Back

Proiectul deciziei etapei de incadrare pentru proiectul Amplasare 2 incinte prefabricate (tip container) in ferma S.C. PREMIUM PORC S.R.L. - titular - S.C. PREMIUM PORC S.R.L.

PROIECTUL DECIZIEI ETAPEI DE INCADRARE

 

 

 

Ca urmare a solicitarii de emitere a acordului de mediu adresate de catre  SC PREMIUM PORC  SRL  din  com. Golesti, sat Golesti, jud. Vrancea, inregistrata la APM Vrancea cu nr. 7240 din  26.07.2017, in baza Hotararii Guvernului nr. 445/2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice si private asupra mediului si a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, cu modificarile si completarile ulterioare,

APM Vrancea decide, ca urmare a consultarilor desfasurate in cadrul sedintei Comisiei de Analiza Tehnica din data de 24.08.2017, ca proiectul ,, Amplasare 2 incinte prefabricate ( tip container) in ferma SC PREMIUM PORC SRL’’ propus a fi amplasat in extravilan com. Golesti, T 26, P 135, jud. Vrancea nu se supune evaluarii impactului asupra mediului si nu se supune evaluarii adecvate.

 

Justificarea prezentei decizii :

 

  1. Motivele care au stat la baza luarii deciziei etapei de incadrare in procedura de evaluare a impactului asupra mediului sunt urmatoarele:

a) proiectul se incadreaza in prevederile Hotararii Guvernului nr. 445/2009, anexa nr. 2,   la pct.  13 a);

b) Caracteristicile proiectului

1) Marimea proiectului:

          LUCRARI PROPUSE

Se propune amplasarea a 2 incinte prefabricate (tip container) pentru cazare tineret porcin in ferma Premium Porc fara modificarea capacitatii autorizate a fermei.

Terenul este situat în extravilanul comunei Golești, având o suprafață de 83.910 mp, fiind proprietatea beneficiarului (S.C. PREMIUM PORC S.R.L.).

Vecinătăți:

  • la NE: teren proprietate Primăria Golești;
  • la SE: teren proprietate Primăria Golești;
  • la SV: teren proprietari privați;
  • la NV: teren proprietari privați;

Pe amplasament sunt construite 18 hale pentru crestere si ingrasare suine (proprietar S.C. PREMIUM PORC S.R.L.)

Accesul se realizează printr-un drum de exploatare ce se desprinde pe partea stangă din drumul DJ 205 C (E85-Slobozia Ciorăști).

 

Un container va avea forma dreptunghiulară cu dimensiunile de 12,00 x 2,50 m (arie construită = 30,00 mp fiecare, Sc totala = 60,00 mp).

 

Indicatorii urbanistici existenți și propuși sunt următorii:

 

 

EXISTENT

PROPUS

S teren

83 910 mp

S construită

35692 mp

35692 + 60 mp = 35752 mp

S desfășurată

35692 mp

35692 + 60 mp = 35752 mp

S construcții nou propuse

-

60,00 mp

 

 

 

 

 

 

 

Cele 2 containere prefabricate sunt total echipate cu sisteme de furajare, hranire, ventilatie ( control climat ).

In fiecare container  exista doua compartimente, incinte distincte echipate cu zona de furajare – hranitor dublu F5 cu adapatori, zona acoperita cu  lampi UV pentru incalzire tineret porcin, echipamente de boxare si climatizare .

Furajul de tip special va fi alimentat in fiecare din aceste incinte prin umplerea hranitorului de doua ori pe zi dintr-un carucior .

Capacitatea fiecarui compartiment este de 100 cap tineret 6-12 kg sau 40 cap tineret 7- 30 kg .

Accesul la aceste containere se realizeaza pe aleile de acces existente, fapt ce nu necesita amenajarea altor alei carosabile si platforme.

Containerele se vor conecta la retelele existente din ferma, respectiv alimentare cu apa, evacuare ape uzate, energie electrica.

Apele pluviale vor fi dirijate spre spațiile verzi cu ajutorul sistematizării verticale.

2) Cumularea cu alte proiecte: - nu este cazul

3) Utilizarea resurselor naturale : - nu este cazul

4) Productia de deseuri:- in faza de constructie, deseurile rezultate se vor colecta in containere separate si se vor preda firmelor specializate.

5) Emisiile poluante, inclusiv zgomotul si alte surse de disconfort : - reduse, doar la faza de lucrari.

6) Riscul de accident, tinandu-se seama de substantele si tehnologiile utilizate :  titularul de proiect va lua masuri in vederea prevenirii accidentelor.

c) Localizarea proiectelor:

1) Utilizarea existenta a terenului :

Terenul  este situat in extravilanul com. Golesti. Terenul face parte din categoria de folosinta – zona unitati agricole.

