Back

Proiectul deciziei etapei de incadrare pentru proiectul Schimbare destinatie partial din locuinta in spatiu de alimentatie publica - restaurant - titular - S.C. DALI DALIMAR S.R.l.

DECIZIA ETAPEI DE ÎNCADRARE  - Proiect

 

 

 Ca urmare a solicitării de emitere a acordului de mediu adresate de DALI DALIMAR SRL din com. Urechesti, sat Urechesti, jud. Vrancea, inregistrată la Agentia pentru Protectia Mediului Vrancea cu nr. 9664/20.10.2016, în baza Hotărârii Guvernului nr. 445/2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului şi a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, cu modificările şi completările ulterioare,
Agentia pentru Protectia Mediului Vrancea decide, ca urmare a consultărilor desfăşurate în cadrul şedinţei Comisiei de Analiză Tehnică din data de 03.11.2015, ca proiectul proiectul ,,Schimbare destinatie partial din locuinta in spatiu de alimentatie publica - restaurant” propus a fi realizat în mun. Focsani, str. Vrancei, nr. 19, jud. Vrancea,

nu se supune evaluării impactului asupra mediului şi nu se supune evaluării adecvate.
 

  Justificarea prezentei decizii:

I. Motivele care au stat la baza luării deciziei etapei de încadrare în procedura de evaluare a impactului asupra mediului sunt următoarele:
a)
Proiectul se încadrează în prevederile Hotărârii Guvernului nr. 445/2009, anexa nr. 2, pct. 10, lit. b)”proiecte de dezvoltare urbană, inclusiv construcţia centrelor comerciale şi a parcărilor auto.”

b) Caracteristicile proiectului:

Proiectul prevede reamenajarea unei cladiri (avand destinatia de locuinta si nivel de inaltime parter si mansarda), in vederea schimbarii partiale a destinatiei in “restaurant”, prin realizarea urmatoarelor lucrari:

- recompartimentarea holului (S = cca 20 mp) cu pereti din gips-carton in: grupuri sanitare si hol

- realizarea unui perete din gips-carton rezistent la foc in spatiul “hobby” (S = cca 25 mp);

- ignifugarea structurii din lemn (pereti, planseu si sarpanta) si placarea planseului din lemn la partea inferioara cu 2 straturi de gips carton rezistent la foc.

Structura functionala (pentru corpul de cladire ce isi schimba destinatia): la parter: hol, hol acces, grupuri sanitare, hol aprovizionare, oficiu montare, spatiu vesela; la mansard: spatiu consumatie 133 mp - capacitate de 80 locuri. Pentru corpul de cladire care isi pastreaza destinatia: living-room (cca 17 mp). 

Finisaje interioare: pardoseli din gresie (exceptie spatiul de consumatie: din parchet laminat);

peretii interiori in spatiile grupurilor sanitare: placati cu faianta pana la H = 2,1 m.

Caracteristici constructive: fundatii continue din beton armat, structura: cadre din b.a. (parter) si lemn (mansarda), inchideri interioare: zidarie caramida si pereti din gips-carton; inchideri exterioare: zidarie caramida (parter), inchideri din OSB la exterior si gips-carton la interior (mansarda), izolati cu vata minerala; acoperis: sarpanta din lemn, cu invelitoare din tabla profilata, tamplarie exterioara: PVC armat cu geam termoizolant, tamplarie interioara: lemn si PVC.

  • Activitatea care se va desfasura: servirea de mancaruri gatite; acestea vor fi aduse ambalate

(prepararea va avea loc in alta unitate) montate si servite in sala de consumatie.

- Asigurarea utilitatilor: alimentarea cu energie electrica: racord la reteaua de distributie a Electrica SA; alimentarea cu apa: racord existent la reteaua de apa potabila a municipiului Focsani; apele uzate menajere vor fi colectate prin reteaua de canalizare interioara si evacuate in reteaua de canalizare a municipiului Focsani.

Centrala termică cu functionare pe combustibil gazos (P = 45 kw); prepararea apei calde menajere: boiler 1000 l cu vas de expansiune 100 l.

