Back

DECIZIA ETAPEI DE ÎNCADRARE(proiect) Nr. 10345/29.12.2021,S.C. ENERGIA VERDE STREJEȘTI S.A., cu sediul în comuna Strejești, sat Strejești, str. Libertății, nr. 2, județul Olt

Anunţ public privind decizia etapei de încadrare - SEA

Agenţia pentru Protecţia Mediului Olt anunţă publicul interesat asupra  luării deciziei etapei de încadrare în cadrul procedurii de realizare a evaluării de mediu pentru: PLANUL URBANISTIC  ZONAL pentru DESFIINȚARE GPL ȘI CABINĂ POARTĂ ȘI CONSTRUIRE HALĂ PROCESARE  ȘI SILOZ ALIMENTARE în  comuna Strejești, sat Strejești, str. Libertății, nr. 2, judeţul Olt: planul nu necesită evaluare de mediu şi nici evaluare adecvată  urmând a fi supus procedurii de adoptare fără aviz de mediu.

Titular: S.C. ENERGIA VERDE STREJEȘTI  S.A.

Documentaţia care a stat la baza luării deciziei etapei de încadrare şi proiectul deciziei etapei de încadrare pot fi consultate la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Olt din Slatina, str. Ion Moroşanu, nr. 3, judeţul Olt, în zilele de luni-vineri, între orele 800-1400, precum şi la următoarea adresa de internet http://apmot.anpm.ro

Publicul poate formula comentarii privind decizia etapei de încadrare pe care le trimite în scris Agenţiei pentru Protecţia Mediului Olt, în termen de 10 zile calendaristice de la data afişării anunţului.

 

Data afişării anunţului pe site:29.12.2021

 

DECIZIA ETAPEI DE ÎNCADRARE(proiect)

Nr.  10345/29.12.2021

Ca urmare a notificării adresate de  S.C. ENERGIA VERDE STREJEȘTI  S.A., cu sediul în comuna Strejești, sat Strejești, str. Libertății,  nr. 2,  județul Olt, înregistrată la Agenţia pentru Protecţia Mediului  Olt cu nr. 10345/08.12.2021, în baza:

- O.U.G.  nr. 195/2005 privind protecţia mediului, aprobată cu modificări şi completări de Legea

nr. 265/2006, cu modificările şi completările ulterioare;

- H.G. nr. 1076/2004 privind stabilirea procedurii de realizare a evaluării de mediu pentru planuri şi programe, cu modificările şi completările ulterioare;

- H.G. nr. 1000/2012 privind reorganizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului şi a instituţiilor publice aflate în sub ordinea acesteia, cu modificările şi completările ulterioare;

- O.U.G. nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, cu modificările şi completările ulterioare;

A.P.M. Olt decide, ca urmare a consultărilor desfăşurate în cadrul şedinţei Comitetului Special Constituit din 29.12.2021²PLANUL URBANISTIC ZONAL pentru DESFIINȚARE GPL ȘI CABINĂ POARTĂ ȘI CONSTRUIRE HALĂ PROCESARE  ȘI SILOZ ALIMENTARE² în  comuna Strejești, sat Strejești, str. Libertății,  nr. 2, judeţul Olt, nu necesită evaluare de mediu şi nici evaluare adecvată urmând a fi supus procedurii de adoptare fără aviz de mediu, cu următoarele condiţii:

-  respectarea propunerilor planului;

-  respectarea legislaţiei de mediu în vigoare;

-  se va solicita la autoritatea de mediu competentă emiterea actelor de reglementare corespunzătoare fiecărei etape a planului de investiţii.

Motivele care au stat la baza deciziei:

♦  În conformitate cu prevederile H.G. nr. 1076/2004 privind stabilirea procedurii de realizare a evaluării de mediu pentru planuri şi programe, planul se încadrează la art. 5 alin. (3), lit. c.

♦  În conformitate cu prevederile art. 11 din H.G. nr. 1076/2004 şi luând în considerare criteriile pentru determinarea efectelor semnificative potenţiale asupra mediului prevăzute în Anexa 1, planul nu ridică probleme din punct de vedere al protecţiei mediului şi nu prezintă efecte probabile asupra zonelor din vecinătatea amplasamentului studiat.

· Lucrarile propuse privesc construirea de noi investitii pentru construirea unei hale de procesare ulei si a unui siloz alimentare pentru crearea unui flux adecvat activitatii de baza pe terenul studiat (construire hala procesare si siloz alimentare). Constructia (hala) este o cladire cu regimul de inaltime Subsol, Parter si Etaj partial ce va fi impartita in zona productie si zona depozitare produs finit. Cladirea va fi realizata cu fundatii izolate din betona armat monolit compuse din bloc de fundare si cuzinet, pereti din beton armat in zona de subsol, cu pardoseala din beton armat si inchideri perimetrale din panouri termoizolante, stalpi din profile metalice laminate, invelitoare din panouri termoizolante sustinute pe cadre metalice.

