Back

COMUNICAT - ZIUA INTERNAȚIONALA A DEȘEULUI ELECTRIC - IEWD 2022

 

COMUNICAT

Baia Mare menține tradiția de ZIUA INTERNAȚIONALĂ A DEȘEULUI ELECTRIC

 - IEWD 2022

 

Primăria Baia Mare sărbătorește ZIUA INTERNAȚIONALE A DEȘEULUI ELECTRIC - IEWD 2022 pentru a 5-a data, lansând o amplă campanie de colectare selectivă a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) împreună cu operatorul TGP – The Green Project, participant oficial IEWD 2022

Ziua Internațională a Reciclării Deșeurilor Electrice este inițiativa WEEE Forum, o asociație internațională non-profit a organizațiilor colective ale producătorilor de echipamente electrice și electronice. Evenimentul reprezintă o ocazie excelentă pentru a atrage atenția consumatorilor asupra importanței colectării selective a aparatelor uzate, cu scopul de a spori reutilizarea, recuperarea și reciclarea lor. 

 

Tema ediției din acest an Recycle it all, no matter how small! Reciclați-le pe toate, indiferent cât de mici sunt! Din perspectiva utilizării resurselor, aparatele electrice și electronice mici, aflate la sfârșitul duratei de viață reprezintă o provocare semnificativă. ONU a estimat că în 2019 au fost produse peste 22 de milioane de tone de deșeuri electronice mici în întreaga lume. Aceasta reprezintă 40% din cele 57 de milioane de tone de deșeuri electronice totale la nivel mondial. Dacă cantitatea acestor articole mici continuă să crească în același ritm cu deșeurile electronice totale (aproximativ 3% pe an), cele 22 de milioane vor fi devenit 29 de milioane până în 2030.

 

Datorită dimensiunilor reduse, articole precum telefoanele mobile, periuțele de dinți electrice, prăjitoarele de pâine și camerele foto sunt adesea amestecate cu alte deseuri și reprezintă o proporție semnificativă din cele 8% din deșeurile electronice care sunt aruncate în coșurile de gunoi. In plus, micile electrocasnice sunt ușor de depozitat și uitate în sertare, dulapuri, garaje. Într-o gospodărie europeană medie sunt stocate până la 5 kg de dispozitive electronice de mici dimensiuni. Este esențial ca oamenii să devină mai conștienți de această problemă și să fie oprită pierderea resurselor importante pe care aceste articole le conțin.

 

Toți cei care doresc să se debaraseze responsabil de deșeurile electrice au acum ocazia de a participa activ în cadrul campaniei de colectare desfășurate în Municipiul Baia Mare în perioada 01 octombrie– 01 noiembrie 2022, marcând astfel ZIUA INTERNAȚIONALE A DEȘEULUI ELECTRIC - IEWD 2022 alături de mari orașe ale lumii.

 

Campania de colectare este organizată de Primăria Baia Mare împreună cu operatorul de colectare TGP – The Green Project, cu susținerea OIREP Eco Positive și a partenerilor locali: ADIGIDM Maramureș, Garda de Mediu Maramureș, Agenția pentru Protecția Mediului Maramureș și Camera de Comerț și Industrie Maramureș

Iată mai jos programul campaniei:

 

  • Sâmbătă, 15 OCTOMBRIE, între orele 10.00-15.00, pe lângă colectarea de la domiciliu, cetățenii pot aduce aparatele electrice vechi, defecte și la punctele de colectare amplasate în următoarele locații din Baia Mare:
    • În parcul de la FRN
    • Pe platoul din Piața Revoluției
    • Intersecția Bdul Republicii cu str. Lupului
  • Pentru toți cetățenii care vor răspunde apelulul nostru de a se debasara responsabil de deșeurilor electrice se va organiza și o tombolă cu premii constânt în electrocasnice noi. Premiile sunt: 1 x Cuptor cu microunde, 2 x Prăjitor de pâine, 2 x Cafetieră, 2 x Fier de călcat, 2 x Bormașină, 2 x Sandwich maker, premii puse la dispoziție de OIREP Eco Positive.

 

  • Extragerea câștigătorilor va avea loc VINERI, 5 NOIEMBRIE  2022, la ora 12:00 in parcul de la RFN

 

Ce înseamnă DEEE?

Orice aparat electric, electronic sau electrocasnic, baterii portabile, corpuri de iluminat, care nu mai sunt utilizate, intră în categoria DEEE (deșeuri de echipamente electrice și electrocasnice) și trebuie reciclate. Practic colectăm și reciclăm aproape tot ce se bagă în priză sau funcționează cu baterii.

Nu știi ce să faci cu echipamentele electrice vechi sau defecte?

TGP – The Green Project te ajută să scapi de ele în mod corect și responsabil față de mediul înconjurător prin serviciul GRATUIT de preluare de la domiciliu / sediu firmă, asigurând manipularea echipamente de la ușa apartamentului / depozit firmă / instituție până la centrul de colectare.

Alege să respecți întreaga comunitate din care faci parte, legea și, mai ales, mediul înconjurător – colectează responsabil deșeurile electrice!

Pentru detalii și informații despre campanie vă invităm să luați legătura cu reprezentantul TGP – THE GREEN PROJECT, Ana Iacob Solomeș, la numărul de telefon 0756 036 205 sau la email: office@thegreenproject.ro

Nu ezitați să răspândiți vestea pe rețelele de socializare cu tagul #ewasteday

 

COMUNICAT - format PDF

BANNER