Back

DECIZIA ETAPEI DE ÎNCADRARE(proiect) nr. 5018/23.06.2022, pentru: PLAN URBANISTIC ZONAL pentru AUTORIZAREA LUCRARILOR DE CONSTRUCTII HALA CEREALE, ANEXA SPATIU ACOPERIT, IMPREJMUIRE TEREN, ORGANIZARE DE SANTIER, CANTAR in Potcoava, str. Garii, nr. 36A, judetul Olt. Titular: S.C. AGRO SMART FAMILY S.R.L.

Agenţia pentru Protecţia Mediului Olt anunţă publicul interesat asupra  luării deciziei etapei de încadrare în cadrul procedurii de realizare a evaluării de mediu pentru: PLAN URBANISTIC ZONAL pentru AUTORIZAREA LUCRARILOR DE CONSTRUCTII ²HALA  CEREALE, ANEXA SPATIU ACOPERIT, IMPREJMUIRE TEREN,  ORGANIZARE DE SANTIER, CANTAR in Potcoava, str. Garii,  nr. 36A,  judetul Oltt: planul nu necesită evaluare de mediu şi nici evaluare adecvată  urmând a fi supus procedurii de adoptare fără aviz de mediu.

titular: S.C. AGRO SMART FAMILY S.R.L.

Documentaţia care a stat la baza luării deciziei etapei de încadrare şi proiectul deciziei etapei de încadrare pot fi consultate la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Olt din Slatina, str. Ion Moroşanu, nr. 3, judeţul Olt, în zilele de luni - vineri, între orele 800-1400, precum şi la următoarea adresa de internet http://apmot.anpm.ro

Publicul poate formula comentarii privind decizia etapei de încadrare pe care le trimite în scris Agenţiei pentru Protecţia Mediului Olt, în termen de 10 zile calendaristice de la data afişării anunţului.

Data afişării anunţului la sediu/site 23.06.2022

 

DECIZIA ETAPEI DE ÎNCADRARE(proiect)

    Nr.  5018/23.06.2022

Ca urmare a notificării adresate de  S.C. AGRO SMART FAMILY S.R.L., cu sediul în Potcoava, str. Principală, nr. 99, județul Olt, înregistrată la Agenţia pentru Protecţia Mediului  Olt cu nr. 5018/30.05.2022, în baza:

- O.U.G.  nr. 195/2005 privind protecţia mediului, aprobată cu modificări şi completări de Legea

nr. 265/2006, cu modificările şi completările ulterioare;

- H.G. nr. 1076/2004 privind stabilirea procedurii de realizare a evaluării de mediu pentru planuri şi programe, cu modificările şi completările ulterioare;

- H.G. nr. 1000/2012 privind reorganizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului şi a instituţiilor publice aflate în sub ordinea acesteia, cu modificările şi completările ulterioare;

- O.U.G. nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, cu modificările şi completările ulterioare;

A.P.M. Olt decide, ca urmare a consultărilor desfăşurate în cadrul şedinţei Comitetului Special Constituit din 23.06.2022 că  PLANUL URBANISTIC ZONAL pentru AUTORIZAREA LUCRARILOR DE CONSTRUCTII ²HALA  CEREALE, ANEXA SPATIU ACOPERIT, IMPREJMUIRE TEREN,  ORGANIZARE DE SANTIER, CANTAR² in Potcoava, str. Garii, 

nr. 36A,  judetul Olt, nu necesită evaluare de mediu şi nici evaluare adecvată urmând a fi supus procedurii de adoptare fără aviz de mediu, cu următoarele condiţii:

-  respectarea propunerilor planului;

-  respectarea legislaţiei de mediu în vigoare;

-  se va solicita la autoritatea de mediu competentă emiterea actelor de reglementare corespunzătoare fiecărei etape a planului de investiţii.

Motivele care au stat la baza deciziei:

♦  În conformitate cu prevederile H.G. nr. 1076/2004 privind stabilirea procedurii de realizare a evaluării de mediu pentru planuri şi programe, planul se încadrează la art. 5 alin. (3), lit. c.

♦  În conformitate cu prevederile art. 11 din H.G. nr. 1076/2004 şi luând în considerare criteriile pentru determinarea efectelor semnificative potenţiale asupra mediului prevăzute în Anexa 1, planul nu ridică probleme din punct de vedere al protecţiei mediului şi nu prezintă efecte probabile asupra zonelor din vecinătatea amplasamentului studiat.

♦ Lucrarile propuse privesc utilizarea terenului pentru construire hala cereale, anexa spatiu acoperit, imprejmuire teren, organizare de santier și cântar basculă.

Suprafata  totala  a terenului   care  a generat  studiul  PUZ,  este de 4517.00  mp, conform cartii funciare cu nr.cad. 50117/2021.

Terenul studiat apartine intravilanului orașului Potcoava, T 42, P 9, jud.Olt  este situat intr-o zona   rang III,  zona D, UTR1 - zona L(locuințe), conform  PUG  oraș Pocoava.

Obiectivele PUZ sunt următoarele:

-  realizarea unei hale pentru cereale, a unei anexe spațiu acoperit, a împrejmuirii terenului, a organizării  de șantier și montarea unui cântar basculă pe terenul S.C. AGRO SMART FAMILY S.R.L. Potcoava;

-  stabilirea condițiilor de racordare a noilor construcții la rețelele tehnico – edilitare existente în zonă;

-  schimbarea funcțiunii zonei, din zonă pentru locuințe și funcțiuni complementare în zonă pentru unități agricole.

Prin Planul urbanistic zonal se stabilesc reglementări noi cu privire la:

- regimul de construire;

- funcţiunea zonei;

- înălţimea maximă admisă;

- coeficientul de utilizare a terenului (C.U.T.);

- procentul de ocupare a terenului (P.O.T.);

- retragerea clădirilor faţă de aliniament

- distanţele faţă de limitele laterale şi posterioare ale parcelei.

            Pe baza Planului Urbanistic Zonal aprobat şi a documentaţiei de autorizare a construcţiilor se va putea solicita şi elibera autorizaţia de construire.   

EVOLUTIA ZONEI.

Amplasamentul obiectivului  este situat în orașul Potcoava în partea de sud a orașului, în vecinătatea gării. Terenul studiat apartine intravilanului orașului Potcoava, T 42, P 9, jud.Olt  este situat intr-o zona   rang III,  zona D, UTR1 - zona L(locuințe), conform  PUG  oraș Pocoava.

CIRCULATIA.

Accesul la teren se face din drumul comunal 76, drum cu care terenul studiat se învecinează pe latura de sud.

ZONIFICARE FUNCTIONALA – REGLEMENTARI, BILANT TERITORIAL, INDICI URBANISTICI.

Terenul care urmează să fie reglementat prin P.U.Z. are o suprafață de 4517 mp si se afla în intravilanul orașului Potcoava.

          Terenul care urmează să fie reglementat prin P.U.Z. are urmatorii vecini:

            - la nord – est:             nr. cad. 54296;

            - la nord – vest:           proprietăți particulare;

            - la sud – est:   nr. cad. 50110;

            - la sud – vest:             D.C. 76.

            Terenul este situat în intravilanul orașului Potcoava, folosința actuală a terenului fiind teren arabil.  Destinația terenului conform P.U.G.: Zonă pentru locuințe și funcțiuni complementare. Dimensiunile terenului 4517 mp.

            Se propune schimbarea destinației terenului din zonă pentru locuințe și funcțiuni complementare în zonă pentru unități agricole.

            Bilanțul teritorial propus este următorul:

Total teren studiat

din care

Construcții

Alei carosabile

Spatiu verde

4517

mp

100

%

953.87

mp

21.12

%

1463.13

mp

32.39

%

2100

mp

46.49

%

                                 

 

ECHIPAREA EDILITARĂ.

Terenul se poate racorda la rețeaua de energie electrică existentă în zonă.

Asigurarea racordului la utilitati se va face prin grija si pe cheltuiala beneficiarului.

PROTECȚIA MEDIULUI.

In cazul pierderilor accidentale de carburanti si uleiuri pe sol, provenite de la mijloacele de transport si utilajele necesare desfasurarii lucrarilor de constructie, pentru prevenirea acestui tip de poluari accidentale vor fi instituite masuri de prevenire si control.

Minimizarea impactului emisiilor de la vehiculele rutiere si nerutiere prin pastrarea valorilor concentratiilor de poluanti sub limitele normate se va realiza prin utilizarea echipamentelor in buna stare de functionare si in bune conditii tehnice.

Zgomotele si vibratiile se produc in situatii normale de exploatare a utilajelor si instalatiilor folosite in procesul de construire, au caracter temporar si nu au efecte negative asupra mediului.

Lucrarile de constructii se vor desfasura dupa un program, astfel incat sa se asigure un nivel optim de zgomot atat pentru lucratori cat si pentru zonele imediat invecinate.

Vor fi amenajate spatii speciale pentru colectarea si stocarea temporara a deseurilor (ambalaje ale materialelor de constructii, deseuri provenite din resturi ale materialelor de constructii), astfel incat deseurile nu vor fi niciodata depozitate direct pe sol. Toate deseurile vor fi eliminate controlat de pe amplasament in baza contractelor incheiate cu firme de salubritate specializate. Tehnologiile de executie a lucrarilor vor asigura protectia factorului de mediu „sol” si „subsol” impotriva poluarii.

Pentru limitarea preventiva a zgomotului, vibratiilor si a emisiilor poluante din gaze de esapament produse de autovehicule grele, se vor lua urmatoarele masuri: reducerea vitezei de deplasare si mentinerea starii tehnice corespunzatoare a mijloacelor de transport; limitarea emisiilor din gazele de esapament prin verificari tehnice periodice ale autovehiculelor.

Tinand cont de caracteristicile functionale in raport cu mediul, se apreciaza ca realizarea lucrarilor de constructii, nu va produce disconfort asezarilor umane.

Spatiile verzi  (gazon, pomi) vor fi amenajate in incinta  proprietatii,  in  zonele   ramase libere in urma  construirii obiectivului  propus si amenajarii cailor de acces si drumurilor de incinta.

PROPUNERI DE DEZVOLTARE URBANISTICĂ

Zona studiată este pretabilă pentru dezvoltarea ca zonă pentru unități agricole. Pe lângă aceste construcţii sunt necesare lucrări privind infrastructura: drumuri, trotuare şi reţele tehnico-edilitare. Construcţiile propuse vor putea avea un regim maxim de înălţime P + 2 (construcțiile pentru birouri) și Parter (spațiile pentru unitățile agricole – hală depozitare cereale, etc.).

Prin Planul Urbanistic Zonal urmează să se propună soluţii pentru:

- funcţionalitatea terenului studiat;

- organizarea urbanistic–arhitecturală în funcţie de caracteristicile structurii urbane;

- indici şi indicatori urbanistici (regim de înălţime, regim de aliniament, P.O.T., C.U.T. etc.);

- dezvoltarea infrastructurii edilitare;

- statutul juridic şi circulaţia terenurilor;

- menţionarea obiectivelor de utilitate publică (nu este cazul);

- reglementări specifice detaliate.

Zonificarea teritoriului – reglementări, bilanţ teritorial, indicatori urbanistici  

Funcţiunea  terenului studiat va fi de zonă pentru unități agricole. 

Folosința actuală a terenului este de teren arabil. 

Procentul de ocupare maxim al terenului (P.O.T.) este de 35 % - în corelare cu cel stabilit în PUG, iar coeficientul de utilizare al terenului (C.U.T.) maxim este de 1,05 în corelare cu cel din P.U.G. orașul Potcoava.

Căile de comunicaţie: accesul la teren se face din D.C. 76.

Dezvoltarea echipării edilitare.

Terenul S.C. AGRO SMART FAMILY S.R.L. se va racorda la toate utilitățile existente în zonă.

Alimentarea cu apă.

Pentru alimentarea cu apă se propune realizarea unei fântâni.

Canalizarea.

Pentru realizarea canalizării se propune achiziționarea unui bazin vidanjabil etanș omologat. Poziționarea și dimensionarea acestuia se va stabili în mod concret la faza D.T.A.C.

Alimentarea cu energie electrică.

Racordarea la reţeaua de energie electrică se va face prin prelungirea reţelei electrice existente în zonă  din D.C. 76.           Soluţia privind branşamentul electric va fi stabilită de către C.E.Z. sau de către o firmă autorizată, prin studii de specialitate.  Costul alimentării cu energie electrică va fi suportat integral de către beneficarul lucrării.

Telecomunicaţii.

În zonă telefonia mobilă se recepționează în condiții optime.

Alimentarea cu căldură.

Având în vedere tipul clădirilor ce urmează să fie realizate  (construcții izolate) încălzirea se va asigura printr-o centrala termica cu curent electric sau combustibil solid.

 Alimentarea cu gaze naturale. Nu este cazul.

Gospodărie comunală.           

În incinta terenului studiat se vor monta pubele de gunoi special amenajate, care vor fi preluate şi depozitate la centrul de colectare sau la groapa de gunoi a localităţii, prin grija beneficiarului sau a firmelor de salubritate cu care beneficiarii vor încheia contracte de prestări servicii.

Protecţia mediului.

            Obiectivele propuse trebuie să aibă în vedere permanent principiile dezvoltării durabile. Se va evita afectarea mediului ambiant din zonă, se va reface cadrul natural după realizarea săpăturilor pentru construcţii, drumuri, reţele tehnico - edilitare şi amenajărilor pe verticală.  Se vor evita depozitări necontrolate de deşeuri, acestea putând fi colectate în europubele special amenajate. 

Obiective de utilitate publică.

            Având în vedere că terenul studiat este proprietate particulară şi corelând cu interesele exprimate, pe amplasamentul studiat nu sunt propuse obiective de utilitate publică.

