip Huawei Sun2000-215KTL;
  • Nr. de transformatoare 6, tip Huawei STS -6000K-H1;
  • Stație ridicătoare 110/33kV având in componenta doua transformatoare de 100/33kV 80 MVA;
  • Alocarea spațiului pentru stația electrică de 160 MVA (110/33kV) și zona liberă pentru organizarea șantierului și viitoarea zonă de administrare (clădiri/ depozitare etc.).

 

Aspectul centralei fotovoltaice

Pasul (distanța dintre rândurile de module fotovoltaice) și înclinarea (unghiul de înclinare al modulelor fotovoltaice) luate în considerare pentru amenajarea propusă a instalației fotovoltaice sunt de 9,17 m și, respectiv 25°. Dispunerea a fost concepută menținând toate modulele fotovoltaice orientate spre sud pentru întreaga instalație, iar pasul dintre mesele modulelor fotovoltaice a fost propus pentru a permite un flux adecvat de aer (efectul de răcire al modulului) ținând cont de temperatura ambientală pe termen lung la locația amplasamentului.

Invertoarele sunt amplasate în mod adecvat în câmp pentru a limita lungimea cablurilor de curent continuu și astfel pierderile ohmice.

Invertoarele sunt apoi conectate la 6 posturi de transformare (TS) echipate cu un transformator 33 kV, tablouri de distribuție MT de 33 kV și sistem auxiliar pentru servicii interne, inclusiv tabloul de distribuție AC aferent.

În afară de posturile de transformare în anvelopă, este prevăzută o zonă liberă în partea de nord a șantierului destinată organizării de șantier, a biroului administrativ, atelierului și a clădirii de depozitare.

Module fotovoltaice

Modulele fotovoltaice vor fi montate pe structuri fixe la un unghi de înclinare de 25° spre un azimut de 4°. În sistemul fix, modulele fotovoltaice sunt fixate în siguranță pe cadre de sprijin stabile, care le mențin ferm la înclinarea și azimutul proiectate (înclinare / orientare).

ALTE LUCRARI AFERENTE INVESTITIEI:

Anexe tehnice/stație de transformare

Fiecare anexa va fi compartimentată conform cerințelor echipamentelor de baza necesare.

Se prevede și anexa tehnică pentru asigurarea racordului la rețeaua națională de electricitate.

Anexele nu vor fi accesibile decât personalului autorizat și nu vor avea alte posibilități de acces în afara ușii metalice pentru a preveni intrarea neavizaților și eventuale accidentări prin electrocutare.

De asemenea se vor afișa marcaje specifice, împotriva pericolelor.

Anexele de transformare și conexiune nu sunt locuibile.

Anexe mentenanță

Pentru personalul de supraveghere (1-2 angajați) se prevede un container de tip CONTAINER Office Cabin, container prefabricat metalic cu închideri din panouri sandwich, tâmplarii PVC cu geam termopan.

Se prevede și un container de depozitare pentru piese de schimb.

Puterea de producție estimată

Puterea totală instalata in CEF DOBRUN 3 este de 43,7382 MW (capacitate maxim injectată in SEN 36,40 MW).

ALTE LUCRARI AFERENTE INVESTITIEI:

Rețele interioare

Panourile vor fi conectate cu conductori amplasați pe structura metalica, fiecare string de panouri este conectat la rândul sau la cutii de distribuție uniform distribuite (182 de invertoare string de 215 kVA fiecare). De la cutiile de distribuție se pornește cu cabluri îngropate către posturile de transformare de 6,5 MVA.

Din posturile de transformare puterea generată este evacuata către stația de transformare 110/33 kV.

Iluminat perimetral (Stație)

Se va asigura iluminat perimetral doar pentru stația de transformare (din cadrul CEF Dobrun 1) și calea de acces principală către stație. Proiectoarele vor fi de tip LED cu consum redus de energie (2-4 W) și vor fi acționate de senzori de mișcare.

Proiectoarele și senzorii vor fi montați pe stâlpii împrejmuirii, pe console metalice zincate.

Sistem supraveghere video

Se va asigura monitorizare video perimetral pe toata lungimea gardului. Camerele vor fi de tip Infraroșu, și includ senzori de mișcare.

Senzorii vor fi montați pe stâlpii speciali, în vecinătatea gardului, la o distanță de circa 150 m, astfel încât prin montare stânga dreapta a doi senzori consecutivi, să se realizeze o monitorizare completa a împrejmuirii.

Branșament (SEN)

Se va realiza racord de 33kV pentru evacuarea energiei electrice produse, către rețeaua națională SEN. Racordul se va realiza prin intermediul CEF Dobrun 1. De asemenea, se va realiza branșament pentru consumul propriu de energie electrica (din CEF Dobrun 1).

 

Soluția de circulație

Vor fi propuse trame stradale, pentru deservirea loturilor, adaptate la gabaritele si încărcările de trafic aferente, si vor fi conectate cu drumul comunal DC 10 si cu drumurile de exploatare DC 10, DE 32, DE 62, DE 102 și DE 379.

 

Elementele specifice caracteristice proiectului propus:

- profilul şi capacităţile de producţie;

Investiția propusa prevede-un ansamblu de echipamente fotovoltaice utilizate pentru producerea energiei electrice, precum și în lucrări de construcție aferente: drumuri de  exploatare, împrejmuire a terenului, echipamente de transformare, racorduri electrice necesare, conexiunea la rețeaua națională de electricitate pentru injectarea puterii produse, racord de electricitate pentru puterea absorbita.

CEF DOBRUN 3 va fi compus din următoarele:

• câmp fotovoltaic, format din 66.270 panouri fotovoltaice amplasate pe sistem de structura fixă, care vor produce energie electrică de tensiune continuă;

• 182 invertoare de 215 kW (nominal 200 kW) care fac conversia din tensiunea continuă provenită de la panouri in tensiune alternativă;

• 6 unități de transformare care conțin:

-Transformator de 33/0.8 kV;

-Tabloul de distribuție de joasa tensiune corespunzătoare;

-Celula trafo cu separator de sarcina si întrerupător cu acționare motorizata;

- 2 celule de linie cu separator de sarcina in SF6, CLP, indicator prezenta tensiune, indicator defect;

• Structura metalică de montaj pe care se vor fixa panourile fotovoltaice;

• O stație ridicătoare 110/33kV având in componenta doua transformatoare de 110/33kV 80 MVA.   

- descrierea instalaţiei şi a fluxurilor tehnologice existente pe amplasament (după caz);

În prezent, amplasamentul pe care se va dezvolta investiția este liber de construcții, terenurile fiind încadrate în Cartea Funciară, la categoria de folosință „arabil”.

Pe amplasament nu exista instalatii si fluxuri tehnologice.

