Back

Decizia etapei de incadrare (PROIECT) pentru ”Crearea şi modernizarea infrastructurii de bază, la scară mică, prin construirea reţelei de apă potabilă şi de apă uzată, în cadrul U.A.T. Pufeşti - judeţul Vrancea ”, titular PRIMĂRIA COMUNEI PUFEŞTI

DECIZIA ETAPEI DE ÎNCADRARE

                                                –  PROIECT –

                                            Nr. 9848/ 16.11.2017

 

 

       Ca urmare a solicitarii de emitere a acordului de mediu adresate de catre:   PRIMĂRIA COMUNEI  PUFEŞTI cu sediul in comuna  Pufeşti, judetul Vrancea, inregistrata la sediul A.P.M. Vrancea cu nr. 9207/29.09.2017, in baza Hotararii Guvernului nr. 445/2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice si private asupra mediului si a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, cu modificarile si completarile ulterioare,

APM Vrancea decide, ca urmare a consultarilor desfasurate in cadrul sedintei Comisiei de Analiza Tehnica din data de :  16.11.2017, ca proiectul : „Crearea şi modernizarea infrastructurii de bază, la scară mică, prin construirea reţelei de apă potabilă şi de apă uzată, în cadrul U.A.T. Pufeşti -  judeţul Vrancea ” propus a fi amplasat in intravilanul şi extravilanul comunei Pufeşti, satele : Pufeşti, Domneşti şi Ciorani, judetul Vrancea nu se supune evaluarii impactului asupra mediului si nu se supune evaluarii adecvate.

 

Justificarea prezentei decizii :

 

  1. Motivele care au stat la baza luarii deciziei etapei de incadrare in procedura de evaluare a impactului asupra mediului sunt urmatoarele:

a) proiectul se incadreaza in prevederile Hotararii Guvernului nr. 445/2009, anexa nr. 2, pct.-ul  2, lit. (d)  sb.pct-ul (iii);

b) Caracteristicile proiectului

 Marimea proiectului:

  Datorita cerintelor operatorului regional, SC CUP SA Focsani, se va realiza un singur sistem de alimentare cu apa,  pentru intreaga comuna, amplasat in satul Pufesti. Din aceleasi considerente, se va realiza o singura statie de epurare, pentru intreaga comuna, in satul Ciorani.

Realizarea sistemului complet, de alimentare cu apa, cu gospodaria de apa, amplasata in satul Pufesti si a sistemului unic de canalizare cu statie de epurare, pentru intreaga comuna, presupune realizarea urmatoarei scheme investitionale :

 Sistem alimentare cu apa :    Sursa alimentare cu apa ;

                             Retea aductiune ;

                             Gospodaria de apa ;

                              Statia de tratare ;

                                                         Alimentare cu energie electrica ;

                       Bransamente alimentare cu apa ;

                       Lista de utilaje

Sistem canalizare cu statie de epurare :

  • Retele colectoare, canalizare ;
  • Statie de epurare, amplasata in satul Ciorani ;
  • Alimentare cu energie electrica statie de epurare si statii de pompare intermediare
  • Racorduri la reteaua de canalizare ;
  • Lista de utilaje retea canalizare si statie de epurare.

 

Sistem alimentare cu apa  - Pentru comuna Pufesti, se preconizeaza alimentarea cu apa a 10% din consumatori prin intermediul cismelelor amplasate in curti, iar restul de 90% din consumatori, prin intermediul instalatiilor interioare.

Debitele de alimentare cu apa, pentru intreaga comuna Pufesti, comform Breviarului de calcul, au urmatoarele valori :

 

Qs zi med

419,904

mc/zi =

4,86

l/s

Qs zi max =

544,32

mc/zi =

6,30

l/s

Qs orar max =

66,06

mc/h =

18,35

l/s

Q sursă = QIC=

562,46

mc/zi =

6,51

l/s

 

 

 Sursa alimentare cu apa - Sursa de alimentare cu apa, va fi amplasata in interiorul localitatii Pufesti, in incinta gospodariei de apa, in apropierea sediului Primariei Pufesti, pe o suprafata de teren, de 1.292 mp, avind categoria de folosinta, actuala, de curti constructii, domeniu  public, aflata in administrarea C.L. Pufesti, judetul Vrancea.

Sursa va fi constituita dintr-un foraj de explorare - exploatare, tubat cu o coloana definitiva, PVC R10, De 200 mm, H = 80 ml, echipat cu o cabina foraj prefabricata, camin polietilena de innalta densitate. Forajul, va fi amplasat in incinta gospodariei de apa. Forajul va fi echipat cu o electropompa submersibila, multietajata, verticala, complet echipata si automatizata, avind urmatorii parametri teoretici: Q = 6,5 l/s; H = 60 mca. Contorizarea debitului de apa, se va realiza cu un apometru, amplasat in cabina forajului, Dn 80 mm.

Imprejmuirea zonei de protectie sanitara, cu regim sever, va fi cuprinsa, in imprejmuirea generala, a gospodariei de apa.

Cota generala a intregului amplasament, va fi inaltata cu 50 cm.

 

 Reteaua de aductiune : Reteaua de aductiune este scurta - 5 ml, realizata din conducta PE, in montaj  ingropat, in pat de nisip, de protectie, sau de pamint maruntit.

 

Gospodaria de apa: Gospodaria de apa a sistemului de alimentare cu apa Pufesti si Ciorani, se va amplasa pe o suprafata de teren, de 1.292 mp, interiorul localitatii Pufesti, in apropierea sediului Primariei Pufesti.  In incinta gospodariei de apa, va fi amplasat forajul de explorare - exploatare, rezervorul de inmagazinare, cuplat cu statia de pompare si un grup sanitar uscat, cabina prefabricata ecologica.

Cantonarea debitului de alimentare cu apa, a rezervei de compensare orara, a rezervei de avarie, a debitului de interventie la incendiu, va fi realizata intr-un rezervor, nou, propus, suprateran, radial, din beton armat, turnat monolit, cu volumul de 500 mc.

Adiacent acestuia, se va realiza o statie de pompare, partial subterana, partial supraterana.

Vehicularea debitului de apa, de uz menajer, pentru satul Domnesti se va realiza cu un grup de pompare, geaman, Q = 7 l/s; H = 60 mca, convertizor de frecventa, cuplat cu un vas de expansiune, inchise, cu volumul de 500l.

Contorizarea debitului de apa, pentru satul Domnesti, se va realiza cu un apometru, amplasat in statia de pompare, Dn 100 mm.

Vehicularea debitului de apa, de uz menajer, pentru satele Pufesti si Ciorani, se va realiza cu un grup de pompare, geaman, Q = 11,35 l/s; H = 60 mca, convertizor de frecventa, cuplat cu un vas de expansiune, inchise, cu volumul de 500l.

Contorizarea debitului de apa, pentru satele Pufesti si Ciorani, se va realiza cu un apometru, amplasat in statia de pompare, Dn 100 mm.

Vehicularea debitului de apa, pentru interventia la incendiu, pentru intreaga comuna, se va realiza cu un grup de pompare, cu trei pompe si motor termic, Q = 17 l/s; H = 60 mca.

 

Caracteristicile tehnice ale amplasamentului gospodariei de apa :  S Cc = 1.292 mp

1. Rezervor inmagazinare, suprateran, radial, beton armat, turnat monolit cuplat cu statia de pompare      (V = 500 mc: Ac = 167,91 mp; Au = 146,14 mp)

2.Cabina put forat, prefabricata, polietilena de inalta densitate ( Ac = 2,06 mp; Au = 1,95 mp)

3.Statie de tratare complexa, prefabricata, containerizata (Ac = 15,90 mp, Au =14,28 mp)

4. Grup sanitar uscat, cu bazin vidanjabil, prefabricat  ( Ac = 2,28 mp; Au =2,04 mp;  Ac totala = 188,15 mp; Au tot = 164,41 mp)

5.Suprafata betonata: 152,0 mp

6.Suprafata inierbata: 951,85 mp

7.Gard imprejmuire, panouri din sarma de otel zincata, profilata, H = 2,05 m, montata pe stalpi metalici, L = 136,27 ml

 

Statia de tratare - Tratarea complexa a debitului de apa, se va realiza intr-o statie de tratare, containerizata, cu hipoclorit de sodiu, cu functionare automata, Q = 0           50 g/h, amplasata in incinta statiei de pompare.

Dezinfectia debitului de alimentare cu apa, se va realiza prin picurare, direct in rezervorul de inmagazinare. Volumul acestuia, de 500 mc, asigura durata minima de contact, de 30 minute.

 

Reteaua de distributie - Reteaua de distributie, pentru aceasta etapa, va fi realizata din conducta PE ID in lungime totala de:  16,163 km.

Reteaua de distributie a apei potabile, alimentată prin pompare, va fi alcătuită din conducte de polietilenă, îngropate la o adâncime de 1,20 m (adâncimea de îngheţ). Aceasta  va fi echipata cu hidranti de interventie la incendiu supraterani, Dn 80, cişmele publice, vane de izolare, in camine de vane, camine de golire, de aerisire si va fi amplasata pe partea dreapta a drumurilor comunale, dinspre Sud, la limita proprietatii.

Pe partea opusa, la limita proprietatii, va fi amplasata reteaua de canalizare.

 

Bransamente retea alimentare cu apa - Au fost prevazute a se realiza 376 bransamente directe, la reteaua de alimentare cu apa, din conducta PE ID De 25, Pn6, cu lungimea de 3 ml, pana la limita proprietatii, prevazute la capat, cu dop.

 

Alimentare cu energie electrica, gospodaria de apa - Alimentarea cu energie electrica a gospodariei de apa, a acestui sistem de alimentare cu apa, se va realiza, prin intermediul unui bransament aerian, 380/220V, pe stalpi noi, in lungime de 380 ml.

Din punct de vedere hidrografic, zona face parte din bazinul raului Siret, iar lucrarile propuse, au gradul de importanta C, normala.

 

Statia de epurare si reţeaua de canalizare : Debitele de alimentare cu apa, pentru satele Pufesti si Ciorani, conform Breviarului de calcul, au urmatoarele valori :

 

Qs zi med

262,55

mc/zi —

3,04

l/s

Qs zi max

340,19

mc/zi —

3,94

l/s

Qs orar max

41,16

mc/h —

11,43

l/s

Q sursă Q|C

358,2

mc/zi —

4,15

l/s

 

 

Debitele de alimentare cu apa, pentru satul Domnesti, conform Breviarului de calcul, au urmatoarele valori :

 

Qs zi med

158,55

mc/zi —

1,84

l/s

Qs zi max —

205,74

mc/zi —

2,38

l/s

Qs orar max —

25,08

mc/h —

6,97

l/s

Q sursă — QIC—

223,7

mc/zi —

2,59

l/s

 

 

Debitele de alimentare cu apa, totale, pentru comuna Pufesti, au urmatoarele valori

 

Qs zi med

419,904

mc/zi —

4,86

l/s

Qs zi max —

544,32

mc/zi —

6,30

l/s

Qs orar max —

66,06

mc/h —

18,35

l/s

Q sursă — QIC—

562,46

mc/zi —

6,51

l/s

 

 

Se considera ca, din debitul de apa preluat, din sursele de alimentare cu apa, a localitatii, in cazul acestei localitatii, 90% ajunge la reteaua de canalizare, astfel :

Quz s zi med

378,95

mc/zi —

4,39

l/s

Quz s zi max —

491,33

mc/zi —

5,688

l/s

Quz s orar max —

35,31

mc/h —

16,56

l/s

Quz min

75,79

mc/zi —

1,348

l/s

 

 

 

 

 

Datorita activitatilor din regiune, distantei fata de aglomerarile urbane, gradului de incarcare cu poluanti ai debitelor de ape uzate, de natura fecaloid - menajera, capacitatea de tratare a statiei de epurare si implicit, calculele de dimensionare a statiei de epurare, pentru comuna Pufesti, se vor realiza pentru un numar de 5.000 locuitori echivalenţi.

 

Retele canalizare: Reteaua de canalizare proiectata pentru comuna Pufesti, este de tip separativ, numai pentru debitele de ape uzate, de natura fecaloid - menajera, in lungime totala de 14.688 ml, din care:  retea gravitationala : 11.539 ml si conducta fortata (pompata) de:  3.149 ml.

Reteaua de canalizare, va fi amplasata, pe partea stanga a drumurilor comunale, opusa retelei de alimentare cu apa, la limita proprietatii, pe trotuar, in transee realizate partial manual, partial mecanizat, pe pat de nisip de protectie sau de pamint maruntit, cu asigurarea vitezei minime de autocuratire (0,7 m/s). La intersectii, schimbari de directie, in linie, sunt prevazute camine de vizitare, din tuburi de beton, echipate cu capace tip IV /A, carosabile.

Pentru viitoarea dezvoltare a retelelor apa/canal, pentru accesul la aceste retele, a tuturor locuitorilor, pe drumurile comunale modernizate (asfaltate) au fost prevazute subtraversari percutante duble, apa/canal, conducta Dn 315/400 mm, pentru canalizare si 110/250 mm, pentru reteaua de alimentare cu apa.

Pentru fiecare localitate, in parte :

Sat Domnesti : Total retea canalizare gravitaţionala: 5.824 ml          

Sat Pufesti: Total retea canalizare gravitationala: 4.662 ml

Sat Ciorani : Total  retea canalizare gravitationala: 3.815 ml            

Pentru intreaga comuna : Total retea canalizare gravitaţionala: 11.539 ml

 

Statia de epurare : Pentru epurarea debitelor de ape uzate, colectate de la comuna Pufesti, se va folosi un procedeu de epurare clasic, mecano - biologic - chimic, cu trei trepte de epurare (cu treapta de epurare tertiara). Statia de epurare, propusa, este proiectata pentru 5.000 locuitori echivalenti, cu doua linii tehnologice.

Statia de epurare mecano-biologica, propusa, este proiectata pentru epurarea tuturor tipurilor de ape uzate de natura fecaloid - menajera, iar principiul biologic are la baza epurarea cu biomasa in suspensie, aerata cu bule fine.

Statia de epurare este echipata si cu sistem pentru precipitarea fosforului.

