Back

ZIUA MONDIALA A MEDIULUI- 5 IUNIE 2023

În fiecare an, pe 5 iunie, este sărbătorită Ziua Mondială a Mediului, promovată fiind de către Națiunile Unite. Scopul acestei sărbători este creșterea gradului de conștientizare asupra protecției mediului și problemelor specifice de mediu.

Ziua Mondială a Mediului (WED) a fost instituită în 1972, dar a fost sărbătorită pentru prima dată în 1974, ceea ce arată că preocuparea față de mediul înconjurător datează de cel puțin câteva decenii. 143 de țări participă la Ziua Mondială a Mediului, iar ziua se concentrează pe problematica de mediu, de la poluare la încălzirea globală și de la producția durabilă de alimente și îmbrăcăminte, până la protecția faunei și florei sălbatice.

Un studiu publicat în revista Nature și realizat de 40 de cercetători din toată lumea arată că activitățile umane au împins starea Pământului peste limitele de siguranță, ajungând practic la amenințări directe pentru sănătatea planetei și a oamenilor.

În fiecare an există un nou obiectiv principal al Zilei Mondiale a Mediului, anul acesta punându-se accentul pe preocuparea de a găsi soluții pentru a  Învinge poluarea cu plastic” .

 În prezent, aproape toate statele membre ale UE au anumite obiective și indicatori cantitativi privind prevenirea generării de deșeuri, dar realizarea acestor obiective și indicatori variază foarte mult de la o țară la alta.

Materialele plastice au multe aplicații utile, dar tendințele globale de producție și consum intensiv ale acestor materiale sunt în prezent nesustenabile.   

Poluarea cu plastic este o problemă care ne afectează pe toți, deoarece amenință biodiversitatea, afectează calitatea oceanelor și râurilor noastre și ne poate dăuna sănătății.

Agenția Europeană de Mediu (AEM), în informarea  "Pathways towards circular plastics in Europe - good practice examples from countries, business and citizens” arată  trei căi principale ce pot face ca producția și consumul de materiale plastice să devină mai durabile: utilizarea inteligentă a materialelor plastice, creșterea circularității și utilizarea mai multor materiale regenerabile.

Alăturați-vă nouă pentru a face posibilă stoparea poluării cu plastic și protejarea planetei!