Back

Proiectul deciziei etapei de incadrare pentru proiectul Înlocuire LES 20 KV Staţia 110/20 KV Măgura – PT (RMU) nr. 2300 Sihleanu şi LES 20 KV PT ( RMU) nr. 2300 Sihleanu – PTZ nr. 2301 Miu - titular - S.D.E.E. FOCSANI

DECIZIA ETAPEI DE INCADRARE -  PROIECT

                                                   NR. 10825 / 16.11.2017

 

Ca urmare a solicitarii de emitere a acordului de mediu adresate de S.D.E.E FOCŞANI, inregistrata la A.P.M. Vrancea cu  nr. 5937/ 20.06.2017,  in baza H.G.  nr. 445/2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice si private asupra mediului si  a Ordonantei de Urgenta a Guvernului (O.U.G.) nr. 57/2007 - privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, cu modificarile si completarile ulterioare, A.P.M. Vrancea decide, ca urmare a consultarilor desfasurate in cadrul sedintei Comisiei de Analiza Tehnica din data de: 16.11.2017, ca proiectul de investitii : ,, Înlocuire LES 20 KV Staţia 110/20 KV Măgura – PT (RMU) nr. 2300 Sihleanu şi LES 20 KV PT ( RMU) nr. 2300 Sihleanu – PTZ nr. 2301 Miu ”  - propus a fi  amplasat in intravilanul municipiului Focşani, strazile :  Alecu Russo – Măgura;  judetul Vrancea  -  nu se supune evaluarii impactului asupra mediului si nu se supune evaluarii adecvate.

 

                         Justificarea prezentei decizii :

 

            Motivele care au stat la baza luarii deciziei etapei de incadrare in procedura de evaluare a impactului asupra mediului sunt urmatoarele:

 

a)-Proiectul -  se incadreaza in prevederile H.G.  nr. 445/2009, anexa nr. 2,  pct-ul 13 – lit. a);

 

b)-Caracteristicile proiectului :

     1) Marimea proiectului : LES-urile de 20 KV proiectate fac parte din reteaua de distributie de 20 KV racordata in statia 110/20 KV Magura, care alimenteaza cu energie electrica consumatorii din orasul Focsani.

Necesitatea realizarii acestei lucrari este impusa de:  gradul de uzură tehnică şi morală cca  90% ;  durata de viata depasita (anul punerii in functie-1980;durata normala de serviciu -30 ani) ; izolatie scazuta ,numar mare de mansoane  duc la numeroase avarii si intreruperi frecvente  in alimentare cu energie electrica consumatorilor din orasul Focsani;  siguranţa scăzută în alimentarea consumatorilor ; costuri mari de întreţinere ; cablurile care se inlocuiesc asigură alimentarea cu energie electrică în sistem buclat a oraşului Focsani

Caracteristici tehnice ale instalaţiilor - Linie Electrică Subterană 20 KV - Aceasta se va realiza cu cablu 12/20 KV tip A2XS(FL)Y 3x1x150 mmp pozat subteran la  adâncimea medie de 0,7 - 0,9 m de la cota  terenului, pe pat nisip, pozat direct in pamant si in tub PVC incastrat in beton la diverse traversari. Pentru semnalizarea şi protejarea cablurilor se vor poza folii de polietilenă inscripţionate la 0,6 m şi 0,3 m de suprafaţa solului .

            Accesul în zonă se face din DN2 (E85), DN23, DN23A, DN2M, DN2D, DJ204E.

            Avand in vedere situatia energetica prezentata anterior, pentru respectarea parametrilor tehnici de functionare a retelelor si a parametrilor de calitate a energiei electrice distribuite, se impune inlocuirea cablurilor de 20KV existente cu  cabluri electrice de 12/20 KV tip A2XS(FL)2Y 3x1x150 mmp, pozate în treflă pe acelasi traseu.

Cablul de 20 kV  amplasat in sant, cu profil tip M  se va poza intre doua straturi de nisip cu grosimea de 10 cm si granulatie mai mica de 3mm. Pentru semnalizarea şi protejarea cablurilor se va monta banda avertizoare (folie inscriptionata din polietilena pozata la 0,7 m si respectiv 0,4 m de la suprafata solului .

            Santul se va acoperi cu pamant compactat (rezultat din sapatura), din care s-au indepartat corpurile ce ar putea deteriora cablurile. Cablul amplasat in sant, cu profil tip T1 , se va poza in teava  PVC, incastrata in beton, conform cotelor din detaliile cu profile. Sapaturile pentru santuri se vor face numai manual si cu atentie in zonele de intersectii cu alte retele ,pentru a nu afecta instalatiile existente.