 

Etapele de epurare ale tehnologiei propuse, sunt:

  • Echipamente statie de pompare influent, inclusiv gratar rar actionat manual
  • Epurare mecanică fina realizata cu echipament integrat de gratar des+deznisipare
  • Denitrificare
  • Oxidare-nitrificare
  • Reducerea fosforului
  • Decantare finală
  • Ingrosare namol
  • Depozitare namol
  • Control aerare cu sonda oxigen
  • Control evacuare namol in exces cu o sonda de suspensii
  • Deshidratare namol
  • Debitmetru inductiv
  • Dezinfectie efluent cu hipoclorit de sodiu
  • Sistem monitorizare si control tip SCADA

 

Reactorul biologic din beton consta intr-o unitate de denitrificare si o zona cu namol activat cu decantare inclusa. Parte a statiei de epurare este si bazinul pentru ingrosarea namolului si stocarea acestuia.

Reactorul biologic este proiectat pentru o capacitate maxima de 520 /zi si poate lucra intre 30 - 120 % din capacitatea proiectata, in cazul in care concentratia de biomasa (namol) din sistem se incadreaza in intervalul 40%-60%. Aceasta inseamna ca tehnologia cu doua linii permite operarea statiei de epurare chiar si in cazul debitelor de intrare variabile; atunci cand o linie are o avarie, apa uzata poate fi epurata pe cealalta linie, in timpul reparatiilor. Principalul avantaj al statiilor de epurare cu doua linii tehnologice il reprezinta faptul ca aceasta pot functiona si cu o linie tehnologica atunci cand sunt puse in functiune iar debitul este cu mult sub cel proiectat. Prin acest fapt sunt astfel garantati parametrii epurarii apelor uzate conform normativelor in vigoare.

Controlul aerarii statiei de epurare se realizeaza automat cu ajutorul unei sonde de oxigen ce regleaza ciclurile pornit/oprit ale suflantelor functie de concentratia oxigenului din reactorul biologic.

Debitul de apa uzata menajera influent in statia de epurare poate fi monitorizat cu ajutorul unui debitmetru inductiv.

Eliminarea namolului in exces din ingrosatorul de namol se va face in mod automat, cu ajutorul unei sonde de suspensii. Spuma de la suprafata decantoarelor secundare si grasimile din cilindrii de linistire se elimina in mod automat.

Efluentul va fi dezinfectat automat cu hipoclorit de sodiu.

     Alimentarea cu energie electrica, a statiei de epurare, se va realiza, prin intermediul unui bransament  propus, linie electrica aeriana, 0,4 KV, L = 260 ml si post transformare, la reteaua de alimentare cu energie electrica nationala.

Desfasurarea proceselor tehnologice, in statia de epurare, urmarirea functionarii statiei de epurare, in afara perioadei de prezenta a personalului, se va realiza automat, cu un sistem de urmarire la distanta, mentenanta, transmisie si actionare, atit de la distanta, cit si local. Supravegherea functionarii proceselor, a incintei, imprejurimilor, se va realiza cu o instalatie de supraveghere, avertizare, transmisie la distanta, gestionare inregistrari, cu circuit inchis.

              Construcţia staţiei de epurare

Echipamentele tehnologice sunt montate în bazin de beton, inaltimea coloanei de apa fiind de 4.500 mm.

Sistemul este alcătuit din următoarele componente:

  • Pre-epurare mecanica grosiera pentru extragerea nisipului si pietrisului
  • Gratar rar mecanic
  • Deznisipator vortex
  • Statie de pompare
  • Pre-epurarea fina realizata cu gratar des, cu snec si presa
  • Doua zone anoxice pentru denitrificare cu mixer submersibil
  • Patru compartimente de aerare
  • Compartiment preluare ape de la fose
  • Sistem de aerare cu bule fine in bazinele de oxidare-nitrificare
  • Sistem de aerare cu bule medii in depozitul de namol
  • Sistem aerare cu bule medii in compartimentul cu ape de la fose
  • Echipament pentru reducerea fosforului
  • Echipament pentru indepartarea spumei de la suprafata decantoarelor secundare si a grasimilor de la suprafata cilindrilor de linistire
  • Patru decantoare secundare
  • Sistem recirculare nămol
  • Suflante de aer
  • Sonde de oxigen;
  • Sonde de suspensii
  • Automatizare
  • Pasarela + balustrada interna statiei de epurare
  • Ingrosator (concentrator) de namol
  • Echipamente depozit de namol
  • 6 Debitmetre inductive
  • 2 Debitmetre Parshall
  • Instalatie pentru deshidratarea namolului
  • Sistem monitorizare si control tip SCADA

Debitul de ape uzate, este distribuit, in statia de epurare, prin pompare.

Statia de epurare este asezata pe o suprafata de teren, de 1.006 mp, avind categoria de folosinta pasune, la 320 ml fata de locuinte, pe o platforma balastata, ce ridica cu 0,5 m, cota statiei de epurare, fata de cota terenului natural, la 553,0 m fata de emisar, canalul de alimentare, al acumularii Calimanesti.

Evacuarea efluientului in emisar, canalul de alimentare, al acumularii Calimanesti, se va realiza printr-o gura de varsare, concentrata la mal.

Conducta refulare efluent se realizeaza din tubulatura de canalizare, in lungime de 553 ml.