- descrierea proceselor de producţie ale proiectului propus, în funcţie de specificul investiţiei, produse şi subproduse obţinute, mărimea, capacitatea;

Prin  proiect se propune construirea unei centrale electrice fotovoltaice cu puterea totală instalată de 43,7382 MW. Activitatea care urmează a se desfășura în urma realizării proiectului este în conformitate cu codul CAEN 3511 – Producție de energie electrică.

Parcul fotovoltaic propus va genera energie electrica ce va fi furnizata în totalitate companiei naționale de electricitate (Transelectrica).Proiectul se înscrie în eforturile naționale de a asigura un procent cat mai mare de energie electrica produsa din surse nepoluante si regenerabile, așa numita energie curată. Energia electrica odată produsa este injectată în sistemul național SEN.

- materiile prime, energia şi combustibilii utilizaţi, cu modul de asigurare a acestora;

Centrala va produce energie electrica prin conversia razelor solare, energie regenerabila.

Proiectul va utiliza numai materiale agrementate, conform reglementarilor nationale in vigoare precum si legislatiei si standardelor nationale armonizate cu legislatia UE. Aceste materiale sunt conforme cu prevederile HG nr. 766/1997 si a Legii 10/1995. În ceea ce priveşte materialele şi echipamentele prevăzute, acestea vor fi asigurate din surse locale şi ţări membre UE.

Pentru realizarea proiectului se vor utiliza, la faza de implementare o serie de materii prime și auxiliare, energii și combustibili. În cele ce urmează se vor prezenta materiile prime și auxiliare utilizate, proveniența acestora și modul de gestionare.

 Materii prime și auxiliare, energie și combustibili utilizați:

Materii prime

Cantitate/U.M.

Destinație

Proveniență

Mod de depozitare

Periculozitate

 

Panouri fotovoltaice

54.600 buc.

Pentru construirea parcului fotovoltaic

De la societăți comerciale specializate

Se depozitează temporar în depozite deschise în cadrul organizărilor de șantier

Nepericulos

Invertoare 215 kW (nominal 200 kW)

149 buc.

Pentru realizarea conversiei din tensiune continuă în tensiune alternativă în cadrul centralei electrice fotovoltaice

De la societăți comerciale specializate

Se depozitează temporar în depozite deschise în cadrul organizărilor de șantier

Nepericulos

 

Unități de transformare

5 buc.

Pentru conversia tensiunii curentului produs de panourile solare la o valoare potrivită pentru distribuție și utilizare 

De la societăți comerciale specializate

Se depozitează temporar în depozite deschise în cadrul organizărilor de șantier

Nepericulos

Structură metalică de montaj pentru panourile fotovoltaice

Se vor stabili la faza de proiect tehnic

Pentru montarea panourilor fotovoltaice din cadrul sistemului

De la societăți comerciale specializate

Se depozitează temporar în depozite deschise în cadrul organizărilor de șantier

Nepericulos

Stație ridicătoare 110/33 kW

1 buc.

Pentru construirea parcului fotovoltaic

De la societăți comerciale specializate

Se depozitează temporar în depozite deschise în cadrul organizărilor de șantier

Nepericulos

Beton

Necuantificabil

Pentru realizarea patului pe care se vor monta containerele posturilor de transformare

De la stațiile de betoane din zonă

Nu se depozitează pe amplasament

Nepericulos

Balast

Necuantificabil

Pentru realizarea patului pe care se vor monta containerele posturilor de transformare

De la societăți comerciale specializate

Se depozitează temporar în depozite deschise în cadrul organizărilor de șantier

Nepericulos

Nisip

Necuantificabil

 

Pentru realizarea patului de pozare a cablurilor electrice

De la societăți comerciale specializate

Se depozitează temporar în depozite deschise în cadrul organizărilor de șantier

Nepericulos

Combustibili

Motorină

În funcție de consumul specific al utilajelor folosite de antreprenor

 

Pentru funcționarea utilajelor

De la stațiile de carburanți din zonă

Nu se depozitează combustibili pe amplasament și nici în organizarea de șantier

Periculos

Ulei hidraulic

 

Necuantificabil

Pentru funcționarea în condiții optime a motoarelor utilajelor folosite pe amplasament

De la distribuitori specializați

Nu se depozitează ulei hidraulic pe amplasament sau în organizările de șantier

Periculos

Ulei de transmisie

Necuantificabil

Pentru funcționarea în condiții optime a cutiilor de viteză ale utilajelor folosite pe amplasament

De la distribuitori specializați

Nu se depozitează ulei hidraulic pe amplasament sau în organizările de șantier

Periculos

Ulei de motor

Necuantificabil

Pentru funcționarea în condiții optime a motoarelor utilajelor folosite pe amplasament

De la distribuitori specializați

Nu se depozitează ulei hidraulic pe amplasament sau în organizările de șantier

Periculos

 

 

- racordarea la reţelele utilitare existente în zonă;

Alimentarea cu apă.

Specificul proiectului este acela de a construi un parc fotovoltaic în vederea producerii energiei electrice din surse regenerabile (solar), prin urmare activitatea nu necesită branșament la rețeaua de alimentare cu apă. În scop potabil, pentru personal, apa potabilă pentru deservirea personalului va fi asigurată de apă îmbuteliată din comerț.

Evacuare apelor uzate menajere.

În perioada de execuție, pentru satisfacerea nevoilor fiziologice ale personalului, se vor amplasa toalete ecologice care vor fi vidanjate periodic pe baza de contract cu firme specializate. Și în perioada de funcționare pentru personalul angajat va fi amplasată o cabină ecologică vidanjabilă.

Apele meteorice se vor infiltra natural în sol.

Telecomunicații.

Prin extindere de rețele existente sau alte sisteme moderne GSM.

Rețele de transport rutier.

Vor fi propuse trame stradale, pentru deservirea loturilor, adaptate la gabaritele si încărcările de trafic aferente, si vor fi conectate cu drumul comunal DC 10 si cu drumurile de exploatare DC 10, DE 32, DE 62, DE 102 și DE 379.

- descrierea lucrărilor de refacere a amplasamentului în zona afectată de execuţia investiţiei;

Situațiile de risc pe perioada desfășurării șantierului sunt reduse, având în vedere că nu vor exista lucrări de construcție ci doar de montaj, toate elementele parcului fiind prefabricate și îngropate, terenul si  amplasamentul nu vor fi afectate în mod semnificativ. Stratul vegetal nu va fi afectat, fiind vorba de culturi agricole care in anul începerii lucrărilor nu se mai plantează (terenul va fi scos din circuitul agricol pe zonele afectate). Pe perioada exploatării nu se identifica situații de risc pentru amplasament care sa necesite masuri preventive.  Perioada de viată a panourilor este de minim 25 ani.

