REZERVATIA NATURALA CALDARILE ZABALEI



   Rezervatia naturala Caldarile Zabalei infiintata prin Legea nr. 5/2000 este situata in sectorul cursului superior al Zabalei, in zona de confluenta cu Paraul Zarna. Conserva peisajul complex definit de Zabala, aspectele geomorfologice deosebite ale albiei Zabalei sculptate in pachete compacte de gresii si asociatiile floristice si faunistice de valoare stiintifica ale zonei. Este arie protejata de tip mixt conservand elemente de hidrogeomorfologice, forestiere, floristice, faunistice si de peisaj. Acest areal este remarcabil datorita hidrogeomorfologiei deosebite a albiei Pr. Zabala, cu renumitele marmite de evorsiune de fund suspendate, sculptate in pachete de gresii masive, cunoscute sub denumirea de "Caldari", pentru padurile deosebite de aici si nu in ultimul rand pentru asociatiile floristice si faunistice intalnite in acest perimetru. Relieful este foarte variat sicomplex, in peisaj impunandu-se catre nord Culmea Frumoasele, orientata nord-sud, spre SV Culmea Muselor, Dealul Negru si Culmea Vetrila, in timp ce spre S si SE de Culmea Vetrila. Din culmea Furului (si in continuare spre N - Culmea Pescarului, Culmea Preluca), se desprind spre N si spre V o serie de culmi secundare care separa diferite piraie afluente Zarnei Mici si Zabalei.
   Rezervatia naturala Caldarile Zabalei este sit Natura 2000 desemnat ca zona cu rol de coridor ecologic de tip stepping stone in cadrul retelei ecologice locale de protectie a carnivorelor mari din judetul Vrancea, statut justificat de existenta a numeroase habitate caracterizate de favorabilitate ridicata pentru carnivorele mari.

   Cai de acces
   Drumul forestier care urmareste albia raului Zabala, in continuarea drumului judetean Dj 205 A Focsani - Nereju. Drum forestier pe valea Zarna Mica si traseu turistic marcat cu punct albastru pana in Mt. Furu.

   Limita de nord:
   - nordica se suprapune unui sector al albiei Zabalei orientandu-se pe versantul stang al vaii pana in culmea interfluviului urmand sa reintersecteze albia raului Zabala in punctul de confluenta cu Pr. Zarna Mica. Din acest punct limita urmeaza in aval Zabala aproximativ 500 de metri, pana la piciorul unei culmi secundare a Dealului Coastei (1122m.).

   Limita de est:
   - se suprapune unei culmisecundare ce se desprinde catre nord-vest din Dealul Coastei, pana la 950m, de unde se orienteaza catre sud vest, spre albia Zarnei Mici si in continuare pe versantul ei stang pana cca. 1100m.

   Limita de vest:
   - urmareste interfluviul dintre Zarna Mica si Paraul lui Lica, sectoare ale vaii Gogoanelor si Zarna Mare pana la confluenta cu Zabala, Culmea Mandrutei si Culmea Paraului Mic.