Back

2 Februarie 2022 - Ziua Mondială a Zonelor Umede

În fiecare an, în data de 2 februarie celebrăm Ziua Mondială a Zonelor Umede, eveniment care își propune să crească gradul de conștientizare globală cu privire la rolul vital al zonelor umede pentru oameni și planetă. Ziua marchează și data adoptării Convenției privind zonele umede la 2 februarie 1971, în orașul iranian Ramsar de pe malul Mării Caspice.

Tema anului 2022: Gestionăm Zonele Umede pentru Oameni și Natură, este un apel urgent pentru creșterea investițiilor financiare, umane și a capitalului politic pentru conservarea zonelor umede în scopul utilizării întelepte și sustenabile.
La ora actuală, zonele umede sunt în declin și dispar de trei ori mai repede decât pădurile; 35% din zonele umede mondiale s-au pierdut începând cu anii ’70. Utilizarea durabilă a zonelor umede presupune o înțelegere a factorilor care conduc la degradarea și dispariția acestora pentru a acționa direct asupra cauzelor: asanarea și umplerea, poluarea, supra-extracția de apă, supra-pescuitul și schimbările climatice.