Curbura necesara se realizeaza intr-un camin de vizitare.

Amplasamentul statiei de epurare, corespunde prevederilor Ordin 119/2014, pentru aprobarea Normelor de igiena si sanatate publica privind mediul de viata al populatiei, fiind amplasata in zona de Sud a satului Ciorani, la 320 m, fata de prima locuinta.

 

Amenajare emisar

Evacuarea efluentului statiei de epurare in emisar, canalul de alimentare, al acumularii Calimanesti, se va realiza printr-o gura de varsare cu o panta de 1:2.

Amonte - aval de gura de varsare, albia emisarului se va amenaja, prin pereare, cu zidarie de bolovani de rau, pe o portiune de 50 m amonte si 20 ml aval, in suprafata de 1.138 mp.

Radierul gurii de descarcare se va aseza la 2,0 m, fata de patul emisarului, pentru a se impiedica colmatarea canalului prin substantele in suspensie aduse de apa emisarului.

La ape mari, gura de descarcare va fi inchisa cu grinzi de lemn, in ghidaje metalice.

 

Terasamente statie de epurare

Statia de epurare este asezata pe o suprafata de teren, de 1.006 mp, avind categoria de folosinta pasune, la 320 ml fata de locuinte, pe o platforma balastata, ce ridica cu 0,5 m, cota statiei de epurare, fata de cota terenului natural, la 553,0 m fata de emisar, canalul de alimentare, al acumularii Calimanesti.

 

Prin grija beneficiarului, intreaga suprafata de teren, de 1.006 mp, i se va schimba categoria de folosinta, din teren pasune, extravilan, in teren curti constructii, cu caracter hidroedilitar, aflat in domeniul public al comunei Pufesti, judetul Vrancea.

Statia de epurare, incinta acesteia, are urmatoarele caracteristici :

Caracteristici tehnice, amplasament statia de epurare:

  • Suprafata teren = 1006,0 mp
  • Suprafata construita, statia de epurare: 345,70 mp
  • Suprafata betonata: 582,50 mp
  • Suprafata inierbata: 66,95 mp
  • Suprafata camine vizitare: 10,85 mp
  • Imprejmuire panouri bordurate sirma zincata, pe stilpi metalici, L = 127 ml
  • Zona pereata emisar:1.138 mp
  • Conducta refulare efluient, PVC SN4, De 315x7,7 mm; L = 553 ml
  • Conducta alimentare cu apa, statia de epurare, PE ID Dn 63, Pn6, L = 320 ml
  • Bransament alimentare cu energie electrica, LEA , L = 260 ml

Accesul in incinta se va realiza prin intermediul a doua porti, grunduite si vopsite. Incalzirea spatiilor de birou, laborator, se va realiza cu radiatoare electrice, cu ulei, termostatate.

Alimentarea cu apa a complexului se va realiza prin intermediul unui racord la viitoarea retea publica, din zona, propusa, realizat din conducta PE ID Dn 63 Pn6, in lungime de 320 ml, racordata in camin de vizitare, cu apometru Dn15 mm.

Instalatiile sanitare, electrice, se vor realiza in montaj ingropat, in elementele de constructie.

tar, apa calda va fi preparata intr-un boiler, electric, cu acumulare, cu volumul de 40l.

Alimentare cu apa statie de epurare

Alimentarea cu apa a complexului se va realiza prin intermediul unui racord la viitoarea retea publica, prin intermediul unei conducte PE ID Dn 63 Pn6, in lungime totala de 320 ml, racordata in camin de vizitare, la reteaua de alimentare cu apa a localitatii.

Contorizarea debitului de apa rece se va realiza cu un apometru Dn 15 mm, montat in camin de vizitare, amplasat in cadrul incintei, la limita proprietatii.

Conducta va fi montata in transee, executata partial manual, partial mecanizat, in pat de nisip de protectie sau de pamint maruntit.

 

Conducta refulare efluient

Evacuarea efluientului in emisar, canalul de alimentare, al acumularii Calimanesti, se va realiza printr-o gura de varsare, concentrata la mal.

Conducta refulare efluient se realizeaza din tubulatura de canalizare, De 315 x 7,7 mm, in lungime de 553 ml.

Curbura necesara se realizeaza intr-un camin de vizitare.

Intre caminul de curbura si emisar, conducta de transport efluent se va realiza din tuburi Dn 315x7,7 mm.

Amonte - aval de gura de varsare, albia emisarului se va amenaja, prin zidarie pereata, cu bolovani de rau, pe o portiune de 50 m amonte si 20 ml aval, in suprafata de 1.138 mp.

Radierul gurii de descarcare se va aseza la 50 cm fata de patul emisarului, pentru a se impiedica colmatarea canalului prin substantele in suspensie aduse de apa emisarului.

