Back

Campaniei ”Curățăm România”. Activități în săptămâna 06.05.2022-13.05.2022

În săptămâna 06.05.2022-13.05.2022, în cadrul campaniei ”Curățăm România”, Agenția pentru Protecția Mediului Bihor a realizat următoarele activități:

În data de 06.05.2022, am realizat o activitate de informare și conștientizare la Palatul Copiilor și Elevilor din Oradea, unde Agenția pentru Protecția Mediului Bihor, impreună cu Administrația Bazinală Ape Crișuri și Garda Națională de Mediu - Comisariatul Județean Bihor, am discutat problema deșeurilor abandonate în natură și responsabilizarea personală a fiecăruia dintre noi.

La eveniment au participat 70 de elevi de la Școala Gimnazială "Nicolae Bălcescu" din Oradea și Școala Gimnazială "Oltea Doamna".

Elevii au vizionat materiale video privind colectarea selectivă a deșeurilor, ducumentare despre traseul deșeurilor și un documentar privind acțiunile de igienizare de pe Crișul Redepede, derulate de colegii de la ABA Crișuri Oradea.

La eveniment au fost invitați agenții economici care desfășoară activități de salubritate: AVE Bihor, ECO Bihor și Asociația Eco-Mountains Transylvania, care au realizat o activitate interactiva cu copiii și au selectat deșeurile aduse special pentru această activitate.

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Palatului Copiilor și Elevilor din Oradea și a Inspectoratului Județean Bihor.

În data de 09.05.2022, am realizat o activitate educativă - o Lecţie deschisă în natură în Cheile Cuţilor – Roşia, cu elevii din clasa a III-a A de la Liceul Greco Catolic “Iuliu Maniu” din Oradea.

Pornind de la întrebarea: ”Cum și mai ales De Ce este nevoie să Curățăm România”, cum să gestionăm deşeurile în natură precum şi importanţa protejării biodiversităţii, 28 elevi din clasa a III-a au învățat despre importanţa protejării mediului, precum şi gestionarea eficientă a deşeurilor (în special deşeurilor produse de turişti), despre speciile protejate din acest areal, precum şi deaspre modul în care flora şi fauna poate fi afectată de către deşeurile abandonate.

Evenimentul a fost organizat de Garda Națională de de Mediu – Comisariatul Județean Bihor în parteneriat cu Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor.

Elevii au fost surprinși plăcut să constate că pe traseul turistic nu erau deşeuri abandonate, chiar dacă în weekend-ul care s-a încheiat, în zonă au fost circa 200 turişti care au parcurs acest traseu.

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Primăriei Comunei Roşia, a cărei reprezentant ne-a însoţit pe traseu, şi a pus la dispoziție mijloacele necesare pentru acțiunea de igienizare (saci şi mănuşi pentru colectarea deşeurilor).

În data de 10.05.2022, am realizat o activitate de ecologizare în pădurea din Băile Felix, la care au participat reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului Bihor în parteneriat cu Direcția Silvică Bihor și Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Bihor.

Acțiunea s-a desfășurat în Pădurea Băile Felix, pe traseul tematic educativ amenajat de către Direcția Silvică Bihor. Am constat că pădurea este relativ curată, acest fapt se datorează amplasării de coșuri pentru colectarea deșeurilor, la distanțe relativ mici, cantitatea colectată în urma acțiunii fiind de doar 75 kg de deșeuri.

Link pentru fotografii: