Back

Proiectul Deciziei etapei de incadrare pentru , Inlaturarea efectelor calamitatilor naturale produse in urma fenomenelor meteorologice pe drumurile comunale- Consolidare drum prin aparare mal cu gabioane Valea Badei ’’, titular PRIMARIA COMUNEI BROSTENI

PROIECTUL DECIZIEI ETAPEI DE INCADRARE

Afisat in data de 05.10.2017

 

       Ca urmare a solicitarii de emitere a acordului de mediu adresate de catre  PRIMARIA COMUNEI BROSTENI  din com. Brosteni, sat Brosteni, jud. Vrancea, inregistrata la APM Vrancea cu nr. 6862 din 14.07.2017, in baza Hotararii Guvernului nr. 445/2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice si private asupra mediului si a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, cu modificarile si completarile ulterioare,

APM Vrancea decide, ca urmare a consultarilor desfasurate in cadrul sedintei Comisiei de Analiza Tehnica din data de 05.10.2017, ca proiectul ,, Inlaturarea efectelor calamitatilor naturale produse in urma fenomenelor meteorologice pe drumurile comunale- Consolidare drum prin aparare mal cu gabioane Valea Badei ’’ propus a fi amplasat in intravilanul com. Brosteni, jud. Vrancea nu se supune evaluarii impactului asupra mediului si nu se supune evaluarii adecvate.

 

Justificarea prezentei decizii :

 

  1. Motivele care au stat la baza luarii deciziei etapei de incadrare in procedura de evaluare a impactului asupra mediului sunt urmatoarele:

a) proiectul se incadreaza in prevederile Hotararii Guvernului nr. 445/2009, anexa nr. 2,  pct.  13 a);

b) Caracteristicile proiectului

 

In cadrul obiectivului „Consolidare drum prin apărare mal cu gabioane Valea Badei, comuna Brosteni judeţul Vrancea" au fost proiectate patru ziduri de sprijin din gabioane in vederea:

Gabion 1: Protejare drum de interes local afectat pe o lungime de 220 m .

Gabion 2 si 3: Consolidare celor doua maluri ale paraului Valea Badei pe o lungime de 90 m,a proprietăţilor de pe malul drept cat si protejarea podului de pe acest parau.

Gabion 4: Consolidare mal stâng parau Valea Badei si protejarea proprietăţii lui Munteanu Stan.

Cele patru ziduri vor fi incastrate in terenul bun de fundare.

Pentru impiedicare alunecarii drumului de interes local se va executa gabionul 1 in lungime de 220 m realizat din saltele cu dimensiunele de 4 x 1.5 x 0.75 m umplute cu piaţa bruta aşezate pe o fundaţie de beton simplu.

Deasupra acestor saltele se vor aşeza coşurile de gabion cu dimensiunile de 4 x 1 x 0.75 m.

In vederea consolidării celor doua maluri,protejării aripilor de pod si a proprietăţilor de pe malul drept se vor executa gabioanele 2 si 3 in lungime de 90 m fiecare cu următoarele dimensiuni: Saltele 4 x 1.5 x 0.75 m amplasate pe o fundaţie de beton simple Coşuri gabion 4 x 1 x 1 m.

Gabionul 4 va consolida malul stâng al paraului Valea Badei si va proteja proprietatea lui Munteanu Stan si va avea următoarele dimensiuni: Saltele 4 x 1.5 x 0.50 m amplasate pe o fundaţie de beton simple Coşuri gabion 4 x 1 x 1 m

In spatele acestor gabioane se va realiza o umputura din material drenant Lucrările vor fi executate in următoarea ordine:

Lucrări de terasamente, săpaturi

Transportul pământului excendetar in depozit

Executarea săpaturilor pentru gabioane

Turnarea betonului de egalizare

Aşezarea saltelelor pe stratul de egalizare

Montarea celui de-al doilea rand de gabioane peste primul prin dispunerea in sah a cutiilor.

Verificările directe în teren au constatat ca in urma calamitatior din luna septembrie 2016 albia paraului Valea Badei era colmatata incepand de la podul de peste drumul DN 2M in amonte pe o lungime de cca 350 m , lucrările de apărare maluri deteriorate parţial insumand o lungime totala de 150 m.

