Back

Proiectul deciziei de incadrare pentru proiectul ,Realizare branșamente alimentare cu apă aferente obiectivului Reabilitare și extindere sistem de alimentare cu apă comuna Tulnici, județul Vrancea – etapa a-II-a - itiotular - COMUNA TULNICI

DECIZIA ETAPEI DE ÎNCADRARE - Proiect

 

Ca urmare a solicitării de emitere a acordului de mediu adresate de COMUNA TULNICI din com. Tulnici, jud. Vrancea, înregistrată la Agenția pentru Protecția Mediului Vrancea cu nr. 8411 / 05.09.2017, în baza Hotărârii Guvernului nr. 445/2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului şi a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, cu modificările şi completările ulterioare,
Agenția pentru Protecția Mediului Vrancea decide, ca urmare a consultărilor desfăşurate în cadrul şedinţei Comisiei de Analiză Tehnică din data de 09.11.2017, că proiectul  ,,Realizare branșamente alimentare cu apă aferente obiectivului Reabilitare și extindere sistem de alimentare cu apă comuna Tulnici, județul Vrancea – etapa a-II-a” propus a fi realizat în satele Tulnici și Coza, jud. Vrancea

nu se supune evaluării impactului asupra mediului şi nu se supune evaluării adecvate.
 

  Justificarea prezentei decizii:

I. Motivele care au stat la baza luării deciziei etapei de încadrare în procedura de evaluare a impactului asupra mediului sunt următoarele:
a)
Proiectul se încadrează în prevederile Hotărârii Guvernului nr. 445/2009, anexa nr. 2,

punctul 10, lit. b) – “proiecte de dezvoltare urbană”.

b) Caracteristicile proiectului:

Situația existentă - în localitate există două sisteme de alimentare cu apă în execuție, aferentă proiectului ,,Reabilitare și extindere sistem de alimentare cu apă, comuna Tulnici, județul Vrancea":

Sistem nr. 1 - alimentează cu apă jumătate din satul Tulnici, respectiv zona înaltă a satului, de deasupra drumului național DN 2D. Acest sistem are în execuție: reabilitare izvoarele I1, I2, I3 și I5, conductă de aducțiune cameră de stocare și încărcare - gospodirie de apă GA1, din PEHD, Dn 110 mm, statie de tratare Q = 4 l/s, rezervor de innragazinare (V=100 mc) din beton armat, retea de distributie din tuburi de polietilenă de inaltă densitate PN6, L = 4.092 m cu diametre De125mm, 110 mm, 75 mm și 63 mm, două cămine de reducere a presiunii pe reteaua de distribuție și imprejmuiri pentru zona de protectie sanitara la gospodăria de apă.

Sistem nr. 2 - alimentează cu apă jumatate din satul Tulnici, respectiv zona joasă a

satului, de sub cotele drumului nalional DN 2D și satul Coza. Acest sistem are în execuție: captare de suprafață (priză tiroleză) din pârâul Dumbrăvan, conductă de aductiune priză apă - gospoddrie de apă GA2, din PEHD, Dn 160 rnm, stație de tratare monobloc, 2 rezevoare de înmagazinare din beton armat 200 mc, retea de distributie din tuburi de polietilenă de înaltă densitate PN6, L = 10614 m cu diametre De 200 mm, 75 mm si 63 mm, un cămin de reducere a presiunii pe rețeaua de distribuție și imprejmuiri pentru zona de protectie sanitara la gospodăria de apă.

 

 

Prezentul proiect propune

  1. Executia de branșamente pentru locuitori, la sistemele de alimentare cu apă 1 si 2, pentru a

 permite accesul tuturor locuitorilor din cele doua localități la apa potabilă și aceste sisteme de alimentare cu apă să fie funcționale permanent.

Branșamentele se vor realiza cu conductă din polietilenă de înaltă densitate (PEHD) Pn6 bari Dn 25 mm. La limita proprietății, la fiecare branșament va fi  câte un cămin de apometru (branșament).
Se vor executa un număr total de 943 branșamente cu o lungirne totală de 3.542 m, defalcate pe sisteme atfel:
- Sistem 1 - nr. branșamente = 296 buc., lungime totală = 990 m.
- Sistem 2 – nr. branșamente = 647 buc., lungime totală = 2552 m.
Branșamentele se vor face în funcție de situația reală întâlnită pe teren și de solicitările de branșare.

