Back

PROIECTUL DECIZIEI ETAPEI DE INCADRARE Nr. 11887/06.02.2024, pentru proiectul:SISTEM FOTOVOLTAIC ON GRID având Pi – 100 kWp - Consiliul Judeţean Olt, propus a fi amplasat în comuna Schitu, sat Greci, judeţul Olt. TITULAR: CONSILIUL JUDEŢEAN OLT

    APM Olt anunţă publicul interesat asupra luării deciziei etapei de încadrare, nu se supune evaluării impactului asupra mediului, în cadrul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului, pentru proiectul:SISTEM FOTOVOLTAIC ON  GRID având Pi – 100 kWp - Consiliul Judeţean Olt,  propus a fi amplasat în  comuna Schitu, sat Greci, judeţul Olt.

TITULAR: CONSILIUL JUDEŢEAN OLT

      Proiectul deciziei de încadrare si motivele care o fundamentează pot fi consultate la sediul APM Olt  din Slatina, str. Ion Moroşanu, nr. 3, jud. Olt în zilele de luni-vineri, între orele 9-14, precum si la următoarea adresa de internet http://apmot.anpm.ro 

   Publicul interesat poate înainta comentarii/observaţii la proiectul deciziei de încadrare în termen de 10 zile de la data publicării  anunţului pe pagina de internet  a  autorităţii competente pentru protecţia mediului.

 

PROIECTUL

DECIZIEI ETAPEI DE INCADRARE
Nr. 11887 din 06.02.2024

 

    Ca urmare a solicitării de emitere a acordului de mediu adresate de CONSILIUL JUDEŢEAN OLT cu sediul în Slatina, b – dul. A.I. Cuza, nr. 14, judeţul Olt , înregistrată la APM Olt cu nr. 11887/ 06.12.2023, în baza  Legii nr. 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului şi a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 49/2011, cu modificările şi completările ulterioare, APM Olt decide, ca urmare a consultărilor desfăşurate în cadrul şedinţei  Comisiei de Analiză Tehnică din data de 01.02.2024 , că proiectul:

,,   SISTEM FOTOVOLTAIC ON  GRID având Pi – 100 kWp - Consiliul Judeţean Olt,  propus a fi amplasat în  comuna Schitu, sat Greci, judeţul Olt   nu se supune evaluării impactului asupra mediului.

Justificarea prezentei decizii:

          I. Motivele pe baza cărora s – a stabilit neefectuarea evaluării impactului asupra mediului sunt următoarele:

a) proiectul se încadrează în prevederile Legii nr. 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului,  anexa nr. 2, pct. 3, lit. a);

b) din analizarea documentaţiei tehnice, verificarea amplasamentului şi completarea Listei de control  s-a concluzionat că nu este posibil ca efectul lucrărilor propuse a se realiza să fie semnificativ.

 

1. Caracteristicile proiectului 

a) dimensiunea şi concepţia întregului proiect :

   Proiectul constă în construirea unei centrale fotovoltaice. Prin implementarea proiectului se va valorifica potenţialul solar al Judeţului Olt, cu consecinţe benefice asupra mediului, prin înlocuirea energiei electrice produse în instalaţii termoenergetice cu energie electrică produsă din surse regenerabile.

 

 

 

 

Consiliul Judeţean Olt dispune de o suprafaţă de teren, aflata în intravilanul localităţii Schitu, Jud Olt conform (nr.CF/nr. Topografic 56428) cu o suprafaţă de 40.404/mp, astfel încât pe aceasta poate fi amplasat un număr relativ mare de panouri fotovoltaice.

Acest proiect are ca scop găsirea unei soluţii eficiente energetic şi economic, pentru generarea energiei electrice din surse regenerabile, în speţă sisteme fotovoltaice, pentru autoconsum.

 

Parcul fotovoltaic va fi dezvoltat pe un teren de l.OOOmp, panourile fiind montate pe o structura metalica fixa. Structura metalica este modulara realizata din otel zincat. Pofilele folosite corespund normelor NEN10147, având o rezistenta ridicata la factorii externi de coroziune. Structura metalica de susţinere a panourilor va fi montata pe pilonii realizaţi tot din otel zincat. Piloni vor fi fixaţi prin batere în pământ până la o cota de maxim 2 m. Se vor monta trackere, pe care vor fi amplasate panouri fotovoltaice de 45OW.

Se vor monta 222 panouri fotovoltaice cu o putere de 450W, energia produsă de acestea va fi preluată de 1 invertoare de 100KWA.

