Back

Proiectul deciziei etapei de incadrare pentru proiectul Desfiintare Parc 4 Burcioaia – incinta 1, incinta 2, incinta 3 - titular - S.C. OMV PETROM S.A.

Decizia  etapei de încadrare – proiect

Nr. 4902 din 09.06.2017

               

Ca urmare a solicitării de emitere a acordului de mediu adresata de OMV PETROM SA , cu sediul in Bucuresti, sector 1, str. Coralilor nr. 22 , înregistrată la Agenţia Pentru Protecţia Mediului Vrancea cu nr. 9911 /27.10.2016 si a completarilor, inregistrate la APM Vrancea cu nr. 4902/18.05.2017, în baza Hotărârii Guvernului nr. 445/2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului şi a O.U.G. nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, cu modificările şi completările ulterioare,

Agenţia Pentru Protecţia mediului Vrancea decide, ca urmare a consultărilor desfăşurate în cadrul şedinţei Comisiei de Analiza Tehnica din data de 08.06.2017 că proiectul : „ Desfiintare Parc 4 Burcioaia – incinta 1, incinta 2, incinta 3 ” , propus a fi realizat in extravilanul municipiului Adjud, localitatea componenta Burcioaia, T135, P 806, 902 , jud. Vrancea , nu se supune evaluării impactului asupra mediului şi nu se supune evaluării adecvate.

 

Justificarea prezentei decizii:

I. Motivele care au stat la baza luării deciziei etapei de încadrare în procedura de evaluare a impactului asupra mediului sunt următoarele:

a)- proiectul se încadrează în prevederile H.G. nr. 445/2009, Anexa nr.2, pct. 13 a “orice modificari sau extinderi , altele decat cele prevazute la pct. 22 din anexa nr. 1, ale proiectelor prevazute in anexa nr. 1 sau in prezenta anexa, deja autorizate, executate sau in curs de a fi executate, care pot avea efecte semnificative negative asupra mediului”;

- intra sub incidenta art. 28 din OUG nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, cu modificarile si completarile ulterioare, deoarece amplasamentul proiectului se afla in vecinatatea Ariei de Protectie Speciala Avifaunistica ROSPA0071 Lunca Siretului Inferior si a Sitului de Importanta Comunitara ROSCI0162 Lunca Siretului inferior.

b)Caracteristicile proiectului :

        b1)Mărimea proiectului :

Parcul 4 Burcioaia  este situat in extravilanul municipiului Adjud in perimetrul delimitat de punctele de coordonatete STEREO’70 :

Nr. pct.

X

Y

NV (388)

509 415,266

672 477,045

NE (350)

509 317,102

672 776,918

SE (377)

509 147,634

672 775,399

SV (385)

509 186,560

672 543,762

Intre aceste coordonate  suprafata Parcului 4 - Burcioaia este de 43.437 mp.

Parcul 4 Burcioaia este o incinta tehnica destinata pentru deservirea activitatilor de extractie specifice OMV Petrom SA.

La solicitarea beneficiarului, O.M.V. PETROM S.A., proiectul de „Desfiintare Parc 4 Burcioaia – Incinta 1, Incinta 2 si Incinta 3” situat in Municipiul Adjud, Extravilan, Tarla 135, Parcela 806, 902, Nr.cad. 55264, CF 55264 si Nr.cad.55276, CF 55276, judetul Vrancea” prevede demolarea tuturor constructiilor.

Constructiile din Parcul 4 Burcioaia (parc + statie uscare), sunt propuse pentru demolare fiind intr-un stadiu avansat de degradare la care se adauga si existenta intr-o zona inundabila pentru debite mari ale Siretului.

Suprafața obiectivelor analizate este de 3.234 m2 (pentru Parc 4 Burcioaia) si 3.131 m2 (pentru Stația de Uscare Burcioaia).

Activitatea Parcului 4 Burcioaia este preluata de Parcul 4A Burcioaia situat la intrarea in localitatea Burcioaia. Activitatea Sondelor din componenta Parcului 4 Burcioaia  a fost preluata de Parcul 4A Burcioaia.

Tabel cu situatia constructiilor si instalatiilor propuse pentru demolare.