Conductele vor fi pozate la minim 1,10 m față de cota terenului, măsurați de la generatoarea superioară a conductelor. Săpăturile vor fi executate cu pereți verticali, lățimea săpăturii la pozarea conductei va fi de 0,60 m. Săpătura se va executa manual. La executarea tranșeei, stratul vegetal va fi depozitat separat.

Cămine - pentru branșări sunt necesare 943 cămine de apometru (pentru branșări) din plastic, având diametrul de 600 mm.

  1. Extinderea rețelei de alimentare cu apă cu conducte PEHD, De 63 mm, Pn 6, în zonele unde

nu există rețea și sunt necesare branșamente, pe o lungime de 2.650 m. Configurația rețelei de distribuție a apei potabile este de tip ramificat. Săpăturile vor fi executate atât manual cât și mecanizat, cu pereți verticali, cu lățimea tranșeei de 0,80 m. Stratul vegetal va fi depozitat separat. Pe traseul rețelei de alimentare cu apă se vor executa 14 cămine de aerisire, 16 cămine de golire și 215 cămine de vane. Capacele căminelor vor fi cu orificii de aerisire, carosabile pe toate străzile, montate la cota sistemului rutier.

Patul de pozare, pentru extinderea rețelei de apă potabilă cât și pentru branșamente, va fi realizat dintr-un strat de nisip cu grosimea minima de 100 mm, pentru care se recomandă compactare manuală. Materialul de umplutură din jurul și deasupra țevilor va fi nisip compactat manual. Grosimea stratului de umplutură situat deasupra conductelor va fi de minim 200 mm și se va compacta manual. Deasupra acestei zone se pot utiliza compractoare mecanice.
După efectuarea probelor de presiune pe tronsoane, ce vor fi stabilite de executant în funcție de regimul și ritmul de execuție, conductele vor fi acoperite cu un strat de nisip de 20 m grosime peste creasta tuburilor, după care tranșeea se va umpe în straturi de 20-30 cm compactate, urmând ca pe ultimii 30 cm să fie reconstituit stratul vegetal.
Înainte de darea în exploatare, rețeaua de distribuție se va dezinfecta, conducta se va păstra timp de 24 h cu soluția de dezinfecție, după care se va spăla.
Pe perioada dezinfecției și spălării conductelor, apa este nepotabilă, populația urmând a fi avertizată de acest lucru prin afișare la primărie cât și la fiecare utilizator.

Organizarea de şantier

- localizare - în vecinătatea amplasamentului lucrărilor, în intravilanul satului Tulnici – nr

cadastral 52559, pe o suprafața de 120 mp,

- lucrări necesare organizării de șantier - suprafața va fi împrejmuitã cu gard din sârmã ghimpatã, pe

stâlpi din beton, se vor amenaja platforme și zone pentru depozitarea deșeurilor reciclabile și menajere. Suprafetele destinate pentru depozitare materiale de constructie, recipienti goliti si depozitare temporara de deseuri vor fi impermeabilizate cu folie de polietilena, sau se vor utiliza platforme betonate existente sau containere mari. Pentru personalul tehnic - baracă mobilă 10 mp prevăzută cu WC ecologic. Organizarea de șantier nu comportă construcții și căi de acces speciale.

Lucrări de refacere a amplasamentului la finalizarea investiției

- curățirea zonei aferente investiției, prin evacuarea din amplasament a deșeurilor menajere, precum si a deșeurilor specifice si transportul acestora la cel mai apropiat depozit de deșeuri autorizat;

- evacuarea din amplasament a tuturor utilajelor utilizate la execuția investiției;

- refacerea sistemului rutier si a spatiilor verzi afectate de execuția investiției.

