Back

ZIUA EUROPEANA A PARCURILOR 24 MAI 2023

Ziua Europeană a Parcurilor: Clădind pe moștenirea noastră !

Europa este un continent complex, cu mii de ani de interacțiune umană care se suprapun peste lumea naturală. Ariile noastre protejate reprezintă ceea ce este special pe continentul nostru minunat și constituie o moștenire europeană comună de protecție a naturii. Anul acesta, se dorește să se unească comunitatea zonelor protejate pentru ca împreună să valorifice moștenirea existentă și să construiască,  în continuare, pe aceste rădăcini!

Federația EUROPARC, care marchează în 2023 cea de-a 50-a aniversare, este cea care promovează în fiecare an celebrarea Zilei Europene a Parcurilor în toată Europa. Aceasta zi este dedicată conservării naturii și dezvoltării durabile a biodiversității europene, promovând abordări holistice peisajului în gestionarea sa.

Parcurile naționale și ariile naturale protejate sunt primele locuri în care începe legătura cu natura, de aceea trebuie să începem de la ele pentru a găsi soluții la crizele de biodiversitate și climatice. Ariile protejate bine conservate ar trebui să fie ținta promovării investițiilor cu soluții bazate pe natură, iar conexiunile și importanța lor pentru culturi, comunități și vizitatori ar trebui valorificate pentru a promova și demonstra oportunitățile de schimbare comportamentală în sprijinul naturii.Să promovăm abordări și idei noi orientate spre o dezvoltare durabilă care ne vor permite să creăm un viitor mai bun.

Împreună, să creștem gradul de conștientizare cu privire la responsabilitatea pe care o avem de a păstra această moștenire naturală și culturală pentru generațiile viitoare și să descoperim cum putem construi pe baza ei!