La scăderea capacitații de producție acestea se vor înlocui, fără însă a se înlocui scheletul de susținere, parcul continuând sa existe si sa funcționeze in forma inițiala. In situația in care Beneficiarul dorește încheierea producției si optează pentru redarea terenului în circuitul agricol, toate elementele amplasate pe teren se vor demonta  fără a se afecta terenul. Drumurile de exploatare nu se vor dezafecta chiar si in cazul in care nu se mai dorește continuarea producției de electricitate.  Acestea vor fi redate folosinței publice si in speța folosinței pentru exploatare agricola.

- căi noi de acces sau schimbări ale celor existente;

Accesul la terenurile vizate de proiect se realizează din drumuri de exploatare: DC 10, DE 32, DE 62, DE 102 și DE 379 (drum public asfaltat și drumuri publice de incintă terenuri, de pământ, administrate de Primăria comunie Dobrun). Vor fi propuse trame stradale, pentru deservirea loturilor, adaptate la gabaritele si încărcările de trafic aferente, si vor fi conectate cu drumul comunal DC 10 si cu drumurile de exploatare DC 10, DE 32, DE 62, DE 102 si DE 379.

- resursele naturale folosite în construcţie şi funcţionare: 

Resursele naturale utilizate în perioada de realizare a proiectului sunt: Nisip; Pietriș/Balast; Apă.

Cantitățile de nisip și pietriș sunt necesare pentru realizarea patului pe care se vor monta containerele posturilor de transformare. Apa necesară deservirii personalului din activitate este asigurată prin apă îmbuteliată din comerț.

- metode folosite în construcţie/demolare;

Modulele fotovoltaice au fost montate în aranjament fix cu o înclinare (unghi de înclinare) de 25°. Selectarea unghiului de înclinare sa bazat pe aranjamentul actual al limitei terenului, astfel încât să permită includerea tuturor celor 54.600 de module fotovoltaice și să îndeplinească capacitatea instalată necesară pentru proiect și să minimizeze umbrirea între rândurile de mese de panouri fotovoltaice.

Pasul (distanța dintre rândurile de module fotovoltaice) și înclinarea (unghiul de înclinare al modulelor fotovoltaice) luate în considerare pentru amenajarea propusă a instalației fotovoltaice sunt de 9,17 m și, respectiv, 25°. Dispunerea a fost concepută menținând toate modulele fotovoltaice orientate spre sud pentru întreaga instalație, iar pasul dintre mesele modulelor fotovoltaice a fost propus pentru a permite un flux adecvat de aer (efectul de răcire al modulului) ținând cont de temperatura ambientală pe termen lung la locația amplasamentului.

Invertoarele sunt amplasate în mod adecvat în câmp pentru a limita lungimea cablurilor de curent continuu și astfel pierderile ohmice.

Invertoarele sunt apoi conectate la 5 posturi de transformare (TS) echipate cu un transformator 33kV, tablouri de distribuție MT de 33 kV și sistem auxiliar pentru servicii interne, inclusiv tabloul de distribuție AC aferent. În afară de posturile de transformare in anvelopă, este prevăzută o zonă liberă în partea de nord a șantierului destinată organizării de șantier, a biroului administrativ, atelierului  si a clădirii de depozitare. Modulele fotovoltaice sunt montate pe structuri fixe la un unghi de înclinare de 25° spre un azimut de 4°. În sistemul fix, modulele fotovoltaice sunt fixate în siguranță pe cadre de sprijin stabile, care le mențin ferm la înclinarea și azimutul proiectate (înclinare / orientare). Panourile vor fi conectate cu conductori amplasați pe structura metalica, fiecare string de panouri este conectat la rândul sau la cutii de distribuție uniform distribuite (149 de invertoare string de 215  kVA fiecare). De la cutiile de distribuție se pornește cu cabluri îngropate către posturile de transformare de 6,5 MVA. Din posturile de transformare puterea generată este evacuată către stația de transformare 110/33 kV. Pentru realizarea suprastructurilor necesare pentru susținerea instalației de panouri fotovoltaice nu vor exista lucrări de construcție ci doar de montaj, toate elementele parcului fiind prefabricate și  îngropate. In funcție de rezultatul studiului geotehnic,  pentru suprastructurile metalice vor fi realizate  din profile bătute direct in terenul de fundare prin îngropare. Containerele posturilor de transformare se montează in săpătura de maxim 80 cm, pe pat de nisip sau beton de egalizare. Celelalte containere, anexele de mentenanță si depozitare, vor fi prefabricate, iar sistemul de fundare pentru acestea va fi de tip direct, din platforme din beton armat sau platforme din pietriș si nisip compactat.

Pentru drumurile de exploatare interne se vor executa dezveliri de strat vegetal, amplasarea stratului de fundație balast si a stratului de rulaj – piatra sparta, acestea fiind presate cu motocompresorul.

Pentru realizarea investiției este necesara asigurarea unei zone de depozitare/ descărcare, care va fi constituita dintr-o parte din drumurile de exploatare prevăzute si platforma de parcare prevăzută.

În prezent nu se prevede dezafectarea parcului fotovoltaic propus, la finalul ciclului de viață, putând fi aleasă varianta prelungirii duratei de viață prin reînnoirea panourilor.

În cazul în care se va decide dezafectarea parcului, această activitate se va realizat după perioada de viață a investiției, aceasta realizându-se după aprobarea planului de dezafectare.

Principalele activități care se vor realiza în perioada de dezafectare sunt reprezentate de:

- Demontarea panourilor fotovoltaice și predarea acestora către o firmă specializată în vederea reciclării/eliminării;

- Demontarea supuraților metalici pe care au fost montate panourile fotovoltaice;

- Demontarea punctelor de transformare și predarea către o firmă specializată în vederea reciclării/eliminării;

- În măsura în care este fezabil și cu un impact redus asupra mediului, dezgroparea sistemului de transport energie electrică de la punctele de transformare către stația de transformare, de pe suprafața amplasamentului;

- Demontarea/relocarea stației de transformare sau predarea către o firmă specializată în vederea reciclării/eliminării;

- Demontarea sistemului de împrejmuire (gardul) a amplasamentului și predarea către o firmă specializată în vederea reciclării/eliminării;

- Eliberarea amplasamentului de toate elementele constructive precum și a deșeurilor generate în perioada de dezafectare și predarea acestora unei firme specializate în vederea reciclării/eliminării;

După dezafectare totală a parcului fotovoltaic, terenul va fi redat circuitului natural inițial. În măsura care se impune, beneficiarul va realiza reconstrucția ecologică a amplasamentului dacă acest lucru este necesar sau impus de autoritatea competentă pentru protecția mediului.

- planul de execuţie, cuprinzând faza de construcţie, punerea în funcţiune, exploatare, refacere şi folosire ulterioară;

După obținerea tuturor avizelor solicitate prin certificatele de urbanism se va trece la etapa de obținere a Autorizației de construire după care se va trece la demararea lucrărilor de construcție a obiectivului propus. Antreprenorul după ce a primit ordinul de începere a lucrărilor va întocmi un grafic de execuție care va fi prezentat beneficiarului pentru aprobare, în care sunt eșalonate în ordinea tehnologică a execuției, pentru fiecare obiect în parte, component al întregii lucrări.

