Back

DECIZIA ETAPEI DE ÎNCADRARE (iniţială) Nr. 2180/27.03.2023, S.C. DOMAINE VINARTE S.R.L. din Bucuresti, sectorul 6, str. Vintila Mihailescu, nr. 12, bl. 79, sc. B, et.1, ap.60

Agenţia pentru Protecţia Mediului Olt anunţă publicul interesat asupra  luării deciziei etapei de încadrare în cadrul procedurii de realizare a evaluării de mediu pentru  P.U.Z. SALA DE DEGUSTARE SI UNITATI DE CAZARE – CRAMA BOLOVANU”, propus a fi amplasat în extravilanul comunei Dobroteasa, județul Olt: planul nu necesită evaluare de mediu şi nici evaluare adecvată  urmând a fi supus procedurii de adoptare fără aviz de mediu.

Titular: S.C. DOMAINE VINARTE S.R.L. Bucuresti, sectorul 2, str. Dragos Voda, nr. 54

 Documentaţia care a stat la baza luării deciziei etapei de încadrare şi proiectul deciziei etapei de încadrare pot fi consultate la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Olt din Slatina, str. Ion Moroşanu, nr. 3, judeţul Olt, în zilele de luni-vineri, între orele 900-1400, precum şi la următoarea adresa de internet http://apmot.anpm.ro

Publicul poate formula comentarii privind decizia etapei de încadrare pe care le trimite în scris Agenţiei pentru Protecţia Mediului Olt, în termen de 10 zile calendaristice de la data afişării anunţului.

Data afişării anunţului: 27.03.2023

 

DECIZIA ETAPEI DE ÎNCADRARE (iniţială)

    Nr. 2180/27.03.2023 

Ca urmare a notificării adresate de S.C. DOMAINE VINARTE S.R.L. din Bucuresti, sectorul 6, str.Vintila Mihailescu, nr.12, bl.79, sc.B, et.1, ap.60, înregistrata la Agenţia pentru Protecţia Mediului Olt cu nr. 2180 din 02.03.2023, în baza: - O.U.G.  nr. 195/2005 privind protecţia mediului, aprobată cu modificări şi completări de Legea nr.265/2006, cu modificările şi completările ulterioare; 

- H.G. nr.1076/2004 privind stabilirea procedurii de realizare a evaluării de mediu pentru planuri şi programe, cu modificările şi completările ulterioare;

- H.G. nr.1000/2012 privind reorganizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului şi a instituţiilor publice aflate în sub ordinea acesteia, cu modificările şi completările ulterioare;

- O.M. nr. 995/2006 pentru aprobarea listei planurilor şi programelor care intră sub incidenţa H.G. nr.1076/2004 privind stabilirea procedurii de realizare a evaluării de mediu pentru planuri şi programe;

- O.U.G. nr.57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, cu modificările şi completările ulterioare;

A.P.M. Olt decide, ca urmare a consultărilor desfăşurate în cadrul şedinţei Comitetului Special Constituit din data de 20.03.2023 că planul P.U.Z.SALA DE DEGUSTARE SI UNITATI DE CAZARE – CRAMA BOLOVANU”, propus a fi amplasat în extravilan comuna Dobroteasa , județul Olt, nu necesită evaluare de mediu şi nici evaluare adecvată  urmând a fi supus procedurii de adoptare fără aviz de mediu, cu următoarele condiţii:

-  respectarea propunerilor planului;

-  respectarea legislaţiei de mediu în vigoare;

-  se va solicita la autoritatea de mediu competentă emiterea actelor de reglementare corespunzătoare fiecărei etape a planului de investiţii.

Titular: S.C. DOMAINE VINARTE S.R.L.

Motivele care au stat la baza deciziei:

  În conformitate cu prevederile H.G. nr. 1076/2004 privind stabilirea procedurii de realizare a evaluării de mediu pentru planuri şi programe, planul se încadrează la art. 5 alin. (3), lit. a.

