Back

Autorizare specii strict protejate

     Ordinul nr. 1.575 din 16 septembrie 2014 pentru aprobarea derogărilor în cazul speciilor urs, lup şi pisică sălbatică

Emitent: MINISTERUL MEDIULUI ŞI SCHIMBĂRILOR CLIMATICE , Data intrarii in vigoare : 17 septembrie 2014

 

    Cererile pentru solicitarea Autorizației de Mediu se vor depune la registratura APM Bihor pe baza cererii tip atașate prezentei adrese.

    Crotaliile eliberate de Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor, pentru speciile strict protejate se vor preda gestionarilor fondurilor de vânătoare de către APM Bihor pe bază de proces verbal de predare- primire  la data eliberării autorizației de mediu.

    Agenția pentru Protecția Mediului Bihor  informează gestionarii fondurilor de vânătoare din județul care dețin cotă de recoltă conform Anexei 1 din Ordinul  1575/2014 , că la data eliberării autorizației de mediu se vor preda pe bază de proces–verbal de predare-primire și chiturile pentru recoltarea probelor biologice de la exemplarele de carnivore recoltate în baza derogărilor, respectiv pentru eventualele exemplare găsite moarte pe fondurile cinegetice.Această activitate se derulează în cadrul proiectului LIFE Connect Carpathians(LCC), prin care se urmărește studiul genetic al populațiilor de carnivore din zona coridorului ecologic Apuseni-Meridionali, Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor  având calitatea de beneficiar asociat.

    Conform    ART. 7

    (1) Exemplarele recoltate în condiţiile art. 3 pot fi deţinute şi transportate numai crotaliate şi însoţite de copii ale autorizaţiilor de vânătoare şi ale fişelor de evaluare a trofeelor, după caz.

    (2) Crotalia reprezintă marca/sigiliul care se aplică individual exemplarelor (blană, craniu şi carcasă, după caz) din speciile prevăzute la art. 2 imediat după obţinerea lor în urma recoltării, pe teritoriul României, în stare moartă, cu respectarea legislaţiei în domeniu.

    (3) Crotalia este utilizabilă o singură dată şi va conţine un cod alfanumeric cu următoarele informaţii: codul ISO din două litere al României - RO, reprezentând ţara de origine, un număr serial unic de identificare din 7 cifre, specia şi perioada recoltării exemplarului.

    (4) Crotaliile vor fi achiziţionate şi eliberate de către autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului, prin intermediul autorităţilor publice teritoriale pentru protecţia mediului, la eliberarea autorizaţiei pentru recoltare/capturare, persoanelor juridice autorizate să captureze exemplare din speciile prevăzute la art. 1, în urma acordării derogării de la măsurile de protecţie a speciilor de faună sălbatică strict protejate, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

    (5) La eliberarea autorizaţiei pentru recoltare/capturare, autoritatea publică teritorială pentru protecţia mediului poate repartiza pe fonduri cinegetice exemplarele pentru care gestionarul a primit număr maxim de intervenţie, în baza notelor de constatare întocmite în cazul producerii unor incidente care pun în pericol sănătatea şi siguranţa publică sau al unor pagube aduse culturilor agricole ori animalelor domestice.

    (6) Beneficiarul are obligaţia să returneze autorităţii publice teritoriale pentru protecţia mediului crotaliile neutilizate după încheierea perioadei acordate pentru aplicarea derogării. Autoritatea publică teritorială pentru protecţia mediului va returna crotaliile neutilizate în perioada specificată pe acestea către autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului, care va asigura distrugerea acestora. Nereturnarea crotaliilor neutilizate atrage neacordarea numărului maxim de intervenţie pentru sezonul următor.

    (7) Persoanele care deţin exemplare marcate conform prevederilor prezentului articol au obligaţia de a asigura integritatea crotaliei. Deţinătorul exemplarului are obligaţia de a informa autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului, fără întârzieri nejustificate, despre pierderea sau distrugerea neintenţionată a crotaliei.

    (8) Schimburile în scop ştiinţific, de educaţie, de repopulare sau de reintroducere ale exemplarelor ori ale părţilor şi produselor acestora, recoltate din natură în limitele prevăzute în prezentul ordin, precum şi deţinerea sau comerţul cu părţi sau produse obţinute din exemplarele de urs recoltate conform art. 4 alin. (1) lit. b) se pot efectua doar cu respectarea prevederilor regulamentelor Uniunii Europene şi a legislaţiei specifice privind comerţul cu specii de floră şi faună sălbatică.

    Conform ART. 8

    (1) Gestionarii fondurilor cinegetice care au recoltat sau au capturat un exemplar în baza derogării stabilite prin prezentul ordin au obligaţia să transmită autorităţii publice teritoriale pentru protecţia mediului de pe raza administrativ-teritorială unde s-a desfăşurat acţiunea de recoltare un raport cu privire la acţiunea derulată, în termen de 30 de zile de la data recoltării. Modelul raportului este prevăzut în anexa nr. 2.

    (2) Raportul prevăzut la alin. (1) trebuie însoţit de documente justificative, în conformitate cu motivul derogării.

    (3) Gestionarii fondurilor cinegetice care au recoltat un exemplar în baza derogării stabilite prin prezentul ordin au obligaţia să recolteze probe biologice pentru analize genetice de la exemplarele recoltate şi să le transmită autorităţii ştiinţifice CITES - Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice Bucureşti.

    (4) Netransmiterea în termen a rapoartelor completate conform alin. (1) şi (2) şi a probelor biologice recoltate conform alin. (3) atrage neacordarea numărului maxim de intervenţie pentru sezonul următor.

    (5) Autoritatea publică teritorială pentru protecţia mediului transmite Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, în maximum 45 de zile de la data aplicării derogării, un raport referitor la rezultatele acesteia în baza datelor prevăzute la alin. (1).

Documente atasate

Anexa 2 -Raport.doc

Cerere persoane juridice pentru vanatoare (3).doc