Se estimează că toate lucrările prevăzute se vor realiza într-o perioadă de maxim 24 luni de la obținerea autorizației de construire.

- relaţia cu alte proiecte existente sau planificate;

În vecinătatea amplasamentului parcului fotovoltaic mai sunt propuse spre dezvoltare încă patru parcuri fotovoltaice și un proiect de racordare a celor cinci parcuri la SEN de către același beneficiar S.C. AJ RENEWABLES DOBRUN S.R.L. Toate proiectele menționate se află în procedură de evaluare a impactului asupra mediului.

- detalii privind alternativele care au fost luate în considerare;

Alternativa „0”.

În cazul „implementării” variantei „Zero” terenul vizat pentru amplasarea parcului fotovoltaic ar rămâne în situația actuală, respectiv categoria de folosință terenuri arabile. Prin neimplementarea proiectului potențialul de dezvoltare a zonei va rămâne nevalorificat. Prin această variantă nu se aduce nici o modificare situației actuale. Această alternativă nu va afecta caracteristicile actuale ale componentelor de mediu și biodiversitate.

În cazul „implementării” variantei „Zero” terenul vizat pentru amplasarea parcului fotovoltaic ar rămâne în situația actuală, respectiv categoria de folosință terenuri arabile. Prin neimplementarea proiectului potențialul de dezvoltare a zonei va rămâne nevalorificat. Prin această variantă nu se aduce nici o modificare situației actuale. Această alternativă nu va afecta caracteristicile actuale ale componentelor de mediu și biodiversitate.

Alternativa 1

Investiția propusă constă într-un ansamblu de echipamente fotovoltaice utilizate pentru producerea energiei electrice, precum si in lucrări de construcție aferente: drumuri de exploatare, împrejmuire a terenului, echipamente de transformare, racorduri electrice necesare, conexiunea la rețeaua națională de electricitate pentru injectarea puterii produse, racord de electricitate pentru puterea absorbita.

CEF DOBRUN 3 va fi compus din următoarele:

• câmp fotovoltaic, format din 66.270 panouri fotovoltaice amplasate pe sistem de structura fixă, care vor produce energie electrică de tensiune continuă;

• 182 invertoare de 215 kW (nominal 200 kW) care fac conversia din tensiunea continuă provenită de la panouri in tensiune alternativă;

• 6 unități de transformare care conțin:

-Transformator de 33/0.8 kV;

-Tabloul de distribuție de joasa tensiune corespunzătoare;

-Celula trafo cu separator de sarcina si întrerupător cu acționare motorizata;

- 2 celule de linie cu separator de sarcina in SF6, CLP, indicator prezenta tensiune, indicator defect;

• Structura metalică de montaj pe care se vor fixa panourile fotovoltaice;

• O stație ridicătoare 110/33kV având in componenta doua transformatoare de 110/33kV 80 MVA.

Prin urmare, la pregătirea planului general de amenajare au fost presupuse și luate în considerare următoarele:

66.270 module cu o tensiune nominală de 45,68 V fiecare, tip Astronergy Astro 6 Semi CHSM66M-HC Series (210);

182 de invertoare de 215 kW fiecare, tip Huawei Sun2000-215KTL;

Nr. de transformatoare 6, tip Huawei STS -6000K-H1;

stație ridicătoare 110/33kV având in componenta doua transformatoare de 100/33kV 80 MVA;

 

Alocarea spațiului pentru stația electrică de 160 MVA (110/33kV) și zona liberă pentru organizarea șantierului și viitoarea zonă de administrare (clădiri/ depozitare etc.).

Puterea totală instalata în CEF DOBRUN 3 este de 43,7382 MW (capacitate maxim injectată în SEN 36,40 MW).

Suprafața vizată de proiect este de 47,83 ha.

Alternativa 2

În cazul alternativei nr. 2 s-a luat în calul utilizarea unui număr mai mare de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică. Această alternativă este nefezabilă deoarece implică alocarea unei suprafețe de teren mai mari decât cea prevăzută în proiectul propus, alternativă ce implică costuri mai ridicate.

În urma analizei alternativelor, a fost aleasă alternativa nr. 1 pentru implementare, aceasta fiind fezabilă din punct de vedere economic dar și al protecție mediului și a biodiversității.

Lucrări necesare organizării de șantier:

Organizarea de șantier se va realiza în partea de nord a șantierului, pe o zonă destinată în acest sens, exclusiv pe terenul proprietate a Beneficiarului, fără a afecta domeniul public sau deținătorii terenurilor din zonă. Pentru realizarea suprastructurilor necesare pentru susținerea instalației de panouri fotovoltaice nu vor exista lucrări de construcție ci doar de montaj, toate elementele parcului fiind prefabricate și  îngropate. In funcție de rezultatul studiului geotehnic,  pentru suprastructurile metalice vor fi realizate  din profile bătute direct in terenul de fundare prin îngropare. Containerele posturilor de transformare se montează in săpătura de maxim 80 cm, pe pat de nisip sau beton de egalizare. Celelalte containere, anexele de mentenanță si depozitare, vor fi prefabricate, iar sistemul de fundare pentru acestea va fi de tip direct, din platforme din beton armat sau platforme din pietriș si nisip compactat. Pentru drumurile de exploatare interne se vor executa dezveliri de strat vegetal, amplasarea stratului de fundație balast si a stratului de rulaj – piatra sparta, acestea fiind presate cu motocompresorul. Pentru realizarea investiției este necesara asigurarea unei zone de depozitare/ descărcare, care va fi constituita dintr-o parte din drumurile de exploatare prevăzute si platforma de parcare prevăzută. Pentru supravegherea si paza șantierului se vor monta temporar doua containere metalice, amplasate pe blocuri de beton.

Pentru personalul de montaj se vor asigura:

  • grupuri sanitare prefabricate cu rezervor inclus;
  • apa potabila îmbuteliata.

Organizarea de șantier și organizarea execuției lucrărilor, intra în atribuțiile executantului lucrărilor, la înțelegere și de comun acord cu beneficiarul, cu respectarea legislației specifice în vigoare. Lucrările necesare pentru organizarea de şantier nu au caracter definitiv, astfel încât la terminarea obiectivului acestea vor fi dezafectate în totalitate, iar zonele afectate de organizarea de şantier vor fi curăţate, în conformitate cu normele şi legile de protecţie a mediului.

Nu este necesară refacerea de amplasament după dezafectarea organizării de șantier.

Descrierea impactului asupra mediului a lucrărilor organizării de şantier.