2) Relativa abundenta a resurselor naturale din zona, calitatea si capacitatea regenerativa a acestora: - nu este cazul.

3) Capacitatea de adsorbtie a mediului, cu atentie deosebita pentru :

   a)   Zonele umede – nu este cazul;

   b)   Zonele costiere – nu este cazul;

     c)   Zonele montane si cele impadurite – nu este cazul;

   d)   Parcurile si rezervatiile naturale – nu este cazul;

   e)  Ariile clasificate sau zonele protejate prin legislatia in vigoare, cum sunt : zone de protectie a faunei piscicole, bazine piscicole naturale si bazine piscicole amenajate : - nu este cazul;

   f)   Zonele de protectie speciala, mai ales cele desemnate prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, cu modificarile si completarile ulterioare, zonele prevazute prin legea nr. 5/2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului national- Sectiunea  a III – a- zone protejate, zonele de protectie instituite conform prevederilor Legii apelor nr. 107/1996,  cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Guvernului nr. 930/2005 pentru aprobarea Normelor speciale privind caracterul si marimea zonelor de protectie sanitara si hidrogeologica : – nu este cazul;

  g)  Ariile in care standardele de calitate a mediului stabilite de legislatie au fost deja depasite : - nu este cazul;

   h)  Ariile dens populate : - nu este cazul;

   i)   Peisajele cu semnificatie istorica, culturala si arheologica : - nu este cazul.

 

d) Caracteristicile impactului potential

1) Extinderea impactului : aria geografica si numarul persoanelor afectate : - nu este cazul.

2) Natura transfrontiera a impactului : - nu este cazul.

3) Marimea si complexitatea impactului: - in perioada de executie a proiectului impactul va fi nesemnificativ sau minim daca se respecta toate masurile de protectie a mediului.

4) Probabilitatea impactului : - nesemnificativ.

5) Durata,frecventa si reversibilitatea impactului: perioada de expunere va fi redusa ,    întrucât poluanţii se vor manifesta pe tronsoane ale lucrărilor de execuţie. In perioada de   execuţie a proiectului impactul asupra factorilor de mediu va fi temporar. Pe măsura realizării lucrărilor si închiderii fronturilor de lucru , calitatea factorilor de mediu afectaţi va reveni la  parametrii anteriori

 

Conditiile de realizare a proiectului:

  • Investitia se va realiza cu respectarea legislatiei in vigoare, a avizelor de specialitate  si a indicatiilor mentionate in Certificatul de Urbanism nr.  114 din 25.07.2017 eliberat de Primaria comunei Golesti, judetul  Vrancea.
  • Pe tot parcursul executiei lucrarilor si functionarii obiectivului se vor lua  toate masurile si se vor realiza toate lucrarile necesare pentru protectia calitatii solului si apelor subterane si prevenirea poluarii accidentale.
  • Se vor respecta masurile de protectie a mediului prevazute in proiect in scopul reducerii la minim a impactului asupra mediului.
  • Prezentul act nu se refera la partea de rezistenta si stabilitate a lucrărilor de investiţii.
  • Se va respecta strict proiectul si masurile de protectie a mediului prevazute in proiect, in scopul reducerii la minim a impactului asupra factorilor de mediu.
  • Prezentul act nu exonerează de răspundere proiectantul si constructorul in cazul producerii unor  accidente in timpul execuţiei lucrărilor sau exploatării acestora .
  • Prezentul act este valabil pe toată perioada punerii în aplicare a proiectului.
  • Titularul proiectului are obligaţia de a notifica in scris autoritatea competenta pentru protecţia mediului despre orice modificare sau extindere a proiectului survenita după emiterea deciziei etapei de încadrare iar APM Vrancea va aplica in mod corespunzător, in aceasta situaţie prevederile art.22 alin(3) din HG  nr.445/2009.          

 

  • Pe toata durata realizării si funcţionarii obiectivului se vor respecta următoarele prevederi legale :
  • O.U.G. nr. 195 / 2005 privind protecţia mediului, cu modificarile, aprobarile si completarile ulterioare;
  • STAS 10009 / 1988 privind acustica urbană – limite admisibile ale nivelului de zgomot;
  • Ordin 119/2014 pentru aprobarea Normelor de igiena si sanatate publica privind mediul de viata al populatiei
  • Legea nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor, cu modificarile si completarile ulterioare;

 

Prezenta decizie poate fi contestata in conformitate cu prevederile Hotararii Guvernului nr. 445/2009 si ale Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.