Scurgerea apelor pluviale se se va realiza prin intermediul jgheaburilor si burlanelor executate din tabla in culoare cu invelitoarea fara ornamente. Pardoseala se va executa din beton armat elicopterizat in toate spatiile de lucru si din gresie in grupurile sanitare cu filtru sanitar.

Structura de rezistenta va fi alcatuita din fundatii izolate din beton armat turnate monolit legate cu grinzi de fundare, suprastructura din profile laminate metalice cu stalpi HEA si grinzi IPE, avand inchideri perimetrale din panou termoizolant cu tamplarie din aluminiu/PVC si geam termopan.

Invelitoarea va fi executata din panou termoizolant, pozata pe o sarpanta metalica alcatuita din pane metalice din profile Z ce reazama pe cadrele metalice.

Prinderea panourilor termoizolante pe perete de stalpii cadrelor se va realiza prin intermediul unor profile din teava rectangulara.

Compartimentarile interioare se vor executa atat din panouri termoizolante cat si cu pereti de gips carton finisati cu lavabila si faianta, unde este cazul.

Constructia siloz alimentare cu regimul de inaltime parter se va executa din tabla galvanizata ondulata. Acoperisul este conic, la 300, fabricat din table trapezoidale, cu ventil central de aerisire, gura de incarcare, gura de inspectie laterala, scara de acoperis. Ancorarea la nivelul solului de fundatia din beton armat se face cu buloane de ancorare.

Fundatia va fi de forma circulara, din beton armat cu incastrare in teren minim 1,00 m. In interior se va realiza o platform betonata, intre fundatie si platforma, realizandu-se un rost de tasare/ dilatatie, care se va blinda cu mastic bituminos.

Pentru a face posibilă prezentarea unui plan director şi de control al dezvoltării, s-a luat în studiu o suprafaţă mai mare de teren, cuprinzând zonele functionale vecine terenului studiat – terenuri intravilane.

Planul urbanistic zonal stabileşte condiţiile de amplasare şi funcţiunile pentru care se permite autorizarea de construire, condiţiile de densitate acceptate, condiţiile estetice, de calitate a functionarii activitatilor permise, de circulaţie şi de mediu, în corelare cu reglementările urbanistice din zonele cu funcţiuni similare.

Prin P.U.Z. se stabilesc obiectivele, reglementarile de urbanism - permisiuni si restrictii necesare a fi aplicate in utilizarea terenurilor si conformarea constructiilor in zona studiata.

Pe baza analizei critice a situatiei existente, a prevederilor P.U.G. si a opiniei initiatorilor, continutul P.U.Z. trateaza urmatoarele categorii de probleme:

- Organizarea retelei stradale;

- Zonificarea functionala a terenurilor;

- Organizarea urbanistic-arhitecturala in functie de caracteristicile structurii comunei;

- Indici si indicatori urbanistici: regim de aliniere; regim de inaltime; P.O.T., C.U.T;

- Dezvoltarea infrastructurii;

- Statutul juridic si circulatia terenurilor;

- Delimitarea si protejarea fondului arhitectural - urbanistic si arheologic de patrimoniu;

- Masuri de identificare si delimitare a efectelor unor riscuri naturale si antropice previzibile;

- Masuri de protectie a mediului;

- Mentionarea obiectivelor de utilitate publica;

- Reglementari - permisiuni si restrictii - incluse in Regulamentul Local de Urbanism.

Evolutia zonei.

Prezenta documentaţie vine să stabilească condiţiile optime în care se poate interveni prin realizarea de construcții pe amplasamentul avut în vedere:

- teren intravilan, categoria de folosinta – curti constructii. Suprafata totala a terenului studiat este de 12 017,00 mp;

Terenul studiat care apartine intravilanului comunei Strejesti se propune a face parte din zona destinata functiunilor mixte, subzona – activitati de productie si servicii, constructiile avand un regim de inaltime mediu (P+1). Datorita  realizarii treptate si partiala a conversiei rezulta o mixitate functionala care da caracterul particular al zonei, preponderent productie (procesare). In aria studiata exista si se propun functiuni precum: constructie hala procesare ulei si siloz alimentare.

Se propune mentinerea  functionala predominanta, stabilirea indicatorilor urbanistici ai intravilanului existent in vederea amplasarii obiectivului specificat mai sus fara a se extinde fondul intravilanului  comunei Strejesti.

Circulatia. Circulatia carosabila existenta este formata din:

- Drumuri de exploatare – situate in partea de  Sud (acces principal) si partea de Est  a terenului studiat, drum ce asigura accesul principal catre investitia propusa.