Se vor lua toate măsurile necesare pentru protecția mediului înconjurător, atât pe șantier, în organizarea de șantier și în afara acestora pentru limitarea daunelor sau afectarea populației și a proprietăților ca urmare a poluării, zgomotului și a consecințelor activității sale. Antreprenorul se va asigura ca emisiile și deșeuri rezultate în urma activității proprii nu vor depăși valorile indicate în specificațiile tehnice și nu vor depăși valorile admise de legislația în vigoare. Luând în considerare natura proiectului, pe perioada de desfășurare a șantierului, precum și la darea în folosință a obiectivului sursele de poluare care să afecteze factorii de mediu sunt nesemnificative.

b)  cumularea cu alte proiecte existente si/sau aprobate – nu este cazul.

c)   utilizarea resurselor naturale, în special a solului, a terenurilor, a apei și a biodiversității – nu este cazul. Nu se folosesc resurse naturale in constructie sau functionare.

d)   Producţia de deşeuri. În perioada de realizare a lucrărilor de investiție cuprinse în proiectul propus, vor rezulta deșeuri nepericuloase și inerte care trebuie valorificate și/sau eliminate conform prevederilor O.U.G. 92/2021 privind regimul deșeurilor cu modificările și completările ulterioare.

Gestionarea deşeurilor (colectare, transport, valorificare, eliminare) se va face cu respectarea reglementărilor menţionate mai sus. În perioada de execuţie vor rezulta următoarele tipuri de deşeuri:

- strat vegetal (rezultat în urma decopertării solului pentru realizarea drumurilor de exploatare interne);

- deșeuri menajere – colectate in pubele special amenajate;

- ambalaje rezultate de la echipamentele parcului fotovoltaic (invertoare, panouri fotovoltaice, etc.)  – colectate in containere speciale;

- alte tipuri de ambalaje din plastic sau carton;

- elemente metalice.

Cantitățile de deșeuri rezultate în perioada de implementare a proiectului nu vor fi semnificative, cea mai mare parte a deșeurilor generate sunt reciclabile, acestea fiind predate periodic către firme specializate în vederea valorificări.

Se va ține evidenţa lunară a gestiunii deşeurilor generate în decursul realizări lucrărilor de către antreprenor în conformitate cu prevederile legislației specifice în vigoare.

            Toate deșeurile generate și colectate în perioada de realizare a obiectivului vor fi evacuate către puncte de colectare/deversare autorizate, în vederea valorificării/ reciclării și/sau eliminării, pe baza de contract prin firme specializate.

Obiectivul propus prin proiect nu va genera deșeuri în timpul exploatării.

Gospodăria substanțelor și preparatelor chimice periculoase

            În procesul de execuție al obiectivelor propuse de proiect nu se vor utiliza substanțe sau preparate chimice periculoase.

            În cadrul organizărilor de șantier nu se vor depozita carburanți, alimentarea utilajelor și a autovehiculelor se va realiza de la stațiile de carburant din zonă.

            În perioada de funcționare, în cadrul proiectului de fața nu se vor utiliza substanțe chimice periculoase.

e) poluarea și alte efecte nocive: emisiile, zgomotul şi vibraţiile sunt cele produse prin funcţionarea utilajelor specifice în perioada lucrărilor.

f) riscurile de accidente majore și/sau dezastre relevante pentru proiectul în cauză, inclusiv cele cauzate de schimbările climatice, conform cunoștințelor științifice: nu este cazul.

g) riscurile pentru sănătatea umană (de exemplu, din cauza contaminării apei sau a poluării atmosferice): nu este cazul.

2. AMPLASAREA PROIECTULUI.

a)  utilizarea actuală și aprobată a terenurilor: arabil intravilan.

Terenurile pe care se va realiza proiectul propus se află în extravilanul UAT Dobrun, județul Olt. Suprafața totală a terenurilor pe care se va realiza centrala electrică fotovoltaică este de 478300 mp, acestea având numerele cadastrale: 50638 si 50639.

Terenurile vor fi utilizate pentru amplasarea panourilor fotovoltaice, drumurile de acces în cadrul parcului, rețelele interioare de transport energie electrică, a posturilor de transformare și împrejmuiri ale amplasamentului.

În prezent, terenurile pe care se va dezvolta investiția sunt libere de construcții, fiind încadrate în Cartea Funciară, la categoria de folosință „arabil”.

Accesul la terenurile vizate de proiect se realizează din drumuri de exploatare: DC 10, DE 32, DE 62, DE 102 și DE 379 (drum public asfaltat și drumuri publice de incintă terenuri, de pământ, administrate de Primăria Dobrun).

 Coordonatele suprafeței amplasamentului (40,4999 ha)

Nr. pct.

Coordonate STEREO 1970

X

Y

1

308234.937

438794.251

2

307937.675

438640.862

3

307659.021

439858.540

4

307955.887

440013.661

Vecinătățile amplasamentului:

  • La nord – terenuri agricole și localitatea Pârșcoveni;
  • La sud – terenuri agricole și localitatea Dobrun;
  • La est – terenuri agricole și râul Olteț;
  • La vest – terenuri agricole.

Titularul va respecta amplasamentul și proiectul NU va afecta alte proprietăți (terenuri) decât cel menționat în prezenta documentație.

Productia de energie electrica fotovoltaica nu face parte din lista activitaţilor prevăzute in

Legea 22/2001, prin urmare nu intră sub incidenta Convenţiei adoptată la Espoo, iar lucrarile propuse nu au efecte transfrontaliere.

Constructia propusa nu se afla in apropierea monumentelor istorice sau sit arheologic.

b) bogăția, disponibilitatea, calitatea și capacitatea de regenerare relative ale resurselor naturale

 (inclusiv solul, terenurilor, apa si biodiversitatea) din zona și din subteranul acesteia: nu este cazul.

c) capacitatea de absorbţie a mediului natural, acordându-se o atenție specială următoarelor zone:

  1.   zone umede, zone riverane, guri ale râurilor: nu este cazul.

        ii)  zone costiere și mediul marin: nu este cazul.

        iii) zonele montane şi forestiere:  nu este cazul.   

       iv) rezervaţii și parcuri naturale:  nu este cazul.

        v)  zone clasificate sau protejate de dreptul național; zone Natura 2000 desemnate de statele

        membre în conformitate cu Directiva 92/43/CEE și cu Directiva 2009/147/CE: nu este cazul.  

        Terenul analizat are categoria de folosinta terenuri agricole. In zonele  adiacente

         terenului sunt terenuri agricole. In prezent terenul este liber de constructii.

        vi) zonele în care au existat deja cazuri de nerespectare a standardelor de calitate a mediului

        prevăzute în dreptul Uniunii și relevante pentru proiect sau în care se consideră că există astfel 

        de cazuri: nu este cazul.

        vii) zonele cu o densitate mare a populației: nu este cazul;

        viii) peisaje si situri importante din punct de vedere istoric, cultural sau arheologic: nu este

        cazul. In zona amplasamentului parcului fotovoltaic nu au fost identificate situri arheologice,

        retele de utilitati care sa fie afectate de proiect, zone protejate sau terenuri care fac apartin unor

        institutii care fac parte din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala.