Nr. crt

Destinatia

Suprafata construita (mp)

1

Magazie materiale

9

2

Pompe

30

3

Pompe

44

4

Magazie

11

5

Magazie

7

6

Rezervor

32

7

Magazie

6

8

Magazie materiale

12

9

Magazie materiale

14

10

Baraca

27

11

Baraca pompe

51

12

Baraca

16

13

Bazin

6

14

Rezervor

29

15

Rezervor

9

16

Rezervor

5

17

Rezervor

11

18

Cabina

12

19

P.S.I.

22

20

Magazie – instrumente dedurizare apa

8

21

Bazin

2

22

Cabina electrica

9

23

Cos

8

 

 

Lucrarile de demolare se refera la fundatii ale unor instalatii, constructii metalice (habe, baraci, celule de flotatie).

 Aceste lucrari se executa manual sau mecanizat, dupa caz, cu utilaje, scule si echipamente corespunzatoare lucrarilor de demolare.

Procedurile tehnice utilizate pentru desfiintarea constructiilor si instalatiilor din cadrul incintei precum si utilajele si personalul ce vor fi folosite la realizarea lucrarilor sunt cele pe care si le alege si oferteaza firma responsabila de realizarea contractului de demolare.

 

Demontarea rezervoarelor de depozitare si a pompelor

            In Parcul 4 Burcioaia există:

             2 rezervoare etalonare : R1 cu V= 25 mc si R4 cu V= 20 mc;

             2 rezervoare totale : R3 si R2 cu V= 100 mc ;

             decantor subteran cu V = 30 mc;

             1 rezervor PSI cu V= 200mc cu pompa centrifuga actionata electric;

             Baraca pompe dotata cu : cu 1 pompa 5x10 si 1 pompa centrifuga Lotru 125

           

Descrierea rezervoarelor :

            - Rezervorul 6 (incinta 2) - V= 200 mc, contine apa pentru incendiu si se alimenteaza din putul din incinta 3;

            - Rezervoarele din incinta 1 sunt: 15 si 14 cu V=100 mc fiecare - apa tehnologica, 16 - V= 25 mc - apa tehnologica si 17 - V = 20 mc - apa de condens.

           

Vor fi utilizate următoarele procedee tehnice:

  • golirea rezervorului prin racordul corespunzător;
  • izolarea rezervorului din instalaţia în care este integrat, prin desfacerea tuturor flanşelor de legătură;
  • aerisirea, curăţirea, dămfuirea şi verificarea nivelului noxelor, conform normelor în domeniu şi regulilor de bună practică;
  • demontarea supapelor de respiraţie, hidraulice, în general a echipamentelor exterioare (scări, podeţe, etc.) şi interioare (serpentine) ale rezervorului, folosind scule, dispozitive şi instalaţii de ridicat şi transportat corespunzătoare şi omologate tehnic (trolii, etc.), precum şi personal calificat şi instruit pentru aceste lucrări.
  • dezasamblarea, pe locaţie, a rezervorului în următoarea ordine de sus în jos:

- a capacului fix;

- a virolelor superioare;

- a virolelor intermediare;

- a virolelor din apropierea fundului rezervorului (virolelor inferioare);

- demontarea fundului;

  • presortarea tuturor materialelor şi subansamblelor (table, profile, podeţe, scări, etc.);
  • transportul si depozitarea acestora de catre contractor care va prezenta Beneficiarului la receptia lucrarilor documente justificative pentru valorificarea/eliminarea tuturor deseurilor;
  • demolarea fundaţiei utilajului;
  • nivelarea gropilor rezultate în urma demolării fundaţiilor.

Dezasamblarea acestor rezervoare se va executa cu mijloace mecanice şi termice corespunzătoare, de către personal calificat şi instruit pentru aceste genuri de lucrări, precum şi în condiţii de deplină securitate a muncii, P.S.I. şi protecţie a mediului ambiant.

            Aceste rezervoare vor fi relocate la Parcul 4A Burcioaia.

            Cuva de pamant a acestor rezervoare care posibil este infestata, va fi scarificata, iar solul posibil contaminat va fi eliminat de catre SC Oil Depol Service SRL in baza contractului C11/2012.

            Curatarea, colectarea, umplerea si nivelarea cuvei intra in obligatiile contractuale ale acestei societati.

