Back

Bilanţul proiectului “Ariile protejate din Bucovina în secvenţe picturale”, iniţiat deFundaţia Speologică „Club Speo Bucovina”

 

        

 

29 de artişti voluntari,  peste 2OO de lucrări plastice şi fotografii şi  o expoziţie care călătoreşte cu succes prin judeţ – iată bilanţul proiectului “Ariile protejate din Bucovina în secvenţe picturale”, iniţiat de Fundaţia Speologică „Club Speo Bucovina”  în parteneriat cu Administratia Parcului National Călimani, Agenţia pentru Protecţia Mediului Suceava, Consiliul Judeţean Suceava, Centrul Cultural Bucovina şi  Directia Silvică Suceava.

Proiectul finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România a urmărit  promovarea ariilor protejate naturale din Bucovina printr-un instrument artistic şi educativ, accesibil comunităţilor şi turiştilor, instrument concretizat în expoziţia ECOTURISM ART.

Deschisă iniţial pentru public la Suceava la Galeriile Shopping City în perioada 4 - 22 septembrie, secţiunea plastică a expoziţiei  mai poate fi vizitată până pe 24 octombrie la Centrul pentru susţinerea tradiţiilor bucovinene, urmând ulterior să fie găzduită de diferite centre de turism  din judeţul nostru.

Ecoturism Art  a fost denumită şi concepută ca o călătorie în zone deosebite din judeţul Suceava, declarate arii naturale protejate: Rezervatia Ponoare, Fâneţele Todirescu, Pietrele Doamnei, Peştera Liliecilor, Codrii Seculari Slătioara, Tinovul Poiana Stampei, Rezervatia geologica „12 Apostoli” din Călimani. O călătorie educativă, care să recomande vizitatorilor  nu atât ariile protejate  ca atracţii turistice, ci ca spaţii care cer o atitudine protectoare faţă de fiecare element al lor, indiferent de dimensiune, dar parte componentă  din acest angrenaj extraordinar care e natura.

Proiectul a avut  ca punct de plecare o serie de 7 lectii despre natură parcurse de 23O elevi ai Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu”, Şcolii Populare de Artă „Ion Irimescu”, alte şcoli din municipiu şi judeţ. Partea savuroasă a cunoaşterii a avut loc în natură, atunci când cei 29 de artişti voluntari selectaţi au explorat ariile protejate sub bagheta unor  profesionişti in biodiversitate, reprezentanţi ai instituţiilor partenere.

Rodul explorărilor în natură  a fost asimilat în expoziţia ECOTURIST ART, o expoziţie  care a reunit 15O de fotografii şi 52 de lucrări plastice realizate în tehnici diferite. Un rezultat remarcabil dacă avem în vedere că iniţial era prevăzut ca expoziţia să  conţină 4O de lucrări!

                

Link-urile catre publicatii care au promovat proiectul si parteneriatul:

http://www.newsme.ro/cultura/vernisajul-ecoturism-art-la-suceava.html

http://orasulsuceava.ro/evenimente/2013/09/ecoturism-art/

http://www.monitorulsv.ro/Ultima-ora-local/2013-09-03/Expozitia-concurs-de-arta-vizuala-Ecoturism-Art-la-City-Gallery

http://www.crainou.ro/?module=displaystory&story_id=61534&format=html