3. TIPURILE SI CARACTERISTICILE IMPACTULUI POTENŢIAL.

Lucrarile de construire sunt estimate a se desfasura pe o perioada de ≈ 24 luni.

Realizarea investitiei nu va avea un impact negativ asupra sanatatii locuitorilor, a peisajului si mediului vizual, asupra climei, faunei si florei, bunurilor materiale  sau asupra patrimoniului istoric şi cultural al localitatii. Pot exista unele elemente de impact privind calitatea aerului, a zgomotelor si vibratiilor produse de utilajele in functiune, dar pentru diminuarea sau anihilarea acestora vor fi luate masuri prin proiect. Pentru limitarea efectelor negative accidentale, în perioada de execuţie a lucrărilor, lucrările vor fi urmărite permanent, prin observaţii directe, vizuale, la punctul de lucru.

În faza de execuție a investiției, sursele care vor genera emisii de poluanţi în atmosferă sunt reprezentate de utilajele folosite pentru realizarea obiectivului. Funcţionarea acestora va fi intermitentă, în funcţie de programul de lucru (maximum 10 ore/zi, 6 zile/săptămână) şi de graficul lucrărilor. Din folosirea utilajelor, vor rezulta gaze de eşapament (hidrocarburi, monoxid de carbon, oxizi de azot, oxizi de sulf, pulberi, etc). La acestea se va adăuga şi o cantitate redusă de pulberi din manipularea materialelor pulverulente. În condiţiile amplasamentului şi tehnologiei stabilite, nu se previzionează modificări ale standardelor locale de calitate a aerului ca urmare a soluţiei implementate. Zona de influență a emisiilor de gaze de ardere generate pe amplasament va fi strict locală – pe amplasament și în imediata vecinătate.

De asemenea nu este vizată nici generarea unui impact rezidual.

Dotări și măsuri prevăzute pentru controlul emisiilor de poluanți în mediu:

Constructorul va lua toate măsurile ce se impun pentru a înlătura eventualele riscuri în ceea ce privește protecția și securitatea muncii, având totodată obligație de a asigura o bună organizare a muncii, precum și dotare tehnică corespunzătoare.

Pe întreaga perioadă de desfășurare a lucrărilor se vor lua măsuri astfel încât să nu existe surse de poluanți pentru apele de suprafață sau apele subterane.

Pe întreaga perioadă de desfășurare a lucrărilor se vor lua măsuri astfel încât să nu existe poluanți pentru sol. Orice emisii pe sol vor fi eliminate.

Nu vor fi afectate alte suprafețe de teren în afara celor aprobate prin actele reglementate de autorități.

Nu vor fi admise pe amplasament utilaje care să prezinte scurgeri sau a căror stare tehnică să nu corespundă cerințelor legale, documentată prin avize. Orice scurgere de lichide (ulei, combustibil) de la utilajele de pe amplasament va fi eliminată. Lucrările care se execută nu constituie sursă de poluare pentru sol. Nu se evacuează în mediu substanțe reziduale sau toxice, care sa altereze într-un fel calitatea solului.

Colectarea și depozitarea deșeurilor se vor asigura conform normelor de igienă în vigoare astfel încât să se îndeplinească condițiile impuse de protecția mediului. Toate deșeurile generate vor fi gestionate corespunzător, conform legislației specifice în vigoare.

În gestionarea deșeurilor se vor respecta următoarele principii:

  • reducerea cantitativă (prevenire);
  • colectare selectivă;
  • eliminarea în depozite de deșeuri periculoase/nepericuloase în funcție de tipul de deșeu ținând cont de Ordinul MMGA nr. 95/2005 privind stabilirea criteriilor de acceptare și procedurile preliminare de acceptare a deșeurilor la depozitare și lista națională de deșeuri acceptate în fiecare clasă de depozit de deșeuri și HG 349/2005 privind depozitarea deșeurilor).

Toate deșeurile generate vor fi colectate în locul de depozitate special amenajat și în containere pe categorii de deșeu. La terminarea lucrărilor se vor evacua toate deșeurile și se vor elimina toate echipamentele, materialele și structurile utilizate pentru realizarea lucrărilor.

Starea mediului va fi urmărită în permanență de executanții lucrării, iar deprecierea mediului limitată la strictul necesar. Lucrările se vor executa în conformitate cu prevederile proiectului tehnic, a condițiilor stabilite prin avize, acorduri și autorizații obținute de la organele în drept, a tuturor prescripțiilor de calitate. Lucrările prevăzute în cadrul proiectului nu vor genera efecte negative asupra populației și sănătății umane, lucrările desfășurându-se în extravilanul UAT Dobrun la distanțe considerabile față de așezările umane.

 

 

a) importanta și extinderea spațială a impactului (de exemplu, zona geografică și dimensiunea populației care poate fi  afectată):  nu este cazul. Lucrarile propuse prin proiect nu vor genera un impact negativ semnificativ asupra mediului. Impactul proiectului este local, se manifesta numai in amplasamentul proiectului, fara afectarea spatiilor din vecinatate sau a populatiei. In amplasamentul proiectului nu au fost identificate specii si habitate de interes comunitar ce ar putea fi afectate de realizarea proiectului. In ceea ce priveste impactul asupra componentelor de mediu va fi punctual pe perioada de realizare a proiectului.

In perioada de functionare se apreciaza ca impactul va fi pozitiv in conditiile exploatarii si intretinerii corespunzatoare a obiectivului de investitie.

Proiectul nu se suprapune cu arii NATURA 2000.

Impactul este local, cu durata limitata, numai in zona frontului de lucru, prin implementarea proiectului nu se va schimba funcţiunea zonelor invecinate sau activităţile ce se desfăşoară in vecinătatea amplasamentului.

b)  natura impactului:

Pe perioada de derulare a proiectului va exista un Impact redus, pe termen scurt, în ceea ce priveşte zgomotul, doar la nivelul amplasamentului. De asemenea, vor exista emisii temporare - Impact temporar, asupra atmosferei de la utilajele ce vor fi folosite pentru realizarea obiectivelor.

In perioada de operare, nu exista echipamente generatoare de zgomot.

c)  natura transfrontaliera a impactului: proiect fără impact transfrontalier, iar impactul asupra mediului se manifesta numai in incinta  zonei de amplasarea a parcului fotovoltaic.

Amplasamentul studiat se afla la aproximativ 62 km fata de granita cu Bulgaria.

d) intensitatea și complexitatea impactului:

Impactul asupra factorilor de mediu in perioada de realizare a proiectului:

In perioada de execuţie a proiectului, impactul asupra factorilor de mediu va fi redus, temporar si reversibil, sursele de poluare fiind lucrările de săpaturi, utilajele, mijloacele de transport si organizarea de şantier, putând fi descris succint astfel:

- impactul asupra populaţiei - redus datorita folosirii utilajelor care se incadreaza in limitele de zgomot si vibraţii impuse de legislaţia in vigoare in cadrul aşezărilor umane;

- impactul asupra faunei si florei - nu e cazul.

