Back

PROIECTUL DECIZIEI ETAPEI DE INCADRARE Nr. 10914 din 09.05.2024, pentru proiectul: ÎNFIINŢATE PARC FOTOVOLTAIC, COMUNA GURA PADINII, JUDEŢUL OLT, propus a fi amplasat în Comuna Gura Padinii, str. 7 Aprilie, nr.4 B, nr. cadastral 53296, jud. Olt . TITULAR: COMUNA GURA PADINII PROIECTUL DECIZIEI ETAPEI DE INCADRARE Nr. 10914 din 09.05.2024

APM Olt anunţă publicul interesat asupra luării deciziei etapei de încadrare, nu se supune evaluării impactului asupra mediului, în cadrul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului, pentru proiectul: ÎNFIINŢATE PARC FOTOVOLTAIC, COMUNA GURA PADINII, JUDEŢUL OLT, propus a fi amplasat în Comuna Gura Padinii, str. 7 Aprilie, nr.4 B, nr. cadastral 53296, jud. Olt .

TITULAR: COMUNA GURA PADINII   

1. Proiectul deciziei de încadrare si motivele care o fundamentează pot fi consultate la sediul APM Olt din Slatina, str. Ion Moroşanu, nr. 3, jud. Olt în zilele de luni-vineri, între orele 9–14 precum si la următoarea adresa de internet http://apmot.anpm.ro 

     Publicul interesat poate înainta comentarii/observaţii la proiectul deciziei de încadrare în 10 zile de la data afişării prezentului anunţ.

 

Data afișării anunțului:10.05.2024

 


    AGENȚIA 

                                                         PROIECTUL DECIZIEI ETAPEI DE INCADRARE

Nr. 10914 din 09.05.2024

 

    Ca urmare a solicitării de emitere a acordului de mediu adresate de COMUNA GURA PADINII   cu sediul în comuna Gura Padinii, str. Spiru Haret, nr. 30, judeţul Olt , înregistrată la APM Olt cu nr. 10914/ 08.11.2023, în baza  Legii nr. 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului şi a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 49/2011, cu modificările şi completările ulterioare, APM Olt decide, ca urmare a consultărilor desfăşurate în cadrul şedinţei  Comisiei de Analiză Tehnică din data de 09.05.2024 , că proiectul:

,,   ÎNFIINŢATE PARC FOTOVOLTAIC, COMUNA GURA PADINII, JUDEŢUL OLT" propus a fi amplasat în Comuna Gura Padinii, str. 7 Aprilie, nr.4 B, nr. cadastral 53296, jud. Olt

nu se supune evaluării impactului asupra mediului.

Justificarea prezentei decizii:

          I. Motivele pe baza cărora s – a stabilit neefectuarea evaluării impactului asupra mediului sunt următoarele:

a) proiectul se încadrează în prevederile Legii nr. 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului,  anexa nr. 2, pct. 3, lit. a);

b) din analizarea documentaţiei tehnice, verificarea amplasamentului şi completarea Listei de control  s-a concluzionat că nu este posibil ca efectul lucrărilor propuse a se realiza să fie semnificativ.

1. Caracteristicile proiectului 

a) dimensiunea şi concepţia întregului proiect :

 Prezentul proiect are ca scop construirea unei centrale fotovoltaice, prin care se va valorifica potențialul solar al județului Olt, cu consecințe benefice asupra mediului, prin înlocuirea energiei electrice produse in instalații termoenergetice cu energie electrică produsă din surse regenerabile.

Parcul fotovoltaic va fi dezvoltat în intravilanul comunei Gura Padinii, identificat prin numărul cadastral nr. 53296, în suprafață totală de 1.862 m2, aflat în proprietatea comunei Gura Padinii, având domeniu privat.

Suprafata teren =1.862 mp; Nr. Cadastral 53296 Gura Padinii.

Suprafata ocupata de panourile fotovoltaice este de 459 m2.

 

 

Se vor monta 150 panouri fotovoltaice cu o putere 570W, energia produsa de acestea va fi preluata de 2 invertoare :1 buc: 50KTL M3 si 1 buc: 25KTL M5

Panourile fotovoltaice vor fi montate pe:

• O structura metalica echipata cu 30 panouri.