Cablurile se vor marca cu etichete de identificare la capete, la incrucisari cu alte cabluri si pe traseu din 10 in 10 metri cu inele din material plastic protejate cu banda termocontractabila. Fixarea cablului in trefla se relizeaza cu ajutorul unor bratari din PVC (fasete) dispuse ,la distanta de un metru, pe toata lungimea traseului, (pozarea cablurilor in tuburile PVC, la traversarea soselelor,strazilor,aleelor, se face simultan pentru toate fazele, dupa montarea bratarilor) .  Traseul cablului va fi marcat ,cu borne de marcaj la suprafata sau prin tablite de  marcaj pe cladiri, in zonele in care, in desenele de executie traseul nu este indicat pe plan prin cote fata de constructiile fixe. De asemenea, traseul cablului va fi marcat cu borne amplasate obligatoriu la fiecare schimbare de directie . Bornele vor fi fixate lateral de cablu , la 0,8 m de axul lui, cu placa de inscriptie orientata spre cablu. Pe tot parcursul executarii lucrarilor se vor respecta prevederile acordurilor si avizelor si conditiile impuse prin autorizatia de constructie.

Pentru realizarea lucrarilor la reteaua electrica subterana proiectata este necesara subtraversarea strazilor:

- prin foraj orizontal la subtraversarea strazilor: Str. Comisia Centrala, DN2 (E85), Str. Magura (canal colector Sturdza);

-  prin sant (deschis) la subtraversarea strazilor : Str. Maior Gh. Sontu, str. Fundatura Magura.

La strazile mentionate mai sus subtraversarile se executa   prin sant deschis, deoarece nu exista spatiu suficient pentru practicarea gropilor in vederea instalarii utilajelor pentru efectuarea forajelor orizontale dirijate. Mentionam ca in zonele respective exista retele edilitare (gaz, telefonie, incalzire etc.) ce intersecteaza traseele cablurilor electrice de 20 KV propuse a fi executate. Inainte de inceperea lucrarilor se vor efectua sondaje pentru indentificarea retelelor edilitare. Dificultatile executarii lucrarilor constau si in faptul ca nu se cunosc pozitiile si cotele exacte la toate retelele edilitare, fiind necesar executarea santurilor manual. 

Lucrarile vor fi executate sub directa supraveghere a organelor de specialitate de la proprietarii(administratorii) instalatiilor.

La terminarea lucrarilor de constructii-montaj, constructorul : va desfiinta depozitele de materiale ; va transporta pamantul excedentar rezultat din sapatura ; va reface spatiile verzi, trotuarele, partile carosabile si marcajele pietonale  astfel ca intregul traseu sa fie adus la starea initiala.

Pentru executarea lucrărilor se vor ocupa următoarele suprefeţe de teren :

- 50 mp – definitiv,  teren neproductiv

            - 1645 mp- temporar,  pentru realizare LES 20 kV, situat pe domeniul public.

         Organizarea de santier : Prin grija constructorului pe toată durata de execuţie a lucrărilor, materialele folosite vor fi depozitate în locuri special amenajate astfel încât influenţele asupra mediului să fie minime . La finalizarea investiţiei, zonele afectate de lucrări se vor elibera de toate resturile rezultate la construcţie şi se va reface stratul vegetal în zonele unde acesta este afectat, terenul aducându-se la starea iniţială

         La terminarea lucrarilor de constructii-montaj, constructorul : va desfiinta depozitele de materiale ; va transporta pamantul excedentar rezultat din sapatura ; va reface spatiile verzi, trotuarele, partile carosabile si marcajele pietonale  astfel ca intregul traseu sa fie adus la starea initiala.

         Coordonatele geografice (Stereo 70) ale posturilor de transformare existente unde se racordeaza cablurile de 20 KV ce se vor executa :

  • Statia 110/20 KV Magura :   X :  670348.926 

                                               Y :  468188.817

  • PT(RMU) 2300 Sihleanu :    X :  670324.342 

                                               Y :  468296.234

  • PTZ 2301 Miu :     X :   670303.947

                               Y :  468724.949

 

2) Cumularea cu alte proiecte: - nu este cazul;

3) Utilizarea resurselor naturale : - nu este cazul.

