Back

ÎNDRUMAR in vederea elaborării Raportului privind evaluarea impactului asupra mediului , pentru proiectul: AMPLASARE INSTALATII PENTRU TOPITORIE ALUMINIU IN HALA EXISTENTA, propus a fi amplasat în Slatina, str. Constructorului, nr. 5, judeţul Olt. Titular: S.C. MARKET DORIFLOR ACOS S.R.L. Scornicesti, sat Jitaru, str. Calea A.I. Cuza, nr. 21, spatiul nr. 3 si nr. 4, jud. Olt

Nr. 7108/24.07.2023

 

      

CĂTRE,

S.C. MARKET DORIFLOR ACOS  S.R.L.

Scornicesti, sat Jitaru, str. Calea A.I. Cuza, nr. 21, spatiul nr. 3 si nr. 4, jud. Olt

 

Ca urmare a analizării documentației depuse, in vederea obținerii acordului de mediu, pentru proiectul AMPLASARE INSTALATII  PENTRU TOPITORIE  ALUMINIU IN HALA EXISTENTA  propus a fi amplasat în Slatina, str. Constructorului, nr. 5, judeţul Olt, va transmitem ÎNDRUMARUL  privind problemele de mediu care trebuie analizate  în raportul privind impactul asupra mediului.

Transmiterea îndrumarului nu exclude posibilitatea solicitării ulterioare de informații suplimentare.

Proiectul AMPLASARE INSTALATII  PENTRU TOPITORIE  ALUMINIU IN HALA EXISTENTA  se încadrează in prevederile Legii nr. 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice si private asupra mediului cu modificările si completările ulterioare, anexa nr. 2, la pct 4, lit.d).

ÎNDRUMAR

in vederea elaborării Raportului privind evaluarea impactului asupra mediului

 

Structura si conţinutul raportului privind impactul asupra mediului vor respecta cerinţele din O.M. nr. 269/2020 privind aprobarea ghidului general aplicabil etapelor procedurii de evaluare a impactului  asupra mediului, a ghidului pentru evaluarea impactului asupra mediului in context transfrontiera si a altor ghiduri specifice pentru diferite domenii si categorii de. Domeniile pentru care se solicita analiza detaliata sunt următoarele:  sanatatea populatiei, aer, apă, sol, zgomot, schimbari climatice;

• Titularul proiectului are obligaţia de a furniza în cadrul Raportului privind impactul asupra mediului următoarele informaţii:

1. Descrierea proiectului, care să cuprindă:

a) amplasamentul proiectului;

b) caracteristicile fizice ale întregului proiect;

c) principalele caracteristici ale etapei de funcționare a proiectului;

d) o estimare, în funcție de tip și cantitate, a deșeurilor și emisiilor preconizate -  exemplu: poluarea apei, aerului, solului și subsolului, zgomot, vibrații, lumină, căldură, radiații și altele, precum și cantitățile și tipurile de reziduuri produse pe parcursul etapelor de construire și funcționare.

2. Descrierea alternativelor realizabile.

3. Descrierea aspectelor relevante ale stării actuale a mediului.

4. Descrierea factorilor de mediu susceptibili de a fi afectați de proiect: populația, sănătatea umană, biodiversitatea (masuri minime de conservare), solul, apa, aerul, clima, bunurile materiale, patrimoniul cultural,  peisajul.

5. Descrierea efectelor semnificative pe care proiectul le poate avea asupra mediului și care rezultă, printre altele, din:

a) construirea și existența proiectului, inclusiv, dacă este cazul, lucrările de demolare;

b) utilizarea resurselor naturale, în special a terenurilor, a solului, a apei și a biodiversității, având în vedere, pe cât posibil, disponibilitatea durabilă a acestor resurse;

c) emisia de poluanți, zgomot, vibrații   și radiații;

d) riscurile pentru sănătatea umană - de exemplu, din cauza unor accidente sau dezastre;

e) cumularea efectelor cu cele ale altor proiecte existente și/sau aprobate;

f) impactul proiectului asupra climei;

g) tehnologiile și substanțele folosite. Descrierea efectelor negative semnificative probabile asupra factorilor  de mediu;

6. Descrierea dificultatilor.

7. Descrierea măsurilor  avute în vedere pentru evitarea, prevenirea, reducerea/diminuarea impactului asupra factorului de mediu. Program de monitorizare care trebuie să conțină tipurile de parametri monitorizați și durata monitorizării proporționale cu natura, amplasarea și dimensiunea proiectului, precum și cu gravitatea efectelor sale asupra mediului.

8. Riscurile de accidente generate de desfăşurarea lucrărilor în cadrul proiectului.

9. Rezumat netehnic al informațiilor furnizate în cadrul raportului privind impactul asupra mediului, care include și concluziile studiului de evaluare adecvată.

10. Concluzii. O listă de referință care să detalieze sursele utilizate pentru descrierile și evaluările incluse în raport.

Pe baza Îndrumarului se va realiza Raportul privind impactul asupra mediului care va respecta conţinutul – cadru prevăzut în Ghidul metodologic privind etapa de definire a domeniului evaluării şi de realizare a raportului la studiul de evaluare, aprobat prin Ordinul Ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, conform Legii nr. 292/2018.

Titularul proiectului are obligaţia de a furniza în cadrul raportului privind impactul asupra mediului, informaţiile prevăzute în anexa 3 a Legii nr. 292/2018.

Titularul proiectului va depune la A.P.M. Olt Raportul privind impactul asupra mediului, pe suport de hârtie şi în format electronic, precum si dovada achitarii tarifului aferent etapei de analiza a calitatii RIM in cuantum de 2000 lei.

Raportul privind impactul asupra mediului se realizează de către persoane fizice şi juridice care au acest drept, potrivit legii. Registrul naţional al elaboratorilor de studii pentru protecţia mediului (lista persoanelor fizice şi juridice, care elaborează studii pentru protecţia mediului), poate fi consultată pe pagina web a Ministerului Mediului, Apelor si Pădurilor, la adresa www.mmediu.ro

 

 

DIRECTOR EXECUTIV,

                                                             Gheorghe NEACSA

 

p. ŞEF SERVICIU  A.A.A.                                                                        ŞEF SERVICIU  C.F.M.,

     Ionel TOLOȘ                                                                                           Dorin  ROGOJINARU 

 

                                                                         

Întocmit,                                                                                                                                

Elena ZULUFOIU                                                                                          Ion CROITORU