Demontarea structurilor metalice tehnologice

            Sunt denumite "structuri metalice tehnologice" acele structuri de tipul:

• echipamente mecanice pentru dotarea constructiilor (scări, podeţe, balustrade de protecţie, dispozitive de luat probe, dispozitive de măsură a nivelului de produs în rezervoare, etc.);

Demontarea acestor tipuri de structuri se va face utilizând următoarele proceduri:

• structuri metalice  se vor desface din elementele de asamblare prin procedee mecanice şi, după caz, prin procedee termice;

• în cazul utilizării procedeelor mecanice se vor utiliza numai scule antiscântei, având în vedere că parcul, în ansamblul său, reprezinta o zona cu pericol de explozie;

• în cazul utilizării procedeelor termice (ca alternativă) se vor lua măsuri de pregătire a locului de intervenţie (curăţirea de produse petroliere, prevederea panourilor de protecţie, şi a mijloacelor uzuale de prevenirea şi stingerea incendiilor);

• scările, podeţele, balustradele de protecţie vor fi transportate şi depozitate de catre contractor, care va prezenta Beneficiarului la receptia lucrarilor documente justificative pentru valorificarea/eliminarea acestora;

            In cadrul acestei grupe se incadreaza:

- scari verticale cu cos de protectie si platforme de acces pe capacele rezervoarelor;

- scara inclinata, balustrada de protectie si platforma de acces pentru rezervor.

          Structurile metalice care nu mai pot fi valorificate vor fi preluate de catre SC REMAT SA in baza  contractului 1657/2012 in vederea  indepartarii de pe amplasament.

Constructii cu durata de folosinta limitata pe amplasament de tip deplasabile si/sau demontabile

In aceasta categorie de lucrari sunt cuprinse cladirile metalice cu structuri si inchideri demontabile, cunoscute sub titulatura de baraci metalice.

In aceasta categorie se incadreaza:

  • 10 Baraci metalice
  • 2 Cabine electrice
  • 1 cos gaze

            Structura metalica este realizata din cadre metalice demontabile (stalpi cu contrafise + ferme tiranti dispuse la 4 m interior) si sarpante cu pane simplu rezemate contravantuite.      Cadrele sunt fixate articulat pe fundatii din beton monolit sau prefabricat dispuse pe conturul peretilor.

            Pardoselile sunt din beton simplu sau slab armat.

            Invelitoarea este realizata din foi de tabla ondulata montate pe pane cu tije filetate demontabile eventual avand imbinari cu nituri sau sudura la suprapuneri.

Inchiderile laterale si de compartimentare sunt din panouri modulate din tabla ondulata inramata fixate cu suruburi pe scheletul metalic si pe fundatii.

            Panourile de pereti sunt pline sau inglobeaza tamplaria metalica constand din usi pline si/sau ferestre fixe.

            Pentru traveile de capat de 4m sau 2m (in functie de lungimea constructiei) frontoanele sunt realizate cu panouri autoportante pe schelet metalic independent de sustinere, asigurand si rezemarea de capat a panelor.

 Constructiile respective vor fi relocate in Parcul 4 A Burcioaia.

Constructii ingineresti in elevatie cu/sau fara fundatii pentru echipamente si instalatii tehnologice:

Sunt prevazute a se demola urmatoarele obiecte:

  • fundatii si pardoseli de la cladirile demontabile dezafectate sau nu;
  • fundatii rezervoare;
  • suporti claviaturi instalatii;
  • scari acces zona retentie rezervoare;

Dezafectarea acestora presupune fragmentarea structurilor de beton in blocuri de dimensiuni incarcabile manual sau mecanizat si transportul acestora in spatii autorizate/desemnate.

Gropile rezultate din eliminarea propriu-zisa a structurilor sau rezultate in urma realizarii gropilor de pozitie pentru facilitarea demolarii vor fi nivelate cu pamant din incinta.

Descrierea lucrarilor de refacere a amplasamentului in zona afectata de executia investitiei :

Dupa finalizarea lucrarilor de dezafectare, gropile ramase vor fi umplute/nivelate cu pamant de pe amplasament.

Deasemenea se va igieniza amplasamentul de toate tipurile de deseuri generate in perioada de realizare a lucrarilor de dezafectare.

Terenul de pe amplasament se va scarifica (decoperta) pe o adancime de 0,30 - 0,60 m, se va colecta, incarca si expedia de catre firme specializate si acreditate - SC Oil Depol Service SRL - contract C 22/ 946001509/2012/2016.