- impactul asupra speciilor/habitatelor de interes comunitar - nu e cazul. In zona nu exista specii si habitat de interes comunitar;

- impactul asupra solului - impactul negativ cu caracter punctiform poate surveni ca urmare a pierderilor accidentale de hidrocarburi (ulei de motor, carburant) datorate defecţiunilor utilajelor folosite in etapa de realizare a proiectului;

- impactul asupra calităţii si regimului cantitativ al apei - este redus in faza de execuţie a proiectului si fara impact in faza de operare;

- impactul asupra calităţii aerului - temporar redus in perioada de construire;

- impactul asupra zgomotelor si vibraţiilor - redus la nivelul zonei de implementare a

proiectului si este prezent numai in perioada de execuţie;

- impactul asupra peisajului si mediului vizual - impact direct redus,

- impactul asupra patrimoniului istoric si cultural si asupra interacţiunilor dintre aceste elemente - fara impact, nu au fost identificate monumente sau situri care sa aparţină patrimoniului istoric si cultural nici in zona proiectului, nici in imediata vecinătate a acestuia.

Impactul asupra factorilor de mediu in perioada de funcţionare a proiectului:

Realizarea proiectului  va avea un impact pozitiv de lunga durata, contribuind la producerea de energie electrica din surse regenerabile, total nepoluante. Se vor lua o serie de masuri pentru protectia solului si subsolului, in vederea diminuarii impactul, cum ar fi:

- utilizarea unor tehnologii avansate si utilaje/scule moderne;

- deseurile generate din categoria resturi de materiale recuperabile (metal, lemn) vor fi gestionate de constructor;

- asigurarea colectarii si depozitarii deseurilor solide prin amplasarea unui punct de colectare      diferentiata a deseurilor, in zona delimitate a organizarii de santier;

- activitatile de salubrizare vor fi de natura sa nu creeze probleme legate de sanatate, poluarea mediului sau sa degradeze cadrul ambiental si imaginea generala;

- se va impiedica emisia de mirosuri dezagreabile, poluarea aerului si a mediului, crearea focarelor de infectii.

e)  probabilitatea impactului: redusă, se manifesta in perioada realizarii lucrarilor de executie a parcului fotovoltaic. In contextul respectarii masurilor prevazute pentru diminuarea impactului asupra factorilor de mediu, dar si a avizelor emise pentru prezentul proiect se va reduce probabilitatea producerii de evenimente care sa determine un impact negativ asupra factorilor de mediu. 

f)  debutul, durata, frecvenţa şi reversibilitatea preconizate ale impactului: impactul asupra mediului va exista în perioada desfăşurării lucrărilor. La finalizarea lucrarilor de constructie, mediul va reveni la starea initiala. Impactul asupra factorilor de mediu se manifesta numai pe perioada de executie.

Din punct de vedere al marimii complexitatii proiectului se estimeaza ca impactul va fi redus, temporar si local, variabil si reversibil. Perioada de execuţie a proiectului va fi relativ redusa, iar poluanţii se vor manifesta pe tronsoane ale lucrărilor, pe perioade reduse de timp. Pe măsura realizării lucrărilor calitatea factorilor de mediu eventual afectaţi va reveni la parametrii iniţiali.

g)  cumularea impactului cu impactul altor proiecte existente si/sau aprobate: Realizarea parcului fotovoltaic va genera un impact asupra mediului, dar acesta este moderat, temporar si reversibil. Impactul se va manifesta in general prin emisii asociate manevrarii materialelor de constructii si emisii de gaze de esapament de la utilajele ce vor executa lucrarile de executie a lucrarilor de constructii-montaj. Impactul pe perioada de executie a lucrarilor va fi in limite admisibile, temporar si reversibil, mediul va reveni la starea initiala la finalizarea lucrarilor de constructie. Prin lucrarile de executie a lucrarilor de realizare a parcului fotovoltaic se poate considera ca impactul asupra factorilor de mediu va fi redus, manifestandu-se local si va fi de scurta durata.

Pe perioada de functionare nu va exista un impact cumulat, deci impactul va fi unul redus si se va mentine in limitele de suportabilitate pentru toti factorii de mediu.

h)  posibilitatea de reducere efectivă a impactului: prin respectarea următoarelor condiții de realizare a proiectului:

  • împrejmuirea corespunzătoare a zonelor de lucru, montarea de avertizoare, etc;
    • materialele necesare executării lucrărilor propuse se depozitează în locuri bine stabilite, amenajate corespunzător, în vederea prevenirii poluării solului/subsolului;
    • managementul deşeurilor generate în urma execuţiei lucrărilor prevăzute în proiect se va realiza în conformitate cu legislaţia specifică de mediu şi va fi în responsabilitatea titularului proiectului;
    • se interzic lucrările de reparații și întreținere a autovehiculelor în cadrul organizării de șantier; acestea se vor realiza în unități autorizate și corespunzător dotate;
  • se va asigura spălarea roților autovehiculelor pe platforme prevăzute cu sisteme de decantare a apelor uzate rezultate, astfel încât să se evite transferul de pământ pe drumurile publice;
  • se interzice stocarea temporară şi depozitarea carburanţilor și substanţelor periculoase în zona aferentă amplasamentului;
  • se interzice spălarea utilajelor/vehiculelor în zona aferentă amplasamentului;
  • se interzice afectarea sub orice forma a vecinătăților amplasamentului studiat;
  • în mod obligatoriu, accesul utilajelor, autovehiculelor, orice transport greu se va desfășura  cu măsuri de protecție și/sau ocolire a zonelor rezidențiale;
  • se vor asigura  utilitățile  necesare pentru realizarea lucrărilor în bune condiții (sursă apă potabilă, facilități igienico-sanitare, inclusiv toalete ecologice pentru personal,  etc.);
  • la terminarea lucrărilor, executantul are obligaţia curăţării zonelor afectate de orice materiale şi reziduuri, a refacerii solului în zonele unde acesta a fost afectat de lucrările de excavare, depozitare de materiale, staţionare de utilaje, în scopul redării în circuit la categoria de folosinţă deţinută iniţial;
  • se interzice poluarea solului cu carburanți, uleiuri rezultate în urma operațiilor de staționare, aprovizionare, depozitare sau alimentare cu combustibili a utilajelor și mijloacelor de transport în timpul construcției datorită funcționării necorespunzătoare a acestora;

·  Lipsa comentariilor din partea publicului ca urmare a publicarii anuntului privind depunerea solicitării

de obţinere a acordului de mediu, anuntului privind decizia etapei de încadrare şi a afisării proiectului

deciziei etapei de încadrare pe pagina de internet a APM Olt;

 

II. Motivele pe baza cărora s-a stabilit că nu este necesară efectuarea evaluării adecvate sunt următoarele:

- proiectul propus nu intră sub incidenţa art. 28 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului  nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei sălbatice, cu modificările si completările ulterioare.