  În conformitate cu prevederile art. 11 din H.G. nr. 1076/2004 şi luând în considerare criteriile pentru determinarea efectelor semnificative potenţiale asupra mediului prevăzute în Anexa 1, planul nu ridică probleme din punct de vedere al protecţiei mediului şi nu prezintă efecte probabile asupra amplasamentului studiat.

Necesitatea  intocmirii  PUZ-ului  a fost mentionata  prin Certificatul  de Urbanism  nr.29 din data de 02.11.2021  cu prelungire de valabilitate pna la data de 02.11.2023, emis de catre Primaria comunei Dobroteasa.

Terenul ce a generat PUZ-ul de fata are o suprafață de 7.200,00 mp din care se propune a se scoate din circuitul agricol 3.000,00 mp si de a fi introdusi in intravilanul comunei Dobroteasa pentru realizarea investitiei „SALA DE DEGUSTARE SI UNITATI DE CAZARE – CRAMA BOLOVANU”, situat în partea de nord a comunei Dobroteasa, in apropiere de drumul judetean (DJ) 678, accesul se face din acest drum judetean prin intermediul a doua drumuri de servitute, astfel investitia propusa nu va crea dificultati circulatiei locale. Parcela care a generat PUZ are nr. cad. 52963, si este direct invecinata cu investitia de baza, conexa a beneficiarului Domaine Vinarte si reprezinta Crama, astfel investitia nou propusa este conexa functional si va completa ansamblul destinat viticulturii cu o sala de degustare si unitati de cazare.

Terenul care a generat prezenta documentatie se afla in extravilanul comunei Dobroteasa

si este proprietatea beneficiarului: S.C. DOMAINE VINARTE SRL avand categoria de folosinta – vie, EX – Zona situata in extravilan, EXG – zona destinata agriculturii. 

Vecinătățile amplasamentului ce a generat PUZ-ul:

-N: drum de servitute

-S: drum de servitute care are mai in sud proprietati privata – nr.cad. 52978 si 52962 – terenuri extravilane, 22m pana la drumul de servitute.

-E; proprietati private extravilane – nr. cad. 52052, si 52962. Liber de constructii.

-V: proprietate privata a aceluiasi beneficiar Domaine Vinarte (Crama) – nr.cad. 51257.

Terenul care a generat PUZ are categoria de folosinta vii, nu prezinta contructii si nu este grevat de sarcini, nu se afla in zona protejata si nu se afla in lista monumentelor istorice. Pe parcelele studiate (zona mai mare) exista constructii aferente investitiei vecine si anume Crama Bolovanu, care apartine titularului.

CIRCULATIA

Principala artera de circulatie ce strabate comuna este drumul national secundar DN 67B, ce are structura de rezistenta dintr-un strat de beton peste care s-au turnat mixturi asfaltice.

            Drumul national DN 67B intra pe teritoriul comunei Dobroteasa la hotarul cu com. Vulturesti la km 129+250 (stanga si dreapta). Limita teritoriului administrativ coincide cu limita intravilanului satului Batia.  DN 67B iese de pe teritoriul administrativ al comunei Dobroteasa, la km 138+850 (partea stanga) si km 138+900 (partea dreapta). Drumul national intra in intravilanul comunei, in satul Batia la km 129+250 si iese din intravilanul comunei in satul Dobroteasa la km 136+588.

            Drumul judetean DJ 678 strabate comuna pe 2.19km, are imbracamintea din beton asfaltic.

            Drumul judetean DJ 678B are imbracaminte din beton asfaltic.

            Drumul judetean DJ678B face legatura cu DN67B din satul Dobroteasa cu satul Vitomiresti si are o lungime totala pe teritoriul comunei de 2.9km.

           

            Circa 37% din reteaua de strazi rurale are frontul ingust, avand o latime de pana la 4m ce duce la o circulatie ingreunata pe acestea.

Accesul spre investitia propusa se afla in proximitatea DN 678B prin intermediul a doua drumuri de servitute conform plansei INCADRARE IN ZONA SI INCADRARE IN PUG.

 

OCUPAREA TERENURILOR:

Parcela care a generat prezenta documentatie se află în extravilanul localității.

