Back

Proiectul deciziei etapei de incadrare pentru Exploatare agregate minerale din perimetrul Siscani Nord – Est mal drept , titular SC AUTOSAS SRL

Decizia  etapei de încadrare  

Proiect din data de 23.10.2017

        Ca urmare a solicitării de emitere a acordului de mediu adresata de  SC AUTOSAS SRL  prin Airinei Mitica din com Valea Seaca, jud Bacau, înregistrată la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Vrancea cu nr. 8567 din 11.09.2017;   în baza Hotărârii Guvernului nr. 445/2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului şi a O.U.G. nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, cu modificările şi completările ulterioare;

      Agenţia pentru Protecţia Mediului Vrancea decide, ca urmare a consultărilor desfăşurate în cadrul şedinţei Comisiei de Analiză Tehnică din data de 19 10. 2017 că proiectul : ”Exploatare agregate minerale din perimetrul Siscani Nord – Est mal drept ” propus a se amplasat  in Adjud, extravilan Siscani nord est mal drept ,  jud Vrancea, in vederea decolmatarii albiei minore” in Panciu (extravilan ) jud Vrancea  nu se supune evaluării impactului asupra mediului şi nu se supune evaluării adecvate.

 

Justificarea prezentei decizii:

I. Motivele care au stat la baza luării deciziei etapei de încadrare în procedura de evaluare a impactului asupra mediului sunt următoarele:

a)- proiectul se încadrează în prevederile H.G. nr. 445/2009, Anexa nr.2, pct.– ul 2, lit. a).

b) Caracteristicile proiectului :

        b1)Mărimea proiectului :

 

În contextul formării depozitelor aluvionare sedimentate (depozitate) în albia râului Siret, acestea dirijează cursul de apa al râului, atât spre malul stâng cât şi spre canalul de fugă a barajului de la Bereşti. S.C. AUTOSAS S.R.L, prin lucrările de exploatare în vederea decolmatării, reprofilării în perimetrul atribuit, va dirija cursul de apa pe centrul albiei minore şi va mării capacitatea de lucru a albiei râului Siret, mai ales că la viituri, se cumulează şi tranzitează cantităţi de apă uriaşe, care fără un şenal adecvat din punct de vedere al adâncimii şi lăţimii, crează efecte distructive de domino în aval.

Agregatele minerale rezultate în urma exploatării vor fi folosite ca diverse materiale de construcţii şi întreţinere infrastructură.

Accesul la perimetrul Şişcani Nord est mal drept va fi asigurat din DN 11A, apoi D.J. 119J (Adjud- Şişcani) apoi pe un drum de exploatare balastat de pe malul drept în lungime de cca. 1 km, care face legătura cu perimetrul de exploatare.

Metoda de exploatare va fi prin fâşii longitudinale paralele cu malul drept.

 

Lăţimea fâşiilor va fi de 5 m, lungimea de în funcţie de configuraţia perimetrului de exploatare, de 30 - 40 m iar adâncimea medie de excavare de 1,7 m, cu o adâncime maxima de 3 m în funcţie de relieful terenului şi cota locală a talvegului râului. În etapa realizării excavaţiilor şi ulterior în perioada exploatării nu vor fi utilizate pe amplasament substanţe periculoase sau potenţial periculoase.

Extracţia se va realiza cu un excavator, cu cupa Liebher R 94, buldoexcavator, draglina si incarcatoare frontale Hyundai respectiv Hanomag.

Adâncimea medie de exploatare va fi de 1,7 m şi cea maximă de 3 m, conform documentaţiei pentru obţinerea avizului de gospodărire a apelor.

Cantitatea de agregate minerale propusă spre exploatare din perimetrul Şişcani Nord est mal drept, situat în extravilanul mun. Adjud este de 37000 mc, conform actului de reglementare din punct de vedere al gospodăririi apelor şi un volum exploatabil conform studiului tehnic zonal V=37200 mc.

de nisip şi pietriş pentru perioada 2017 – 2018.

 

Fluxul tehnologic al exploatării de agregate minerale

Lucrările de deschidere şi pregătire sunt minore şi se referă la accesul la zăcământ şi crearea frontului de lucru, cu respectarea pe durata exploatării a limitelor topografice impuse de tehnologia de derocare mecanică, încărcare şi transport.