            Redare terenului se va face catre Asociatia Crescatorilor de Animale a Obstii Burcioaia ca teren pentru pasunat - islaz.

 

            -Apa potabila este asigurata prin contract nr.8460008690 de catre firma “La Fantana “ si livrata in doze de 20 l.

       Pe durata lucrărilor de demolare (circa 45 zile), rezultă un necesar de apa potabila de cca 45 mc.

           -Alimentarea cu apa industriala pentru Parcul 4 Burcioaia se realizeaza din sursa proprie dintr-un put forat cu o adancime H = 20 m si debit Q = 1,0 l/s prevazut cu pompa submersibila.

          - Apele uzate menajere sunt vidanjate din fosa septica de capacitate V=20mc de catre contractori autorizati SC Romprest Energy SRL sau SC Euro Ecologic SRL in baza contractelor de prestari servicii.

            In punctul de lucru exista WC ecologic care este vidanjat si igienizat de catre firma SC Euro Ecologic cu care a fost incheiat contract.

Lucrari de refacere a amplasamentului

  • Lucrarile de refacere a amplasamentului ce se finalizeaza cu redarea in circuitul initial al acestuia se vor efectua in mai multe etape.

Prima dintre acestea va avea loc la sfarsitul procesului de demolare si este reprezentata de curatirea terenului de deseuri.

Scopul este de a inlatura riscul de poluare si accidente ca urmare a degradarii instalatiilor existente scoase deja din functiune datorita procesului de coroziune sau a unor incercari de patrundere prin efractie si de demontare a componentelor din instalatii de catre persoane neautorizate.

  • Lucrarile de depoluare in cadrul Parcului 4 Burcioaia vor consta in inlaturarea solului afectat - decopertarea pe o adancime de 0,30 - 0,60 m, incarcarea si transportul acestuia de catre firme specializate - SC Oil Depol Service SRL - Contract 11/2016.

Umplerea gropilor fundatiilor si nivelarea cu sol revine aceleiasi firme in baza contractului - cca. 1.500 - 2000 mc.

Terenul ecologizat din cadrul Parcului 4 Burcioaia  in suprafata de 6.365 mp va fi redat Asociatiei Crescatorilor de Animale a Obstii Burcioaia.

Organizarea de santier se va face in zona in care se desfasoara lucrarile. In zona va fi amplasata o baraca tip “ sondor ” pentru personalul administrativ al santierului..

b2)Cumularea cu alte proiecte : nu este cazul,

b3)Utilizarea resurselor naturale :  nu este cazul,

b4)Producţia de deşeuri :

In urma activitatilor de dezafectare desfasurate in cadrul obiectivului rezulta urmatoarele tipuri de deseuri:

  • slam petrolier (05.01.03*/16.07.08*) - rezultat din curatarea habelor a rezervoarelor si va fi extras si transportat intr-un depozit autorizat, respectand legislatia in vigoare. Acesta rezulta din golirea rezervoarelor de impuritatile gazului si a fost asimilat ca "slam petrolier" avand in vedere natura societatii – se estimeaza la cca. 0,3 mc cantitatea totala din rezervoarele din incinta 1. Acest deseu va fi preluat si eliminat de catre SC Oil Depol Service SRL in baza contractului C9/2016
  • deseuri din beton, moloz (17.01.07) - rezultate in urma lucrarilor de dezafectare a fundatiilor existente in cadrul parcului, aceste deseuri vor fi utilizate ca material de umplutura la drumuri, platforme, terasamente diverse, numai cu acordul proprietarilor de amplasamente. Dalele de beton pe care au stat baracile si cele care au alcatuit caile de acces vor fi ridicate si depozitate in parcul nou in vederea refolosirii la careurile de exploatare ale altor sonde sau la noile cai de acces. Fundatiile rezervoarelor si scarile de acces si molozul  (cca. 40 mc) vor fi ridicate de unitati specializate - SC Romprest Energy SRL in baza contractului de prestari servicii
  • deseuri metalice (17.04.07) – rezultate in urma lucrarilor de dezafectare a instalatiilor existente - cca. 10 to,; aceste deseuri vor fi valorificate ca fier vechi respectand legislatia in vigoare - SC Remat SA in baza contractului C 1657/2012.