      4) Productia de deseuri : Deşeurile recuperabile de orice tip (conductoare electrice, elemente de fixare a acestora pe stilpi, e.t.c. ), vor fi predate în baza formalităţilor de predare –primire către gestionarul obiectivului şi depozitate corespunzator legislaţiei în vigoare. Constructorul asigură : a) colectarea selectivă a deşeurilor rezultate în urma lucrărilor de construcţii; b) depozitarea temporară corespunzătoare a fiecarui tip de deşeu rezultat (recipienţi etanşi, cutii metalice/PVC, butoaie metalice/PVC etc); c) Efectuarea transportului deşeurilor în condiţii de siguranţă la agenţi economici specializaţi în valorificarea deşeurilor sau la depozitul de deşeuri inerte a SC Electrica. Dupa terminarea lucrarilor terenul va fi adus la starea initiala.

     5) Emisiile poluante, inclusiv zgomotul si alte surse de disconfort : pot aparea emisii poluante si zgomot pe perioada  lucrarilor de construire.

 

     6) Riscul de accident, tinandu-se seama de substantele si tehnologiile utilizate : nu este cazul.

   

    c) Localizarea proiectelor:

 

1) Utilizarea existenta a terenului : terenul apartine domeniului public si este situat in intravilanul municipiului Focsani, conform Certificatului de Urbanism nr. 670/19.06.2017; categoria de folosinta actuala : strazi, alei si este destinata circulatiei rutiere si pietonale.  

2)  Relativa abundenta a resurselor naturale din zona, calitatea si capacitatea regenerativa a acestora : - nu este cazul.

3)  Capacitatea de adsorbtie a mediului, cu atentie deosebita pentru :

   a)   Zonele umede – nu este cazul;

   b)   Zonele costiere – nu este cazul;

   c)   Zonele montane si cele impadurite – nu este cazul;

   d)   Parcurile si rezervatiile naturale – nu este cazul;

   e)   Ariile clasificate sau zonele protejate prin legislatia in vigoare, cum sunt : zone de protectie a faunei piscicole, bazine piscicole naturale si bazine piscicole amenajate : - nu este cazul;

   f)   Zonele de protectie speciala – nu este cazul;

   g)   Ariile in care standardele de calitate a mediului au sunt depasite : nu este cazul.

   h)   Ariile dens populate : - nu este cazul;

   i)    Peisajele cu semnificatie istorica, culturala si arheologica : - nu este cazul.

 

        d) Caracteristicile impactului potential

 

1) Extinderea impactului (aria geografica si numarul persoanelor afectate): - nu este cazul.

2) Natura transfrontiera a impactului : - nu este cazul.

3) Marimea si complexitatea impactului: in perioada de executie a proiectului, impactul va fi nesemnificativ, daca sunt luate masurile de protectia mediului specifice.

4)  Probabilitatea impactului : - nesemnificativ.

5) Durata, frecventa si reversibilitatea impactului: In perioada de executie a proiectului impactului asupra factorilor de mediu va fi temporar cu efect minim.

 

                             

                    Conditiile de realizare a proiectului :

 

-  Investitia se va realiza cu respectarea legislatiei in vigoare si a avizelor de specialitate mentionate in Certificatul de Urbanism  nr. 672/19.06.2017 eliberat de Primaria municipiului Focsani,  judetul Vrancea.

 -   Pe tot parcursul executiei lucrarilor si functionarii obiectivului se vor lua  toate masurile si se vor realiza toate lucrarile necesare pentru protectia calitatii solului si apelor cat si prevenirea poluarilor accidentale.

-   Se vor respecta masurile de protectie a mediului prevazute in proiect in scopul reducerii la minim a impactului asupra mediului.

-   Deseurile  reciclabile rezultate pe perioada lucrarilor de constructii  vor fi colectate  / stocate temporar, selectiv in recipienti speciali , in vederea valorificarii prin unitati de specialitate , autorizate  (cu respectarea in permanenta a prevederilor Legii nr. 211 / 2011 privind regimul deseurilor ;

 -  Deseurile menajere generate in perioada lucrarilor de constructii vor fi colectate / stocate temporar in pubele si eliminate prin firme de salubritate autorizate ;

-  Interzicerea tuturor lucrarilor de intretinere si reparatii la mijloacele de transport si utilaje din dotare in incinta obiectivului (acestea se vor executa prin unitati de specialitate autorizate) ; 

-  Se va asigura managementul substantelor periculoase folosite in conformitate cu Legea nr. 360 / 2004 privind regimul substantelor si preparatelor chimice periculoase cu modificarile si completarile ulterioare si cu respectarea in permanenta a tuturor normelor legale in vigoare in domeniul : protectiei mediului,  PSI, sanatatii si securitatii muncii ;