Lucrările de exploatare ale agregatelor minerale din cadrul perimetrului Şişcani Nord est mal drept sunt următoarele:

  • bornarea perimetrului de extracţie;
  • delimitarea fâşiilor de exploatare;
  • încărcarea şi transportul nisipului şi pietrişului.

 

Exploatarea agregatelor minerale se va desfăşura prin crearea de fronturi de lucru cu respectarea succesiunii lucrărilor conform planului de situaţie.

Tehnologia de extracţie cuprinde următoarele etape:

 

  • trasarea perimetrului, conform planului de situaţie şi materializarea lui pe teren prin bornare;
  • delimitarea fâşiilor de exploatare, conform cu metodologia de exploatare şi caracteristicile tehnice ale utilajelor;
  • extracţia se va face cu excavator, cu cupa Liebher R 94, buldoexcavator, draglina si incarcatoare frontale Hyundai respectiv Hanomag.
  • încarcarea în mijloace auto a balastului extras se face direct din fâşia de lucru, cu utilaje de extracţie, iar transportul către punctele de lucru, cu autobasculante de 16 t.

 

Activitatea de exploatare a agregatelor minerale din perimetrul Şişcani Nord est mal drept se va desfăşura în următoarele etape:

A. lucrări de deschidere şi pregătire;

B. lucrări de exploatare;

C. lucrări de prelucrare;

D. protecţia zăcământului;

 

b2)Cumularea cu alte proiecte : nu este cazul.

b3)Utilizarea resurselor naturale :  apa, agregate minerale.

b4)Producţia de deşeuri: În perioada de excavare a agregatelor minerale nu rezultă deşeuri. Deşeurile sunt produse numai de personalul care deserveşte utilajele şi vor fi în principal reprezentate de PET-uri. Pentru gestionarea corectă va fi amplasat în incinta perimetrului un container pentru colectarea selectivă  a acestora.

b5) Emisiile poluante, inclusiv zgomotul si alte surse de disconfort : pot apărea emisii pe perioada construirii in cazul in care nu iau masuri corespunzătoare de reducerea acestora. Ca urmare a activităţii de extracţie a agregatelor minerale pe suprafaţa amplasamentului vor fi generate zgomote şi vibraţii rezultate din funcţionarea utilajelor de excavare şi transport. Deschiderea largă a reliefului si digul  de apărare din zonă permite disiparea rapidă a zgomotului fără a se realiza propagarea direcţionată la distanţe mari.

b6) Riscul de accident, ţinându-se seama in special de substanţele si tehnologiile utilizate : titularul de proiect/constructorul va lua masuri in vederea prevenirii accidentelor.

c)Localizarea proiectelor :

Localizarea proiectului

Perimetrul de exploatare a agregatelor minerale de râu din zona Şişcani - Adjud, este amplasat în albia râului Siret, pe centrul albiei, în dreptul localităţii Şişcani, zonă ce a fost studiată topografic, suprafaţa perimetrului fiind stabilită la 22285 mp, în extravilanul municipiului Adjud având coordonatele de delimitare (în sistem STEREO 70) prezentate în tabelul de mai jos.

Coordonatele perimetrului deexploatare în sistem stereo 70.

 

Capăt amonte

Capăt aval

 

 X

Y

X

Y

1) 520514,3362

668170,8072

4) 520236,6005

668117,9732

2) 520485,7715

668202,2225

5) 520036,1258

668074,1574

3) 520359,1078

668159,7244

6) 520025,0000

668030,0000

9) 520372,4406

668116,3353

7) 520149,2418

668046,9124

8) 520251,0265

668073,6046

 

c2) Relativa abundenta a resurselor naturale din zona, calitatea si capacitatea regenerativa a acestora: apa, nisip, pietris;

c3) Capacitatea de absorbţie a mediului, cu atenţie deosebita pentru ;

       a) zonele umede: nu este cazul ,

       b) zonele costiere: nu este cazul ,

       c) zonele montane si împădurite: nu este cazul ,

       d) parcurile si rezervaţiile naturale: nu este cazul ,

       e) ariile clasificate sau zonele protejate prin legislaţia in vigoare, cum sunt : zone de protecţie a faunei piscicole naturale si bazine piscicole amenajate : nu este cazul.