Pentru realizarea brarnșărilor la Sistemul 2, pe zonele unde drumul asfaltat este afectat de lucrări, acesta se va aduce la starea inițială. După realizarea lucrărilor, terenul va fi adus la starea inițială. b.1. mărimea proiectului: branșamente cu o lungimne totală de 3.542 m, extinderea rețelei de alimentare cu apă pe o lungime de 2.650 m.

b.2. cumularea cu alte proiecte: în localitate există două sisteme de alimentare cu apă în execuție, aferentă proiectului ,,Reabilitare și extindere sistem de alimentare cu apă, comuna Tulnici, județul Vrancea. Proiectul propune execuția de branșamente pentru locuitori, la cele două sisteme de alimentare cu apă în execuție.

b.3. utilizarea resurselor naturale: în constructie se vor folosi: agregate minerale (nisip pentru pozarea conductelor cca 1450 mc, piatră),  apă pentru spălare conducte PEID cca 10 mc.

b.4. producţia de deşeuri:

Deșeuri rezultate în perioada de constructie deșeuri de piatră și spărturi de piatră, pământ și materiale excavate, deșeuri amestecate de materiale de construcții, produse petroliere si uleiuri minerale de la vehiculele grele si echipamentele mobile nerutiere (compactor, automacarale,

buldo-excavator). Deșeurile rezultate din activitatea de construcție si deșeurile menajere vor fi

colectate selectiv si eliminate prin firme autorizate.

Materialul rezultat în urma excavării va fi folosit ulterior ca material de umplutură.

b.5. emisiile poluante, inclusiv zgomotul şi alte surse de disconfort:

  • În vederea asigurării protecției calității aerului se vor lua următoarele măsuri:
  • la compactarea terasamentelor se va folosi stropirea cu apa a straturilor de pământ;
  • autovehiculelor ce vor transporta materiale li se va impune circulația cu viteza redusa in comuna;
  • se va urmări ca activitățile zgomotoase să se realizeze in zona instituțiilor de învățământ, instituțiilor publice in afara orelor de funcționare a acestora.
  • se va interzice desfășurarea activităților zgomotoase in zona locuințelor, intre

orele 22:00 – 8:00.

  • În vederea asigurării protecției calității solului se vor lua următoarele măsuri:
  • stratul vegetal decopertat se va constitui într-un depozit special; stratul vegetal de pe traseele de acces ale utilajelor va fi decopertat și transportat în același depozit;
  • se va evita amplasarea directa pe sol a materialelor de construcție.

b.6. riscul de accident, ţinându-se seama în special de substanţele şi de tehnologiile utilizate: titularul de proiect va lua masuri in vederea prevenirii accidentelor.

c) Localizarea proiectului:

Comuna Tulnici se află în partea nord – vest a județului Vrancea, în bazinul hidrografic al râului Putna și se invecineaza la E cu comuna Negrilești, la sud cu comuna Păulești, iar la NE cu comuna Dragosloveni.
Accesul în zonă se face pe DN 2D, care leagă Focșani - Odobești - Vidra - Valea Sării - Bârsești- Tulnici - Tg. Secuiesc, iar satul C oza este traversat dedrurnul judelean DJ 2051.

Comuna se încadrează în zona deal, pădurile și pășunile acoperind cca 50% din suprafață.
Fiind situată într-o zonă colinară, comuna prezintă pe versanți numeroase ravene, care fragmentează perimetrul pe direcția nord-sud. Satele Tulnici și Coza sunt situate într-o zonă cu pante medii.

c.1. utilizarea existentă a terenului: folosință actuală - drumuri de interes local, drum județean și zonă de utilități publice, destinații admise – aceleași.

c.2. relativa abundenţă a resurselor naturale din zonă, calitatea şi capacitatea regenerativă a acestora: -

c.3. capacitatea de absorbţie a mediului, cu atenţie deosebită pentru:

- zonele umede: nu este cazul;
- zonele costiere: nu este cazul;

- zonele montane şi cele împădurite: nu este cazul;

- parcurile şi rezervaţiile naturale: nu este cazul;

- ariile clasificate sau zonele protejate prin legislaţia în vigoare, cum sunt: zone de protecţie a faunei piscicole, bazine piscicole naturale şi bazine piscicole amenajate, etc.: nu este cazul;

 