 

III. Motivele pe baza cărora s-a stabilit că nu este necesară efectuarea evaluării  impactului asupra corpurilor de apă sunt următoarele: nu se încadreaza în prevederilor art. 48 şi 54 din Legea apelor nr. 107/1996, cu modificările şi completările ulterioare.

 

Condiţiile de realizare a proiectului:

a)  Respectarea proiectului care a stat la baza avizării, respectiv a memoriului prezentat în documentaţia de susţinere a solicitării. Orice modificare a acestuia, care poate avea efecte semnificative asupra mediului, se va notifica la A.P.M. Olt. Notificarea se va realiza obligatoriu înainte de modificarea proiectului.

b)  Respectarea legislaţiei de mediu în vigoare.  In perioada de executie a proiectului se vor lua toate masurile care se impun pentru evitarea poluarii atmosferei, solului, apelor subterane, pentru protectia tuturor factorilor de mediu si se vor lua masuri de prevenire si combatere a poluarilor accidentale.

c)  Începerea lucrărilor de execuţie este permisă numai după obţinerea  tuturor avizelor impuse prin      Certificatul de Urbanism şi de către membrii Comisiei de Analiză Tehnică:

Perimetrul afectat de lucrări poate fi susceptibil de potențial arheologic, existând posibilitatea ca în urma unor lucrări de construire, excavări, exploatări, amenajari, etc. sa fie evidențiate eventuale urme ale manifestărilor umane(descoperiri de vestigii arheologice, pentru care titularul investiției are obligația de a opri lucrările și de a informa de urgență Direcția Județeană pentru Cultură Olt, conform art. 5(10) și art. 6 din O.G. nr. 43/2000, pentru a se lua măsurile de protejare a patrimoniului arheologic evidențiat întâmplător.

d)  Deşeurile rezultate, indiferent de natura lor, se vor gestiona în conformitate cu prevederile

O.U.G. nr. 92/2021 privind regimul deşeurilor, cu modificarile si completarile ulterioare.

         e)  Respectarea prevederilor Ordinul MS 119/2014 pentru aprobarea normelor de igiena si sanatate publica  privind mediul de viata al populatiei.

f)  Respectarea prevederilor legale  privind limita  maximă admisă a zgomotului. Activitatea se va desfăşura fără să creeze disconfort vecinătăţilor.

g)  Se va reface cadrul natural afectat în timpul execuţiei lucrărilor. În cazul în care se constată o

degradare a terenului, vor fi aplicate măsuri de reconstrucţie ecologică.

h) La finalizarea lucrarilor se va notifica A.P.M. Olt pentru intocmirea procesului verbal pentru verificarea respectarii prevederilor deciziei etapei de incadrare, conform prevederilor Anexei V, art. 43, alin.(3) si (4) din din Legea nr. 292/2018  privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului. 

   i) La finalizarea lucrărilor se va solicita autorizaţia de mediu în conformitate cu  prevederile legale    

în  vigoare.

♦  Informarea şi participarea publicului în procedura derulată.

A.P.M. Olt a asigurat accesul liber al publicului la informaţie prin:

-  publicarea anunţului privind depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu în ziarul EVENIMENT DE OLT  din 24.10.2023, afişare la sediul Primăriei Dobrun  în 24.10.2023;

- publicarea anunţului privind decizia etapei de încadrare în ziarul .Eveniment de Olt  din 16.11.2023,  afişare la sediul Primăriei Dobrun  în 16.11.2023;

- afişarea anunțului privind depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu, a anunţului privind decizia etapei de încadrare şi a draftului deciziei etapei de încadrare pe pagina de internet şi la sediul A.P.M. Olt;

- Documentaţia de susţinere a solicitării a fost accesibilă spre consultare de către public, pe toată durata derulării procedurii, la sediul A.P.M. Olt;

- În perioada legală privind procedura de consultare a publicului nu au fost înregistrate observaţii legate de proiect.    

 

Răspunderea pentru corectitudinea informațiilor puse la dispoziția autorității competente pentru protecția mediului și a publicului revine în întregime titularului.         

 

Prezenta decizie este valabilă pe toată perioada de realizare a proiectului, iar în situaţia în care intervin elemente noi, necunoscute la data emiterii prezentei decizii, sau se modifică condiţiile care au stat la baza emiterii acesteia, titularul proiectului are obligaţia de a notifica autoritatea competentă emitentă.

 

Orice persoană care face parte din publicul interesat şi care se consideră vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim se poate adresa instanţei de contencios administrativ competente pentru a ataca, din punct de vedere procedural sau substanţial, actele, deciziile ori omisiunile autorităţii publice competente care fac obiectul participării publicului, inclusiv aprobarea de dezvoltare, potrivit prevederilor Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.

            Se poate adresa instanţei de contencios administrativ competente şi orice organizaţie neguvernamentală care îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 2 din Legea nr. 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului, considerându-se că acestea sunt vătămate într-un drept al lor sau într-un interes legitim.

Actele sau omisiunile autorităţii publice competente care fac obiectul participării publicului se atacă în instanţă odată cu decizia etapei de încadrare, cu acordul de mediu ori, după caz, cu decizia de respingere a solicitării de emitere a acordului de mediu, respectiv cu aprobarea de dezvoltare sau, după caz, cu decizia de respingere a solicitării aprobării de dezvoltare.

Înainte de a se adresa instanţei de contencios administrativ competente, persoanele prevăzute la art. 21 din Legea nr. 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului au obligaţia să solicite autorităţii publice emitente a deciziei prevăzute la art. 21 alin. (3) sau autorităţii ierarhic superioare revocarea, în tot sau în parte, a respectivei decizii. Solicitarea trebuie înregistrată în termen de 30 de zile de la data aducerii la cunoştinţa publicului a deciziei.

Autoritatea publică emitentă are obligaţia de a răspunde la plângerea prealabilă prevăzută la art. 22 alin. (1) în termen de 30 de zile de la data înregistrării acesteia la acea autoritate.

            Procedura de soluţionare a plângerii prealabile prevăzută la art. 22 alin. (1) este gratuită şi trebuie să fie echitabilă, rapidă şi corectă.

            Prezenta decizie poate fi contestată în conformitate cu prevederile Legii nr. 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului şi ale Legii nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.

                                                   

                                               DIRECTOR EXECUTIV, 

                                                Gheorghe NEACSA   

                                                                      

p. ŞEF SERVICIU A.A.A.,                                                                      ŞEF SERVICIU C.F.M.,    

Ionel TOLOS                                                                                        Dorin ROGOJINARU

                              

Întocmit,                                                                                                             Întocmit,

   Alina ANDRONACHESCU                                                                            Mihaela DRAGĂ