Dumul de pe malul stâng al paraului Valea Badei erodat in trei zone insumand 45 m.

Tronsoanele afectate de inundaţii se prezintă astfel:

 

Tronson 0-1

L= 35.35 m

 

Aparare de mal stâng este executata din gabioane in lungime de 6.6 msi se prezintă in condiţii bune,dar nu este incastrata suficient in mal existând pericolul sa fie răsturnata: Tronson colmatat.

 

Tronson 1-2

L = 36.52 m

Apărare de mal este distrusa in totalitate .Tronson colmatat.

 

Tronson 2-3

L = 80.04 m

Apărare de mal este răsturnata in totalitate .Tronson colmatat.

 

Tronson 3-4

L = 56.91m

Fara lucrări de apărări de maluri. Tronson colmatat.

 

Tronson 4-5

L = 35.07 m

Apărare de mal executata din gabioane nu este incastrata in mal si prezintă zone de tasari si deformări atat in plan orizontal cat si in plan vertical. Tronson colmatat.

 

Tronson 5-6

L = 33.32 m

 

Apărarea malului stâng nu a fost executata;

Apărarea malului drept a fost executata din gabioane dar prezintă deformări in plan orizontal si vertical;

Tronson colmatat

 

Tronson 6-7

L = 49.91 m

Apărare de mal stâng nu este excutata pe o lungime de 29 m.

Apărarea malului drept a fost executata din gabioane dar prezintă deformări in plan orizontal si vertical;

Tronson colmatat

 

Tronson 7-8

L = 9.32

Tonson in amonte de podul de peste dumul DN2M prezintă sedimentari pe fundul talvegului

 

Tronson 8-9 L = 30.54 m

Tonson in amonte de podul de peste dumul DN2M prezintă sedimentari pe fundul talvegului.

 

Descrierea soluţiilor adoptate:

Demolarea umpluturilor de bolovani din gabioane si de recalibrarea albiei

 

Prin aceste lucrări se urmăreşte stabilirea profilului longitudinal al albiei cu asigurarea unor secţiuni optime necesar asigurări debitului de tranzit. Prin aceste lucrări trebuiesc respectate următoarele:

  • Respectarea pe cât posibil a tendinţei naturale de evoluţie a albiei paraului Valea Badei
  • Realizarea unei aibii stabile atât ca traseu, pantă, cât şi ca dimensiuni a secţiunii de scurgere.
  • Evitarea unor străpungeri abuzive, care conduc la distrugerea echilibrului dinamic, urmărirea pe cât posibil a malurilor existente.
  • Menţinerea direcţiei scurgerii apelor de viitură şi a capacităţii de debit.

Calibrarea albiei minore se realizează în vederea creerii unei secţiuni de scurgere suficientă pentru debitul maxim cu asigurarea de calcul (5%).Calibrarea se realizează prin excavare în albia minoră în condiţii de gospodărire a apelor, cu excavatorul prevăzut cu echipament de draglină.

Materialul excavat din albie se depozitează pe maluri printr-unul sau mai multe relee de draglină pentru realizarea umpluturilor în spatele gabioanelor care urmează a se executa.

După realizarea secţiunii de scurgere se trece la consolidarea malurilor prin realizarea săpăturilor necesare pentru fundarea saltelei şi a masivului de anrocarnente.în consecinţă s-au propus lucrări de calibrare pe lungimea totală de 367 ml care au ca finalitate crearea unei secţiuni de scurgere trapezoidale, cu dimensiuni care sa asigure secţiune de scurgere.Astfel, calibrările vor avea lăţimea la bază cuprinsa intre 5.00 m si 7.50 m.Calibrările se vor executa parţial cu buldozerul pentru distanţe mici de împingere a terasamentelor iar în cazul distanţelor mai mari se vor executa cu excavatorul prin încărcare în auto şi transport la maxim 1.0 km.

Volumul total de terasamente necesar pentru executarea calibrărilor propuse este de 1895 mc, pe lungimea de 327 ml.