• O structura metalica echipata cu 31 panouri

• O structura metalica echipata cu 33 panouri

• O structura metalica echipata cu 34 panouri

• O structura metalica echipata cu 11 panouri

Parcul va fi imprejmuit cu  plasa bordurata, h=2m, stalpi rectangulari + poarta (317 ml)

Parcul va fi dotat cu o instalatie de iluminat perimetrala formata din 5 stalpi metalici de 6 m inaltime dotati cu 5 corpuri de iluminat cu tehnologie LED, reteaua va fi subterana.

Parcul va fi monitorizat cu un sitem de supraveghere video cu 2 camere video.

Parcul fotovoltaic va debita o putere nominală de 85,5 kWp. Tehnologia de conversie fotovoltaică a energiei solare, în energie electrică, constă din module fotovoltaice montate pe structură metalică zincata, orientate spre SUD, unghi de azimut al panoului: 0 ⁰. Prin așezarea lor în poziție înclinată se asigură optimizarea unghiului de incidență a radiației solare asupra acestor panouri, pentru obținerea randamentului maxim de conversie dintre energia solară şi cea electrică produsă de acestea..

Spațiile dintre panouri se vor insamânța cu iarba, fiind transformate în pașune/fânețe.

Legătura dintre invertoare și Tabloul Electric aferent Parcului Fotovoltaic (TCEF) se va asigura prin Linii Electrice în Cablu (LES) de 1 kV, tip A2XS(FL)2Y 3x(1x150/25) mm2.

Racordul la reţeaua electricӑ de distribuție va fi asigurată prin intermediul unei Linii Electrice în Cablu (LES) de 1 kV, tip A2XS(FL)2Y 3x(1x240/50) mm2, cu o lungime de aproximativ 350 m. Racordul se va realiza în dreptul celui mai apropiat stâlp aflat pe terenul pe care se dorește dezvoltarea obiectivului de investiții.

 

Sistemul de protecție împotriva descărcărilor atmosferice va fi realizat prin montarea de paratrăsnete legate la o rețea de platbandă Ol-Zn 40x4 mm2 la care se racordează şi structura metalică de montare a modulelor fotovoltaice.

Instalaţia de împământare va respecta normativele şi standardele în vigoare şi va avea o valoare de maxim 4 Ω, având în vedere că la această instalaţie nu se racordează o protecție suplimentară împotriva descărcărilor atmosferice. La instalația de împământare a parcului fotovoltaic se va racorda întregul echipament (conform prevederilor 1.RE-Ip30/2004), precum şi toate elementele conductoare care nu fac parte din circuitele curenţilor de lucru, dar care în mod accidental ar putea intra sub tensiune printr-un contact direct, prin defect de izolaţie sau prin intermediul unui arc electric. Parcul Fotovoltaic va debita o putere nominală de 85,5 kWp. Tehnologia de conversie fotovoltaică a energiei solare, în energie electrică, constă din module fotovoltaice montate pe structură metalică, orientate spre SUD, unghi de azimut 0º.

   Instalația se va racorda la următoarele utilități: internet, colectarea deșeurilor. Pentru gestionarea deșeurilor municipale și de ambalaje, se va realiza un contract cu firma de salubritate locală, iar pentru gestionarea altor tipuri de deșeuri se vor întocmi contracte specifice cu firme autorizate, pentru fiecare tip de deșeu.

După finalizarea lucrărilor de constructie zonele verzi afectate se vor înierba, pentru refacerea acestora. Spațiile dintre panouri se vor insamânța cu iarba, fiind transformate în pașune/fânețe.

 

   Accesul la parcul fotovoltaic se va face din drumul de exploatare existent. Drumurile din interiorul parcului vor avea o platforma de 3,5 m, și vor fi realizate din piatră sparta împănată.

Sistemul rutier v-a avea următoarea structură :

  • Strat de balast 30 cm;
  • Strat de piatra sparta impanată 15-20 cm.

Panourile fotovoltaice vor fi spalate atunci când se murdăresc; spălarea se va face cu apă adusă cu cisterna, atunci cand este necesar sa fie spalate. Frecventa depinde de locație, unghiul de înclinație și tipul de climă din zona în care sunt montate panourile. În privința locației, trebuie punctat că panourile nu sunt aflate în zone cu poluare atmosferică ridicată sau vegetație abundentă, astfel că nu vor necesita curățări frecvente.