- zonele de protecţie specială, mai ales cele desemnate prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, cu modificările şi completările ulterioare, zonele prevăzute prin Legea nr. 5/2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional – Secţiunea a III-a – zone protejate, zonele de  protecţie instituite conform prevederilor Legii apelor nr. 107/1996, cu modificările şi completările ulterioare şi Hotărârea Guvernului nr. 930/2005 pentru aprobarea Normelor speciale privind caracterul şi mărimea zonelor de protecţie sanitară şi hidrogeologică: nu este cazul;

Amplasamentul proiectului este suprapus parțial Siturilor de Interes Comunitar ROSCI0208 Putna-Vrancea, Ariei de Protecție Avifaunistică Munții Vrancei ROSPA0088 și a Parcului Național Putna Vrancea.

- ariile în care standardele de calitate a mediului stabilite de legislaţie au fost deja depăşite: nu este cazul;

- ariile dens populate: nu este cazul.

- peisajele cu semnificaţie istorică, culturală şi arheologică: nu este cazul.

d) Caracteristicile impactului potenţial:

d.1. extinderea impactului: aria geografică şi numărul persoanelor afectate: -

d.2. natura transfrontieră a impactului: nu este cazul;
d.3. mărimea şi complexitatea impactului: in perioada de executie a proiectului, impactul asupra factorilor de mediu va fi nesemnificativ sau minim daca se vor respecta masurile privind protectia factorilor de mediu impuse prin proiect (prezentate in memoriul tehnic);

d.4. probabilitatea impactului: nesemnificativa;
d.5. durata, frecvenţa şi reversibilitatea impactului: in perioada de execuţie a proiectului, impactul asupra factorilor de mediu va fi temporar, iar la finalizare calitatea factorilor de mediu afectaţi va reveni la parametrii anteriori.

 

II. Condiţiile de realizare a proiectului:

 

• Investitia se va realiza cu respectarea documentatiei depuse la A.P.M. Vrancea, precum si a normativelor si prescriptiilor tehnice specifice construirii proiectului, a legislatiei de mediu in vigoare si a prevederilor certificatului de urbanism nr. 48/28.08.2017 emis de Primăria Comunei Tulnici.

• Prezentul act nu exclude obţinerea avizelor/acordurilor emise de instituţii specializate ale statului conform prevederilor legale.
• La executarea lucrărilor se vor respecta legislatia de securitate la incendiu si protectie civila, normele sanitare si de protecţia muncii in vigoare.

• Se va reface cadrul natural pentru suprafetele de teren ocupate temporar, la terminarea lucrarilor.

• Se vor asigura conditii pentru depozitarea temporara a materialelor de constructii si a reziduului de santier astfel incat sa nu afecteze traficul rutier si sa nu creeze disconfort in zona.

• Investitia va respecta strict proiectul si masurile de protectie a mediului prevazute de proiect, in scopul reducerii la minim a impactului asupra factorilor de mediu.

• Se vor lua masuri pentru prevenirea poluarii accidentale a factorilor de mediu pe toata durata executiei lucrarilor.

• Activităţile care produc mult praf vor fi reduse in perioadele cu vânt puternic, sau se va urmări o umectare a suprafeţelor.

• Se vor verifica periodic utilajele si mijloacele de transport in ceea ce priveşte nivelul de emisii de monoxid de carbon si a altor gaze de eşapament si se vor pune in funcţiune numai după remedierea eventualelor defecţiuni.

• Materialele fine sau prafoase (pamant, balast, nisip, deseuri de constructie prafoase ) se vor transporta in autovehicule prevăzute cu prelate de protectie pentru împiedicarea imprastierii acestora pe partea carosabila.

• La parasirea incintei santierului, rotile autovehiculelor se vor curata.

 

• La realizarea investitiei se vor utiliza utilaje performante, cu nivel redus al emisiilor de noxe si care au revizia tehnica la zi; se vor verifica periodic utilajele si mijloacele de transport in ceea ce priveşte nivelul de emisii de monoxid de carbon si a altor gaze de eşapament si punerea in funcţiune numai după remedierea eventualelor defecţiuni.

• Nu se vor stoca combustibili in şantier.

• Se vor evita pierderile de carburanti sau lubrifianti la stationarea utilajelor/mijloacelor de transport utilizate; pentru aceasta, se vor verifica atent toate utilajele/mijloacele de transport utilizate.