-   deseurile menajere (20.03.01) – rezultate din activitatile auxiliare sau de deservire din

     incinta tehnica, cca. 2,0 mc vor fi gestionate conform legislatiei in vigoare - SC Romprest

      Energy SRL.

Deseurile rezultate in perioada de executie a proiectului vor fi gestionate conform prevederilor Legii nr. 211/2011 privind regimul deseurilor si HG nr. 856/2002, privind evidenta gestiunii deseurilor si pentru aprobarea listei cuprinzand deseurile, inclusiv deseurile periculoase, cu modificarile si completarile ulterioare.

b5)Emisiile poluante , inclusiv zgomotul si alte surse de disconfort : Local , in zona de lucru , pe perioada lucrarilor , de la mijloacele de transport/utilajele utilizate in perioada de realizare a proiectului.

b6)Riscul de accident , ţinându-se seama in special de substanţele si tehnologiile utilizate : titularul de proiect/constructorul va lua masuri in vederea prevenirii accidentelor.

c)Localizarea proiectelor :

 c1) Utilizarea existenta a terenului : terenul se afla in extravilanul municipiului Adjud , localitatea componenta Burcioaia, T135, P 806, 902 , folosinta actuala – curti constructii, destinatia zonei – zona exploatare produse petroliere..

c2) Relativa abundenta a resurselor naturale din zona , calitatea si capacitatea regenerativa a acestora : nu este cazul ,

 c3)  Capacitatea de absorbţie a mediului , cu atenţie deosebita pentru ;

       a) zonele umede ; nu este cazul ,

       b) zonele costiere : nu este cazul ,

       c) zonele montane si împădurite : nu este cazul ,

       d) parcurile si rezervaţiile naturale : nu este cazul ,

       e) ariile clasificate sau zonele protejate prin legislaţia in vigoare , cum sunt : zone de  

       protecţie a faunei piscicole naturale si bazine piscicole amenajate : nu este cazul.

       f) zonele de protecţie speciala, mai ales cele desemnate prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, cu modificările şi completările ulterioare, zonele prevăzute prin Legea nr. 5/2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional - Secţiunea a III-a – zone protejate, zonele de protecţie instituite conform prevederilor Legii apelor nr. 107/1996, cu modificările şi completările ulterioare, şi Hotărârea Guvernului nr. 930/2005 pentru aprobarea Normelor speciale privind caracterul şi mărimea zonelor de protecţie sanitară şi hidrogeologică : - amplasamentul proiectului se afla in vecinatatea Ariei de Protectie Speciala Avifaunistica ROSPA0071 Lunca Siretului Inferior si a Sitului de Importanta Comunitara ROSCI0162 Lunca Siretului inferior.

       g) ariile in care standardele de calitate a mediului stabilite de legislaţie au fost deja

       depăşite : nu este cazul ,

       h) ariile dens populate : nu este cazul,

       i) peisaje cu semnificaţie istorica , culturala si arheologica : nu este cazul,

d)Caracteristicile impactului potenţial :

 d1) Extinderea impactului : aria geografica si numărul de persoane afectate : nu este cazul,

 d2) Natura transfrontaliera a impactului : nu este cazul ,

 d3) Mărimea si complexitatea impactului : in perioada de execuţie a proiectului

  impactul asupra factorilor de mediu va fi redus daca se vor respecta masurile privind protecţia

  factorilor de mediu impuse prin proiect ( prezentate in memoriul de prezentare) ,

 d4) Probabilitatea impactului : redusa ,

 d5) Durata , frecventa si reversibilitatea impactului : In perioada de execuţie a proiectului    

  impactul asupra factorilor de mediu va fi temporar si reversibil.

II. Condiţiile de realizare a proiectului :

- Dezafectarea se va realiza cu respectarea documentaţiei tehnice depuse  precum si a    normativelor si prescripţiilor tehnice specifice realizarii proiectului, a legislaţiei de mediu in vigoare, si a avizelor menţionate in Certificatul de Urbanism nr. 259/23.08.2016 emis de Primaria Municipiului Adjud.

- Se vor respecta cu strictete prevederile si conditiile din urmatoarele avize: aviz nr. 77/28.04.2017 emis de A.B.A. Siret Bacau, aviz nr. 3978/31.05.2017 emis de ACDB Focsani.