Necesarul de apă pentru nevoile personalului va fi asigurat în recipienți de tip PET.

Astfel, nu vor fi necesare noi surse de apă.

În ceea ce privește canalizarea, se va instala un bazin etanș vidanjabil, iar eliminarea apelor uzate și a deșeurilor rezultate din construcția / operarea centralei se va face prin operatori certificați.

 

Organizarea de şantier

 

Organizarea de șantier se realizează la începutul perioadei de execuție și trebuie îndeplinite următoarele:

* Amplasare panou de informare conform construcției;

* Împrejmuirea spațiului organizării șantierului cu bandă de avertizare și depozitarea

  •  

* Închirierea de toalete ecologice pentru muncitori;

* Închirierea de containere tip vestiar, care va fi prevăzut cu pachet PSI și cu contor,

deasemenea va avea prevăzut cablu pentru racord electric pentru 50m.

* Racordul electric cu aviz de la distribuitorul de energie electrică.

* La inceperea lucrarilor se va monta la loc vizibil (sa poata fi citit dinspre drumul de

acces), panoul de identificare a investitiei care va avea dimensiunile minime 60x90 cm.

b) cumularea cu alte proiecte : nu este cazul;

c) utilizarea resurselor naturale: pământ, nisip, balast, piatra sparta;

d) producţia de deșeuri :

Etapa de construcție

Deșeurile rezultate ca urmare a desfășurării activităților de construcție vor fi depozitate temporar la limita de proprietate. Depozitarea temporară a acestora se va face în mod selectiv pe categorii (elemente metalice de prindere, ambalaje de lemn, hârtie și materiale compozite - plastic, polistiren etc.). Acestea vor fi aranjate în stivă și/sau grupat, pe folie de polietilenă, până la ridicarea lor de vehiculele de transport. Debarasarea deșeurilor de la amplasamentul parcului fotovoltaic se va efectua etapizat prin transport plătit de dezvoltator către depozitele de deșeuri autorizate.

Etapa de operare

În decursul perioadei de serviciu a parcului, se estimează o cantitate nesemnificativă de cca. 1 mc/lună de deșeuri menajere, generată de personalul angajat permanent (securitate și PSI) si ocazional de brigada de intervenție, mobilizată rapid la producerea accidentală de incidente în funcționare (întreruperi, declanșări, supraîncălziri etc.).

 

  Se va realiza un contract de salubritate cu firma locală autorizată și vor fi dispuse pubele de depozitare temporară a deșeurilor menajere în proximitatea clădirii administrative.

    Principalele deşeuri, codificate conform HG nr. 856/2002 cu modificările și completările ulterioare, care vor rezulta din activităţile desfăşurate în etapa de a investiţiei şi în cea de operare a parcului fotovoltaic sunt următoarele:

Organizarea de şantier:

  1. Deşeuri din construcţii şi demolări  17 09 04 – depozitare temporară în recipienţi adecvaţi pe amplasamentul organizării de şantier, reutilizate  la realizarea umpluturilor;
  2. Pământ şi pietre  rezultate din excavările de pe amplasament 17 04 05 - depozitare temporară pe amplasament, reutilizare la renaturarea terenurilor;
  3. Deşeuri de cabluri  de la realizarea reţelei electrice, valorificare prin firme autorizate;
  4. Deşeuri de ambalaje: 15 01 01, 15 01 02, 15 01 03 - depozitare temporară în recipienţi adecvaţi pe amplasamentul organizării de şantier, valorificare prin firme autorizate;
  5.  Deşeuri de ambalaje provenite de la materii prime periculoase utilizate în realizare construcţiilor  15 01 10*- depozitare temporară în recipienţi adecvaţi pe amplasamentul organizării de şantier, eliminate prin firme autorizate , sau returnate furnizorilor;
  6. Deşeuri metalice 17 04 05 - depozitare temporară în recipienţi adecvaţi pe amplasamentul organizării de şantier, valorificare prin firme autorizate;
  7. Deşeuri de beton rezultate de la turnarea platformei betonate 17 01 01 - depozitare temporară în recipienţi adecvaţi pe amplasamentul organizării de şantier, valorificare prin firme autorizate;
  8. Amestecuri metalice rezultate de la  realizarea împrejmuirii zonei administrative 17 04 07, depozitare temporară în recipienţi adecvaţi pe amplasamentul organizării de şantier, valorificare prin firme autorizate;
  9. Deşeuri menajere 20 03 01, depozitate în pubele în spaţiu  separat de celelalte deşeuri, valorificare prin firme autorizate;
  10. Hârtie , caron 20 01 01, depozitate în pubele în spaţiu  separat de celelalte deşeuri, valorificare prin firme autorizate;
  11. Ambalaje de mase plastice 15 01 02, depozitate în pubele în spaţiu  separat de celelalte deşeuri, valorificare prin firme autorizate;
  12. Ambalaje metalice 15 01 04 , depozitate în pubele în spaţiu  separat de celelalte deşeuri, valorificare prin firme autorizate;
  13. 20 01 36 – echipamente electrice şi electronice casate, alzele decât cele specificate  la 20 01 21, 20 01 23, şi 20 01  35, depozitate în pubele în spaţiu  separat de celelalte deşeuri, valorificare prin firme autorizate;

