Back

ZIUA ZONELOR UMEDE ”Mijloace de existență durabilă”

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor

Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului

Agenţia pentru Protecţia Mediului Brașov

ZIUA ZONELOR UMEDE

  – 2 februarie 2016

           ”Mijloace de existență durabilă”

                 ”Zone umede pentru viitorul nostru !”

 

Ziua Zonelor Umede este sărbătorită în fiecare an în 2 februarie, pentru a semnala valoarea zonelor umede pentru umanitate și planetă. Ea marchează semnarea Convenţiei asupra zonelor umede de importanţă internaţională - în special ca habitat al păsărilor acvatice.

Tema Zilei Zonelor Umede pentru anul 2016 este ”Mijloace de existență durabilă”, cu sloganul ”Zone umede pentru viitorul nostru !” și a fost aleasă pentru a demonstra rolul vital al zonelor umede asupra bunăstării actuale și viitoare a umanității și folosirea înțeleaptă a tuturor categoriilor de zone umede.

Mai mult de un miliard de oameni din întreaga lume, depind direct de zonele umede pentru a-și desfășura activitățile obișnuite ca: pescuit, orezării, construcții, medicină, transport și turism, etc. Pentru acești oameni, zonele umede în bună stare sunt esențiale pentru mijloacele de existență și vitale pentru proprietatea lor.

În prezent, zonele umede din zona de coastă, marine și din interiorul continentului sunt în declin rapid. Aproximativ 40%  au fost degradate în ultimii 40 de ani de la debutul trendului de extindere a zonelor umede și acest declin continuă să-și accelereze rata cu 1,5 % anual.

Tinerii reprezintă principala categorie a targhetului de audiență în ceea ce privește Ziua Zonelor Umede. Aceștia vor lua decizii pentru viitorul lor și manifestă un interes crescut pentru problemele de mediu și găsirea de soluții pentru acestea. Alte categorii de audiență la fel de importante  sunt reprezentanții clasei politice, ONG-uri, comunități locale și publicul, în general.

A.P.M. Brașov marchează acest eveniment, împreună cu unitățile de învățământ din municipiul Brașov (Școala Gimnazială nr.14 Brașov, Școala Gimnazială nr. 6 ”Iacob Mureșianu” Brașov și Școala Gimnazială nr.19 Brașov) prin activități de informare și conștientizare, diseminare materiale informative care cuprind informații despre zonele umede în general și despre ”Complexul Piscicol Dumbrăvița”, singura Zonă Umedă de Importanţă Internaţională -Sit Ramsar- din Regiunea 7 Centru (care totalizează 414 ha şi cuprinde habitate foarte diverse, de la naturale la construite, precum: lacuri, heleştee şi iazuri, stufăriş, canale, pâraie, mlaştini, pajişti umede etc).

 

              BIROUL DE PRESA AL APM BRAȘOV                                01.02.2016