-  Se interzice depozitarea materialelor de constructie si a deseurilor rezultate in albiile cursurilor de apa din zona sau in spatii neautorizate;

-   Se vor lua masuri specifice de protectia mediului pentru organizarea de santier (imprejmuire cu panouri,  spatii amenajate prevazute cu recipiente pentru colectarea deseurilor,  WC-uri ecologice etc.) ;

-  Surplusul de pamant rezultat din excavatie va fi folosit  la refacerea unor zone degradate ;

-  Se vor asigura conditii pentru depozitarea temporara a materialelor de constructie si a reziduului de santier astfel incat sa nu afecteze factorii de mediu ;

 

-  Nivelul de zgomot se va încadra in limitele impuse de H.G.  nr. 321 / 2005 – privind evaluarea si gestionarea zgomotului ambiental ,  modificat prin H.G.  nr. 674 / 2007 ,  SR  10009 / 1988 – Acustica urbana,  STAS 6156 / 1986 – Protecţia  împotriva zgomotului in construcţii civile si social culturale limite admisibile si parametrii de izolare acustica , Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 536 / 1997 (nivel acustic la limita incintei), cu modificările si completările ulterioare ;

-  Se vor utiliza utilaje cu nivel de zgomot scăzut ;

- Se interzice spălarea si efectuarea lucrărilor de întreţinere/reparaţii a mijloacelor de transport, a utilajelor si echipamentelor folosite in perioada implementării proiectului, in perimetrul amplasamentului sau in afara unitatilor autorizate in acest scop;

- Deşeurile menajere generate in perioada lucrărilor de construcţii vor fi colectate / stocate temporar in pubele cu capac si eliminate prin firme de salubrizare autorizate;

- Se interzice utilizarea materialelor cu risc ecologic imediat sau in timp;

- Se va separa zona de lucru cu panouri demontabile in scopul împiedicării accesului autovehiculelor si a persoanelor neautorizate;

- Execuţia lucrărilor de terasamente se va face cu respectarea operaţiunilor de separare a stratului vegetal (unde este cazul) de restul terasamentelor, spre a fi refolosit la redarea terenului ocupat temporar la starea iniţiala de calitate;

- Terenul ocupat temporar de organizarea de şantier va fi readus la starea initiala;

- Alimentarea cu carburanţi, repararea si întreţinerea mijloacelor de transport si a utilajelor folosite pe şantier se va face numai la societati specializate si autorizate.

- Se vor evita pierderile de carburanţi sau lubrefianţi la staţionarea utilajelor; astfel toate utilajele vor fi atent verificate;

 - Organizarea de şantier va dispune de o toaleta ecologica. Constructorul va avea in vedere întreţinerea toaletei ecologice, prin contract cu o firma autorizata;

- Evitarea pierderilor de materiale si substanţe cu potenţial poluant in vederea eliminării poluării accidentale a apelor de suprafaţa si a apelor subterane;

- Nu se vor stoca combustibili in organizarea de şantier;

- Materialele fine (pamant, balast, nisip) se vor transporta in autovehicule prevăzute cu prelate pentru împiedicarea imprastierii acestora pe partea carosabila;

- Prezentul act nu se refera la partea de rezistenta si stabilitate a lucrărilor de investiţii ;

- Prezentul act administrativ nu exonerează de răspundere proiectantul si constructorul in cazul producerii unor accidente in timpul execuţiei lucrărilor sau exploatării acestora ;

-  Prezenta Decizie este valabila pe toată perioada punerii în aplicare a proiectului;

- Titularul proiectului sau al activităţii are obligatia de a notifica în scris autoritatea publică competentă pentru protecţia mediului despre orice modificare sau extindere a proiectului survenita dupa emiterea deciziei de incadrare, iar A.P.M. Vrancea va aplica corespunzator in aceasta situatie prevederile art. 22 , alin. 3 din H.G.  nr. 445 / 2009.

- Nerespectarea prevederilor prezentului acord de mediu se sanctioneaza conform prevederilor legale in vigoare.  

       Proiectul propus nu necesita parcurgerea celorlalte etape ale procedurii de evaluare adecvata.   

 

     Pe toata durata realizării si funcţionarii obiectivului se vor respecta următoarele prevederi legale :

O.U.G. nr. 195/2005 - privind protecţia mediului, cu modificarile si completarile ulterioare

SR  10009 /2017 – Acustica – Limite admisibile ale nivelului de zgomot din mediul ambiant.               *  Legea nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor.

Legea nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător.

               Prezenta decizie poate fi contestata in conformitate cu prevederile Hotararii Guvernului nr. 445/2009 si ale Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.