-Lucrările de dezafectare vor respecta strict proiectul prezentat la APM Vrancea si masurile de

protecţie a mediului prevăzute de proiect, in scopul reducerii la minim a impactului asupra

factorilor de mediu.

- se interzice depozitarea oricaror resturi, materiale, pamant excavat in afara amplasamentului

Parcului 4 Burcioaia.

- Se va investiga calitatea solului in zona aferenta proiectului de desfiintare Parc 4 Burcioaia, in scopul determinarii concentratiilor hidrocarburilor din petrol ( THP ).

Dupa excavarea solului contaminat şi înainte de umplerea excavaţiilor, se vor efectua analize pentru determinarea calităţii solului la indicatorii: hidrocarburi petroliere totale (THP). Analizele se vor realiza cu respectarea standardelor in vigoare. Rezultatele vor fi transmise la APM Vrancea în vederea obţinerii punctului de vedere al autorităţii pentru protecţia mediului .

- In conditiile in care se inregistreaza depasiri ale concentratiilor maxime admise pentru poluantii analizati peste limitele pragului de interventie, titularul activitatii va aplica prevederile HG nr. 1408/2007 privind modalităţile de investigare si evaluării a poluării solului si subsolului si a HG nr. 1403/2007 privind refacerea zonelor in care solul , subsolul si ecosistemele terestre au fost afectate .

- La executarea lucrărilor , se vor respecta normele sanitare, PSI, de protecţia muncii  .

- Lucrările se vor desfăşura cu respectarea condiţiilor tehnice si a regimului juridic prevăzute

 prin actele de reglementare prealabile, emise de alte autoritati.

 - In perioada de execuţie a lucrărilor vor fi stabilite zone de parcare a autovehiculelor si

 utilajelor utilizate.

- Se interzic lucrările de întreţinere si reparaţii la utilajele si mijloacele de transport in cadrul 

obiectivului de investiţii (acestea se vor realiza numai prin unitati de specialitate autorizate).

- Se va reface cadrul natural pentru suprafeţele de teren ocupate temporar, la terminarea lucrărilor.

- Lucrările vor fi executate fara a produce disconfort prin generarea de noxe , praf , zgomot si vibraţii.

 -  Se vor asigura condiţii pentru depozitarea temporara a materialelor de construcţii si a rezidiilor de şantier astfel incit sa nu afecteze traficul rutier , pietonal sau sa creeze disconfort locuitorilor din zona.

- Managementul deşeurilor generate de lucrările de demolare va fi in conformitate cu legislaţia specifica de mediu  si va fi in responsabilitatea titularului de proiect cat si a operatorului care realizează lucrările .

- Se vor realiza spatii special amenajate pentru colectarea selectiva a tuturor categoriilor de deşeuri produse ( deşeuri inerte din demolări, deşeuri de ambalaje, deşeuri metalice etc.), in conformitate cu prevederile Legii nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor .

- Se interzice depozitarea materialelor de construcţii si a deşeurilor rezultate in spatii neamenajate in acest scop.

- Se vor asigura condiţii pentru depozitarea temporara a materialelor de construcţii si a reziduului de şantier astfel incat sa nu creeze disconfort locuitorilor din zona.

- Se vor respecta prevederile HG nr. 1756/2006 privind limitarea nivelului emisiilor de zgomot in mediu produs de echipamente destinate utilizării in exteriorul clădirilor.

- Activităţile care produc mult praf vor fi reduse in perioadele cu vânt puternic sau se va urmări o umectare a suprafeţelor.

- Se vor verifica periodic utilajele si mijloacele de transport in ceea ce priveşte nivelul de emisii de monoxid de carbon si a altor gaze de eşapament si punerea in funcţiune numai după remedierea eventualelor defecţiuni.

- După terminarea lucrărilor, constructorul are obligaţia eliberării amplasamentului de orice fel de obstacole (resturi materiale, anrocamente, grămezi de pamant, etc.) si readucerea la starea iniţiala.

- Investiţia va respecta strict proiectul si masurile de protecţie a mediului prevăzute de proiect,

in scopul reducerii la minim a impactului asupra factorilor de mediu.

- Se vor lua masuri specifice de protecţie a mediului pe perioada realizării proiectului de

investiţii (împrejmuire cu panouri, recipiente de colectare a deşeurilor, etc.).