- DN64 – traverseaza comuna Strejesti in directia Nord-Sud si face lagatura cu orasele Caracal si Ramnicu Valcea.

Ocuparea terenurilor.

Terenul  are o structura de constructii supraterana existenta  ce nu face obiectul investitiei si nu afectaza constructiile ce se propun. Nu exista reglementari fiscale specifice zonei.

Categoria de folosinta: Nr. Cad. 50101 – 12 017,00 mp – categorie de folosinta curti constructii;

Pe parcela  studiata exista mai multe constructii supraterane (decat structura de rezistenta) dar aceastea nu fac obiectul investitiei ce a generat PUZ. Toata suprafata studiata apartine intravilanului comunei Strejesti si a generat intocmirea unui studiu P.U.Z. pentru dobandirea de reglementari urbanistice specifice investitiei propuse – construire hala procesare ulei si siloz alimentare.

Pe terenul studiat se propune :

Construcție HALA (S+P+Ep)

Sc = 558,93 mp;         

Sd = 782,73 mp;

Constructia (hala) este o cladire cu regimul de inaltime S+ P +EP ce se va realiza cu fundatii izolate din beton armat turnate monolit, compuse din din bloc de fundare si cuzinet, pereti din beton armat in zona de subsol,si inchideri perimetrale din panouri termoizolante, stalpi din profile metalice laminate, invelitoare din panouri termoizolante sustinute pe cadre metalice. Forma in plan a constructiei este dreptunghiulara cu dimensiunile generale de gabarit de 28,30 X 19,75 m. Accesul principal in hala se va realiza pe latura de sud. Constructia propusa are un numar  2 deschidere si 5 travei cu urmatoarele dimensiuni:

- deschideri  majore 19,57 m intre axele B si C;C si D travee de 6,00 m intre axele D si E ; E si F travee de 5,00 m;

- deschideri  minore 12,00 m intre axele A si B travee de 6,00 m.

Constructia cu destinatia hala are urmatoarele suprafete :

SC subsol = 209,30 mp;

SC parter = 558,93 mp;

SC etaj partial = 14,50 mp;

- Regimul de inaltime al constructiei este de S + P +Ep adica un numar de 3 nivele iar inaltimea maxima este de 11,06 m de la cota + 0,00, iar inaltimea la streasina este de 9,98 m.

Volumul constructiei V = 5582,95 m2.

Construcție siloz alimentare.  

Sc = 28.25,00 mp

Sd = 28.25,00 mp

Constructia siloz alimentare cu regimul de inaltime parter se va executa din tabla galvanizata ondulata. Acoperisul este conic, la 300, fabricat din table trapezoidale, cu ventil central de aerisire, gura de incarcare, gura de inspectie laterala, scara de acoperis. Ancorarea la nivelul solului de fundatia din beton armat se face cu buloane de ancorare. Fundatia va fi de forma circulara, din beton armat cu incastrare in teren minim 1,00 m. In interior se va realiza o platform betonata, intre fundatie si platforma, realizandu-se un rost de tasare/ dilatatie, care se va blinda cu mastic bituminos.

Echipare edilitara.

Există pe amplasamentul viitoarei investitii echipare edilitară care va asigura racordul cu noile instalatii create. In faza de obtinere a Autorizatiei de Construire se vor prezenta planuri detaliate ale instalatiilor.

In zona studiata se propun urmatoarele:

• Alimentarea cu energie electrica se va face prin racordarea la reteaua publica existenta in incinta;

• Alimentarea cu apa va fi asigurata prin racordarea la reteaua publica existenta in incinta;

• Canalizarea: evacuarea apelor menajere se va realiza la reteaua de canalizare a comunei, iar din procesul tehnologic nu rezulta ape murdare industriale;

• Incalzirea: nu este cazul.

Zonificare functionala – reglementari, bilant teritorial, indici urbanistici.

Zona care a generat studiul P.U.Z. apartine comunei Strejesti si are o suprafata totala de 12 017,00 mp conform actelor cadastrale intocmite si apartine intravilanului arabil al comunei.

 Vecinatatile si delimitarile zonei sunt:

- Nord: SC PP Strejesti;

- Est: Drum exploatare;

- Sud: Drum exploatare;

- Vest: DN64;

Zona studiata apartine satului Strejesti. Suprafata totala a ariei studiate este de 12017,00 mp. Terenul care a generat studiul P.U.Z. se afla in proprietatea S.C. ENERGIA VERDE STREJESTI S.A., conform actelor anexate. Aceasta suprafata de teren are nr. cadastral 50101 (teren intravilan, categorie de folosinta – curti constructii). Teritoriul care urmeaza sa fie reglementat/studiat prin Planul Urbanistic Zonal (P.U.Z.) este în intravilanul localitatii Strejesti si este in prezent teren curti constructii. Terenurile din imediata vecinatate sunt terenuri agricole, arabile, investitia propusa neafectand activitatile de agricultura realizate in vecinatatea investitiei propuse. Beneficiarul doreste construirea unei hale pentru procesare ulei si a unui siloz alimentare. Din aceste motive expuse este necesara intocmirea documentatiei PUZ, pentru realizarea indicatorilor urbanistici.