Împrejmuirea va fi realizată din plasă sudată bordurată zincată vopsită in câmp electrostatic care va fi montată pe stâlpi metalici zincaţi vopsiţi în câmp electrostatic, cu secţiunea 80x40x5 mm. Stâlpii vor fi încastraţi în fundaţii de beton simplu C20/25, cu dimensiuni de 40x40 cm, la o adâncime de 1,00 m. Gardul din plasa va fi până la înălţimea de h=2 m, deasupra fiind montată plasa ghimpată tip NATO.

 

Sistemul fotovoltaic s-a dimensionat pentru o putere electrică instalată de 99,90 kW şi se estimează o producţie anuală de energie electrică de 122,800 MWh în condiţiile unei funcţionalităţi a sistemului la randament optim. Câmpul colector solar va fi alcătuit din 222 panouri fotovoltaice (PV) având o suprafaţă proiectată în plan de 1.000 mp.

Pentru instalarea modulelor fotovoltaice a fost luată în calcul o structură metalica fixă de amplasare la sol a modulelor fotovoltaice. Structura va fi fundată prin batere în pământ până la o cota de maxim 2 m.

Materialele folosite la realizarea lucrărilor vor fi in concordanţă cu prevederile Legii 10/1995.

Combustibilii utilizaţi în activitatea de amenajare a obiectivului sunt motorina / benzina. Alimentarea utilajelor necesare realizării acestor tipuri de lucrări se va face din staţii Peco autorizate.

Materiile prime şi materialele componente ale panourilor fotovoltaice sunt: sticla PPE, aluminiul. Acestea sunt materiale reciclabile, care pot fi folosite după scoaterea din funcţiune a centralei fotovoltaice.

 

 

Organizarea de şantier

Amplasarea organizării de şantier în conformitate cu prevederile impuse de dirigintele de şantier concretizate în planul de lucru. Şantierul va fi organizat în incinta terenului şi se vor lua măsuri pentru delimitarea şi izolarea zonei de lucru.

Măsurile de atenuare sunt cele general verificabile pentru acest tip de proiect:

  • Eliminarea adecvată a deşeurilor;
  • Prevenirea poluării apei şi solului;
  • Lucrările de construcţii-montaj din timpul construirii CEF trebuie coordonate în aşa fel, încât să se prevină punerea în pericol a persoanelor.

b) cumularea cu alte proiecte : Până la momentul de faţă nu există si nu se cunoaşte a fi planificate alte proiecte in zonă;

c) utilizarea resurselor naturale: nu este cazul;

d) producţia de deșeuri :

Vor exista deşeuri generate de centrala fotovoltaică doar pe perioada de execuţie. Acestea se vor stoca temporar în europubele şi se vor preda în vederea eliminării/depozitării sau valorificării către serviciul de salubritate local.

Deşeurile generate sunt:

  • 20.30.01 deşeuri municipale amestecate
  • 15.01.01 ambalaje de hârtie şi carton

-15.01.02 ambalaje de materiale plastice

-15.01.06 ambalaje amestecate

-17.04.11 cabluri, altele decât cele specificate la 17.04.10

  • 17.02.03 materiale plastice

 

f) riscul de accident majore şi / sau dezastre relevante ale proiectului: - nu exista risc de producere a accidentelor sau a dezastrelor  dacă se respectă în totalitate proiectul;

 g)  riscurile pentru sănătatea umană:nu este cazul;

2. Amplasarea proiectului

2.1. utilizarea existenta a terenului: teren intravilanal localităţii Schitu, Jud Olt conform (nr.CF/nr. Topografic 56428) cu o suprafaţă de 40.404/mp.

 

2.2. bogăţia, disponibilitatea, calitatea şi  capacitatea de regenerare relative ale reurselor nautrale: nu afectează resursele naturale din zonă;

2.3. capacitatea de absorbție  a mediului, cu atenție deosebita pentru:

a) zone umede, zone riverane, guri ale râurilor: proiectul nu se implementează in astfel de zone ;

b) zone costiere şi mediul marin: nu este cazul;

c) zonele montane si forestiere: nu este cazul;

d) arii naturale protejate: terenul nu este inclus in arii naturale protejate (rezervații)  ;

e)  zone clasificate sau protejate conform legislaţiei în vigoare: situri Natura 2000 desemnate în conformitate cu legislaţia privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice; zonele prevăzute de legislaţia privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional - Secţiunea a III-a - zone protejate, zonele de protecţie instituite conform prevederilor legislaţiei din domeniul apelor, precum şi a celei privind caracterul şi mărimea zonelor de protecţie sanitară şi hidrogeologică: nu este cazul;

 

   Terenul nu este inclus in zonele de risc si nici in arii naturale protejate (rezervații), are destinaţie   teren intravilan.

f) zonele în care au existat deja cazuri de nerespectare a standardelor de calitate a mediului prevăzute de legislaţia naţională şi la nivelul Uniunii Europene şi relevante pentru proiect sau în care se consideră că există astfel de cazuri; nu este cazul; Nu este amplasat într-o zonă de

protecţie specială sau într-o arie în care standardele de calitate a mediului stabilite de legislaţie au fost deja depăşite;

 g) zonele  cu o densitate mare a populaţiei: nu este cazul;

i) peisaje cu semnificație istorica, culturala si arheologica: nu au fost semnalate obiective istorice si culturale.

