Back

ZIUA MONDIALA A OCEANELOR - 8IUNIE 2023

Conceptul de zi dedicată onorării oceanelor lumii a fost propus pentru prima dată de guvernul canadian în timpul Summitului Pământului desfășurat la Rio de Janeiro, Brazilia, în 1992 de către guvernul canadian, iar în 2002, Ziua Mondială a Oceanelor a fost recunoscută oficial de Adunarea Generală a Națiunilor Unite. În această zi de sărbătoare internațională se celebrează oceanele și semnificația majoră a acestora în viața noastră de zi cu zi.

De la recunoașterea sa oficială, Ziua Mondială a Oceanelor a fost sărbătorită la nivel global cu o gamă largă de activități și evenimente care vizează creșterea gradului de conștientizare cu privire la rolul vital pe care îl joacă oceanele în susținerea vieții pe Pământ și necesitatea de a proteja și conserva ecosistemele marine.

Ziua Mondială a Oceanelor (UN WOD) de anul acesta are ca temă “Planet Ocean: Tides are Changing”. În sărbătorirea evenimentului din 2023, Națiunile Unite își unesc forțele cu factorii de decizie, oameni de știință, societăți din sectorul privat, reprezentanți ai societății civile, comunități indigene, celebrități și tineri activiști, pentru a sublinia faptul că Pământul este mai mult decât pare și, în sfârșit, pune oceanul pe primul loc evidențiind importanța conservării oceanelor și a practicilor durabile pentru reliefa diferitele amenințări cu care se confruntă oceanele, cum ar fi poluarea, pescuitul excesiv, distrugerea habitatelor și schimbările climatice, promovând în același timp soluții și încurajând acțiunile colective pentru a aborda aceste provocări.