Back

INFORMARE- MONITORIZARE RADIOACTIVITATE

În contextul informațiilor apărute în spațiul public, generate de războiul din Ucraina, Agenția pentru Protecția Mediului Cluj, informează populația din județul Cluj, că nu există în prezent niciun risc pentru mediu și populație, în ceea ce privește nivelul radioactivității mediului. Valorile înregistrate până în prezent, de către Stația de supraveghere a radioactivității mediului Cluj,  sunt normale pentru această perioadă și nu a fost pusă în evidență prezența de radionuclizi artificiali în mediu.

Staţia de Radioactivitate a Mediului Cluj derulează un program standard de supraveghere a radioactivităţii mediului de 24 ore/zi. Acest program standard de recoltări şi măsurători asigură supravegherea la nivelul judeţului, în scopul detectării creşterilor valorilor de radioactivitate în mediu şi realizării avertizării/alarmării factorilor de decizie.

Sunt bine stabilite fluxurile de date zilnice și lunare pentru situaţii normale, cât şi procedurile standard de notificare, avertizare, alarmare precum și fluxul de date în cazul sesizării unei depăşiri a pragurilor de atenţionare/avertizare/alarmare.

Staţia de Radioactivitate a Mediului Cluj face parte integrantă din Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului, și-a început activitatea în anul 1964 și realizează măsurători de radioctivitate beta globală pentru toți factorii de mediu, calcule de concentrații ale radioizotopilor naturali Radon și Toron, precum și supravegherea dozelor gamma absorbite în aer.

Laboratorul Național de Referință Radioactivitate (LNRR) din cadrul Agenției Naționale Pentru Protecția Mediului centralizează, verifică, validează și informează MMAP, MAI, MapN, CNCAN, CE (Platforma EURDEP) cu privire la radioactivitatea factorilor de mediu. Totodată, datele monitorizate 24/7 sunt transmise Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, astfel încât să fie asigurată informarea promptă a factorilor de decizie naționali, internaționali și ai populației.

Vom reveni periodic cu informații legate de monitorizarea radioactivității mediului, în județul Cluj.