- Se vor lua masuri pentru evitarea poluării accidentale a factorilor de mediu pe toata durata

execuţiei lucrărilor.

   - Managementul deşeurilor generate de lucrările de dezafectare va fi in conformitate cu legislaţia

  specifica de mediu si va fi in responsabilitatea titularului de proiect cat si a operatorului care

  realizează lucrările.

  • Deşeurile rezultate in urma lucrărilor de demolare vor fi colectate / stocate temporar in

containere metalice acoperite sau pe platforme de depozitare temporara si transportate la o platforma de deşeuri inerte autorizata; transportul acestor tipuri de deşeuri se va face de către o societate specializata autorizata cu respectarea prevederilor HG nr. 1061/2008 privind transportul deşeurilor periculoase si nepericuloase pe teritoriul României.

  • Deşeurile industriale reciclabile rezultate in perioada lucrărilor de demolare  (metalice , lemn,

sticla,etc.) vor fi colectate/stocate temporar pe tipuri, in recipiente speciale, in vederea valorificării prin societati autorizate specializate.

  • Deşeurile menajere generate in perioada lucrărilor de demolare vor fi colectate / stocate

temporar in pubele cu capac si eliminate prin firme de salubrizare autorizate.

    - Se va tine evidenta gestiunii deşeurilor H.G. nr. 856/2002 privind evidenta gestiunii deşeurilor si pentru aprobarea listei cuprinzând deşeurile, inclusiv deşeurile periculoase, completata de HG nr. 210/2007 .

  • Se va face neutralizarea , curatarea/ colectarea , eventualelor resturi de produse petroliere din interiorul rezervoarelor de către o firma specializata si autorizata din punct de vedere al protecţiei factorilor de mediu . Şlamul rezultat se va transporta cu mijloace auto autorizate pentru transportul de deşeuri periculoase la o firma autorizata pentru valorificarea / eliminarea lor.
  • Se interzice deversarea in reţelele de canalizare , in cursuri de apa sau pe sol a substanţelor conţinute in conductele , reţelele , rezervoarele si bazinele care se dezmembrează si dezafectează .
  • Lucrările se vor efectua numai cu avizul si in prezenta beneficiarului , cu asigurarea masurilor de protecţia muncii si PSI si numai pe baza de permis de lucru .  
  • Obiectivul va fi dotat cu substanţe absorbante ( tip Spilsorb) pentru intervenţia in cazul poluării cu produse petroliere.
  • Suprafaţa destinata dezmembrării va fi special amenajata pentru depozitarea temporara a deşeurilor.
  • Surplusul de pamant neinfestat , rezultat in urma executării lucrărilor va fi transportat in locurile destinate  acestui scop si numai cu acceptul scris al Primăriei Adjud .
  • Se interzice utilizarea materialelor cu risc ecologic imediat sau in timp.
  • Se va separa zona de lucru cu panouri demontabile in scopul împiedicării accesului

autovehiculelor si a persoanelor neautorizate.

  • Se vor evita pierderile de carburanţi sau lubrefianţi la staţionarea utilajelor; astfel toate

utilajele vor fi atent verificate.

-  Se vor respecta limitele stabilite prin Ordinul M.A.P.M nr. 756/1997 pentru aprobarea Reglementarii privind evaluarea poluarii mediului.

-  Se vor respecta limitele admise ale NTPA 002/2002 privind condiţiile de evacuare a apelor uzate in reţelele de canalizare a localităţilor ( pH:6,5 – 8,5; suspensii – 350 mg/l ; CBO5 – 300 mg/l ; substanţe extractibile cu solvenţi – 30 mg /l ; detergenţi – 25 mg/l).

-  Se vor respecta limitele stabilite prin Ordinul M.A.P.P.M.462/1993 luând in consideraţie si prevederile Legii nr. 104/2011 privind calitatea aerului inconjurator.

     - Organizarea de şantier va  fi amenajata astfel incat sa asigure facilitatile de baza conform prevederilor Legii nr. 50/1991privind autorizarea lucrărilor de construcţii, cu modificările si completările ulterioare.

  • La parasirea incintei şantierului , rotile autovehiculelor se vor curata.
  • Se interzice iesirea masinilor din organizarea de santier pe drumurile publice cu rotile necuratate.
  • Evitarea pierderilor de materiale si substanţe cu potenţial poluant in vederea eliminării

poluării accidentale a apelor de suprafaţa si a apelor subterane.