Pe suprafata de teren studiata nu exista nicio constructie. Fondul construit existent pe parcelele vecine este definit de prezența construcțiilor cu regim mic de înălțime, rarefiate in general parcelele invecinatte sunt destinate în general funcțiunii agricole.

Din punctul de vedere al aspectului architectural, o mare parte dintre clădirile existente in vecinatate sunt finisate la exterior cu materiale clasice, prezintă învelitori din țiglă ceramică sau tablă zincată. Parcela studiata are suprafata plana. Terenul ce a generat P.U.Z. se află în afara zonei istorice protejate.

ECHIPAREA EDILITARĂ:

Alimentare cu apa

In comuna Dobroteasa exista o retea de alimentare cu apa cu urmatoarele caracteristici :

Sursa de apa este asigurata de 3 foraje la o adancime de 220m si un debit de 3l/s fiecare, o conducta de aductiune cu diametrul de 110mm cu o lungime de 250m, gospodaria de apa este compusa dintr-o statie de pompare, o statie de clorinare si un rezervor de acumulare de 450mc. In prezent, alimentarea cu apa pentru o parte din locuitorii comunei se realizeaza din puturi individuale.

Canalizare

Nu exista retea de canalizare care sa deserveasca comuna Dobroteasa.

Alimentare cu energie electrica

Satele componente ale com. Dobroteasa sunt electrificate integral, gospodariile populatiei fiind alimentate cu energie electrica de la reteaua existenta. Alimentarea cu energie electrica se face printr-o retea electrica aeriana de joasa tensiune ( 0.4KV ) ce este deservita de 9 posturi de transformare:

  • in satul Dobroteasa – 4 posturi de transformare
  • in satul Vulpeni – 1 post de transformare
  • in satul Campu-Mare – 2 posturi de transformare
  • in satul Batia – 2 Posturi de transformare

Telefonie

Comuna este conectata la reteaua de telefonie fixa TELEKOM , de asemenea , pe raza comunei sunt active retelele de telefonie mobila nationala. Partial, Telekom a montat si instalatie de fibra optica.

Alimentare cu gaze naturale

Nu exista retea de gaze naturale care sa deserveasca comuna Dobroteasa.

 

  Planul propus nu se va implementa în interiorul unor arii naturale protejate de interes comunitar sau în imediata vecinătate a acestora.

  Titularul este obligat sa-si obtina toate avizele impuse prin certificatul de urbanism.

♦ În urma anunţurilor publice privind depunerea primei versiuni a planului nu s-au înregistrat la A.P.M. Olt comentarii/observaţii şi sugestii din partea publicului.

  Se va notifica Agenţia pentru Protecţia Mediului Olt în situaţia în care intervin elemente noi, necunoscute la data emiterii prezentei decizii sau se modifică condiţiile care au stat la baza emiterii acesteia.

  Informarea şi participarea publicului la procedura de evaluare de mediu:

A.P.M. Olt a asigurat accesul liber al publicului la informaţie prin:

· Anunţuri publicate în ziarul Eveniment de Olt în data de 23.02.2023 şi 28.03.2023  privind depunerea notificării în vederea obţinerii avizului de mediu;

· Prima variantă a planului a fost afişată pe pagina de internet a A.P.M. Olt.

Anunţul  public privind luarea deciziei etapei de încadrare a fost publicat în ziarul Eveniment de Olt  în data de 21.03.2023 şi afişat la sediul primăriei Dobroteasa în data de 21.03.2023;

 

· Documentaţia de susţinere a solicitării a fost accesibilă spre consultare de către public, pe toată durata derulării procedurii, la sediul A.P.M. Olt;

  Prezentul act este valabil pe toată perioada punerii în aplicare a planului, în condiţiile în care nu intervin modificări ale datelor care au stat la baza emiterii acestuia.

  Prezenta decizie poate fi contestată în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 445/2009 şi ale Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările si completările ulterioare.

 

DIRECTOR EXECUTIV,

Dorel  ŞTEOMLEGA

 

 

ŞEF SERVICIU A.A.A.,      

                                                                                                                                  Ionel TOLOS

 

 

 

Întocmit,                                                                                                                                  

Alina ANDRONĂCHESCU