Back

decizie etapa de incadrare-proiect-EST GAZ DISTRIBUTION SRL

DECIZIA ETAPEI DE ÎNCADRARE - proiect

 Din data de 10.03.2016

 Ca urmare a solicitării de emitere a acordului de mediu adresate de EST GAZ DISTRIBUTION SRL din Bucureşti, str. Coriolan, nr. 5, demisol, Sector 5, inregistrată la Agentia pentru Protectia Mediului Vrancea cu nr. 1758 / 17.02.2016, în baza Hotărârii Guvernului nr. 445/2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului şi a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, cu modificările şi completările ulterioare,
Agentia pentru Protectia Mediului Vrancea decide, ca urmare a consultărilor desfăşurate în cadrul şedinţei Comisiei de Analiză Tehnică din data de 10.03.2016, ca proiectul ,,Amplasare staţie GPL auto şi montare totem luminos, construcţie cu caracter provizoriu”, propus a fi realizat în mun. Focşani, str. Brăilei, nr. 102,  jud. Vrancea, nu se supune evaluării impactului asupra mediului şi nu se supune evaluării adecvate.
 

  Justificarea prezentei decizii:

I. Motivele care au stat la baza luării deciziei etapei de încadrare în procedura de evaluare a impactului asupra mediului sunt următoarele:
a)
Proiectul se încadrează în prevederile Hotărârii Guvernului nr. 445/2009, anexa nr. 2, punctul 6, lit. c – “instalatii de depozitare a produselor petroliere, petrochimice si chimice, altele decat cele prevazute in anexa nr. 1”.

b) Caracteristicile proiectului:

Proiectul prevede:

- amplasarea şi instalarea unei instalaţii de distribuţie gaze petroliere lichefiate la autovehicule, tip skid, compusă din:

- un rezervor cu capacitatea de 5000 l si pompă de recirculare, fixate pe suport metalic;

- panou de distribuţie GPL montat pe suport metalic;

- platforma betonată Sc = 7,5 mp, cu grosime = 20 cm pe care se amplasează instalaţia.

- o cabină pentru operator: dimensiuni 2 x 2 m, H = 2,4 m, montată pe o platformă betonată cu grosime de 20 cm;

- totem: o structură metalică cu faţa de 1,0 m şi H = 3,0 m, traverse de susţinere a instalaţiei electrice si talpa de susţinere cu gusee pentru rezistenţă, toate din ţeavă rectangulară; materiale folosite: profil aluminiu, material compozit bond argintiu, plexiglas, folie translucentă, profil „U”, bond profilat cu tablă de aluminiu; instalaţia electrică: tuburi fluorescente 8 buc., drosere 8 buc., startere 8 buc., conductor monofilar.

           Activitatea desfasurata: ali­men­tarea cu gaze petroliere lichefiate a autovehiculelor dotate cu instalaţii de alimen­tare cu GPL montate în ateliere de montaj-service autorizate conform legislaţiei în vigoare; alimentarea se realizeaza prin racordarea furtunului de alimentare în mod etanş la priza de alimentare a maşinii, transvazarea cantităţii de GPL dorite în recipientul clientului, debranşarea pistolului de alimentare (montat pe furtun) şi verificarea etanşeităţii instalaţiei.

Recipientul de stocare GPL corespunde prescripţiilor tehnice ISCIR si este prevăzut cu:

- racorduri pentru: încărcare GPL din autocisternă, conducta de aspiraţie a pompei centrifuge, supapa de siguranţă, indicatorul de nivel, returul fazei lichide şi fazei gazoase in recipient si pentru manometru;

- supapă de siguranţă cu arc (protejează împotriva suprapresiunilor interne), prevăzută cu un element de închidere subvalva, reglată să se deschidă în atmosferă la depăşirea parametrilor stabiliţi prin Prescripţiile ISCIR;

- protectie împotriva radiaţiilor solare cu o vopsea albă având proprietăţi reflectorizante, marcat cu bandă portocalie şi inscripţionat conform normativului 037/1/1999;

- protecţie la încărcarea electrostatică prin legare la priza de împământare;

- racordul pentru umplerea rezervorului este prevăzut cu o supapă de siguranţă (supapa de încărcare) care permite alimentarea recipientului numai sub presiunea realizată prin pornirea pompei din echiparea autocisternei GPL;

- conducta de retur a fazei lichide este prevăzută cu o supapă de suprapresiune şi un robinet manual, pentru preluarea surplusului de fază lichidă dinspre pompa centrifugă, în recipient.

Utilitati:

- alimentarea cu energie electrică bransament la reţeaua electrică existenta in incinta;

- se va închiria una sau mai multe toalete ecologice, funcţie de necesităţile staţiei;

-necesarul de apă potabilă se va asigura prin contract cu firma de distribuţie „Fântâna”;

- incalzirea in cabina operator se va asigura cu radiator electric.