 Tipurile şi  caracteristicile impactului potențial

 Proiectul şi activitatea propusă a se desfăşura pe amplasament nu produc efecte negative suplimentare asupra solului, drenajului, microclimatului apelor subterane şi de suprafaţă, vegetaţiei, florei şi faunei, aerului sau peisajului.

    Efectele aferente fazei de execuţie  - lucrările sunt limitate în spaţiu datorită localizării clare a lucrărilor şi limitate în timp, existând doar pe perioada efectuării propriu-zise a acestora:

  • emisiile din gazele de eşapament şi emisii de praf în timpul funcţionării utilajelor;
  • va exista un disconfort fonic pe toata perioada de construcţie, dar se are în vedere utilizarea utilajelor silenţioase, astfel încât nivelul de zgomot să se încadreze în limitele admise.

Proiectul nu are impact potenţial semnificativ asupra populaţiei, sănătăţii umane, biodiversităţii (acordând o atenţie specială speciilor şi habitatelor protejate), conservarea habitatelor naturale, a florei şi a faunei sălbatice, terenurilor, solului, folosinţelor, bunurilor materiale, calităţii şi regimului cantitativ al apei, calităţii aerului, climei (de exemplu, natura şi amploarea emisiilor de gaze cu efect de seră), zgomotelor şi vibraţiilor, peisajului şi mediului vizual, patrimoniului istoric şi cultural şi asupra interacţiunilor dintre aceste elemente

 

Toate aspectele mentionate mai sus, aspecte care pe perioada constructiei pot avea un impact direct asupra aerului si solului, se vor manifesta pe termen scurt si temporar.

a) extinderea impactului: aria geografica si numărul persoanelor afectate: Impactul asupra mediului se va manifesta local, fara sa se extinda geographic si doar pe perioada de constructie. In timpul operarii parcului fotovoltaic, impactul asupra mediului este redus la minim

 

b) natura impactului: direct-local în zona amplasamentului.

c) natura transfrontiera  a impactului: Proiectul nu se află în zona de graniţă, se exclude natura transfrontalieră a impactului

d) intensitatea si complexitatea impactului:  complexitate redusă;

e) probabilitatea impactului:  redusă

f) durata, frecventa si reversibilitatea impactului: Pentru desfăşurarea lucrărilor, inclusiv a operaţiunilor administrative a fost prevăzută o perioadă de 20 de luni.

g)  cumularea impactului cu impactul altor proiecte: nu este cazul;

h) posibilitatea de reducere efectivă a impactului: nu este cazul;

 

 

 

II. Motivele pe baza cărora s-a  stabilit necesitatea neefectuării evaluării adecvate sunt următoarele: proiectul propus nu intră sub incidenţa art. 28 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului  nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei sălbatice, cu modificările si completările ulterioare.

III. Motivele pe baza cărora s-a stabilit necesitatea neefectuării evaluării impactului asupra corpurilor de apă.

- Proiectul nu intră sub incidenţa prevederilor art. 48 şi 54 din Legea apelor nr. 107/1996, cu modificările şi completările ulterioare. 

Prezenta decizie de încadrare se emite cu respectarea următoarelor condiţii:

a)  Respectarea proiectului care a stat la baza avizării. Orice modificare a acestuia, care poate avea efecte semnificative asupra mediului, se va notifica la A.P.M. Olt. Notificarea se va realiza obligatoriu înainte de modificarea proiectului;

b)  Respectarea legislaţiei de mediu în vigoare.  

c)  Începerea lucrărilor de execuţie este permisă numai după obţinerea  tuturor avizelor impuse prin  Certificatul de Urbanism şi de către membrii Comisiei de Analiză Tehnică.

d)  Deşeurile rezultate, indiferent de natura lor, se vor gestiona în conformitate cu prevederile OUG nr. 92/2021 privind regimul deşeurilor, cu modificările şi completările ulterioare.

e)  Se va reface cadrul natural afectat în timpul execuţiei lucrărilor.  In cazul în care se constată o degradare a terenului, vor fi aplicate masuri de reconstrucţie ecologică .

f)  La finalizarea proiectului, titularul are obligaţia de a înştiinţa autoritatea de mediu în vederea  efectuării unui control de specialitate pentru verificarea respectării prevederilor deciziei etapei  de încadrare.  Nota  de constatare întocmita  în această etapă se anexează şi face  parte  integrantă din procesul-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor.

g) Titularul are obligaţia ca după finalizarea lucrărilor înainte de darea în funcţiune să solicite   autorizaţie de mediu conform Ordinului nr. 1798/2007.