In acest caz, dezvoltarea zonelor construite, nu se poate realiza decat prin restudierea indicatorilor  P.O.T. si C.U.T., pastrandu-se un raport intre zona construita si zona libera. Din pastrarea acestui raport rezulta confortul si valoarea ambientala a zonei.

Se propune obtinerea de reglementari specifice zonei mixte cu functiuni agrozootehnice si servicii pentru suprafata totala de teren studiata - de 12 017,00 mp in vederea dobandirii dreptului de construibilitate pentru investitia „DESFIINTARE GPL SI CABINA POARTA SI CONSTRUIRE HALA PROCESARE ULEI SI SILOZ ALIMENTARE" . Terenul intravilan este scos din circuitul agricol si introdus in intravilan comunei conform actelor de proprietate anexate.

Pentru proprietatile situate in interiorul zonei studiate se propune respectarea urmatorilor indicatori:

0

Zone funcționale

Existent

Propus

Suprafata m2

Procent %

Suprafata m2

Procent %

Teren curti constructii

12017.00

100

0,00

0,00

1

Constructii existente

4291.00

35.70

0,00

0,00

2

Teren liber de construcții

7726.00

64.30

11501,90

62.78

3

 

Constructii propuse

0,00

0,00

587.18

4.88

Hala procesare ulei

0.00

0.00

558.93

4.65

Siloz alimentare

0.00

0.00

28.25

0.23

4

Alei balastate (pietonal, auto si parcare)

1990.00

0.00

 

 

5

Spatii verzi

0.00

0.00

1450.35

16.56

Total zona studiata prin PUZ

12017.00

100

12017.00

100

                 

- P.O.T. maxim admis -  70,00 % 

- C.U.T. maxim admis – 2,0

- REGIM MAXIM DE INALTIME P+2E

· Se vor amenaja spatii speciale pentru colectarea selectiva a deseurilor menajere si evacuarea acestora cu participarea contractuala a serviciului  de salubritate.

Vor fi solicitate avizele de specialitate din partea deținătorilor de utilități, specificați în Certificatul de Urbanism. Pentru concretizarea reglementărilor prevăzute sunt necesare, în continuare, următoarele măsuri (în baza PUZ- ului avizat şi aprobat):

- realizarea documentaţiei de investiţie pentru obiectivul prezentat;

- autorizarea executării în zonă a construcţiilor înscrise condiţiilor de funcţionalitate prevăzute;

- respingerea unor solicitări de construire în zonă, neconforme cu prevederile prezentului P.U.Z.

♦  Planul propus nu se va implementa în interiorul unor arii naturale protejate de interes comunitar.

♦  În urma anunţurilor publice privind depunerea primei versiuni a planului nu s-au înregistrat la A.P.M. Olt comentarii/observaţii şi sugestii din partea publicului.

♦   Se va notifica Agenţia pentru Protecţia Mediului Olt în situaţia în care intervin elemente noi, necunoscute la data emiterii prezentei decizii sau se modifică condiţiile care au stat la baza emiterii acesteia.

♦  Informarea şi participarea publicului la procedura de evaluare de mediu - A.P.M. Olt a asigurat accesul liber al publicului la informaţie prin:

- Anunţuri publicate în ziarul EVENIMENTUL DE  OLT  în data de 07.12.2021 și în data de  10.12.2021 privind depunerea notificării în vederea obţinerii avizului de mediu;

- Prima variantă a planului a fost afişată pe pagina de internet a A.P.M. Olt;

- Documentaţia de susţinere a solicitării a fost accesibilă spre consultare de către public, pe toată durata derulării procedurii, la sediul A.P.M. Olt;

 

Răspunderea pentru corectitudinea informațiilor puse la dispoziția autorității competente pentru protecția mediului și a publicului revine în întregime titularului.

 

♦  Prezentul act este valabil pe toată perioada punerii în aplicare a planului, în condiţiile în care nu intervin modificări ale datelor care au stat la baza emiterii acestuia.

 

♦  Prezenta decizie poate fi contestată în conformitate cu prevederile Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările si completările ulterioare.       

 

                     

                                                  DIRECTOR EXECUTIV

                                                   Dorel  ŞTEOMLEGA     

                                                                                                     ŞEF SERVICIU A.A.A.,     

 Întocmit,                                                                                                                 Ionel TOLOS

Elena ZULUFOIU