Alimentare cu energie electrica Statia de epurare

Alimentarea cu energie electrica, a statiei de epurare, se va realiza, prin intermediul unui bransament propus, linie electrica aeriana, 0,4 KV, L = 260 ml si post transformare, la reteaua de alimentare cu energie electrica nationala.

Alimentarea cu energie electrica a statiilor de pompare, de tip cheson, se va realiza din reteaua stradala, direct, bransamente subterane, trifazate, in lungime de 40 ml.

Evacuarea apelor pluviale se face in prezent printr-un sistem de rigole ce se infiltreaza in sol, sau sunt descarcate in ravenele din zona sau in canalele colectoare, din zona.

 

 

Materiile prime, energia şi combustibilii utilizaţi; capacitati:

  • suprafata terenului ocupata definitiv, in intravilan, de reteaua de alimentare cu apa, este urmatoarea:

camine vizitare : 161 buc x 3,20 mp/buc = 515,20 mp - categoria de folosinta drumuri ; Cismele stradale, hidrant suprateran :

                              52 buc x 0,09 mp/buc = 4,68 mp- categoria de folosinta drumuri ;

Total retele alimentare cu apa, in intravilan : 519,88 mp

Terenul este situat in intravilanul comunei Pufesti, judetul Vrancea, are categoria de folosinta drumuri si este in administrarea C.L. al comunei Pufesti.

 

- suprafata terenului ocupata temporar, in intravilan, de reteaua de alimentare cu apa, este urmatoarea:

16.163 x 2 mp/ml = 32.326 mp

Terenul este situat in intravilanul comunei Pufesti, judetul Vrancea, are categoria de folosinta drumuri si este in administrarea C.L. al comunei Pufesti.

 

- suprafata terenului ocupata definitiv, in intravilan, de reteaua de canalizare, este urmatoarea:

·         camine vizitare linie, schimbare de directie, intersectie :

                             330 buc x 3,6 mp/buc = 1.180 mp - categoria de folosinta drumuri ;

·         statii de pompare, de tip cheson:

                             2 buc x 8,55 mp/buc = 17,10 mp - categoria de folosinta drumuri ;

Total, retele canalizare, in intravilan : 1.197,10 mp

 

- suprafata terenului ocupata temporar, in intravilan, de reteaua de alimentare cu apa si canalizare, este urmatoarea:

  • Retea alimentare cu apa:   32.326 mp
  • Retea canalizare :              23.078 mp

Total : 55.404 mp

 

  • suprafata terenului ocupata temporar, in extravilan, de reteaua de alimentare cu apa si canalizare, este urmatoarea:
  • Retea alimentare cu apa:   4.452 mp
  • Retea canalizare :              6.298 mp

 Total : 10.750 mp

 

 

 

 

Lucrari necesare organizarii de santier :

      Pentru implementarea proiectului nu vor fi realizate noi căi de acces şi nici nu vor fi modificate cele deja existente. La nivelul suprafeţei nu se vor realiza lucrări de organizare de şantier.

 

 

2) Cumularea cu alte proiecte: - nu este cazul

3) Utilizarea resurselor naturale : - energie, agregate minerale, lemn; etc

4) Productia de deseuri:- deşeurile menajere generate pe amplasament în perioada lucrarilor, ce provin de la personalul ce vor deservi utilajele;  deşeuri de construcţii ( balast, piatra sparta, beton , materiale plastice, pamant, metalice, etc.), deşeuri menajere.

Deşeurile vor fi colectate selectiv in spatii special amenajate si preluate de către operatori economici autorizaţi in baza contractului de prestări servicii incheiat.

5) Emisiile poluante, inclusiv zgomotul si alte surse de disconfort : - reduse, doar la faza de lucrari.

6) Riscul de accident, tinandu-se seama de substantele si tehnologiile utilizate :  titularul de proiect va lua masuri in vederea prevenirii accidentelor.

 

c) Localizarea proiectelor:

1) Utilizarea existenta a terenului :

Terenul este situat in intravilanul si extravilanul comuna Pufesti si are categoria de folosinta zona de siguranta a drumurilor de interes local, a drumului judetean DJ 205H, albie minora si majora a raului Siret si teren agricol, conform Certificatului de Urbanism nr. 437/21.12.2016 emis de Consiliul Judetean Vrancea.

 

2) Relativa abundenta a resurselor naturale din zona, calitatea si capacitatea regenerativa a acestora: - nu este cazul.