 

        Prezenta decizie este valabilă pe toată perioada de realizare a proiectului, iar în situaţia în care intervin elemente noi, necunoscute la data emiterii prezentei decizii, sau se modifică condiţiile care au stat la baza emiterii acesteia, titularul proiectului are obligaţia de a notifica autoritatea competentă emitentă.

 

  Informaţii cu privire la procesul de participare a publicului în procedura derulată :

- pe parcursul derulării procedurii, informarea publicului şi participarea acestuia la luarea deciziei s-a realizat astfel:

 -  publicarea anunţului privind depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu de către titular  în  ziarul  Gazeta Oltului din data de 09.01.2024, afişare la primăria Schitu  în data de 29.01.2024, afişare la sediul  şi pe site – ul titularuluin în data de 09.01.2024 ;

  - publicarea anunţului privind decizia etapei de încadrare de către titular în ziarul Gazeta Oltului din data de 02.02.2024, afişare la primăria Schitu în data de 02.02.2024, afişare la sediul  şi pe site – ul titularuluin în data de 02.02.2024 ;

 

- afişarea anunțului privind depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu, a anunţului privind decizia etapei de încadrare şi a proiectului deciziei etapei de încadrare pe pagina de internet şi la sediul A.P.M. Olt;

 

 

 

- Documentaţia de susţinere a solicitării a fost accesibilă spre consultare de către public, pe toată durata derulării procedurii, la sediul A.P.M. Olt;

 

 

Răspunderea pentru corectitudinea informațiilor puse la dispoziția autorității competente pentru protecția mediului și a publicului revine în întregime titularului.

      

 

     Orice persoană care face parte din publicul interesat şi care se consideră vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim se poate adresa instanţei de contencios administrativ competente pentru a ataca, din punct de vedere procedural sau substanţial, actele, deciziile ori omisiunile autorităţii publice competente care fac obiectul participării publicului, inclusiv aprobarea de dezvoltare, potrivit prevederilor Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.

   

 

    Se poate adresa instanţei de contencios administrativ competente şi orice organizaţie neguvernamentală care îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 2 din Legea nr. 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului, considerându-se că acestea sunt vătămate într-un drept al lor sau într-un interes legitim.

 

   

   Actele sau omisiunile autorităţii publice competente care fac obiectul participării publicului se atacă în instanţă odată cu decizia etapei de încadrare, cu acordul de mediu ori, după caz, cu decizia de respingere a solicitării de emitere a acordului de mediu, respectiv cu aprobarea de dezvoltare sau, după caz, cu decizia de respingere a solicitării aprobării de dezvoltare.

   

 

     Înainte de a se adresa instanţei de contencios administrativ competente, persoanele prevăzute la art. 21 din Legea nr. 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului au obligaţia să solicite autorităţii publice emitente a deciziei prevăzute la art. 21 alin. (3) sau autorităţii ierarhic superioare revocarea, în tot sau în parte, a respectivei decizii. Solicitarea trebuie înregistrată în termen de 30 de zile de la data aducerii la cunoştinţa publicului a deciziei.

  

 

 

 

    Autoritatea publică emitentă are obligaţia de a răspunde la plângerea prealabilă prevăzută la art. 22 alin. (1) în termen de 30 de zile de la data înregistrării acesteia la acea autoritate.

    Procedura de soluţionare a plângerii prealabile prevăzută la art. 22 alin. (1) este gratuită şi trebuie să fie echitabilă, rapidă şi corectă.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    Prezenta decizie poate fi contestată în conformitate cu prevederile Legii nr. 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului şi ale Legii nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.

 

 

                                                         DIRECTOR EXECUTIV,

                                                      NEACŞA Gheorghe 

 

                                                                         

 

 ŞEF SERVICIU A.A.A.,                                                                      ŞEF SERVICIU C.F.M.,    

  ZULUFOIU Elena                                                                               ROGOJINARU Dorin

                       

 

 

 

Întocmit,                                                                                                      Întocmit,

Dumitra NICOLAE                                                                                           Ion CROITORU