Back

IMBUNATATESTE CLIMATUL ORASULUI TAU! - Saptamina mobilitatii europene 2009

Comunicat de presa

Saptamina Mobilitatii Europene – editia a 8-a - se desfasoara in perioada 16-22 septembrie 2009. Sute de orase din statele membre ale Uniunii Europene participa la acest eveniment.

Ca autoritate responsabila cu mediatizarea manifestarii, Agentia Nationala pentru Protectia Mediului invita comunitatile locale din Romania sa ia parte la Saptamina Mobilitatii Europene, prin organizarea de activitati dedicate promovarii mobilitatii durabile.

Comportamentul nostru actual in ceea ce priveste transportul se bazeaza in mare masura pe utilizarea combustibililor fosili – ce reprezintă o importanta source of greenhouse gases (the transport sector is responsible for 40% of total CO2 emissions in Europe) it also sursa de emisie a gazelor cu efect de sera (sectorul transporturilor este responsabil pentru 40% din emisiile totale de CO2 din Europa), daraffects the “climates” in our towns and cities, which suffer from traffic-generated air and noise pollution, death afecteaza si climatul oraselor. Cresterea alarmanta din ultimii ani a traficului rutier au dus la poluarea atmosferica si fonica in orase, cauzand serioase probleme de sanatate locuitorilor.

Tema Saptamina Mobilitatii Europene este, in acest an “Imbunatateste climatul orasului tau!”. Manifestarea incearca sa ofere unprilej - atat pentru autoritati cat si pentru cetatenii Europei - sa ia in considerare si sa foloseasca in viata de zi cu zi mijloace de transport nepoluante, pentru reducerea emisiilor toxice de dioxid de carbon.


By adopting “Improving City Climates” as the 2009 focal theme, European Mobility Week wants to establish aPrin adoptarea sloganului “Imbunatateste climatul orasului tau!” ca tema focala a Saptamina Mobilitatii Europene 2009 se doreste in acelasi timp sa se stabileasca olink with the United Nations Climate Change Conference in December 2009 in Copenhagen by demonstrating that legatura cu Conferinta de la Companhaga, din decembrie 2009, a Organizatiei Natiunilor Unite privind schimbarile climatice, care sa demonstreze ca citizens and local authorities have a key role to play in the fight against global warming by fostering a radical cetatenii si autoritatile locale au un rol cheie in lupta impotriva incalzirii globale, prin incurajarea mijloacelor de transport durabil.

By doing so, they also help to improveFacand astfel, ele, vor ajuta la imbunatatirea the quality of life at the local level. calitatii vietii la nivel local.

"Masinile private sunt surse importante de emisie a gazelor cu efect de seră, care contribuie la schimbarile climatice.They also seriously Ele afecteaza in mod seriosaffect the quality of urban life. calitatea vietii urbane. It is therefore important for public authorities and citizens throughout the Prin urmare, este important pentru autoritatile publice si cetatenii din întreaga European Union to adopt more sustainable modes of transport. Uniunea Europeana sa adopte mijloace de transport mai durabile. Doing so would help reduce the impact of Facand astfel, ar contribui la reducerea impactului climate change and improve the living conditions in our towns and cities.” schimbarilor climatice si la imbunatatiirea conditiilor de viata in municipiile si orasele noastre. " a declarat Stavros Dimas, Comisarul European pentru Mediu.

In vederea transmiterii unui mesaj pozitiv care sa promoveze Romania printre tarile cele mai implicate si interesate in constientizarea autoritatile locale si implicit a cetatenilor despre importanta reducerii poluarii prin orice mijloace si cresterea calitatii vietii, Agentia Nationala pentru Protectia Mediului adreseaza si pe aceasta cale, invitatia autoritatilor publice locale de a se înscrie la acest eveniment si de a organiza activitati specifice promovarii mobilitatii durabile.

Pot fi desfasurate activitati de genul:

-Inchiderea circulatiei pentru autovehicule pe strazi aglomerate, in anumite intervale orare;

-Masuratori de zgomot si calitatea aerului in zonele aglomerate din orase;

-Gratuitate pentru transportul in comun in ziua de 22 septembrie;

-Ziua “ In oraş fara masina mea” pe 22 septembrie;

-Concursuri de biciclete, role;

-Marsuri ale biciclistilor pe anumite trasee orasanesti;

-Inaugurarea unor piste pentru biciclete, etc.

Pina in acest moment, 43 de orase din Romania s-au inscris deja sa participe la Saptamina Mobilitatii Europene 2008.

“Vrem sa invitam autoritatile locale din cit mai multe comunitati romanesti sa ia parte la aceasta manifestare pentru ca ea este dedicata, in fond, sanatatii oamenilor. Sintagme ca “modalitati de transport durabil” sunt pretentioase si renuntarea la confortul autoturismului personal poate fi privita ca un sacrificiu, dar in cele din urma prin reducerea nivelului emisiilor de dioxid de carbon nu facem decit sa ne asiguram ca in viitor, copiii nostri se vor bucura de un mediu sanatos sau macar mai putin poluat”, spune Presedintele Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului din Romania, Mihail FÂCĂ

Saptamana Mobilitatii Europene a debutat in anul 2002, in scopul de a constientiza publicul european in privinta factorilor agresivi pentru mediu – primul dintre acestia fiind traficul urban.

Aceasta initiativa europeana ofera oportunitati pentru :

-promovarea politicilor existente, a initiativelor si a celor mai bune practici in privinta utilizarii unor modalitati durabile de mobilitate urbana;

-constientizarea cetatenilor privind riscurile de poluare generate de utilizarea combustibililor traditionali pentru asigurarea mobilitatii urbane;

-stabilirea unor noi programe si parteneriate pentru asigurarea unor alternative de trasport urban mai putin poluante si, deci, mai putin daunatoare sanatatii populatiei;

-comunitatile locale pot lua parte activa la campania europeana Saptamina Mobilitatii, impartasind scopuri comune si identitati comune cu alte orase si tari din spatiul comunitar;

-accentuarea angajamentelor si responsabilizarea autoritatilor locale in sensul aplicarii politicilor de transport urban durabile.

Mai multe informatii privind Saptamina Mobilitatii Europene, precum si posibilitatile de inscriere gasiti la adresa: http://www.mobilityweek-europe.org/

Biroul de presa al ANPM