Umpluturile de bolovani rezultate din demolarea gabioanelor deteriorate se vor depozita in zone stabilite de beneficiar si se vor folosi la umplerea noilor coşuri de gabioane.

 

Lucrări de apărări de maluri.

 

In zonele în care malurile au fost puternic erodate sau gabionele existente deteriorate si răsturnate in albie cat si pentru protecţia terenurilor si a locuinţelor din jur s-au propus apărări de mal din gabioane. pe lungimea totală de 164 m mal stâng si 112 m mal drept.

Apărările de mal din gabioane se vor executa diferenţiat. în funcţie de deschiderea albiei pe tronsoanele respective şi de configuraţia malurilor. Astfel, acolo unde albia are lăţime suficientă iar malurile sunt joase se vor executa apărări de maluri din saltele de gabioane cu rol de fundaţie montate sub adâncime de afuiere cu grosimea de 0.50 m, executate pe taluze înclinate la 1/1,5 pe care se aseaza coşurile de gabioane cu dimensiunele de 4x1x1 pe un singur rand.

In situaţia în care albia are lăţimi suficiente iar malurile sunt înalte se vor executa apărări de mal sub forma unor diguri din gabioane alcătuite din cutii cu dimensiuni crescătoare de la coronament către bază. Coronamentul va fi executat din cutii cu secţiunea 1.0 x 1.0 m iar înspre bază se vor executa coşuri cu dimensiunile de 1.0 x 1.0 m; dispuse pe doua sau trei rânduri astfel incat sa fie respectata cota din profilele transversale.

Pentru execuţia acestor lucrări se va folosi piatră existentă din gabioanele deteriorate sau piatră brută de carieră. Aceasta va fi aşezată îngrijit în cutii paralelipipedice, executate din cadre de oţel profilat la cald PC52. cu diametrul de 12 mm, cu lungimea de 4.0 m. înălţimea de 1.0 m şi lăţimea de 1.0 m. acoperite cu plasă din sârmă dublu răsucită, diametrul 2.8 mm, ochiuri de 8/10 cm, dublu zincată.

Cutiile se vor aşeza intercalat şi se vor lega între ele. Toate apărările de mal vor avea în fundaţie saltele din gabioane cu grosimea de 0,50 m.

In spatele apărărilor, acolo unde este cazul se vor executa umpluturi cu materiale locale. Pentru evitarea colmatării pe spatele gabioanelor se va monta geotextil cu rol de filtrare.

Volumul total de gabioane necesar pentru executarea apărărilor de mal va fi de 1009.00 mc

Au fost propuse următoarele lucrări :

- poz.0+24 - 0+93 - apărare mal stâng, lungime 72 m. executată din saltele cu grosimea de 0,50 m; elevaţie totală 2.50 m, volum total 162 mc gabioane;

- poz.0+93- 0+115 - apărare mal stâng, lungime 24 m, executată din saltele cu grosimea de 0,50 m; elevaţie totală 2.50 m. volum total 102mc gabioane;

- poz.0+115- 0+136 - apărare mal stâng, lungime 20 m, executată din saltele cu grosimea de 0,50 m; elevaţie totală 2.50 m. volum total 65 mc gabioane;

- poz.0+136 - 0+173 - apărare mal stâng, lungime 40 m. executată din saltele cu grosimea de 0,50 m; elevaţie totală 2.50 m. volum total 170 mc gabioane;

- poz.0220 - apărare mal stâng, lungime 8 m, executată din saltele cu grosimea de 0.50 m; elevaţie totală 2.50 m. volum total 34 mc gabioane:

poz.0-175 - 0+282 - apărare mal drept, lungime 112 m, executată din saltele cu grosimea de 0.50 m: elevaţie totală 2.50 m. volum total 476 mc gabioane.

 

 

JUSTIFICAREA NECESITATII PROIECTULUI

Scopul proiectului îl reprezintă realizarea de lucrări de apărare si consolidare a malurilor paraului Vale Badei pe zona afectata de calamităţi în concordanţă cu prevederile standardelor şi normativelor în vigoare.