       f) zonele de protecţie speciala, mai ales cele desemnate prin Ordonanţa de Urgenţă aGuvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, cu modificările şi completările ulterioare: proiectul propus nu este amplasat in arie protejata .

       g) ariile in care standardele de calitate a mediului stabilite de legislaţie au fost deja depăşite : nu este cazul.

       h) ariile dens populate: nu este cazul.

        i) peisaje cu semnificaţie istorica, culturala si arheologica: nu este cazul.

 

 

 

d)Caracteristicile impactului potenţial :

 d1) Extinderea impactului-aria geografica si numarul de persoane afectate : nu este cazul;

 d2) Natura transfrontaliera a impactului: nu este cazul.

 d3) Mărimea si complexitatea impactului: in perioada de execuţie a proiectului  impactul asupra factorilor de mediu va fi nesemnificativ sau minim daca se vor respecta masurile privind protecţia factorilor de mediu impuse prin proiect (prezentate in memoriul tehnic);

 d4) Probabilitatea impactului: nesemnificativa;

 d5) Durata, frecventa si reversibilitatea impactului: perioada de expunere va fi redusa, astfel incat poluantii se vor manifesta pe tronsoane ale lucrarilor de executie.  In perioada de execuţie a proiectului impactul asupra factorilor de mediu va fi temporar. Pe masura realizarii lucrarilor, calitatea factorilor de mediua fectati va reveni la parametrii anteriori.

 

II. Condiţiile de realizare a proiectului :

- Investiţia se va realiza cu respectarea proiectului, a legislaţiei de mediu in vigoare, a menţiunilor din Certificatul de Urbanism nr. 310/31.08.2017 emis de Primaria Municipiului Adjud

 si a conditiilor din Avizul de Gospodarire a Apelor nr. 193/25.09.2017 emis  ABA Siret – Bacau

 - Lucrările se vor desfăşura cu respectarea condiţiilor tehnice si a regimului juridic prevăzute prin actele de reglementare prealabile, emise de alte autoritati.

- Se interzic lucrările de întreţinere si reparaţii la utilajele si mijloacele de transport in cadrul  

 obiectivului de investiţii (acestea se vor realiza numai prin unitati de specialitate autorizate).

- Managementul deşeurilor generate de lucrările de escavare va fi in conformitate cu legislaţia specifica de mediu  si va fi in responsabilitatea titularului de proiect cat si a operatorului care realizează lucrările.

- Se vor realiza spatii special amenajate pentru colectarea selectiva a tuturor categoriilor de deşeuri produse (deşeuri inerte din demolări, deşeuri de ambalaje, deşeuri metalice etc.), in conformitate cu prevederile Legii nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor .

- Se interzice depozitarea deşeurilor de orice natura in spatii neamenajate in acest scop si in afara proprietatii titularului de proiect.

- Se vor verifica periodic utilajele si mijloacele de transport in ceea ce priveşte nivelul de emisii de monoxid de carbon si a altor gaze de eşapament si punerea in funcţiune numai după remedierea eventualelor defecţiuni.

- La executarea lucrărilor, se vor respecta normele sanitare,  PSI, de protecţia muncii si de gospodărire a apelor in vigoare .

- După terminarea lucrărilor, constructorul are obligaţia eliberării amplasamentului de orice fel de obstacole (resturi materiale, anrocamente, grămezi de pamant, etc.) .

  • Investiţia va respecta strict proiectul si masurile de protecţie a mediului prevăzute de proiect,

in scopul reducerii la minim a impactului asupra factorilor de mediu.

  • Se vor lua masuri pentru evitarea poluării accidentale a factorilor de mediu pe toata durata

execuţiei lucrărilor.

  • Se interzice utilizarea materialelor cu risc ecologic imediat sau in timp.

-  Se vor evita pierderile de carburanţi sau lubrefianţi la staţionarea utilajelor; astfel toate

utilajele vor fi atent verificate.