         Căi de acces:  alee special amenajată pentru circulatie auto; in zona instalaţiei se vor amplasa marcaje şi inscripţionări pentru identificarea şi avertizarea conducătorilor auto privind pericolul de incendiu şi explozie, sensurile de acces, circulaţie şi de ieşire a autovehiculelor.

b.1. mărimea proiectului: suprafaţa terenului = 160 mp.

b.2. cumularea cu alte proiecte: -

b.3. utilizarea resurselor naturale: -

b.4. producţia de deşeuri:

- deseurile menajere vor fi colectate in pubele amplasate in spatiu special amenajat si preluate de către serviciul de salubritate al municipiului;

- deşeurile rezultate din lucrările de amenajare se vor transporta si depozita la o platforma de deseuri autorizata;

- deşeurile reciclabile se vor depozita selectiv şi se vor preda catre operatori specializati in vederea valorificarii.

b.5. emisiile poluante, inclusiv zgomotul şi alte surse de disconfort:

- În urma procesului tehnologic (alimentare GPL) şi activităţilor în cadrul staţiei se degajă vapori de GPL sub valoarea minimă a concentraţiei de explozie (Cmin. = 1,5%). GPL etse un combustibil cu grad mic de poluare.

- Drumul de acces către pompa de alimentare va fi betonat.

b.6. riscul de accident, ţinându-se seama în special de substanţele şi de tehnologiile utilizate: GPL conţine substanţe periculoase care prezintă risc la foc (butan, propan); titularul de proiect va lua masuri in vederea prevenirii accidentelor.

c) Localizarea proiectului: terenul este situat în intravilanul municipiului Focsani, Bd. Brailei, nr. 102, T 199, P 10991/936 N si 5460N, jud. Vrancea. Vecinătăţi: nord si vest: SALF Focsani; sud: SC PRESTCOM; est: Bulevardul Brailei.

c.1. utilizarea existentă a terenului: categoria de folosinta: curti constructii.

c.2. relativa abundenţă a resurselor naturale din zonă, calitatea şi capacitatea regenerativă a acestora: -

c.3. capacitatea de absorbţie a mediului, cu atenţie deosebită pentru:

- zonele umede: nu este cazul;
- zonele costiere: nu este cazul;

- zonele montane şi cele împădurite: nu este cazul;

- parcurile şi rezervaţiile naturale: nu este cazul;

- ariile clasificate sau zonele protejate prin legislaţia în vigoare, cum sunt: zone de protecţie a faunei piscicole, bazine piscicole naturale şi bazine piscicole amenajate, etc.: nu este cazul;

- zonele de protecţie specială, mai ales cele desemnate prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, cu modificările şi completările ulterioare, zonele prevăzute prin Legea nr. 5/2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional – Secţiunea a III-a – zone protejate, zonele de  protecţie instituite conform prevederilor Legii apelor nr. 107/1996, cu modificările şi completările ulterioare şi Hotărârea Guvernului nr. 930/2005 pentru aprobarea Normelor speciale privind caracterul şi mărimea zonelor de protecţie sanitară şi hidrogeologică: nu este cazul;

- ariile în care standardele de calitate a mediului stabilite de legislaţie au fost deja depăşite: nu este cazul;

- ariile dens populate: nu este cazul;

- peisajele cu semnificaţie istorică, culturală şi arheologică: nu este cazul.

d) Caracteristicile impactului potenţial:

d.1. extinderea impactului: aria geografică şi numărul persoanelor afectate: -

d.2. natura transfrontieră a impactului: nu este cazul;
d.3. mărimea şi complexitatea impactului: in perioada de executie a proiectului, impactul asupra factorilor de mediu va fi nesemnificativ sau minim daca se vor respecta masurile privind protectia factorilor de mediu impuse prin proiect (precizate in memoriul de prezentare);

d.4. probabilitatea impactului: nesemnificativa;
d.5. durata, frecvenţa şi reversibilitatea impactului: in perioada de execuţie a proiectului, impactul asupra factorilor de mediu va fi temporar, iar la finalizare calitatea factorilor de mediu afectaţi va reveni la parametrii anteriori.

 

II. Condiţiile de realizare a proiectului:

• Investitia se va realiza cu respectarea documentatiei depuse la A.P.M. Vrancea, precum si a normativelor si prescriptiilor tehnice specifice construirii proiectului, a legislatiei de mediu in vigoare, a prevederilor certificatului de urbanism nr. 1078 / 09.10.2015 emis de Primaria municipiului Focsani si a Avizului de securitate la incendiu nr. 34/16/SU-VN / 08.03.2016 emis de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta “Anghel Saligny” al jud. Vrancea.

• Prezentul act nu exclude obţinerea avizelor/acordurilor emise de instituţii specializate ale statului conform prevederilor legale.
• La executarea lucrărilor se vor respecta legislatia de securitate la incendiu si protectie civila, normele sanitare si de protecţia muncii in vigoare.

• Se va reface cadrul natural pentru suprafetele de teren ocupate temporar, la terminarea lucrarilor.

• Se vor asigura conditii pentru depozitarea temporara a materialelor de constructii si a reziduului de santier astfel incat sa nu afecteze traficul rutier si sa nu creeze disconfort in zona.