Obiectivul general al proiectului urmareste : - Imbunatatirea situatiei actuale, consolidarea artificiala a albiei raurilor, in vederea realizarii unor albii stabile, a protejarii diferitelor obiective, a diminuarii proceselor de eroziune, a asigurarii unor anumite conditii de scurgere.

Obiectivul specific al proiectului il reprezinta: - realizarea stabilitatii albiei; - protejarea drumului cu acces la locuinta cat si a drumului DN 2 M apararea malurilor si protectia constructiilor situate in vecinatate de actiune a eroziunii apei; - apararea contra inundatiilor, a centrelor populate si a teritoriilor riverane.

2) Cumularea cu alte proiecte: - nu este cazul

3) Utilizarea resurselor naturale : - nu este cazul

4) Productia de deseuri:- Deşeurile recuperabile de orice tip vor fi depozitate selectiv si corespunzator legislaţiei în vigoare pana la predarea catre o societate autorizata.

5) Emisiile poluante, inclusiv zgomotul si alte surse de disconfort : - reduse, doar la faza de lucrari.

6) Riscul de accident, tinandu-se seama de substantele si tehnologiile utilizate :  titularul de proiect va lua masuri in vederea prevenirii accidentelor.

c) Localizarea proiectelor:

1) Utilizarea existenta a terenului :

Terenul este situat in intravilanul com. Brosteni si are categoria de folosinta drumuri de interes local, conform Certificatului de Urbanism nr. 18/02.11.2016 emis de Primaria comunei Brosteni.

2) Relativa abundenta a resurselor naturale din zona, calitatea si capacitatea regenerativa a acestora: - nu este cazul.

3) Capacitatea de adsorbtie a mediului, cu atentie deosebita pentru :

   a)   Zonele umede – nu este cazul;

   b)   Zonele costiere – nu este cazul;

   c)   Zonele montane si cele impadurite – nu este cazul;

   d)   Parcurile si rezervatiile naturale – nu este cazul;

   e)  Ariile clasificate sau zonele protejate prin legislatia in vigoare, cum sunt : zone de protectie a faunei piscicole, bazine piscicole naturale si bazine piscicole amenajate : - nu este cazul;

f)   Zonele de protectie speciala, mai ales cele desemnate prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, cu modificarile si completarile ulterioare, zonele prevazute prin legea nr. 5/2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului national- Sectiunea  a III – a- zone protejate, zonele de protectie instituite conform prevederilor Legii apelor nr. 107/1996,  cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Guvernului nr. 930/2005 pentru aprobarea Normelor speciale privind caracterul si marimea zonelor de protectie sanitara si hidrogeologica : – nu este cazul;

  g)  Ariile in care standardele de calitate a mediului stabilite de legislatie au fost deja depasite : - nu este cazul;

   h)  Ariile dens populate : - nu este cazul;

   i)   Peisajele cu semnificatie istorica, culturala si arheologica : - nu este cazul.

d) Caracteristicile impactului potential

1) Extinderea impactului : aria geografica si numarul persoanelor afectate : - nu este cazul.

2) Natura transfrontiera a impactului : - nu este cazul.

3) Marimea si complexitatea impactului: - in perioada de executie a proiectului impactul va fi nesemnificativ sau minim daca se respecta toate masurile de protectie a mediului.

4) Probabilitatea impactului : - nesemnificativ.

5) Durata,frecventa si reversibilitatea impactului: - nu este cazul

 

Conditiile de realizare a proiectului:

  • Investitia se va realiza cu respectarea legislatiei in vigoare, a avizelor de specialitate, a indicatiilor mentionate in certificatul de Urbanism nr. 18 din 02.11.2016 eliberat de Primaria comunei Brosteni, jud.  Vrancea si a Notificarii pentru inceperea lucrarilor nr. 58/27.09.2017 emise de SGA Vrancea.
  • Pe tot parcursul executiei lucrarilor si functionarii obiectivului se vor lua  toate masurile si se vor realiza toate lucrarile necesare pentru protectia calitatii solului si apelor subterane si prevenirea poluarii accidentale.
  • Pe intraga perioada a executiei lucrarilor, constructorul va asigura in albie scurgerea libera a apei, iar dupa terminarea acestora se vor indeparta resturile de materiale.
  •   Deseurile  reciclabile rezultate pe perioada lucrarilor de constructii  vor fi colectate  / stocate temporar , selectiv in recipienti speciali , in vederea valorificarii prin unitati de specialitate , autorizate  (cu respectarea in permanenta a prevederilor Legii nr. 211 / 2011 privind regimul deseurilor, cu modificarile si completarile ulterioare ,
  •   Deseurile menajere generate in perioada lucrarilor de constructii vor fi colectate / stocate temporar in pubele si eliminate prin firme de salubritate autorizate ,
  •  Interzicerea tuturor lucrarilor de intretinere si reparatii la mijloacele de transport si utilaje din dotare in incinta obiectivului ( acestea se vor executa prin unitati de specialitate autorizate ) .  
  •   Se va asigura managementul substantelor periculoase folosite in conformitate cu Legea nr.    360 / 2004  - privind regimul substantelor si preparatelor chimice periculoase cu modificarile si completarile ulterioare si cu respectarea in permanenta a tuturor normelor legale in vigoare in domeniul : protectiei mediului , PSI , sanatatii si securitatii muncii.
  •  Se interzice depozitarea materialelor de constructie si a deseurilor rezultate in albiile cursurilor de apa din zona sau in spatii neautorizate .
  •   Surplusul de pamant rezultat din excavatie va fi folosit  la refacerea unor zone degradate .
  •   Se vor asigura conditii pentru depozitarea temporara a materialelor de constructie si a reziduului de santier astfel incat sa nu afecteze factorii de mediu .
  •   Nivelul de zgomot la limita incintei se va incadra in limitele admise conform Ordinului Ministerului Sanatatii nr.119/2014.
  •   Se vor utiliza utilaje cu nivel de zgomot scăzut .
  •  Se interzice spălarea si efectuarea lucrărilor de întreţinere/reparaţii a mijloacelor de transport, a utilajelor si echipamentelor folosite in perioada implementării proiectului, in perimetrul amplasamentului sau in afara unitatilor autorizate in acest scop.
  • Se interzice utilizarea materialelor cu risc ecologic imediat sau in timp.
  •  Se va separa zona de lucru cu panouri demontabile in scopul împiedicării accesului autovehiculelor si a persoanelor neautorizate.
  •                                                                         
  • Se vor respecta masurile de protectie a mediului prevazute in proiect in scopul reducerii la minim a impactului asupra mediului.
  • Nu se vor face depozite de materiale sau deseuri in afara perimetrului detinut de titular.
  • Prezentul act nu se refera la partea de rezistenta si stabilitate a lucrărilor de investiţii.
  • Se va respecta strict proiectul si masurile de protectie a mediului prevazute in proiect, in scopul reducerii la minim a impactului asupra factorilor de mediu.
  • Prezentul act nu exonerează de răspundere proiectantul si constructorul in cazul producerii unor  accidente in timpul execuţiei lucrărilor sau exploatării acestora .
  • Prezentul act este valabil pe toată perioada punerii în aplicare a proiectului.
  • Titularul proiectului are obligaţia de a notifica in scris autoritatea competenta pentru protecţia mediului despre orice modificare sau extindere a proiectului survenita după emiterea deciziei etapei de încadrare iar APM Vrancea va aplica in mod corespunzător, in aceasta situaţie prevederile art.22 alin(3) din HG  nr.445/2009.

 

   Pe toata durata realizării si funcţionarii obiectivului se vor respecta următoarele prevederi legale :

  • O.U.G. nr. 195 / 2005 privind protecţia mediului cu aprobarile, modificarile si completarile ulterioare;
  • Ordinul nr. 119/2014 pentru aprobarea Normelor de igiena si sanatate publica privind mediul de viata al populatiei;
  • Legea nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor, cu modificarile si completarile ulterioare.

 

Prezenta decizie poate fi contestata in conformitate cu prevederile Hotararii Guvernului nr. 445/2009 si ale Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.