- Se vor utiliza utilaje si mijloace de transport agrementate din punct de vedere tehnic care sa nu genereze scurgeri de produse petroliere si lubrifianti, zgomot, vibratii.

     -   Organizarea de santier pentru lucrarile prevazute prin proiect va respecta obligatoriu masurile specifice pentru reducerea si/sau eliminarea efectelor generate de acestea asupra sanatatii umane si mediului inconjurator.

  • Materialele fine sau prăfoase (pamant, balast, nisip, deşeuri de construcţie prăfoase) se vor

transporta in autovehicule prevăzute cu prelate de protecţie pentru împiedicarea imprastierii acestora pe partea carosabila.

  • Nu se vor stoca combustibili in  şantier.
  • In cazul unui incident sau accident care ar putea afecta semnificativ mediul se va instiinta imediat APM Vrancea si GNM-CJ Vrancea.

-   Prezentul act nu se refera la partea de rezistenta si stabilitate a lucrărilor de investiţii.

-  Prezentul act nu exonerează de răspundere proiectantul si constructorul in cazul producerii unor accidente in timpul execuţiei lucrărilor sau exploatării acestora .

- Prezentul act nu exonereaza titularul investitiei de obligatia obtinerii tuturor avizelor mentionate in certificatul de urbanism.

-   Prezentul act este valabil pe toată perioada punerii în aplicare a proiectului.

- Titularul proiectului are obligaţia de a notifica in scris autoritatea competenta pentru protecţia mediului despre orice modificare sau extindere a proiectului survenita după emiterea deciziei etapei de încadrare iar APM Vrancea va aplica in mod corespunzător, in aceasta situaţie prevederile art. 22 - alin.(3) din HG nr. 445/2009.

- Activitate de exploatare agregate minerale se supune prevederilor art. 3 alin. 1 din ordin MMDD 1798/2007 pentru aprobarea Procedurii de emitere a autorizaţiei de mediu cu modificarile si completarile ulterioare, titularul de activitate are obligatia solicitarii si obtinerii autorizatiei de mediu.

- Nerespectarea prevederilor deciziei APM Vrancea atrage suspendarea şi anularea acestuia, după caz

 

 

_Pe toata durata realizării obiectivului se vor respecta următoarele prevederi legale :

  • O.U.G. nr. 195 / 2005 privind protecţia mediului cu modificarile, completarile si aprobarile ulterioare;
  • STAS 10009 / 1988 privind acustica urbană – limite admisibile ale nivelului de zgomot;
  • Legea nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător;
  • Legea nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor;
  • HG nr. 1061/2008 privind transportul deşeurilor periculoase si nepericuloase pe teritoriul României.
  • Hotărârea de Guvern 235/2007 (M.O. 199 / 22.03.2007), privind gestionarea uleiurilor uzate
  • Ordinului MMP nr. 794/2012 privind Procedura de raportare a datelor referitoare la ambalaje si deşeuri de ambalaje ;
  • Ordinul M.A.P.P.M. 756 / 1997 (a valorilor de referinţă pentru urme de elemente chimice în soluri prin punctele de măsurare indicate de inspectorul de control) si M.O.303 / 06.11.1997, pentru aprobarea Reglementarii privind  evaluarea poluării mediului; 
  • Hotărârea de Guvern nr. 352 / 21.04.2005 privind modificarea si completarea H.G. 188 / 2002 pentru aprobarea unor norme privind condiţiile de descărcare in mediul acvatic a apelor uzate;
  • Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 119/2014 pentru aprobarea normelor de igiena si sanatate publica privind mediul de viata si al populatiei.
  • OUG nr. 68/2007 privind răspunderea de mediu cu referire la prevenirea si repararea prejudiciului asupra mediului aprobata prin Legea nr. 19/2008 modificata si completata cu OUG nr. 15/2009.
  • Legea 86 / 10.05.2000 (M.O.244 / 22.05.2000) pentru ratificarea Convenţiei privind accesul la informaţie, participarea publicului la luarea deciziei si accesul la justiţie in probleme de mediu, semnata la Arhus la 25.01.2005.

- Prezenta decizie poate fi contestată în conformitate cu prevederile H.G. nr. 445/2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului şi ale Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.