3) Capacitatea de adsorbtie a mediului, cu atentie deosebita pentru :

   a)   Zonele umede – nu este cazul;

   b)   Zonele costiere – nu este cazul;

   c)   Zonele montane si cele impadurite – nu este cazul;

   d)   Parcurile si rezervatiile naturale – nu este cazul;

   e)  Ariile clasificate sau zonele protejate prin legislatia in vigoare, cum sunt : zone de protectie a faunei piscicole, bazine piscicole naturale si bazine piscicole amenajate : - nu este cazul;

f)   Zonele de protectie speciala, mai ales cele desemnate prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, cu modificarile si completarile ulterioare, zonele prevazute prin legea nr. 5/2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului national- Sectiunea  a III – a- zone protejate, zonele de protectie instituite conform prevederilor Legii apelor nr. 107/1996,  cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Guvernului nr. 930/2005 pentru aprobarea Normelor speciale privind caracterul si marimea zonelor de protectie sanitara si hidrogeologica : – perimetrul proiectului propus  se suprapune ariilor naturale protejate ROSPA 0071 si ROSCI 0162 – Lunca siretului Inferior, fapt care implica aplicarea art. 28din OUG 57/2007 ;

  g)  Ariile in care standardele de calitate a mediului stabilite de legislatie au fost deja depasite : - nu este cazul;

   h)  Ariile dens populate : - nu este cazul;

   i)   Peisajele cu semnificatie istorica, culturala si arheologica : - nu este cazul.

 

d) Caracteristicile impactului potential

1) Extinderea impactului : aria geografica si numarul persoanelor afectate : - nu este cazul.

2) Natura transfrontiera a impactului : - nu este cazul.

3) Marimea si complexitatea impactului: - in perioada de executie a proiectului impactul va fi nesemnificativ sau minim daca se respecta toate masurile de protectie a mediului.

4) Probabilitatea impactului : - nesemnificativ.

5) Durata,frecventa si reversibilitatea impactului: - nu este cazul

 

Conditiile de realizare a proiectului:

  • Investitia se va realiza cu respectarea legislatiei in vigoare, a Notificarii nr. 282/ 06.10.2017 emisa de DSP Vrancea, a Avizului Custodelui nr. 4255/ 18.10.2017,  a celorlalte  avize de specialitate  si a indicatiilor mentionate in certificatul de Urbanism nr. 437 /21.12.2017 eliberat de Consiliul Judetean Vrancea.
  • Investiţia se va realiza cu respectarea proiectului, a legislaţiei de mediu in vigoare, a avizului Custodelui Ariilor Naturale Protejate ROSPA071 si ROSCI0162 Lunca Siretului Inferior.
  • Lucrarile propuse prin proiect se vor realiza astfel incat sa se asigure starea de conservare favorabila a speciilor si habitatelor pentru care au fost declarate siturile respective.
  • Se vor lua toate masurile necesare evitarii poluarii factorilor abiotici ( apei, aerului, solului si subsolului ) , precum si pentru evitarea oricarui  impact ce ar putea fi generat de proiect asupra biodiversitatii
  •  Se vor respecta urmatoarele masuri in ceea ce priveste calitatea factorilor de mediu:     

        - interzicerea schimbarii modului de utilizare a terenurilor pe suprafetele in care se constata prezenta unor zone importante de cuibarit, hranire, reproducere sau colonii ale speciilor de interes conservativ;

- evitarea activităţilor care distrug sau degradează habitatul speciilor de interes conservativ;

- limitarea poluării fonice;

  -interzicerea arderii vegetaţiei;

  -respectarea normelor legale în vigoare privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice;

 - interzicerea deteriorarii si/ sau distrugerii locurilor de reproducere ori de odihna;

  -interzicerea perturbarii intentionate  a exemplarelor din orice specie în cursul perioadei de reproducere, de crestere, de hibernare si de migratie;

 - interzicerea deteriorarii, distrugerii si/ sau culegerii intentionate a cuiburilor si /sau oualor din natura;

- interzicerea recoltarii florilor si a fructelor, culegerii, taierii, dezradacinarii sau distrugerii cu intentie a acestor plante în habitatele lor naturale, în oricare dintre stadiile ciclului lor biologic.