CONCLUZII.

Faţă de analiza efectuată şi reglementările enunţate se pot desprinde următoarele concluzii:

- terenul studiat este proprietate privată;

- amplasamentul studiat este supus opţiunii proprietarului terenului, în corelare cu vecinătăţile existente;

- pentru zona studiată se propune crearea unui nou U.T.R. – Zona Agricolă Agro Smart Family;

- se pot realiza construcţii cu regim maxim de înălțime P + 2 (construcții pentru birouri);

- se propune realizarea acceselor auto;

Pentru stabilirea regimului de înălţime s-a avut în vedere: destinaţia clădirilor; cerinţele proprietarului; realizare front stradal unitar.

Criteriile în baza cărora s-a stabilit regimul de aliniere al construcţiilor au fost următoarele:

- regimul de înălţime al construcţiilor;

- asigurarea vizibilităţii maxime;

- efecte compoziţionale.

            În aceste condiţii şi datorită vecinătăţii din intravilan, reglementările impuse pentru zona studiată, vor respecta reglementările generale stabilite în P.U.G. orașul Potcoava, dimensionarea şi poziţionarea construcţiilor urmând a fi stabilite concret, la momentul autorizării lor, la faza Documentație Tehnică pentru Autorizarea Construcției  (D.T.A.C.).

Sunt permise realizarea împrejmuirilor transparente la stradă – compuse din lacre metalice, cu

hmax = 1,80 m. Între proprietăți și pe laturile din spate sunt permise împrejmuiri opace, cu

hmax = 2,00 m. Sunt permise amenajări exterioare tip mobilier urban din piatră şi lemn cu h = 60 cm.

Se vor respecta condiţiile faţă de vecinătăţi, conform principiilor Codului Civil.

Retragerea minimă obligatorie, față de axul străzii de acces este de 7,50 m din ax.

Retragerea minimă obligatorie, față de limitele laterale și posterioare ale parcelelor va fi de 2,00 m. Orice derogare de la retragerile către limitele laterale și posterioare  ale parcelelor se poate face cu acceptul notarial al proprietarului terenului învecinat.

· Se vor amenaja spatii speciale pentru colectarea selectiva a deseurilor menajere si evacuarea acestora cu participarea contractuala a serviciului  de salubritate.

Vor fi solicitate avizele de specialitate din partea deținătorilor de utilități, specificați în Certificatul de Urbanism. Pentru concretizarea reglementărilor prevăzute sunt necesare, în continuare, următoarele măsuri (în baza PUZ- ului avizat şi aprobat):

- realizarea documentaţiei de investiţie pentru obiectivul prezentat;

- autorizarea executării în zonă a construcţiilor înscrise condiţiilor de funcţionalitate prevăzute;

- respingerea unor solicitări de construire în zonă, neconforme cu prevederile prezentului P.U.Z.

♦  Planul propus nu se va implementa în interiorul unor arii naturale protejate de interes comunitar.

♦  În urma anunţurilor publice privind depunerea primei versiuni a planului nu s-au înregistrat la A.P.M. Olt comentarii/observaţii şi sugestii din partea publicului.

♦   Se va notifica Agenţia pentru Protecţia Mediului Olt în situaţia în care intervin elemente noi, necunoscute la data emiterii prezentei decizii sau se modifică condiţiile care au stat la baza emiterii acesteia.

♦  Informarea şi participarea publicului la procedura de evaluare de mediu - A.P.M. Olt a asigurat accesul liber al publicului la informaţie prin:

- Anunţuri publicate în ziarul EVENIMENT DE OLT  în data de 30.05.2022 și în data de  01.06.2022 privind depunerea notificării în vederea obţinerii avizului de mediu;

- Prima variantă a planului a fost afişată pe pagina de internet a A.P.M. Olt;

- Documentaţia de susţinere a solicitării a fost accesibilă spre consultare de către public, pe toată durata derulării procedurii, la sediul A.P.M. Olt;

 

Răspunderea pentru corectitudinea informațiilor puse la dispoziția autorității competente pentru protecția mediului și a publicului revine în întregime titularului.

 

♦  Prezentul act este valabil pe toată perioada punerii în aplicare a planului, în condiţiile în care nu intervin modificări ale datelor care au stat la baza emiterii acestuia.

 

♦  Prezenta decizie poate fi contestată în conformitate cu prevederile Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările si completările ulterioare.       

 

                     

                                                  DIRECTOR EXECUTIV

                                                   Dorel  ŞTEOMLEGA     

 

                                                                                                        ŞEF SERVICIU A.A.A.,     

 Întocmit,                                                                                                                 Ionel TOLOS

Elena ZULUFOIU