REZERVATIA NATURALA PADUREA VERDELE



   De tip mixt, este situata in sectorul cursului superior al Zabalei, in zona de confluenta cu Paraul Misina.Trasatura caracteristica a regiunii este data de puternica fragmentare a reliefului ce duce la accentuarea complexitatii peisajului Cheilor Narujei si, intregit de padurea Verdele, la idividualizarea unui spatiu de mare valoare stiintifica si estetica. Rezervatia reprezinta sectorul inferior al Cheilor Narujei, in care relieful apartine bordurii externe a Muntilor Vrancei, orientata nord-sud. Pe malul stang al Narujei –se desfasoara Culmea Muntisoarele (1395 m) si Culmea Buhaiului, coborita in chei, din care se desprind o serie de culmi secundare, orientate in general de la NE - SV si respectiv de la V - E; pe malul drept al Narujei, Culmea Misina, orientata in aceiasi directie cu culmea Muntisoarele, in timp ce Culmea Verdele - Cateaua - Piscul Caprei este orientata E - V, ca una din catenele de legatura dintre bordura externa si ceilalti munti, situati central in ansamblul Muntilor Vrancei.
   Trasatura caracteristica din punct de vedere morfologic este puternica fragmentare a terenului, cu o energie de relief relativ mare, pe intreaga suprafata a ariei protejate si maxima in sectorul Cheilor Narujei, unde diferentele altitudinale sunt de la 700 la 1395 m; altitudinea medie fiind de cca 1000 - 1100 m, iar declivitatea medie este cuprinsa intre 16 – 30°, ajungand in sectorul Cheilor la valori cuprinse intre 70 – 80°.
   Situl propus este desemnat ca zona cu rol de coridor ecologic de tip stepping stone in cadrul retelei ecologice locale de protectie a carnivorelor mari din judetul Vrancea. Valoarea ecologica a sitului este sustinuta de caracteristicile arboretelor forestiere de tip natural fundamental, pluriene si relativ pluriene, cu varste intre 110 si 150 ani (brad, fag, molid), la care se cadauga pe suprafete restranse, arborete artificiale, relativ echiene, de 10 - 15 ani si trasaturile de topoclimate si de microrelief, care imprima calitatea de favorabilitate ridicata habitatelor pentru carnivorele mari.
   Statutul de protectie al regiunii este dublat de faptul ca Padurea Verdele este sit Natura 2000.
   In covorul ierbos au fost identificate cca 200 de specii de plante superioare avand cele mai diferite origini fitogeografice. .De un interes deosebit se bucura si habitatele forestiere specifice acestui etaj : Paduri de tip Asperulo-Fagetum, Paduri de tip Luzulo-Fagetum si Paduri acidofile cu Picea care adapostesc pe langa numeroasele specii de flora si fauna de interes comunitar, populatii reprezentative de carnivore mari din speciile Ursus arctos, Canis lupus si Lynx lynx, prioritare pentru desemnarea de arii de protectie conform Directivei Habitate 92/43/CEE.
   In cadrul Retelei ecologice locale de protectie a carnivorelor mari din judetul Vrancea, Padurea Verdele este desemnata ca Zona de protectie insulara cu rol de coridor ecologic (de tip stepping stone) si se suprapune partial peste Zona de securitate pentru carnivore mari Vrancea Sud.

   Cai de acces
   Drumul forestier care urmareste albia raului Zabala, in continuarea drumului judetean Dj 205 A Focsani – Nereju. Doua trasee turistice marcate strabat aria protejata Verdele. Marcajul turistic "punct albastru" leaga localitatea Vetresti Herastrau prin Vf, Pitrosu, de creasta Vrancei. Acestuia i se adauga traseul turistic care racordeaza Valea Narujei cu Saua Tisitei si in continuare cu creasta Vrancei, marcat cu "cruce albastra".

   Limita de nord:
   - porneste de pe Culmea Cateaua Verdele pe Culmea Halaului pana la in albia Narujei. Din acest punct limita se indreapta spre aval, pe un sector de albie, de unde, abordeaza versantul stang, catre est.

   Limita de sud:
   - insoteste albia Narujei, pana la confluenta Naruja – Paraul Misina, de unde continua pe culmea Catelei.