  • Pe tot parcursul executiei lucrarilor si functionarii obiectivului se vor lua  toate masurile si se vor realiza toate lucrarile necesare pentru protectia calitatii solului si apelor subterane si prevenirea poluarii accidentale.
  • Se vor respecta masurile de protectie a mediului prevazute /descrise in proiect in scopul reducerii la minim a impactului asupra mediului.
  • Managementul deseurilor generate in urma realizarii lucrarilor prevazute in proiect se va realiza in conformitate cu legislatia specifica de mediu si va fi in responsabilitatea titularului de proiect si a firmei ce realizeaza lucrarile
  •   Deseurile  reciclabile rezultate pe perioada lucrarilor de constructii  vor fi colectate  / stocate temporar , selectiv in recipienti speciali , in vederea valorificarii prin unitati de specialitate , autorizate  (cu respectarea in permanenta a prevederilor Legii nr. 211 / 2011 privind regimul deseurilor, cu modificarile si completarile ulterioare ,
  •   Deseurile menajere generate in perioada lucrarilor de constructii vor fi colectate / stocate temporar in pubele si eliminate prin firme de salubritate autorizate ,
  • Interzicerea tuturor lucrarilor de intretinere si reparatii la mijloacele de transport si utilaje din dotare in incinta obiectivului ( acestea se vor executa prin unitati de specialitate autorizate ) .  
  •   Se va asigura managementul substantelor periculoase folosite in conformitate cu Legea nr.    360 / 2004  - privind regimul substantelor si preparatelor chimice periculoase cu modificarile si completarile ulterioare si cu respectarea in permanenta a tuturor normelor legale in vigoare in domeniul : protectiei mediului , PSI , sanatatii si securitatii muncii.
  •  Se interzice depozitarea materialelor de constructie si a deseurilor rezultate in albiile cursurilor de apa din zona sau in spatii neautorizate .
  •   Surplusul de pamant rezultat din excavatie va fi folosit  la refacerea unor zone degradate .
  •   Se vor asigura conditii pentru depozitarea temporara a materialelor de constructie si a reziduului de santier astfel incat sa nu afecteze factorii de mediu .
  •   Nivelul de zgomot la limita incintei se va incadra in limitele admise conform Ordinului Ministerului Sanatatii nr.119/2014.
  • Se vor utiliza utilaje cu nivel de zgomot scăzut .
  •  Se interzice spălarea si efectuarea lucrărilor de întreţinere/reparaţii a mijloacelor de transport, a utilajelor si echipamentelor folosite in perioada implementării proiectului, in perimetrul amplasamentului sau in afara unitatilor autorizate in acest scop.
  • Se interzice utilizarea materialelor cu risc ecologic imediat sau in timp.
  •  Se va separa zona de lucru cu panouri demontabile in scopul împiedicării accesului autovehiculelor si a persoanelor neautorizate.
  • Execuţia lucrărilor de terasamente se va face cu respectarea operaţiunilor de separare a stratului vegetal (unde este cazul) de restul terasamentelor, spre a fi refolosit la redarea terenului ocupat temporar la starea iniţiala de calitate.                                                            
  • Se vor respecta masurile de protectie a mediului prevazute in proiect in scopul reducerii la minim a impactului asupra mediului.
  • Nu se vor face depozite de materiale sau deseuri in afara perimetrului detinut de titular.
  • Prezentul act nu se refera la partea de rezistenta si stabilitate a lucrărilor de investiţii.
  • Se va respecta strict proiectul si masurile de protectie a mediului prevazute in proiect, in scopul reducerii la minim a impactului asupra factorilor de mediu.
  • Prezentul act nu exonerează de răspundere proiectantul si constructorul in cazul producerii unor  accidente in timpul execuţiei lucrărilor sau exploatării acestora .
  • Prezentul act este valabil pe toată perioada punerii în aplicare a proiectului.
  • Titularul proiectului are obligaţia de a notifica in scris autoritatea competenta pentru protecţia mediului despre orice modificare sau extindere a proiectului survenita după emiterea deciziei etapei de încadrare iar APM Vrancea va aplica in mod corespunzător, in aceasta situaţie prevederile art.22 alin(3) din HG  nr.445/2009.

 

             Prezentul act este valabil pe toată perioada punerii în aplicare a proiectului.

- Nerespectarea prevederilor deciziei APM Vrancea atrage anularea acestuia, după caz.

 

        La finalizarea proiectului autoritatea competenta pentru protecţia mediului efectuează un control de specialitate pentru verificarea respectării prevederilor deciziei etapei de încadrare.

 

   Pe toata durata realizării si funcţionarii obiectivului se vor respecta următoarele prevederi legale :

  • O.U.G. nr. 195 / 2005 privind protecţia mediului cu modificarile, completarile si aprobarile ulterioare;
  • SR 10009 / 2017 - Acustica – limite admisibile ale nivelului de zgomot din mediul ambiant;
  • Legea nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător;
  • Legea nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor;
  • HG nr. 1061/2008 privind transportul deşeurilor periculoase si nepericuloase pe teritoriul României.
  • Hotărârea de Guvern 235/2007 (M.O. 199 / 22.03.2007), privind gestionarea uleiurilor uzate
  • Ordinului MMP nr. 794/2012 privind Procedura de raportare a datelor referitoare la ambalaje si deşeuri de ambalaje ;
  • Hotărârea de Guvern nr. 352 / 21.04.2005 privind modificarea si completarea H.G. 188 / 2002 pentru aprobarea unor norme privind condiţiile de descărcare in mediul acvatic a apelor uzate;
  • Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 119/2014 pentru aprobarea normelor de igiena si sanatate publica privind mediul de viata si al populatiei .
  • OUG nr. 68/2007 privind răspunderea de mediu cu referire la prevenirea si repararea prejudiciului asupra mediului aprobata prin Legea nr. 19/2008 modificata si completata cu OUG nr. 15/2009.
  • Legea 86 / 10.05.2000 (M.O.244 / 22.05.2000) pentru ratificarea Convenţiei privind accesul la informaţie, participarea publicului la luarea deciziei si accesul la justiţie in probleme de mediu, semnata la Arhus la 25.01.2005.

 

- Prezenta decizie poate fi contestată în conformitate cu prevederile H.G. nr. 445/2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului şi ale Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.