- Cai de acces: cale de acces noua, betonata, pentru aprovizionare si pentru evacuarea deseurilor; cale de acces in incinta –existenta.

- Dotari: frigidere, concelatoare, cuptor pe gaz natural (pentru mentinerea calda a produselor), cuptor cu microunde, lavoare si mese de lucru din inox, masina de facut gheata, expresor cafea, strorcator de fructe, lift pentru alimente, instalatie de climatizare (agent frigorific R404 a).

- Organizarea de şantier va avea doar elemente strict de organizare a activitatilor de executie:  se vor folosi elemnete de infrastructura existente (grupuri sanitare, dusuri); nu se vor stoca combustibili in organizarea de şantier.

b.1. mărimea proiectului: suprafaţa teren = 152 mp, suprafata construita existenta Sce = Sc propusa = 141 mp, suprafata construita desfasurata existenta Scde = Scd propusa = 282 mp, S utila totala = 235 mp.

b.2. cumularea cu alte proiecte: -

b.3. utilizarea resurselor naturale: -

b.4. producţia de deşeuri:

- deşeurile rezultate in urma lucrărilor de construcţii vor fi colectate / stocate temporar in   containere metalice acoperite sau pe platforme de depozitare temporara si transportate la o platforma de deşeuri inerte autorizata, numai in baza avizului Primăriei municipiului Focsani;

- deşeurile industriale reciclabile rezultate in perioada lucrărilor de construcţii  (metalice 

feroase, hârtie-carton, plastic-PET) vor fi colectate /stocate temporar pe tipuri, in recipiente speciale, in vederea valorificării prin societati autorizate specializate.

- deşeurile menajere vor fi colectate/stocate temporar in pubele cu capac si eliminate prin firme de salubrizare autorizate.

b.5. emisiile poluante, inclusiv zgomotul şi alte surse de disconfort:

- centrala termica echipata cu cos de evacuare in atmosfera a gazelor de ardere, coaxial 80/125 mm;

- agregatele frigorifice ale instalatiei de climatizare se vor monta în exterior, pe peretele cladirii, pe  tampoane din cauciuc pentru diminuarea vribratiilor;

- platforma betonata pentru europubele de colectare a deseurilor;

b.6. riscul de accident, ţinându-se seama în special de substanţele şi de tehnologiile utilizate: titularul de proiect va lua masuri in vederea prevenirii accidentelor.

 

c) Localizarea proiectului: amplasamentul este situat în intravilanul municipiului Focsani, str. Vrancei, nr. 19, jud. Vrancea.

Vecinătăţi: nord - APONIL SRL (depozit materiale de constructii), sud - teren in indiviziune, apoi SUPERCLEAN SRL (Spalatorie auto), vest: Golesteanu Ion (locuinta), est: strada Vrancei.            

c.1. utilizarea existentă a terenului: subzona cu locuinte individuale, dotari si functiuni complementare; categoria de folosinta curti – constructii.   

c.2. relativa abundenţă a resurselor naturale din zonă, calitatea şi capacitatea regenerativă a acestora: -

c.3. capacitatea de absorbţie a mediului, cu atenţie deosebită pentru:

- zonele umede: nu este cazul;
- zonele costiere: nu este cazul;

- zonele montane şi cele împădurite: nu este cazul;

- parcurile şi rezervaţiile naturale: nu este cazul;

- ariile clasificate sau zonele protejate prin legislaţia în vigoare, cum sunt: zone de protecţie a faunei piscicole, bazine piscicole naturale şi bazine piscicole amenajate, etc.: nu este cazul;

 

- zonele de protecţie specială, mai ales cele desemnate prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, cu modificările şi completările ulterioare, zonele prevăzute prin Legea nr. 5/2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional – Secţiunea a III-a – zone protejate, zonele de  protecţie instituite conform prevederilor Legii apelor nr. 107/1996, cu modificările şi completările ulterioare şi Hotărârea Guvernului nr. 930/2005 pentru aprobarea Normelor speciale privind caracterul şi mărimea zonelor de protecţie sanitară şi hidrogeologică: nu este cazul;