 

 

 

 

f) riscul de accident majore şi / sau dezastre relevante ale proiectului: - nu exista risc de producere a accidentelor sau a dezastrelor  dacă se respectă în totalitate proiectul;

 g)  riscurile pentru sănătatea umană:nu este cazul;

2. Amplasarea proiectului

2.1. utilizarea existenta a terenului: Parcul fotovoltaic va fi dezvoltat în intravilanul comunei Gura Padinii, identificat prin numărul cadastral nr. 53296, în suprafață totală de 1.862 mp, aflat în proprietatea comunei Gura Padinii, având domeniu privat.

2.2. bogăţia, disponibilitatea, calitatea şi  capacitatea de regenerare relative ale reurselor nautrale: nu afectează resursele naturale din zonă;

2.3. capacitatea de absorbție  a mediului, cu atenție deosebita pentru:

a) zone umede, zone riverane, guri ale râurilor: proiectul nu se implementează in astfel de zone ;

b) zone costiere şi mediul marin: nu este cazul;

c) zonele montane si forestiere: nu este cazul;

d) arii naturale protejate: terenul nu este inclus in arii naturale protejate (rezervații)  ;

e)  zone clasificate sau protejate conform legislaţiei în vigoare: situri Natura 2000 desemnate în conformitate cu legislaţia privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice; zonele prevăzute de legislaţia privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional - Secţiunea a III-a - zone protejate, zonele de protecţie instituite conform prevederilor legislaţiei din domeniul apelor, precum şi a celei privind caracterul şi mărimea zonelor de protecţie sanitară şi hidrogeologică: nu este cazul;

   Terenul nu este inclus in zonele de risc si nici in arii naturale protejate (rezervații), are destinaţie   teren intravilan, curţi construcţii.

f) zonele în care au existat deja cazuri de nerespectare a standardelor de calitate a mediului prevăzute de legislaţia naţională şi la nivelul Uniunii Europene şi relevante pentru proiect sau în care se consideră că există astfel de cazuri; nu este cazul; Nu este amplasat într-o zonă de

protecţie specială sau într-o arie în care standardele de calitate a mediului stabilite de legislaţie au fost deja depăşite;

 g) zonele  cu o densitate mare a populaţiei: În ceea ce priveşte protecţia aşezărilor umane şi a obiectivelor de interes public, trebuie menţionat faptul că amplasamentul proiectului propus se află în afara zonelor locuite.

i) peisaje cu semnificație istorica, culturala si arheologica: nu au fost semnalate obiective istorice si culturale.

 3.Tipurile şi  caracteristicile impactului potențial

APE UZATE

Pe suprafaţa parcului fotovoltaic vor rezulta ape pluviale de pe suprafaţa celulelor fotovoltaice şi de pe suprafaţa parcului fotovoltaic, acestea urmând a se infiltra ȋn sol.

Pe perioada șantierului se va prevedea un grup sanitar ecologic. Apele menajere de la grupul sanitar ecologic sunt vidanjate periodic. În decursul perioadei de exploatare a obiectivului, se intenționează realizarea unui racord al clădirii administrative la fosa septică. Aceasta va fi vidanjată periodic de către o firmă autorizată.

Din activitatea desfăşurată ȋn etapa de funcţionare nu vor rezulta ape uzate tehnologice.