  • Materialele fine sau prăfoase (pamant, balast, nisip, deşeuri de construcţie prăfoase ) se vor

transporta in autovehicule prevăzute cu prelate de protecţie pentru împiedicarea imprastierii acestora pe partea carosabila.

  • Nu se vor stoca combustibili in  şantier.
  • Pentru protectia biodiversitatii se vor respecta conditiile prevazute de aviz nr.3978/31.05.2017 emis de ACDB Focsani .

-  Prezentul act nu se refera la partea de rezistenta si stabilitate a lucrărilor de investiţii.

- Prezentul act nu exonerează de răspundere proiectantul si constructorul in cazul producerii unor accidente in timpul execuţiei lucrărilor sau exploatării acestora .

-   Prezentul act este valabil pe toată perioada punerii în aplicare a proiectului.

-  Titularul proiectului are obligaţia de a notifica in scris autoritatea competenta pentru protecţia mediului despre orice modificare sau extindere a proiectului survenita după emiterea deciziei etapei de încadrare iar APM Vrancea va aplica in mod corespunzător, in aceasta situaţie prevederile art.22 alin(3) din HG nr.445/2009.

- Nerespectarea prevederilor deciziei APM Vrancea atrage suspendarea şi anularea acestuia, după caz.

- La finalizarea proiectului autoritatea competenta pentru protecţia mediului efectuează un control de specialitate pentru verificarea respectării prevederilor deciziei etapei de încadrare .

                    

Pe toata durata realizării si funcţionarii obiectivului se vor respecta următoarele prevederi legale :

  • O.U.G. nr. 195 / 2005 privind protecţia mediului cu modificarile, completarile si aprobarile ulterioare;
  • Legea nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător;
  • Ordinului MAPPM nr. 462/1993 pentru aprobarea Condiţiilor tehnice privind protecţia atmosferei si Normelor metodologice privind determinarea emisiilor de poluanţi atmosferici produşi de surse staţionare.
  • Legea nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor;
  • HG nr. 1061/2008 privind transportul deşeurilor periculoase si nepericuloase pe teritoriul României.
  • Hotărârea de Guvern 235/2007 (M.O. 199 / 22.03.2007), privind gestionarea uleiurilor uzate
  • Ordinul M.A.P.P.M. 756 / 1997 (a valorilor de referinţă pentru urme de elemente chimice în soluri prin punctele de măsurare indicate de inspectorul de control) ( M.O.303 / 06.11.1997), pentru aprobarea Reglementarii privind  evaluarea poluării mediului; 
  • Norme specifice de protectia muncii pentru desfacerea si manipularea produselor petroliere Ordin nr. 78/1999 ;
  • Legea protectiei muncii NGPM – 2002;
  • HG 1403/2007 privind refacerea zonelor în care solul, subsolul si ecosistemele terestre au fost afectate,
  • HG 1408/2007 privind modalităţile de investigare si evaluare a poluării solului si subsolului.           
  • OUG nr.68/2007 privind răspunderea de mediu cu referire la prevenirea si repararea prejudiciului asupra mediului, aprobata prin Legea nr.19/2008 si modificata si completata prin OUG nr.15/2009,
  • O.U.G. 196 / 22.12.2005 ( M.O. 1193 / 30.12.2005 ) privind Fondul pentru mediu , aprobata prin Legea nr. 105 / 2006 .
  • Hotărârea de Guvern nr. 352 / 21.04.2005 privind modificarea si completarea H.G. 188 / 2002 pentru aprobarea unor norme privind condiţiile de descărcare in mediul acvatic a apelor uzate;
  • Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 119/2014 pentru aprobarea normelor de igiena si sanatate publica privind mediul de viata si al populatiei .
  • SR  10009 /2017 – Acustica – Limite admisibile ale nivelului de zgomot din mediul ambiant.
  • Legea 86 / 10.05.2000 (M.O.244 / 22.05.2000) pentru ratificarea Convenţiei privind accesul la informaţie, participarea publicului la luarea deciziei si accesul la justiţie in probleme de mediu, semnata la Arhus la 25.01.2005.

- Prezenta decizie poate fi contestată în conformitate cu prevederile H.G. nr. 445/2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului şi ale Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.