- ariile în care standardele de calitate a mediului stabilite de legislaţie au fost deja depăşite: nu este cazul;

- ariile dens populate: -

- peisajele cu semnificaţie istorică, culturală şi arheologică: nu este cazul.

d) Caracteristicile impactului potenţial:

d.1. extinderea impactului: aria geografică şi numărul persoanelor afectate: -

d.2. natura transfrontieră a impactului: nu este cazul;
d.3. mărimea şi complexitatea impactului: in perioada de executie a proiectului, impactul asupra factorilor de mediu va fi nesemnificativ sau minim daca se vor respecta masurile privind protectia factorilor de mediu impuse prin proiect (prezentate in memoriul tehnic);

d.4. probabilitatea impactului: nesemnificativa;
d.5. durata, frecvenţa şi reversibilitatea impactului: in perioada de execuţie a proiectului, impactul asupra factorilor de mediu va fi temporar, iar la finalizare calitatea factorilor de mediu afectaţi va reveni la parametrii anteriori.

 

II. Condiţiile de realizare a proiectului:

 

• Investitia se va realiza cu respectarea documentatiei depuse la A.P.M. Vrancea, precum si a normativelor si prescriptiilor tehnice specifice construirii proiectului, a legislatiei de mediu in vigoare si a prevederilor certificatului de urbanism nr. 512/21.04.2016 emis de Primaria municipiului Focsani.

• Se vor respecta cu strictete prevederile Ordinului M.S. nr. 119/2014 pentru aprobarea Normelor de igiena si sanatate publica privind mediul de viata al populatiei.

• Prezentul act nu exclude obţinerea avizelor/acordurilor emise de instituţii specializate ale statului conform prevederilor legale.
• La executarea lucrărilor se vor respecta legislatia de securitate la incendiu si protectie civila, normele sanitare si de protecţia muncii in vigoare.

• Se vor respecta limitele de zgomot produs de echipamente destinate utilizării in exteriorul clădirilor in conformitate cu H.G. nr.1756/2006 privind limitarea nivelului emisiilor de zgomot in mediu produs de echipamente destinate utilizarii in exteriorul cladirilor.

• Activitatile generatoare de zgomot se vor desfasura numai pe durata zilei, fara a depasi limita legala admisa.

• Se va reface cadrul natural pentru suprafetele de teren ocupate temporar, la terminarea lucrarilor.

• Se vor asigura conditii pentru depozitarea temporara a materialelor de constructii si a reziduului de santier astfel incat sa nu afecteze traficul rutier si sa nu creeze disconfort in zona.

• Investitia va respecta strict proiectul si masurile de protectie a mediului prevazute de proiect, in scopul reducerii la minim a impactului asupra factorilor de mediu.

• Se vor lua masuri pentru prevenirea poluarii accidentale a factorilor de mediu pe toata durata executiei lucrarilor.

• Activităţile care produc mult praf vor fi reduse in perioadele cu vânt puternic, sau se va urmări o umectare a suprafeţelor.

• Se vor verifica periodic utilajele si mijloacele de transport in ceea ce priveşte nivelul de emisii de monoxid de carbon si a altor gaze de eşapament si se vor pune in funcţiune numai după remedierea eventualelor defecţiuni.

• Materialele fine sau prafoase (pamant, balast, nisip, deseuri de constructie prafoase ) se vor transporta in autovehicule prevăzute cu prelate de protectie pentru împiedicarea imprastierii acestora pe partea carosabila.

• La parasirea incintei santierului, rotile autovehiculelor se vor curata.

• La realizarea investitiei se vor utiliza utilaje performante, cu nivel redus al emisiilor de noxe si care au revizia tehnica la zi; se vor verifica periodic utilajele si mijloacele de transport in ceea ce priveşte nivelul de emisii de monoxid de carbon si a altor gaze de eşapament si punerea in funcţiune numai după remedierea eventualelor defecţiuni.

• Nu se vor stoca combustibili in şantier.

• Se vor evita pierderile de carburanti sau lubrifianti la stationarea utilajelor/mijloacelor de transport utilizate; pentru aceasta, se vor verifica atent toate utilajele/mijloacele de transport utilizate.