 

 

 

 

AER

 În vederea minimizării impactului produs asupra aerului în etapa de construire a parcului fotovoltaic vor fi adoptate o serie de măsuri.

Etapa de construire

Măsurile propuse de reducere a impactului în faza de construire a parcului fotovoltaic sunt:

- stropirea cu apă prin intermediul camioanelor cisternă a depozitelor de materiale (pământ, agregate minerale), şi a drumurilor de acces la amplasament;

- impunerea unor limitări de viteză a vehiculelor de tonaj mare;

- utilizarea unor vehicule şi utilaje performante;

- utilizarea unor carburanţi cu conţinut redus de sulf;

- adoptarea unor proceduri pentru întreţinerea adecvată a vehiculelor şi utilajelor, respective verificarea periodică a stării de funcţionare a acestora şi intervenţia în vederea remedierii eventualelor disfuncţii identificate.

 

Etapa de funcţionare

Având în vedere faptul că după începerea funcţionării parcului fotovoltaic accesul înspre panourile fotovoltaice va fi redus, principala măsură de reducere a impactului asupra aerului în această etapă este reprezentată de adaptarea vitezei în funcţie de condiţiile de trafic şi de starea drumurilor tranzitate.

Prin respectarea măsurilor propuse de reducere a impactului asupra factorului de mediu aer, se poate considera că impactul asupra factorului de mediu aer va fi redus şi de scurtă durată.

ZGOMOT ȘI VIBRAȚII

Etapa de construire

Principalele măsuri de reducere a impactului produs de zgomot în etapa de construcţie a proiectului propus sunt:

- identificarea unor soluţii optime privind accesul utilajelor de lucru spre amplasament în vederea diminuării tranzitului acestora prin localităţi;

- corelarea programului vehiculelor înspre/dinspre amplasament cu starea traficului de pe drumurile tranzitate în vederea reducerii impactului ce ar putea fi generat de suplimentarea semnificativă a acestuia (în special în ore de vârf);

- sistarea lucrărilor pe timpul nopţii;

 

Etapa de funcţionare

 

Având în vedere faptul că activitatea propusă nu se constituie ca sursă de zgomot şi vibraţii pe durata sa de funcţionare, nu se impune aplicarea unor măsuri de reducere a impactului în acest sens.

Prin măsurile care se vor lua, atȃt la faza de construcţie a parcului fotovoltaic, dar şi ȋn perioada de functionare, se poate aprecia că impactul prin zgomot şi vibraţii va fi redus şi de scurtă durată.

PROTECȚIA SOLULUI

Etapa de construire

Cu scopul de a reduce impactul asupra solului şi subsolului în etapa de construcţie a parcului fotovoltaic, vor fi luate următoarele măsuri:

- reducerea la minimum a suprafeţelor destinate construcţiilor sau organizării de şantier;

- manipularea combustibililor astfel încât să se evite scăpările accidentale pe sol sau în apă;

 

- manipularea materialelor sau a altor substanţe toxice utilizate se va realiza astfel încât să se evite dizolvarea şi antrenarea lor de către apele de precipitaţii;

- managementul adecvat al deşeurilor de construcţie pe amplasament, amenajarea unor spaţii de depozitare temporară în conformitate cu reglementările în vigoare, eliminarea/valorificarea deşeurilor se va realiza prin firme specializate şi acreditate, evitânduse stocarea deşeurilor de construcţie pe amplasament pe perioade lungi de timp;

- refacerea învelişului de sol vegetal pe suprafeţele afectate de activitatea de şantier (acolo unde acest lucru este posibil), în special a celui îndepărtat în vederea săpării canalului în care se vor îngropa liniile de transmitere a energiei electrice către punctul de preluare.

Etapa de funcţionare

    În perioada de funcţionare a centralei fotovoltaice pentru a reduce impactul asupra factorului de mediu sol şi subsol se pot lua următoarele masuri:

- menţinerea covorului vegetal de la partea superioară a cuverturii de sol pentru evitarea apariţiei unor procese erozionale de suprafaţă, cu dislocarea unor cantităţi de sol. Covorul vegetal va fi menținut cu ajutorul oilor ce vor fi aduse la păscut, o metodă ecologică, prietenoasă cu mediul.

- Construirea de mici canale de desecare pentru a preveni fenomenul de băltire a apei în urma ploilor torențiale.

