Back

Respingere solicitare pentru emiterea acordului de mediu în cazul proiectului “Dezvoltare domeniu schiabil în staţiunea Predeal”

Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului a respins solicitarea Primăriei Predeal pentru proiectarea a 9 pârtii de schi, o pârtie de sanie, 2 trambuline şi o arenă în Zona Clăbucet- Cioplea/Susai, tronsoanele 3 şi 4.

Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului a respinssolicitarea pentru emiterea acordului de mediu în cazul proiectului “Dezvoltare domeniu schiabil în staţiunea Predeal”, din cauza nerespectării termenelor stabilite.

Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, Zoltan Levente Nagy

“Indiferent cine investeşte în România, trebuie să ştie şi să se conformeze prevederilor legale. Datele din documentaţiile pe care solicitantul le prezintă la autorităţile de mediu trebuie să fie conforme cu realitatea din teren. De asemenea, documentaţiile depuse în vederea obţinerii acordului de mediu, trebuie să respecte normativul de conţinut, stabilit de legislaţia de mediu in vigoare (memoriul tehnic, planul de situaţie, raportul la studiul de impact). Chiar dacă suprafeţele de teren care sunt propuse pentru investiţii nu se află în arii naturale protejate pot exista alte motivaţii care să determine neemiterea acordului de mediu: fondul forestier ce se propune a fi defrişat poate avea funcţie de protecţie a zonei împotriva alunecărilor de teren.

Motivele respingerii:

  • Nu sunt delimitate pe planuri şi hărţi, cu exactitate, lucrările care fac obiectul proiectului pentru care a fost solicitat acordul de mediu (pârtiile de schi şi sanie, pârtiile speciale pentru copii, instalaţii, parcurile pentru copii, alimentarea cu apă cu localizarea captărilor şi a bazinelor de apă, drumurile care se vor moderniza sau reabilita, parcările, staţiile de plecare sosire instalaţii, garaje, birourile pentru administraţie şi personal, alte lucrări, etc.) şi nu se precizează exact cit se va defrişa pentru fiecare obiectiv în parte.
  • Proiectul nu analizează posibilul efect cumulat al impactului asupra mediului, care să cuprindă cele 3 etape ale proiectului, cu efectul altor proiecte care presupun defrişare şi care sunt realizate sau propuse a se realiza în Oraşul Predeal. De asemenea nu se analizează impactul acestor defrişări asupra fondului forestier din zonă care are rol de protecţie a Staţiunii Predeal.
  • Necorelarea datelor analizate în studiul de impact apupra mediului, referitoare la suprafaţa care este propusă pentru defrişare, cu suprafaţa precizată în certificatul de urbanism nr.703/27.11.2007 cu privire la scoaterea din fondul forestier prin defrişare a suprafeţei de peste 44 ha.
  • Nu au fost prezentate concluziile studiilor solicitate de evaluator referitoare la posibilele alunecari de teren care pot să apară după defrişare şi analiza posibilului risc indus de proiect asupra zonei limitrofe a oraşului.
  • Nu există o hartă cu zonele care se vor defrişa şi cu ariile naturale protejate, cu menţionarea în legendă a fiecărei arii protejate şi a distanţei faţă de aria protejată.
  • Nu s-a identificat o altă sursă de apă pentru viitoarele instalaţii de produs zăpadă deşi evaluatorul pe acest domeniu a cocluzionat că în acest moment rezervele de apă sunt reduse aproape la zero.
  • Nu a fost descris impactul pe care l-ar putea avea acest proiect asupra obiectivelor de patrimoniu cultural, arheologic sau asupra monumentelor istorice şi nu au fost specificate măsurile care se impun pentru diminuarea efectelor negative.

Notă:

Toate documentele depuse de Primăria Oraşului Predeal în vederea obţinerii acordului de mediu pentru proiectul “Dezvoltare domeniu schiabil în staţiunea Predeal”, dar şi arguméntele care au stat la baza deciziei de respingere de către ANPM a acestei solicitări, pot fi găsite pe site-ul http://www.anpm.ro/, în secţiunea Informaţii EIA.