• Se interzice efectuarea lucrarilor de intretinere si reparatii a mijloacelor de transport in cadrul obiectivului de investitii / spatiului adiacent, precum si alimentarea cu carburanti a acestora; aceste lucrari se vor realiza numai prin unitati specializate autorizate.

• Dupa terminarea lucrarilor, constructorul are obligatia eliberarii amplasamentului de orice fel de obstacole (resturi materiale, etc).

• Deseurile de constructie vor fi transportate si depozitate la o platforma autorizata.

• Managementul deseurilor generate de lucrarile de constructie va fi in conformitate cu legislatia pecifica de mediu si va fi in responsabilitatea titularului de proiect cat si a operatorului care realizeaza lucrarile.

• Pamantul excavat rezultat din executia proiectului va fi folosit  pentru sistematizarea terenului, iar excesul va fi depozitat pe o platforma special amenajata si va fi transportat la o locatie stabilita de Primaria mun. Focșani.

• Se vor realiza spatii special amenajate pentru colectarea selectiva /depozitarea temporara a tuturor categoriilor de deseuri produse (deseuri de ambalaje, deseuri metalice, de lemn, hartie – carton, plastic – PET, sticla, textile, etc), atat in timpul lucrarilor de executie a proiectului, cat si in timpul functionarii obiectivului, in vederea eliminarii/valorificarii prin operatori specializati autorizati, in conformitate cu prevederile Legii nr. 211 / 2011 privind regimul deseurilor, cu modificarile si completarile ulterioare.

• Transportul deseurilor se va face cu mijloace de transport  adecvate fiecarui tip de deseu, cu respectarea prevederilor H.G. nr. 1061/2008 privind transportul deşeurilor periculoase si nepericuloase pe teritoriul României.

• Deseurile menajere generate in perioada lucrarilor de constructii vor fi colectate / stocate temporar in europubele si eliminate prin operator de servicii de  salubrizare autorizat.

• Este interzisa depozitarea materialelor de constructii si a deseurilor rezultate in spatii neamenajate in acest scop.
• Este interzisa arderea deseurilor rezultate atat in timpul lucrarilor de executie a proiectului.

• Prezentul act nu se refera la partea de rezistenta si stabilitate a lucrarilor.

• Prezentul act nu exonereaza de raspundere proiectantul si constructorul in cazul producerii unor accidente in timpul executiei lucrarilor sau exploatarii acestora.

Prezentul act este valabil pe toată perioada punerii în aplicare a proiectului.

• Titularul proiectului are obligaţia de a notifica in scris autoritatea competenta pentru protecţia mediului despre orice modificare sau extindere a proiectului survenita după emiterea deciziei etapei de încadrare, iar A.P.M. Vrancea va aplica in mod corespunzator, in aceasta situatie, prevederile art. 22 alin. (3) din H.G. nr. 445/2009.

• La finalizarea proiectului, titularul proiectului va notifica autoritatea competenta pentru protecţia mediului in vederea efectuarii unui control de specialitate pentru verificarea respectării prevederilor deciziei etapei de încadrare.

• Nerespectarea prevederilor prezentei decizii atrage suspendarea şi anularea acesteia, după caz.
 

Pe toata durata realizării si funcţionarii obiectivului se vor respecta următoarele prevederi legale:

• O.U.G. nr. 195/2005 privind protecţia mediului, cu modificările si completările ulterioare;

• Legea nr. 211 /2011 privind regimul deşeurilor, cu modificarile si completarile ulterioare;

• H.G. nr. 1061/2008 privind transportul deşeurilor periculoase si nepericuloase pe teritoriul României;
• H.G. nr. 235/2007 privind gestionarea uleiurilor uzate;

• H.G. nr. 352 /21.04.2005 privind modificarea si completarea H.G. 188 /2002 pentru aprobarea unor norme privind condiţiile de descărcare in mediul acvatic a apelor uzate.

• Legea apelor nr. 107/1996, cu modificarile si completarile ulterioare.

 

Prezenta decizie poate fi contestată în conformitate cu prevederile H.G. nr. 445/2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului şi ale Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.