 

Prin respectarea măsurilor de mai sus, se prevede că impactul negativ asupra solului nu va fi semnificativ, fiind puţin probabile acumulări sau migraţii de poluanţi la nivelul solului.

PROTECȚIA ECOSISTEMELOR

       Cu scopul prevenirii şi reducerii impactului asupra ecosistemelor terestre şi acvatice şi în faza de construire şi de funcţionare a parcului fotovoltaic, vor fi luate următoarele măsuri:

- amplasamentul organizărilor de şantier va fi astfel stabilit încât să aducă prejudicii minime mediului natural;

- reconstrucţia ecologică a zonelor afectate de lucrări se va face cu respectarea tuturor normelor legale în vigoare, decopertarea solurilor şi a vegetaţiei se va realiza în cuburi cu o suprafaţă de 50x50 cm şi se va păstra în vecinătatea suprafeţei. Reaşezarea se va efectua în cel mai scurt timp posibil.

- efectul de oglindă asupra insectelor şi păsărilor trebuie să fie minimalizat prin folosirea unor panouri fotovoltaice care reflectă într-o mică măsură razele solare. Efectul de oglindă ar putea deranja mai ales speciile de insecte şi păsări, care pot confunda suprafaţa panourilor fotovoltaice cu suprafeţele acoperite cu luciuri de apă;

- cablurile electrice este recomandat să fie îngropate, astfel încât să se evite riscul de creştere a mortalităţii păsărilor prin contactul cu acestea;

- în cazul producerii unei posibile poluări accidentale pe perioada activităţii, se vor întreprinde măsuri imediate de înlăturare a factorilor generatori de poluare şi vor fi anunţate autorităţile responsabile de protecţia mediului;

- marginile şi benzile de demarcaţie de culoare albă ale panourilor fotovoltaice reduc tendinţa de apropiere a nevertebratelor acvatice (Horvath et.al.2010).

 

   Se apreciază că impactul rezultat din derularea activităţilor (prin amploare relativ scăzută şi durata redusă de timp) nu va afecta semnificativ flora şi fauna din zona, calitatea biodiversităţii putȃnd reveni la parametrii anteriori după incetarea lucrărilor, nefiindu-i astfel afectată capacitatea de rezilienţă.

 

 

a) extinderea impactului: aria geografica si numărul persoanelor afectate: nu este cazul

b) natura impactului: nu este cazul

c) natura transfrontiera  a impactului: nu este cazul

d) intensitatea si complexitatea impactului: nu este cazul

e) probabilitatea impactului: nu este cazul

f) durata, frecventa si reversibilitatea impactului: nu este cazul

g)  cumularea impactului cu impactul altor proiecte: nu este cazul;

h) posibilitatea de reducere efectivă a impactului: nu este cazul;

 

II. Motivele pe baza cărora s-a  stabilit necesitatea neefectuării evaluării adecvate sunt următoarele: proiectul propus nu intră sub incidenţa art. 28 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului  nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei sălbatice, cu modificările si completările ulterioare.

III. Motivele pe baza cărora s-a stabilit necesitatea neefectuării evaluării impactului asupra corpurilor de apă.

- Proiectul nu intră sub incidenţa prevederilor art. 48 şi 54 din Legea apelor nr. 107/1996, cu modificările şi completările ulterioare. 

 

Prezenta decizie de încadrare se emite cu respectarea următoarelor condiţii:

a)  Respectarea proiectului care a stat la baza avizării. Orice modificare a acestuia, care poate avea efecte semnificative asupra mediului, se va notifica la A.P.M. Olt. Notificarea se va realiza obligatoriu înainte de modificarea proiectului;

b)  Respectarea legislaţiei de mediu în vigoare.  

c) Începerea lucrărilor de execuţie este permisă numai după obţinerea  tuturor avizelor impuse prin  Certificatul de Urbanism şi de către membrii Comisiei de Analiză Tehnică.

d) Deşeurile rezultate, indiferent de natura lor, se vor gestiona în conformitate cu prevederile OUG nr. 92/2021 privind regimul deşeurilor, cu modificările şi completările ulterioare.

e)  Se va reface cadrul natural afectat în timpul execuţiei lucrărilor.  In cazul în care se constată o degradare a terenului, vor fi aplicate masuri de reconstrucţie ecologică .

f)  La finalizarea proiectului, titularul are obligaţia de a înştiinţa autoritatea de mediu în vederea  efectuării unui control de specialitate pentru verificarea respectării prevederilor deciziei etapei  de încadrare.  Nota  de constatare întocmita  în această etapă se anexează şi face  parte  integrantă din procesul-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor.

g) Titularul are obligaţia ca după finalizarea lucrărilor înainte de darea în funcţiune să solicite   autorizaţie de mediu conform Ordinului nr. 1798/2007.