• Se interzice efectuarea lucrarilor de intretinere si reparatii a mijloacelor de transport in cadrul obiectivului de investitii / spatiului adiacent, precum si alimentarea cu carburanti a acestora; aceste lucrari se vor realiza numai prin unitati specializate autorizate.

• Dupa terminarea lucrarilor, constructorul are obligatia eliberarii amplasamentului de orice fel de obstacole (resturi materiale, etc).

• Deseurile de constructie vor fi transportate si depozitate la o platforma autorizata.

• Managementul deseurilor generate de lucrarile de constructie va fi in conformitate cu legislatia pecifica de mediu si va fi in responsabilitatea titularului de proiect cat si a operatorului care realizeaza lucrarile.

• Pamantul excavat rezultat din executia proiectului va fi folosit  pentru sistematizarea terenului, iar excesul va fi depozitat pe o platforma special amenajata si va fi transportat la o locatie stabilita de Primaria Focsani.

• Se vor realiza spatii special amenajate pentru colectarea selectiva /depozitarea temporara a tuturor categoriilor de deseuri produse (deseuri de ambalaje, deseuri metalice, de lemn, hartie – carton, plastic – PET, sticla, textile, etc), atat in timpul lucrarilor de executie a proiectului, cat si in timpul functionarii obiectivului, in vederea eliminarii/valorificarii prin operatori specializati autorizati, in conformitate cu prevederile Legii nr. 211 / 2011 privind regimul deseurilor, cu modificarile si completarile ulterioare.

• Transportul deseurilor se va face cu mijloace de transport  adecvate fiecarui tip de deseu, cu respectarea prevederilor H.G. nr. 1061/2008 privind transportul deşeurilor periculoase si nepericuloase pe teritoriul României.

• Deseurile menajere generate in perioada lucrarilor de constructii si in perioada functionarii obiectivului vor fi colectate / stocate temporar in europubele si eliminate prin operator de servicii de  salubrizare autorizat.

• Este interzisa depozitarea materialelor de constructii si a deseurilor rezultate in spatii neamenajate in acest scop.
• Este interzisa arderea deseurilor rezultate atat in timpul lucrarilor de executie a proiectului, cat si in timpul functionarii obiectivului.

• Prezentul act nu se refera la partea de rezistenta si stabilitate a lucrarilor.

• Prezentul act nu exonereaza de raspundere proiectantul si constructorul in cazul producerii unor accidente in timpul executiei lucrarilor sau exploatarii acestora.

• Prezentul act este valabil pe toată perioada punerii în aplicare a proiectului.

• Titularul proiectului are obligaţia de a notifica in scris autoritatea competenta pentru protecţia mediului despre orice modificare sau extindere a proiectului survenita după emiterea deciziei etapei de încadrare, iar A.P.M. Vrancea va aplica in mod corespunzator, in aceasta situatie, prevederile art. 22 alin. (3) din H.G. nr. 445/2009.

• La finalizarea proiectului, titularul proiectului va notifica autoritatea competenta pentru protecţia mediului in vederea efectuarii unui control de specialitate pentru verificarea respectării prevederilor deciziei etapei de încadrare.

• Nerespectarea prevederilor prezentei decizii atrage suspendarea şi anularea acesteia, după caz.
 

Pe toata durata realizării si funcţionarii obiectivului se vor respecta următoarele prevederi legale:

• O.U.G. nr. 195/2005 privind protecţia mediului, cu modificările si completările ulterioare;

• Legea nr. 211 /2011 privind regimul deşeurilor, cu modificarile si completarile ulterioare;

• H.G. nr. 1061/2008 privind transportul deşeurilor periculoase si nepericuloase pe teritoriul României;
• H.G. nr. 235/2007 privind gestionarea uleiurilor uzate;

• H.G. nr. 352 /21.04.2005 privind modificarea si completarea H.G. 188 /2002 pentru aprobarea unor norme privind condiţiile de descărcare in mediul acvatic a apelor uzate.

Prezenta decizie poate fi contestată în conformitate cu prevederile H.G. nr. 445/2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului şi ale Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.