• Investitia va respecta strict proiectul si masurile de protectie a mediului prevazute de proiect, in scopul reducerii la minim a impactului asupra factorilor de mediu.

• Se vor lua masuri pentru prevenirea poluarii accidentale a factorilor de mediu pe toata durata executiei lucrarilor.

• Activităţile care produc mult praf vor fi reduse in perioadele cu vânt puternic sau se va urmări o umectare a suprafeţelor.

• La realizarea investitiei se vor utiliza utilaje performante, cu nivel redus al emisiilor de noxe si care au revizia tehnica la zi; se vor verifica periodic utilajele si mijloacele de transport in ceea ce priveşte nivelul de emisii de monoxid de carbon si a altor gaze de eşapament si punerea in funcţiune numai după remedierea eventualelor defecţiuni.

• Nu se vor stoca combustibili in şantier.

• Se vor evita pierderile de carburanti sau lubrifianti la stationarea utilajelor/mijloacelor de transport utilizate; pentru aceasta, se vor verifica atent toate utilajele/mijloacele de transport utilizate.

• Se interzice efectuarea lucrarilor de intretinere si reparatii a mijloacelor de transport in cadrul obiectivului de investitii / spatiului adiacent, precum si alimentarea cu carburanti a acestora; aceste lucrari se vor realiza numai prin unitati specializate autorizate.

• Dupa terminarea lucrarilor, constructorul are obligatia eliberarii amplasamentului de orice fel de obstacole (resturi materiale, etc).

• Deseurile de constructie vor fi transportate si depozitate la o platforma autorizata.

• Managementul deseurilor generate de lucrarile de constructie va fi in conformitate cu legislatia pecifica de mediu si va fi in responsabilitatea titularului de proiect cat si a operatorului care realizeaza lucrarile.

• Se vor realiza spatii special amenajate pentru colectarea selectiva /depozitarea temporara a tuturor categoriilor de deseuri produse (deseuri de ambalaje, deseuri metalice, de lemn, hartie – carton, plastic – PET, sticla, textile, etc), atat in timpul lucrarilor de executie a proiectului, cat si in timpul functionarii obiectivului, in vederea eliminarii/valorificarii prin operatori specializati autorizati, in conformitate cu prevederile Legii nr. 211 / 2011 privind regimul deseurilor.

• Transportul deseurilor se va face cu mijloace de transport  adecvate fiecarui tip de deseu, cu respectarea prevederilor H.G. nr. 1061/2008 privind transportul deşeurilor periculoase si nepericuloase pe teritoriul României.

• Deseurile menajere generate in perioada lucrarilor de constructii si in perioada functionarii obiectivului vor fi colectate / stocate temporar in europubele si eliminate prin operator de servicii de  salubrizare autorizat.

• Este interzisa depozitarea materialelor de constructii si a deseurilor rezultate in spatii neamenajate in acest scop.
• Este interzisa arderea deseurilor rezultate atat in timpul lucrarilor de executie a proiectului, cat si in timpul functionarii obiectivului.

• Prezentul act nu se refera la partea de rezistenta si stabilitate a lucrarilor.

• Prezentul act nu exonereaza de raspundere proiectantul si constructorul in cazul producerii unor accidente in timpul executiei lucrarilor sau exploatarii acestora.

• Prezentul act este valabil pe toată perioada punerii în aplicare a proiectului.

• Titularul proiectului are obligaţia de a notifica in scris autoritatea competenta pentru protecţia mediului despre orice modificare sau extindere a proiectului survenita după emiterea deciziei etapei de încadrare, iar A.P.M. Vrancea va aplica in mod corespunzator, in aceasta situatie, prevederile art. 22 alin. (3) din H.G. nr. 445/2009.

• La finalizarea proiectului, titularul proiectului va notifica autoritatea competenta pentru protecţia mediului in vederea efectuarii unui control de specialitate pentru verificarea respectării prevederilor deciziei etapei de încadrare.

• La punerea in functiune a obiectivului, se va solicita obtinerea autorizatiei de mediu in conformitate cu prevederile Ordinului M.M.D.D. nr. 1798/2007 pentru aprobarea procedurii de emitere a autorizatiei de mediu, cu modificarile si completarile ulterioare.

• Nerespectarea prevederilor prezentei decizii atrage suspendarea şi anularea acesteia, după caz.
 

Pe toata durata realizării si funcţionarii obiectivului se vor respecta următoarele prevederi legale:

• O.U.G. nr. 195/2005 privind protecţia mediului, cu modificările si completările ulterioare;

• Legea nr. 211 /2011 privind regimul deşeurilor;

• H.G. nr. 1061/2008 privind transportul deşeurilor periculoase si nepericuloase pe teritoriul României;
• H.G. nr. 235/2007 privind gestionarea uleiurilor uzate;

• H.G. nr. 352 /21.04.2005 privind modificarea si completarea H.G. 188 /2002 pentru aprobarea unor norme privind condiţiile de descărcare in mediul acvatic a apelor uzate.

 

Prezenta decizie poate fi contestată în conformitate cu prevederile H.G. nr. 445/2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului şi ale Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.