       Prezenta decizie este valabilă pe toată perioada de realizare a proiectului, iar în situaţia în care intervin elemente noi, necunoscute la data emiterii prezentei decizii, sau se modifică condiţiile care au stat la baza emiterii acesteia, titularul proiectului are obligaţia de a notifica autoritatea competentă emitentă.

 

  Informaţii cu privire la procesul de participare a publicului în procedura derulată :

- pe parcursul derulării procedurii, informarea publicului şi participarea acestuia la luarea deciziei s-a realizat astfel:

- publicarea anunţului privind depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu de către titular  în  ziarul  Gazeta Oltului din data de 28.03.2024, afişare la primăria Gura Padinii în data de 28.03.2024 ;

 

  - publicarea anunţului privind decizia etapei de încadrare de către titular în ziarul  Gazeta Oltului din data de 09.05.2024, afişare la primăria Gura Padinii în data de 09.05.2024 ;

 

- afişarea anunțului privind depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu, a anunţului privind decizia etapei de încadrare şi a proiectului deciziei etapei de încadrare pe pagina de internet şi la sediul A.P.M. Olt;

 

- Documentaţia de susţinere a solicitării a fost accesibilă spre consultare de către public, pe toată durata derulării procedurii, la sediul A.P.M. Olt;

 

 

   Răspunderea pentru corectitudinea informațiilor puse la dispoziția autorității competente pentru protecția mediului și a publicului revine în întregime titularului.

      

 

     Orice persoană care face parte din publicul interesat şi care se consideră vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim se poate adresa instanţei de contencios administrativ competente pentru a ataca, din punct de vedere procedural sau substanţial, actele, deciziile ori omisiunile autorităţii publice competente care fac obiectul participării publicului, inclusiv aprobarea de dezvoltare, potrivit prevederilor Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.

    

    Se poate adresa instanţei de contencios administrativ competente şi orice organizaţie neguvernamentală care îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 2 din Legea nr. 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului, considerându-se că acestea sunt vătămate într-un drept al lor sau într-un interes legitim.

 

   Actele sau omisiunile autorităţii publice competente care fac obiectul participării publicului se atacă în instanţă odată cu decizia etapei de încadrare, cu acordul de mediu ori, după caz, cu decizia de respingere a solicitării de emitere a acordului de mediu, respectiv cu aprobarea de dezvoltare sau, după caz, cu decizia de respingere a solicitării aprobării de dezvoltare.

   

 

     Înainte de a se adresa instanţei de contencios administrativ competente, persoanele prevăzute la art. 21 din Legea nr. 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului au obligaţia să solicite autorităţii publice emitente a deciziei prevăzute la art. 21 alin. (3) sau autorităţii ierarhic superioare revocarea, în tot sau în parte, a respectivei decizii. Solicitarea trebuie înregistrată în termen de 30 de zile de la data aducerii la cunoştinţa publicului a deciziei.

  

 

    Autoritatea publică emitentă are obligaţia de a răspunde la plângerea prealabilă prevăzută la art. 22 alin. (1) în termen de 30 de zile de la data înregistrării acesteia la acea autoritate.

    Procedura de soluţionare a plângerii prealabile prevăzută la art. 22 alin. (1) este gratuită şi trebuie să fie echitabilă, rapidă şi corectă.

 

 

 

 

    Prezenta decizie poate fi contestată în conformitate cu prevederile Legii nr. 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului şi ale Legii nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.

 

                                                       

                                                         DIRECTOR EXECUTIV,

                                                 NEACŞA Gheorghe 

                                                                        

 

 ŞEF SERVICIU A.A.A.,                                                                           ŞEF SERVICIU C.F.M.,    

 ZULUFOIU Elena                                                                                   ROGOJINARU Dorin

                       

 

 

 

Întocmit,                                                                                                      Întocmit,

Dumitra NICOLAE                                                                                           Ion CROITORU