Back

Informare privind evenimentul dedicat Zilei Mondiale a Zonelor Umede, organizat de A.P.M.Suceava

 

Agenția pentru Protecția Mediului Suceava, a organizat, vineri, 02 februarie 2018, ora 11, la sediul din municipiul Suceava, strada Bistriţei nr. 1A, o masă rotundă cu tema “Zone umede pentru dezvoltarea durabilă a orașelor”.

La acţiune au participat  reprezentanţi ai unor instituții publice (Instituția Prefectului – județul Suceava, Sistemul de Gospodărire a Apelor Suceava, Primăria Municipiului Suceava, Primăria Municipiului Fălticeni, Primăria Municipiului Rădăuți, Primăria orașului Gura Humorului), custozi de arii protejate (Direcția Silvică Suceava, Parcul Național Călimani, Societatea Ornitologică Română), organizații neguvernamentale (GEC Bucovina, Fundația de speologie “Club Speo Bucovina”, Asociația Eudemos) care activează în domeniul mediului și reprezentanți ai mass-mediei locale.

Directorul executiv al Agenției pentru Protecția Mediului Suceava, dl. ing. Vasile OȘEAN a prezentat semnificația și importanța zilei de 2 februarie, cât și aspecte privind zonele umede din județul Suceava care sunt si arii naturale protejate.

La acțiune au avut prezentări și luări de cuvânt reprezentanții Societății Ornitologice Române, Direcției Silvice Suceava, Parcului Național Călimani, Primăriei Municipiului Fălticeni, Primăriei orașului Gura Humorului și specialiști din APM Suceava.

In urma dezbaterilor s-au desprins următoarele concluzii:

  • dezvoltarea urbană, economică și socială, trebuie să integreze  principiile asigurării echilibrului ecologic și ale dezvoltării durabile;
  • s-au pus în discuție aspecte concrete din jud. Suceava, prin care se creează contradicții între cerințele de dezvoltare urbană și principiile asigurării echilibrului ecologic: spațiile verzi din orașe (există o presiune mare asupra acestora – terase, construcții invadează spațiile vezi) și acumularea de pe râul Siret din zona Vîrfu Cîmpului care, la umplerea lacului, va determina  o creștere a nivelului freatic în zona rezervației naturale de stejari Zamostea-Luncă, periclitând rezervația, în condițiile în care această acumulare, nu mai este justificată economic;
  • necesitatea alocării plăților compensatorii;
  • la eveniment au participat reporteri ai postului local de televiziune Bucovina Tv, care au preluat imagini și date pentru emisiunile informative.

Moderator al acțiunii a fost doamna dr. ing. Anca IONCE - Șef Serv. CFM.

 

Echipa de organizare:

dr. ing. Anca IONCE - Șef Serv. CFM

Mihaela POLEACU – Consilier Relații Publice

Cezar ASURDULUI – Consilier Biodiversitate