Back

Nămoluri provenite de la epurarea apelor uzate industriale

 

În jud. Bihor functioneaza Statii de epurare a apelor uzate menajere _SEM , în : Oradea, Marghita, Alesd, Beius, Salonta, Tinca, Stei, Astileu, Balc, Suncuius, Nucet, Suplacu de Barcau , Dobresti, deservind cca. 2/3 din populatia judetului Bihor

·          Operatorii economici care sunt generatori  de ape uzate industriale deţin staţii de preepurare sau statii de epurare ape industriale _SEI.

·          Restituţia apelor epurate/preepurate se realizeaza  într-o  canalizare municipală sau in emisar. Cele mai mari staţii de epurare/ preepurare_ SEI sunt deţinute de următorii agenţi economici:
- SC Rieni Drinks Rieni,
 - SC European Food Sa Draganesti_Pantasesti_Sudrigiu;
- SC Helios SA Astileu;
- OmV ( Petrom ) -Schela Extractie Suplacu De Barcau,
- Betarom  Valea Lui Mihai;
- Holcim România Ciment Alesd;
- Ecokapa Rosiori;
- Metalica SA Oradea;
- UAMT SA Oradea;
- Zaharul SA Oradea;
- OMV (Petrom) Degazolinare Abramut;
- Ecodiesel Balc;
- Flavoia Salonta;
- Florelia Oradea;
- Celestica Bors S.A.

·          -Faist Mekatronik Bors;

·          Statiile de epurare mecano biologice genereaza namoluri in treapta bilogica pe care generatorii le pot valorifica pentru fertilizarea terenurilor , inverzirea suprafetelor degradate, s.a.

·          Statiile de epurare/preepurare care au treapta de tratare chimica , fizico-chimica genereaza deseuri de namol, namoluri care necesita tratari/denocivizari/stabilizari ulterioare in vederea eliminarii/valorificarii fara risc pentru sanatatea umana si a mediului.

·          Namolurile cu constituenti periculosi  urmeaza fluxuri autorizate de tratare pana la eliminarea in instalatii autorizate la nivel local sau national;

·          Cantitatile de namoluri generate de activitatea de epurare/preepurare a apelor uzate industriale/municipale se raporteaza la APM Bihor; Pentru valorificarea sau eliminarea namolurilor periculoase/nepericuloase se solicita aprobarea destinatiei de la Comp. DSCPSS

·          Este foarte important ca namolurile generate de instalatiile de epurare/preepurare si sa fie incadrate corect in lista de coduri de deseuri din HG nr. 856/2002 pentru gestionarea conforma pentru valorificare sau eliminare.

 Spre exemplu OMV Petrom – ind extracţie petrolieră a generat în 2009- nămoluri industriale periculoase provenite din epurarea apelor industriale (cod 19 08 13*; 05 01 09*): cantităţi total  generate = 100,7 tone, eliminate prin procesare 64,3 tone.